Perjantai 24.5.2019

Nyt harkitsee jo keskustakin: Vahvat oluet sittenkin ruokakauppaan?

Luotu: 
12.5.2016 08:49
Päivitetty: 
12.5.2016 09:01
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kauppojen oluthyllyille voi tulla uusia, vahvempia kilpailijoita.
|

Hallituspuolueet ovat lähestyneet toisiaan alkoholilain kokonaisuudistukseen kiemuroissa, kertovat keskustalaiset poliitikot. Keskusta on nyt suostuvainen harkitsemaan vahvojen oluiden eli niin sanottujen nelosoluiden tuomista ruokakauppoihin.

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) sanoi Yleisradion Ykkösaamussa torstaina, että kauppojen osalta pohdinnassa on tiettyjä, alkoholin matkustajatuontia mahdollisesti ehkäiseviä toimia. Tämä oli hänen vastauksensa toimittajan kysyessä, onko keskusta sittenkin valmis tuomaan nelosoluet päivittäistavarakauppaan.

– Ainakin tässä on lähestytty, Kärnä kommentoi alkoholilain uudistuksen tilannetta.

Hallituspuolueista kokoomus ja perussuomalaiset toivoisivat vahvojen oluiden ja jopa viinien tuomista ruokakauppoihin, kun taas keskusta on vastustanut molempia toimia. Ennen Kärnää keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen kommentoi päivän Ilta-Sanomien paperiversiossa, että keskusta on nyt kuitenkin valmis harkitsemaan asiaa oluiden osalta.

– Meillä punnitaan nelosoluen tuomista kauppoihin juuri sillä perusteella, että se saattaisi vähentää Viron tuontia, Vanhanen sanoo Ilta-Sanomissa.

”Siihen ei liity mitään dramaattisia mörköjä, jos nyt ihminen saa S-marketin hyllyltä hieman vahvempia oluita”

Kokoomuksen kansanedustaja Antti Häkkänen toteaa Ykkösaamussa, että puolueen mielestä laadulla kilpailevien pienpanimo-oluiden kulttuurin ”olisi ihan hyvä tulla suomalaiseen päivittäistavarakauppaan” etenkin, kun käynnissä on nimenomaan suomalaisten pienpanimoiden buumi.

– Siihen ei liity mitään dramaattisia mörköjä, jos nyt ihminen saa S-marketin hyllyltä hieman vahvempia oluita, Häkkänen sanoo.

Häkkäsen mukaan uudistuksia ei ole välttämätöntä tehdä kertaheitolla, joten vahvojen oluiden ”vapauttaminen” ei välttämättä tarkoittaisi päänavausta sille, että viinitkin tuotaisiin päivittäistavaramyyntiin.

Oppositiopuolue kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah vastustaa ajatusta. Hänen mukaansa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on laskenut, että pelkkä vahvojen oluiden myynnin vapautus lisäisi alkoholin kulutusta kuusi prosenttia ja ”siitä johtuisi suoranaisesti 150 alkoholikuolemaa per vuosi lisää”. Hänen mukaansa THL perustaa laskelmansa aiempien alkoholin saatavuuden ja alkoholiverotuksen muutosten vaikutuksiin.

- En aivan purematta kyllä niele tätä, kommentoi keskustan Kärnä Essayahin kertomaa muutoksen laskennallisista vaikutuksista.

Essayahin mukaan nelosoluen tuominen kauppoihin olisi myös ristiriidassa sen kanssa, että hallitus painottaa alkoholilain uudistuksessa alkoholin ravintolakulutuksen lisäämistä anniskelutoiminnan työllistävien vaikutusten vuoksi.

Nykyisin vahvoja, 4,7 prosentin alkoholipitoisuuden rajan ylittäviä oluita saa myydä vain Alkossa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaj Nyyssönen

On se kummallista jos Kepulit vastustaa puhtaan maanviljelystuotteen vapaata myyntiä. Viini on monessa maassa tästä syystä saanut alennetun alv kohtelunkin.

Alko on muinaisjäänne ja se joutaa lakkautettavaksi tarpeettomana.

Kaj Nyyssönen

On se kummallista jos Kepulit vastustaa puhtaan maanviljelystuotteen vapaata myyntiä. Viini on monessa maassa tästä syystä saanut alennetun alv kohtelunkin.

Alko on muinaisjäänne ja se joutaa lakkautettavaksi tarpeettomana.

Tero Kangas

Jos nelosoluen tuominen päivittäistavarakauppoihin lisäisi haittoja ja kuolemia määrällä x ja y, niin millä perusteella kolmosoluen ja kakkosoluen välinen ero on oikeutettava? Entä, kuinka paljon haittoja ja kuolemia välttäisimmekään kaiken alkoholin viemisella Alkoon tai jopa täyskiellolla? Nykyisen melko lailla sosialisoidun terveydenhoito -ja vastuujärjestelmän puitteissa voin kyllä ymmärtää, että alkoholin ulosmyyntihinnasta halutaan saada ainakin takaisin ne kustannukset, jotka kollektiivisesti siitä koituvat - ja siksi koetetaan löytää ratkaisu, että veromarkkoja jäisi tarpeeksi Suomeen. Mutta en voi ainakaan itse välttää tunnetta, että kysymyksessä on aika yksipuolinen poliittinen katsanto. Sinänsä hienoa, jos kotimaisten pienpanimoiden toimintaedellytyksiä halutaan parantaa, mutta en jaksa ymmärtää sitä asennetta, että kansalaisia, aikuisia päätösvaltaisia ihmisiä, halutaan holhota nykyisenkaltaisesti alkoholin vaaroilta. Tuntuu toimivan ainakin muualla Euroopassa ehkä Suomea ja Ruotsia lukuun ottamatta alkoholin vapaa myynti prosenttirajoista riippumatta ihan lähimarketeissa. Vaan ehkä olemme vain niin sivistymätöntä ja toivotonta kansaa, että meitä on syytäkin suojella itseltämme...

Jaakko Kojo

Vahvan oluen myynti voidaan sallia ruokakaupoissa. Sen sijaan myyntiajoista ei pidä tinkiä. Viron tuonti on huijausta. Kukaan ei valvo tuntijuomien väkevyyttä. Niinpä niissä ei olekaan kuin nimeksi alkoholia. Kannattaa ostaa saunajuomat kotimaasta. Se tukee työllisyyttä ja tuo verotulot Suomeen. Eikä hintakaan poikkea kauheasti, ottaen huomioon kulut.

Taisto Pihlajamaa

Eihän Suomessa vahvaa olutta saa edes Alkosta. Poiketkaapa joskus missä tahansa virolaisessa ruokakaupassa niin huomaatte, että 8 ja 10 prosenttista kaljaa saa ostaa vapaasti.

Huomatkaa kuitenkin, ettei sellaisia ole mikään _pakko_ ostaa,eivätkä kaikki ostakaan.

Mikko Toivonen

Jos vahvat oluet saataisiin "maitokauppaan" niin se olisi siunattu järjen alku alkoholipolitiikassamme. mikä harjoitettuna on aiheuttanut kaikki virheelliset juomatavat ja vahingot.

Siitä voisi seuraavaksi siirtyä kaikiin viineihin ja sitten koko alkoholipolitiikan täyteen vapauttamiseen. On ilmeisesti hyväksyttävä tosiasiana se, etteivät nihilistiset ja holhoojavoimat salli välitöntä täysvapautusta.

Nita Hillnerille sanoisin makuasiana, että vaikka en itse oikeastaan lainkaan juo olutta, enkä juuri muitakaan alkoholeja niin sen verran olen toki elämäni varrella oluttakin testannut että en kutsuisi alle IV luokan olutta olueksi lainkaan vaan vaarinkaljaksi. Parhaimmillaan muistan oluiden olleen prosenttivälissä 5-7.

Vaikka en kuulu rutiinikäyttäjiin niin esitän mielipiteen puhtaan rationaalisen tiedon valossa ja havainnoista maailmalta yli 80 maasta