Lauantai 25.5.2019

Jari Myllykoski: Suomen ”harkinta petti” Venäjän voitonpäivänä

Luotu: 
13.5.2016 16:25
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kansanedustaja Jari Myllykoski (vas.)
|

Oppositiopuolue vasemmistoliiton puheenjohtajaksi pyrkivän kansanedustajan Jari Myllykosken mielestä Suomi on tehnyt harkitsemattomia asioita Venäjä-suhteiden hoidossa. 

–Esimerkiksi se, että Venäjälle tärkeän voitonpäivän aikana aloitetaan ilmasotaharjoitukset itäisellä rajalla. Siinä on pikkuisen harkinta pettänyt, Myllykoski sanoi Uuden Suomen suorassa videolähetyksessä.

Hänen mielestään olisi tärkeää, että Suomi ymmärtäisi oman asemansa rauhan puolesta toimimisessa.

–Eikä saattaa sellaista tilannetta mitä Etyj-neuvottelujen yhteydessä sattui, että delegaation johtaja Venäjältä ei päässytkään kun oli matkustuskiellossa. Kun rauhaa rakennetaan niin, että ollaan samassa pöydässä, ei niin, että joku jätetään pöydästä pois. Tämä pitää olla selvää meille jotka olemme kansainvälisesti tunnustettu rauhan rakentaja, emme saisi aiheuttaa turhia kriisejä ja härnäystä, Myllykoski sanoi.

Myllykoski ei kannata Suomen liittymistä sotilasliitto Natoon. 

–Meillä on kuitenkin 1300 kilometriä pitkä raja, ja olemme se luonnollinen rintama-alue. Meillä pitää olla muut keinot, uskottava oma puolustus. Pidän sitä uskottavuuden rajaa siinä, että niin kauan se on uskottava kun Venäjän ei tarvitse tuoda niin paljon rautaa rajalle, että he uskovat, että Suomen yli joku vieras valtio voisi hyökätä Venäjälle. 

Ilta-Sanomat uutisoi tänään, että Venäjä valmistautuu testaamaan uutta mahtiydinaseensa kantorakettia 500 kilometrin päässä Suomen rajasta Plesetskin tukikohdassa.

–Nämä ovat tosi ikäviä asioita, Myllykoski kommentoi uutista.

–Kannustan meidän ulkoministeriä ja presidenttiä siihen, että tällainen – ei niinkään EU-pohjainen, vaan naapureiden välinen yhteistyö olisi meidän presidentin aina kärkiasiana, että pystyttäisiin keskusteluyhteys pitää hyvänä. 

Hän kuitenkin toteaa, että Suomella pitää olla ”luonnolliset yhteydet myös Natoon ja kaikkiin naapurieihin”.

–Erityisesti Ruotsin kanssa yhteistyön kehittäminen puolustussektorilla on erittäin kannatettavaa, ja voidaan pysyä eturintamien ulkoisina sisäosina, että ei jouduta aktiivisiin toimiin, Myllykoski sanoo.

–Mutta yleensä kun ruvetaan sapeleita kalistelemaan ei siitä ole hyvää seurannut, hän toteaa viitaten naapurisuhteiden hoitoon.

Vasemmistoliiton puheenjohtajaksi pyrkivä Myllykoski suhtautui kriittisesti oman puolueensa toimintaan.

–Usko, että meidän pitää ottaa vielä paremmin haltuun, että olemme palkansaajapuolue. Olemme aina sitä olleet, mutta kun puolueen uudistuminen on ollut käynnissä, meillä ei ole ihan riittävän kristallinkirkaana ollut se, että olisimme hyvässä vuorovaikutuksessa ammattiyhdistysliikkeen kanssa tekemässä uusia avauksia työelämäkentässä, hän sanoi.

Vasemmistoliitolla on Myllykosken mukaan ”suuri lovi siinä 30–60-vuotiaiden eli aktiivisesti työelämässä olevissa”. 

–Se kertoo siitä, että emme ole ihan osanneet olla niin sanotusti työmiehen ja -naisen iholla, hän sanoi.

Vasemmistoliitossa on paljon nuoria jäseniä, mutta myös perinteisiä vasemmistoliiton kannattajia, jotka ovat ”jo äidinmaidossa imeneet työväenaatteen”. 

–Meillä on vasemmistonuoret ja puolue antaa hyvin tilaa nuorille. Se on loistava kehitys, mutta haluaisin, että se opiskelunsa päättänyt vasemmistolaisuudesta diggaava opiskelija, vaikka diplomi-insinööri, joka ansaitsee 7000 euroa kuussa, voisi tuntea vasemmistoliiton edelleen kodikseen. Meidän pitää kasvaa siihen suuntaan, Myllykoski kertoi.

Vasemmistoliiton kannatus ei ole noussut yhtä hyvin kuin muiden oppositiopuolueiden vihreiden ja SDP:n. Myllykosken mielestä nyt on peiliin katsomisen paikka.

–Puolueen monimuotoisuus sellaisena yleispuolueena, mutta meillä on vasemmistolaisia arvoja ja luontoarvoja. Se yhdistelmä ei ole oikein toimiva ja vetovoimainen. Voi olla, että tässä on se, että [vihreiden puheenjohtajan] Ville Niinistön aikana vihreät on harpanneet vasemmalle, tulleet meidän tontille ja osanneet paremmin haastamisen kun hallitukselta on tullut leikkauksia, Myllykoski sanoi.

–Toisaalta pitää Myllykoskenkin katsoa peiliin, että miksi meidän kannatus ei ole lähtenyt nousuun, vaikka olen kovasti yrittänyt paasata omaa näkemystä ja olla aktiivinen, hän lisäsi.

Myllykosken mielestä vasemmistoliiton pitäisi olla ”aito punavihreä puolue”.

Vasemmistoliiton puheenjohtajaksi pyrkivät myös kansanedustajat Aino-Kaisa Pekonen ja Li Andersson.

LUE LISÄÄ AIHEESTA: Aino-Kaisa Pekonen: ”Kuulostaa, että koko Suomi ollaan laittamassa myyntikuntoon”

LUE LISÄÄ AIHESTA: Li Andersson vastasi Hjallis Harkimon kuittiin: "Mulla on 15 000 äänestäjää"

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka Sirén

"–Esimerkiksi se, että Venäjälle tärkeän voitonpäivän aikana aloitetaan ilmasotaharjoitukset itäisellä rajalla. Siinä on pikkuisen harkinta pettänyt, Myllykoski sanoi Uuden Suomen suorassa videolähetyksessä."

Kyllä olisi korrektia tiedustella venäläisiltä koska Suomessa on sopivaa järjestää sotaharjoituksia tai onko sotaharjoitusten järjestäminen ylipäätään soveliasta naapurimme mielestä. Näin sitä luottamusta ja rikkumatonta ystävyyttä syvennetään ja lujitetaan. Hyvään naapuruuteen kuuluu, ettei pahoiteta suuren naapurin mieltä.

On suomalaisilla harkinta pettänyt ennenkin, TV:n ohjelmaneuvosto joutui puuttumaan asiaan. Tässä lainaus Timo Vihavaisen kirjasta Kansakunta rähmällään (s.143-144):

"Esimerkkinä voidaan muistuttaa mieleen pari vuotta sitten Mainos TV:n esittämä "Silkkisukat"- niminen amerikkalainen kylmän sodan aikainen elokuva, joka oli sijoitettu uudenvuodenaaton, merkittävän neuvostoliittolaisen juhlapäivän ohjelmistoon. Se oli loukkaus naapuriamme kohtaan. Vastaavaa ei Neuvostoliitossa yksinkertaisesti voisi tapahtua."

Lainattu teksti on Jarmo Virmavirran kynästä lähtöisin.

Tapani Moilanen

Myllykoski on vanhan Suomettumispolitiikan tuote,jolloin tehtiin eduskuntakysely Lenina vaipoista että miten voidaan feminiini muotoista Lenin sanaa käyttää lapsen kakan suojana tai Aku Ankka kiellettiin Kemin kirjastossa koska se opettaa lapsia alistumaan riistäjä Roope Ankan ikeeseen?

Taisto Pihlajamaa

Herra Tavarits Myllykoski!

Sivuutan nyt kaikkineen sen, ketkä juhlivat ww2 loppua ja miksi. Muistutan mieleesi vain yhden puolen tästä asiasta.

Neuvostoliitto aikanaan ei ollut ainoa tämän Maailmansodan voittaja ja Saksan jakaja ja alistaja. Liittoutuma oli Paljon enemmän.

Suomessa kyläilevät USA:laiset olivat aktiivisesti mukana tässä esille ottamassasi offensiivissa. Tästä olen itse katsellut konkreettisina todisteina mm. nykyään Saaremaallakin nähtävissä olevia lammasaitoja. Ne on tehty teräselementeistä, lukkoreunoilla. Ne tuotiin aikanaan Muurmanskiin laivoilla. Sieltä ne päätyivät Saaremaallekin, lentokenteiksi. Näiltäkin kentiltä lähtivät USSR:n koneet pommituslennoille Suomeen.

Näin se maailma menee. Totta kai on olemassa ihmisiä, joihin alkeellinen rakutaatio uppoaa, mutta kun nyt on niinkin, että kuten jo Nostradamus aikanaan sanoi, elelemme aikaa, jolloin ihmiset matkustelevat, ja tieto leviää. Oletko mahtanut valita kohderyhmäsi oikein, gaspadin Myllykoski.

Seppo Ilvessalo

Täyttä asiaa, jota voisi vielä täsmentää siten, että USA:n Lend Lease apu Venäjälle, arvoltaan 11 miljardia dollaria, oli täysin ratkaisevaa siinä , että Nliitto pystyi selviämään Natsi-Saksasta ja että se ylipäätänsä pääsi Berliiniin saakka. USA toimitti mm. 375833 kuorma-autoa, 7053 pnsaarivaunua, 14795 lentokonetta, 1900 veturia ja 9920 rautatievaunua ym. ym. Mainittakoon, että Berliiniin valloitukseen osallistuneiden joukkojen kuljetuskalustosta n. 70 oli avustuskalustoa.

Timo Koivusalo

Kysyykö Venäjä Suomen mielipidettä kun se sijoittaa ydinkärjillä varustettuja Iskander-ohjuksia Suomen lähialueille?

Kysyykö Venäjä Suomen mielipidettä kun se aloittaa massiiviset sotaharjoitukset Karjalan kannaksella Suomen rajan läheisyydessä?

Kysyykö Venäjä Suomen mielipidettä kun se suunnitelmallisesti loukkaa Suomen ilmatilaa?

Lista on loputon.

Kremlin uhittelu ja öykkäröinti loppuu kuin seinään sillä kellon lyömällä kun Suomesta tulee NATO:n jäsen.

Sepetius Kangas

Kukaan oikea Suomalainen ei halua natoon. Natoon menosta ovat innoissaan vain suomessa asuvat natsien jälkeläiset. Ja jotkut Venäjä fobialaiset. Sekä Lännen trollit tietenkin. Suomi on pidettävä Suomena eikä minään natoalustana. Suomi on isänmaa eikä muiden maiden asevarikko.

Tapani Moilanen

Isäni oli oikea Suomalainen.Isäni taisteli Ihantalassa,eikä siitä lapsilleen koskaan puhunut kun 5 vuotia ei siitä mitään ymmärrä.Sukukirjan mukaan löydän Esi-Isäni 13 sukupolvea taaksepäin Puolanka järven rantaan vuoteen 1596.Puheesi on Venäjä Trollin puheita,jos kannattaa itsemääräämisoikeutta on automattisesti Natsi.En ala enempää kommentoimaan koska tuommoisten änkyröitten kanssa on turha keskustella.

Tapani Moilanen

Näin on.Venäläiset on pelimiehiä.Kun suurten torjuntataistelujen jälkeen Suomi säilytti itsenäisyytensä.Stalin olisi tarvinnut 100 divisioonaa Suomen valloittamiseen ja sen jälkeen olisi alkanut sissisota.Itäisen Keski-Euroopan maat kiinnosti enemmän Stalinia kuin tämä jukuripää kansa.Mutta mitäpä muuta venäläisiltä voisi odottaa kun maa oli maaorjuudessa vielä 160 vuotta sitten.

Ilkka Korkalainen

Myllykosken harkinta pettää Venäjän suhteen koko ajan. On se kumma miten kommarit ovat yhä kallellaan itään päin vaikka Venäjän politiikka on agressiivistä imperialismi politiikkaa ja talous riistokapitalismiä. Lenin sedästä ei ole enää mitään apua Suomen kommareille.

Sepetius Kangas

Länsimaalaisessa demokratiassa pääoman menee yksille. Kuten rahatkin. Ne eivät koskaan mene kansan hyväksi. Kaiken lisäksi ne herätään kansalta. Demokratiassahan kaikken pitäisi olla yhdenveroisia sukupuoleen ihonväriin ja yhteiskunnalliseen asemaan katsomatta. Kansa on demokratiassa se joka päättää miten tehdään. Länsimainen demokratia on sitä missä raha sanelee kaiken. siksi sitä ei kansan hyväksi käytetä, Kaikesta kaunopuheisuudesta huolimatta. Kannattaisi hieman seurata mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Eikä elää mutu tunnossa.

Ilkka Korkalainen
Vastaus kommenttiin #14

Käytetäänkö Venäjällä pääomat ja rahat kansan hyväksi ? Venäjän oligarkkitalous on varsinainen riistotalous, siellä pääomat keskittyvät enemmän kuin missään muualla pienelle oligarkkiporukalle ja Putinin valtaklikille.

Aki Terentjeff

Monille Suomalaisille rakentava diplomatia on ihan tuskaa, koska olemme tottuneet "saneluyhteiskunnan" tapaan toimia. Ruotsissa osataan dialogi paljon paremmin.

Suoman Natoon liittyminen ei lisää turvallisuutta, vaan tekee Suomesta haavoittuvan ja sekoittaa meidät Jenkkien synnyttämiin sotkuihin. Suomen ja Suomalaisten parhaaksi olisi tärkeää välttää pyrkimästä Venäjän "tähtäysristikon keskelle" tai no jos ihan välttämättä haluaa niin sen vastuun kantaminen voi olla rankkaa puuhaa. Naton turvatakuista ei ole minkään näköistä apua "konfliktin" alussa. Naton avulla kyllä pääsemme konflikteihin.

Jan-Gösta Grönholm

Kyse on tämän päivän tilanteesta eikä menneestä ajasta.Tärkeintä on huomata että luottamus Venäjään on epävakaa.Tällä hetkellä on kaikki
muuten suht. "normaali"-tilanteessa mutta minkäänlaisia takeita jatkosta
on vaikeata havaita.Monet toimet viittaavat enemmänkin valmistautumiseen erimielisyyksien kasvattamiseksi.

Markku Lehto

Jos nyt päivämääriä kaivellaan, niin samaan hengenvetoon voidaan kysyä mikä oli kenraali Makarovin viesti suomalaisille, kun hän Puolustusvoimain lippujuhlan jälkeisenä päivänä , 5.6.2012, esitti Helsingissä Suomen alueelle ulottuvaa venäläisitä ohjustentorjuntavyöhykettä ?