Torstai 27.6.2019

Hallituksen raportti: Pysyvä muutos tapahtui – ”Terrorismin uhka kohonnut Suomessakin”

Luotu: 
19.5.2016 13:54
Päivitetty: 
19.5.2016 13:58
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Sisäministeri Petteri Orpo.
|

Hallituksen tuoreen sisäisen turvallisuuden selonteon mukaan Suomen ”turvallisuusympäristö on muuttunut pysyvästi”, kertoo selonteosta tiedottava sisäministeriö.

– Terrorismin uhka on kohonnut Suomessakin. Konfliktialueilla taisteluihin osallistuneiden saapuminen ja paluu Suomeen sekä ääriliikkeistä kiinnostuneiden määrän kasvu ja heidän värväyksensä radikaaliin toimintaan kohottavat uhkaa. Suomeen on muotoutunut järjestäytyneitä terrorismin tukirakenteita ja yhteydet Suomesta terroristisiin toimijoihin ulkomailla ovat lisääntyneet, selonteossa todetaan sisäministeriön mukaan.

Selonteon mukaan turvallisuusviranomaisten toimintakykyä on vahvistettava kansalaisten turvallisuudentunteen parantamiseksi.

– Uusia uhkia ovat esimerkiksi Venäjän ja lännen suhteiden huononeminen, laajamittainen laiton maahantulo sekä hybridi- ja kyberuhat. Samalla vanhat uhat ovat säilyneet. Ihmisten turvallisuudentunteessa on merkkejä heikkenemisestä, ministeriö kertoo.

– Uudelle turvallisuustilanteelle on leimallista, että ulkoista ja sisäistä turvallisuutta ei voida enää erottaa toisistaan. Uhat ovat monimutkaisia ja muuttuvat nopeasti, ennustettavuus on heikentynyt. Näkyvissä ei ole muutosta parempaan, ministeriön tiedotteessa todetaan.

Selonteossa esitetään toimia viranomaisten toiminnan helpottamiseksi:

– Poliisien määrän väheneminen pysäytetään ja määrä vakiinnutetaan vuoden 2020 loppuun mennessä noin 7 000 poliisin tasolle. Hätäkeskuslaitoksen henkilötyövuosien määrä vakiinnutetaan nykyiselle noin 600 henkilötyövuoden tasolle. Itärajan valvontaa vahvistetaan yhteensä 160 rajavartijalla. Pelastustoimen järjestäminen siirtyy viiden yliopistollista sairaalaa ylläpitävän maakunnan tehtäväksi maakuntien yhteistyöalueittain, selonteossa luetellaan.

Näistä toimista kertoi tänään myös sisäministeri Petteri Orpo (kok.) tiedotustilaisuudessa.

Suomi on tilastollisesti katsottuna hyvin turvallinen maa, mutta rikosten selvitysaste on laskenut ja ääriliikkeiden toiminta tullut näkyvämmäksi, selonteko toteaa.

– Omaisuusrikoksista selviää vain noin joka kolmas. Jos tekijää ei valmiiksi tiedetä, raiskauksista noin puolet ja pahoinpitelyistä lähes kaksi kolmesta jää selvittämättä, ministeriön tiedotteessa sanotaan.

Hallitus antoi tänään sisäministeriön laatiman sisäisen turvallisuuden selonteon eduskunnalle. Selonteko laadittiin nyt ensimmäistä kertaa. Sen tarkoituksena on edistää hallitusohjelman tavoitetta, jonka mukaan Suomi on hallituskauden loppuun mennessä maailman turvallisin maa. Selonteon pohjalta valmistellaan sisäisen turvallisuuden strategia, joka ohjaa hallitusohjelman rinnalla koko hallinnon alan toimintaa tulevina vuosina.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapani Tuominen

Samat hölmöläiset jauhoivat ja mikä karmeinta jauhavat edelleen tätä "monikulttuurisuuden" autuutta ymmärtämättä, että sen täytyy syntyä luonnollisella tavalla. Ei niin, että valtava joukko asekuntoisia ja -ikäisiä miehiä tunkeutuu yhtäkkiä maahan.

Huonojen johtajien itse aiheuttama päänsärky. Osaisivat edes hävetä.

Markus Björk

sitte ku tapahtuu ja kunnolla niin pyydetään tavantallaaja kantasuomalaisilta apua ku ei oo tilanne enää hallinnassa. siis ensimmäisenä, mut sais nää päättäjät olla sit kyl eka etulinjas puolustamassa suomea. siitähä niille maksetaan. ku ovatte niin viisaita kerta.

Rauno Kujala

Turvallisuusympäristö muuttunut pysyvästi, koska hallitus omilla toimillaan mahdollisti sen. Hallitus, sisäministeri etubenässä, on täysin itse vastuussa turvallisuuden alasajosta. Ovat saaneet rapakon takaa komennon luhistaa tämän maan, jotta voivat ryöstää Suomi-neidon. Nämä maanpetturit hallituksessa kuuluvat valtiopetoksesta vankilaan.

Mervi Valtanen

''Kansalaisten turvallisuuden tunnetta parannettava.'' Tunnetta parannettava! Voidaan pitää oikein kampanja hyvän tunteen lisäämiseksi. Laitetaan mainoskyltit toreille rummuttamaan turvallista tunnetta. Lakaistaan pahantekijät maton alle, leikitään ettei heitä ole.

Mervi Valtanen

Pitäisi miettiä keinoja turvallisuuden parantamiseksi. Sivistynyt yhteiskunta sallii sisällään niin sanotusti kaikkien kukkien kukkia ja puuttuu peliin vasta silloin kun jotain sattuu. Miten olisi kuitenkin ennalta ehkäisy, kun kerran rikkaruohot ovat näkyvissä? Eikö ne napsasta kukkapenkistä pois! Ai niin, olemme sivistysvaltio, kaikki kukat rikkaruohoineen kukkikoot.