Perjantai 24.5.2019

Nyt tuli hallituksen lista Suomen sairaaloista: 12 + 8 päivystyssairaalaa

Luotu: 
19.5.2016 14:37
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
|

Hallituksen luonnoksessa on listattu tulevat ympärivuorokautisen päivystyksen sekä suppeamman päivystyksen sairaalat.

Laaja päivystys: 12 sairaalaa

– Vaativin ympärivuorokautinen päivystys koottaisiin 12 sairaalaan. Kaikki viisi yliopistollista sairaalaa Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa tarjoaisivat kaikkein vaativinta hoitoa. Seitsemän muuta laajan päivystyksen keskussairaalaa olisivat Lahdessa, Lappeenrannassa, Porissa, Seinäjoella, Jyväskylässä, Joensuussa ja Rovaniemellä, hallituksen luonnoksessa esitetään sosiaali- ja terveysministeriön mukaan.

Laajan ympärivuorokautisen päivystyksen yksikössä tulee olla edustettuna akuuttilääketieteen, anestesiologian ja tehohoidon, gastroenterologisen kirurgian, kardiologian, lastentautien, naistentautien ja synnytysten, neurologian, ortopedian ja traumatologian, psykiatrian, radiologian, sisätautien ja yleislääketieteen tai geriatrian erikoisalojen päivystys sekä yöpäivystystä lukuun ottamatta hammaslääketieteen päivystys, luonnoksessa sanotaan.

Suppeampi päivystys: 8 sairaalaa

Suppeampi päivystys olisi jatkossa muissa keskussairaaloissa, jotka sijaitsevat Kotkassa, Mikkelissä, Savonlinnassa, Hämeenlinnassa, Vaasassa, Kokkolassa, Kajaanissa ja Kemissä. Näissä ”järjestettäisiin ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys, joka sisältäisi tavallisimmin tarvittavien erikoisalojen päivystyksen ja sosiaalipäivystyksen sekä tarpeen mukaisen suun terveydenhuollon päivystyksen”.

– Yhteispäivystyksessä tulee olla edustettuna väestön palvelutarvetta vastaavasti keskeisten erikoisalojen päivystys siten kuin erikoissairaanhoidon järjestämissopimuksessa on tarkemmin määritelty, lakiluonnos toteaa.

Lue myös: Suomen synnytyssairaalat menossa uusiksi

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit