Torstai 27.6.2019

Vaatimus: Roundup pois kaupoista Suomessa – ”Todennäköisesti merkittävä terveyshaitta”

Luotu: 
13.5.2016 18:30
 • Kuva: EPA / All Over Press
  Kuva
  Glyfosaattia vastaan osoitettiin eilen mieltä Saksassa.
|

Kuluttajaliiton puheenjohtaja Leena Simonen vaatii Roundupia ja muita glyfosaattia sisältäviä tuotteita pois markkinoilta Suomessa.

Euroopan parlamentti on esittänyt lukuisia rajoituksia glyfosaatin käyttöön. Parlamentti suositti hiljattain, että glyfosaatin käyttö sallittaisiin vain ammattimaisissa käyttötarkoituksissa – ei siis tavallisissa kotipuutarhoissa.

LUE MYÖS: Meppi varoittaa: ”Roundup on helppo ja nopea – mutta vaikutukset voivat näkyä vasta lapsenlapsissa”

LUE MYÖS: Syöpävaaralliseksi epäilty aine hyväksytäänkin EU:ssa? – Meppi: ”Suomessa pitäisi olla vakavasti huolissaan”

Glyfosaatti tunnetaan esimerkiksi tuotenimellä Roundup ja se on yksi maailman käytetyimpiä torjunta-aineita, Kuluttajaliiton Simonen muistuttaa.

Monsanto-yhtymän Roundup-tuotteella oli pitkään patenttisuoja, mutta vuoden 2000 jälkeen tuotteita on tullut muitakin.

Simonen viittaa kansainvälisen syöväntutkimuskeskuksen linjaan. Keskus luokitteli glyfosaatin maaliskuussa 2015 ”todennäköisesti ihmiselle syöpävaaralliseksi” yhdisteeksi.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) totesi kuitenkin, että glyfosaatti ei todennäköisesti ole ihmiselle syöpävaarallinen.

Simonen vaatii, että glyfosaatin käyttö joko kielletään kokonaan kuluttajakäytössä tai sen käyttöä ainakin rajoitetaan tuntuvasti.

– Varovaisuusperiaate on järkevää kemikaalipolitiikkaa sellaisten kemikaalien kohdalla, jotka todennäköisesti aiheuttavat merkittävää terveyshaittaa kuluttajille, Simonen painottaa.

Simonen kehottaa kotipuutarhureita huomioimaan, millaisia kemikaaleja omassa puutarhassaan käyttävät.

Simonen esitti vaatimuksensa puhuessaan Kaakonkulman kuluttajayhdistyksen 25-vuotisjuhlassa Haminan pääkirjastossa tänään.

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
      Sirpa Pietikäinen
Sirpa Pietikäinen
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Osmo Marttila

Ilmanmuuta nuo turhat myrkyt pois kaupoistamme. Se kauppa (-ketju), joka poistaa nuo tökötit valikoimistaan saa valtavan määrän vastuullisia asiakkaita.

German Supermarket Chain Bans Bee-Killing Neonic Pesticides on Produce
... decision to ban the herbicide chemical glyphosate – another toxic compound ...
www.wakingtimes.com/2016/02/10/german-supermarket-chain-bans-bee-killing...

Disturbing New Evidence About What Common Pesticides Can Do to Brains
www.motherjones.com/tom-philpott/2016/04/what-are-these-widely-used-fung...

The Case against Toxic Herbicide Glyphosate: “ We are being Silently Poisoned by thousands of Untested and Unmonitored Chemicals ”
... the toxic herbicide glyphosate, best known in Monsanto’s ‘Roundup’ formulation.
www.globalresearch.ca/the-case-against-toxic-herbicide-glyphosate-we-are...

Iiro Koppinen

Vai että myrkky. Ammattikäytöstä on aineen poistaminen lähes mahdotonta ilman, että maanviljelykselle jää edellytyksiä näin pohjoisessa. Tätä ainetta on tutkittu eniten maailmassa ja yritetty kaikin tavoin saattaa epäilyksenalaiseksi, muttei ole onnistunut. Erittäin hyvä aine kun vaikuttaa lehtivihreään ja sillä pystyy toimimaan täsmäruiskutuksin.

Markus Routi

Mutta Vaasan leipomoa ei haittaa, että heidän ruispaloissa käytetty baltialainen ruis kypsytetään glyfolla.. Ei kuulemma oo epäterveellistä. Suomessahan kasvustoon ruiskuttaminen on elintarvikeviljoilla laissa kielletty, ja myös lihatalot ovat kieltäneet sen rehuviljalla

Tapio Mäkeläinen

Mikä ihmeen hyökkäys tämä on yhtä tuotetta kohtaan. Mitään näyttöä hyvän aineen vaaroista ei ole. Ei tässä nyt pelkästään puutarhoista ole kyse. Mepit hakee kannuksia. Itse ostin just isosti Rounduppia sillä aina on vaara että tämäkin foliohattuhömppä menee läpi.

Timo Peuraniemi

Olen samaa mieltä edellisen kanssa. Mikä ihmeen glyfosaatin vastainen liike on synnytetty. Minusta alkaa olla huolestuttavaa, että kampanjoimalla vuosikymmenia käytettyä torjunta-ainetta vastaan halutaan voittaa suosiota. Tutkimustulokset eivät selkeästi kerro aineen olevan syöpää aiheuttava. Jos viitteet karsinogeenisuudesta ovat samaa luokkaa kuin puun polttaminen kotitalouksien takoissa tai punaisen lihan syöminen, minusta kyseessä on tykillä ampuminen hyttystä vastaan. Niin tai näin, glyfosaatti on kotipuutarhassakin hyvin hyödyllinen aine esimerkiksi nokkosta, vuohenputkea tai juolavehnää vastaan. En pidä hyvänä perusteluna kieltää ainetta erästä otsikkoa siteeraten "aineen käyttö on lliian helppo tapa torjua rikkaruohot kotipuutarhasta". Kai tutkimustustenkin pitää puhua: jos näyttö on olematon, niin odotetaan lisää tietoa asiasta, eikä kieleltä vain varmuuden vuoksi.