Lauantai 17.11.2018

Vegaaniruoka tulee päiväkoteihin Helsingissä – ”Käänsin takkia erittäin nopeasti”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.5.2016 09:31
  • Kuva: Jenni Tamminen / Uusi Suomi
    Kuva
    Päiväkoteihin tulee kasvisruokapäivä sekä vegaaniruokavaihtoehto kokeiluluontoisesti. Arkistokuva.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti eilen hyväksyä aloitteen, jonka mukaan 20 päiväkodissa aletaan vuoden mittaisen kokeilun puitteissa tarjota lapsille myös vegaaniruokavaihtoehto.

Varavaltuutettu Henrik Nyholm (vas.) kertoo Uudelle Suomelle, että aiheesta keskusteltiin pitkällisesti valtuuston kokouksessa, minkä vuoksi Nyholmin aloite metroaseman nimestä siirtyi seuraavaan kokoukseen. Nyholm haluaisi muuttaa Helsingin yliopiston metroaseman nimen takaisin Kaisaniemeksi. Lue lisää: Vaatimus: ”Helsingin yliopisto” palautettava Kaisaniemeksi – aseman nykynimi ”hirveä turvallisuusnäkökulmasta”

Metroasema-aloitetta on tarkoitus käsitellä 8. kesäkuuta.

– Eilisessä kokouksessa hyväksyttiin vegaaniruoan kokeilu, jossa on mukana 20 päiväkotia. Tosin monet lapset ovat saaneet jo nyt vegaaniruokaa vanhempien pyynnöstä, Nyholm kertoo Uudelle Suomelle.

Nyholm toteaa, että samalla hyväksyttiin ponsi kasvisruokapäivän tuomisesta päiväkoteihin. Kouluissa kasvisruokapäivä jo on.

Kansanedustaja, Helsingin kaupunginvaltuutettu Emma Kari (vihr.) iloitsee sosiaalisessa mediassa vegaaniruokapäätöksestä.

– Helsingin päiväkodeissa tarjotaan jatkossa lämmintä ruokaa myös vegaanilapsille. Asiaa kokeillaan nyt 20 päiväkodissa. Kokoomuksen ja perussuomalaisten asenteellinen vastustus jäi vähemmistöön äänin 47-32, Kari kertoo Facebookissa.

Karin mukaan vegaaniruokaa syövien lasten tilanne muuttui, kun valtuusto päätti siirtää päiväkotiruokailun Palmiaan.

– Kouluissa lapset saavat vegaaniruokaa. Samoin yksityisissä päiväkodeissa tämä onnistuu. Myös monissa kunnan päiväkodeissa vegaaniruokaa tarjotaan henkilökunnan joustavuuden takia. On vaikea ymmärtää kokoomuksen ja perussuomalaisten tarvetta syrjiä yhtä eettistä vakaumusta, kun kaikki muut vakaumukset ruokavaliossa huomioidaan, Kari kirjoittaa.

Myös aloitteen tekijä Leo Stranius (vihr.) iloitsee lopputuloksesta.

Nyholmin mukaan kokeilu on tarpeen muun muassa siksi, että nähdään vegaaniruoan kustannukset.

Valtuutettu Hannu Oskala (vihr.) sanoi kokouksen puheessaan muuttaneensa kantaansa havaittuaan, että vegaaniruoan kustannusmatematiikalta putoaa pohja, sillä päiväkodeissa tarjoiltava kasvisruoka on usein vegaanista jo nyt.

Kaupunginhallituksessa oli ollut esillä laskelma, jonka mukaan lisäkustannus vegaaniruoasta olisi tuhat euroa per lapsi.

– Ainakin multa on usein kysytty että olenko vaihtanut kantaani jossain asiassa. Että voiko poliitikko muuttaa mielipidettään. No, tässä asiassa voin kertoa kääntäneeni takkia. Se tapahtui erittäin nopeasti, pyytämättä ja yllätyksenä, Oskala sanoi puheessaan.

Oskalan mukaan kokeilu kannattaa tehdä, jotta todelliset kustannukset saadaan näkyviin.

Oskala totesi, ettei usko pätkääkään, että lisäkustannus olisi tuhat euroa per vegaaniruokailija.

– Ei se soijamaito niin kallista ole, hän sanoi.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuomo Niemelä

No kun se on ihan lapsen vanhemman oma päähänpisto, eikä mikään allergia. Keliakia tms. En kyllä tiedä, mihin "kaikkiin muihin eettisiin dieetteihin"Kari viittaa. Ilmeisesti muslimeihin, joita tässä käyttää keppihevosena.

Mika Peltokorpi

"Ei se soijamaito niin kallista ole."

210 pv/v * 2 €/l *0,2 l/pv = 84 €/v/lapsi tai 40 snt/päivä/lapsi. Eli kustannusvaikutus on n. 1% päivähoidon kokonaiskustannuksista. Tämä siis pelkkä soijamaitolisä ilman logistisia kustannuksia. Sama prosentti on luonnollisesti jostain muusta pois.