Lauantai 25.5.2019

Kokoomuksen ”Nato-uho” ihmetyttää – ”Vastuutonta”

Luotu: 
30.5.2016 08:10
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kuvassa Alexander Stubb ja Petteri Orpo.
|

Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaiden kanta Nato-kansanäänestyksestä ihmetyttää eri puolueiden poliitikkoja.

Niin istuva puheenjohtaja Alexander Stubb kuin häntä haastavat kansanedustaja Elina Lepomäki ja sisäministeri Petteri Orpokin ovat todenneet, ettei kansanäänestys Nato-jäsenyydestä ole välttämätön.

Kanta on herättänyt laajan vastareaktion. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina, että kansalta on asiasta kysyttävä.  Lue lisää: Sauli Niinistö Suomen Nato-linjasta tv:ssä: ”Kyllä siitä on kansalta kysyttävä”

Kokoomuksen hallituskumppani perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä ihmettelee näkyvien kokoomuslaisten puheita.

– Puheet Nato-kansanäänestyksen kiertämisestä [ovat] vastuuttomia, Mäkelä kirjoittaa Puheenvuorossa.

Lue lisää Puheenvuorosta: Puheet Nato-kansanäänestyksen kiertämisestä vastuuttomia

Myös pääministeripuolue keskustasta kuuluu kritiikkiä. Keskustalainen konkarikansanedustaja Seppo Kääriäinen toteaa, että kansanäänestyksestä on syntynyt erikoinen asetelma, jossa ”kokoomus on omilla teillään”.

Oppositiopuolue SDP:n kansanedustaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja on sitä mieltä, että kokoomuslaiset uhoavat.

– Täytyy lähteä siitä että Stubbin ja kumppaneiden aito mielipide on että Suomen turvallisuus edellyttää Naton jäsenyyttä kansan mielipidettä kysymättä, mutta me muut saamme olla myös aidosti sitä mieltä ettei tällainen uho nyt millään tavoin ainakaan vahvista Suomen asemaa ja turvallisuutta, Tuomioja kirjoittaa Facebookissa.

Myös oppositiopuolue vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö tyrmää kokoomuksen linjan.

 

 

Kokoomuksen istuva puheenjohtaja Alexander Stubb kuitenkin toteaa Helsingin Sanomissa, että joka tapauksessa kansan tuen pitää olla jäsenyyden takana, jos sitä haetaan.

– Nyt kokoomus on menossa kohti puoluekokousta sellaisella Nato-kannalla, jossa ei suoranaisesti viitata kansanäänestykseen Nato-jäsenyyden hakemisen edellytyksenä. Siinä kuitenkin sanotaan, että Nato-jäsenyyden takana pitää olla myös kansan tuki, Stubb sanoo.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Matti Loikkanen

Tuomioja "me muut saamme olla myös aidosti sitä mieltä ettei tällainen uho nyt millään tavoin ainakaan vahvista Suomen asemaa ja turvallisuutta."

Toveri Tuomioja,
kuinka monta NATO-maata Venäjä on miehittanyt?
kuinka monta ei-NATO-maata Venäjä on miehittänyt?

Keijo Lindgren

Nato asiassa Suomen kansa on kahta mieltä!
Näin yksinkertaisesta mielipiteen kahtia jakautumisesta on helppo järjestää äänestys.

Kukaan ei voi varmasti tietää hyökkääkö Venäjä Suomeen, tuskin edes välttämättä Putin tänään.

Timo Nenonen

"Näin yksinkertaisesta mielipiteen kahtia jakautumisesta on helppo järjestää äänestys.2

Juuri näin, ensin kansanäänestys ja jos yli 50% äänestää EI Natolle asiaan ei tarvitse enää koskaan palata, eikä edes tarvitse neuvotella kenenkään tai minkää kanssa.

Helppoo kuin heinänteko!

Pekka Laine

Suomen turvallisuus edellyttää Naton jäsenyyttä. Se asia olisi pitänyt ratkaista jo vuosia sitten niin nyt ei oltaisi tässä. Neuvoa-antavan kansanäänestyksen vaatiminen on vain vastustamista. Jos et ole meidän puolellamme (Naton puolella), olet meitä vastaan. Koskee myös valtion johtoa.

Petri Luosto

Kääriäinen kai voisi kertoa, että missä tilanteessa hänen mielestään Suomi tulee hakemaan NATO-jäsenyyttä? Hän ei mainitse suoraan NATO-optiota, mutta hän sanoo "(3) Ylläpidetään mahdollisuutta hakea jäsenyyttä" on kyllä suora viittaus tuon surullisenkuuluisan option suuntaan. Milloin NATO on antanut Suomelle tämän option? On yleisesti tunnettua, että koko NATO-jäsenyysprosessiin tulisi kulumaan vähintään vuosi, luultavimmin kaksi vuotta.

Onko niin, että Suomi tulee hakemaan NATO-jäsenyyttä vasta silloin kun maahamme kohdistuu sotilaallisen konfliktin uhka? Tuollaista toimintatapaa kutsutaan vapaamatkustamiseksi ja se vasta on vastuutonta. Tuossa tilanteessa NATO ei tulisi ottamaan uusia jäseniä.

Juhani Karlsson

"Presidentti ja kokoomuslaiset eri linjoilla....– Olen ollut kummissani, kun kuulee sellaista, että nyt päättäjien pitää vaan päättää, koska kansa päättää kuitenkin väärin. Se on demokratiassa erikoinen perustelu..."
-
"– Tulee sellainen mielikuva, ettei kokoomus pidä omaa Nato-kantaansa sellaisena, joka voisi saada kansan enemmistön tuen...."
-
"– Kokoomus ei halua kuulla kansaa, koska se näyttäisi peukkua alaspäin. Arhinmäki arvioi."
-
"Niinistö: Putin ja Yhdysvaltain uusi presidentti ehkä huippukokoukseen Suomeen"
-
"Presidentti Niinistö muistuttaa johtavansa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa....Perustuslain kertaaminen voisi kuitekin olla joidenkin kohdalla paikallaan, Niinistö toteaa
-
-
---
Vihreiden Niinistö Nato-kansanäänestyksestä: "Kokoomuksen demokratiakäsitys on vanhentunut""
"– Tulee sellainen mielikuva, ettei kokoomus pidä omaa Nato-kantaansa sellaisena, joka voisi saada kansan enemmistön tuen. Siksi se yrittää viedä Natoon liittymistä eteenpäin ilman kansan mahdollisuutta vaikuttaa siihen. Näyttää siltä, että kokoomuksen demokratiakäsitys on vanhentunut, Niinistö sanoo."
"Myös SDP:n Antti Rinne katsoo, että Natoon liittyminen olisi niin suuri ulko- ja turvallisuuspoliittinen linjanmuutos, että kansanäänestys olisi ehdottomasti järjestettävä."
"Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki toteaa niin ikään, että kansanäänestys olisi itsestään selvä vaatimus.
– Kokoomus ei halua kuulla kansaa, koska se näyttäisi peukkua alaspäin. Arhinmäki arvioi."
"Presidentti ja kokoomuslaiset eri linjoilla"
"– Olen ollut kummissani, kun kuulee sellaista, että nyt päättäjien pitää vaan päättää, koska kansa päättää kuitenkin väärin. Se on demokratiassa erikoinen perustelu, Niinistö lausui Ylen Ykkösaamun haastattelussa."
http://yle.fi/uutiset/vihreiden_niinisto_nato-kansanaanestyksesta_kokoom...
---
"Presidentti Niinistö muistuttaa johtavansa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa"
"Perustuslain kertaaminen voisi kuitekin olla joidenkin kohdalla paikallaan, Niinistö toteaa."
http://yle.fi/uutiset/presidentti_niinisto_muistuttaa_johtavansa_suomen_...
---
"Sipilä: Nato-jäsenhakemuksesta tarvitaan kansanäänestys"
"Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaat ovat eri mieltä."
"Presidentti Sauli Niinistö puolestaan on moneen otteeseen sanonut, että Nato-jäsenhakemus edellyttäisi kansanäänestystä."
http://yle.fi/uutiset/sipila_nato-jasenhakemuksesta_tarvitaan_kansanaane...
---
"Niinistö: Putin ja Yhdysvaltain uusi presidentti ehkä huippukokoukseen Suomeen"
"Presidentti Sauli Niinistö kertoi TV1:n Ykkösaamussa tehneensä "alustavaa tunnustelua" Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain seuraavan presidentin saamiseksi yhteiseen huippukokoukseen Suomeen."
"Suomesta tulee ensi vuonna arktisen neuvoston puheenjohtajamaa seuraavalle kaksivuotiskaudelle. Niinistö kertoi keskustelleensa Suomessa pidettävän arktisen huippukokouksen järjestämisestä sekä Yhdysvaltain-matkallaan, että Moskovassa.
- Kokouksen järjestämisen edellytyksenä on tietysti se, että kansainvälinen tilanne sen sallii. Ennen kaikkea kovien tekojen pitäisi päättyä, arvioi Niinistö Ykkösaamussa."
"Niinistö kertoi esittäneensä ajatuksen arktisesta huippukokouksesta jo vuonna 2013 presidentti Obamalle. Tuolloin Krimin tapahtumat kuitenkin viilensivät kansainvälisen ilmapiirin ja suunnitelmat laitettiin jäihin. Nyt asiaan on suhtauduttu myönteisesti, arvioi Niinistö."
"Arktiseen neuvostoon kuuluvat Kanada, Tanska, Suomi, Islanti, Norja, Venäjä, Ruotsi ja Yhdysvallat. Kahdeksan arktisen maan välinen yhteistyö syntyi Suomen aloitteesta vuonna 1991."
http://yle.fi/uutiset/niinisto_putin_ja_yhdysvaltain_uusi_presidentti_eh...
---
vanhoja:
---
"Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korostaa, ettei Suomen ja Ruotsin välillä ei ole mitään kohtalonyhteyttä, joka veisi molemmat yhdessä Natoon."
"Nato-selvitys ei lliikauttanut presidentin Nato-kantaa.
– Minun kantani on, että meillä ei ole mitään tarvetta muuttaa vallitsevaa politiikkaamme"
http://yle.fi/uutiset/presidentin_mukaan_mahdollinen_nato-jasenyys_ei_ol...
---
"Sipilä puolestaan kiitteli kansallista yksituumaisuutta Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.
”Suomi on sotilasliittoon kuulumaton maa”, hän lausui."
http://www.hs.fi/politiikka/a1456376444841
---
"Mikä on presidentti Niinistön mainitsema CMX ja miten se luo Suomen Nato-linjaa?"
"CMX on kerran vuodessa järjestettävä Naton karttaharjoitus. Suomi osallistuu siinä vain oman maan puolustamiseen, ei esimerkiksi Baltian."
http://www.hs.fi/politiikka/a1456375635242
---
"Analyysi: Balteille sopisi Suomen Nato-jäsenyys paremmin kuin hyvin"
http://yle.fi/uutiset/analyysi_balteille_sopisi_suomen_nato-jasenyys_par...
---
"Pekka Ervasti: Nato, Venäjä, ydinaseet ja me"
"Niin että Natoonko pitäisi meidänkin liittyä? – Haluan elää vaarallisesti, sanoi hiiri, kun kissaa viiksistä veti."
http://yle.fi/uutiset/pekka_ervasti_nato_venaja_ydinaseet_ja_me/8846617
---
"Tutkija: Huoli Itämeren turvallisuudesta pitää ottaa vakavasti"
"...eikä Nato ole luonut Baltian maihin uskottavaa puolustuskykyä. – Sitä ei pidetty ongelmana Ukrainan sotaan saakka. Baltit itse pitivät sitä ongelmana, mutta kukaan ei kuunnellut heitä"
"Baltian puolustamisen vaikeuden on arveltu selittävän myös Yhdysvaltain ja Naton pyrkimyksiä yhteistyöhön Ruotsin ja Suomen kanssa."
http://yle.fi/uutiset/tutkija_huoli_itameren_turvallisuudesta_pitaa_otta...
---
"Kenraali Gustav Hägglund: Tuleeko sota?"
"Sotilaan on aina kuitenkin punnittava, onko uhka ajankohtainen vai latentti eli piilevä. Venäjän uhka ei ole ajankohtainen."
Miksi?
"Suomella ja Venäjällä ei ole selvittämättömiä riitoja. Venäjän rajanaapureista Suomi on rauhallisin ja vakain. Me emme ole heille uhka, emme todellinen uhka, emmekä edes propagandatarkoituksiin tekaistavissa oleva uhka. Olemme hyökkäyskohteiden listalla todennäköisesti viimeinen. Miksi he tänne pyrkisivät?"
"Onko Nato-kanta muuttunut?
"Ei ole muuttunut yhtään mihinkään. En ole ollut Nato-jäsenyyden kannalla ennen enkä ole nytkään..."
""Jos liittyisimme Natoon, meille kävisi aikaa myöten samalla tavalla kuin muillekin liittyneille maille. Oma puolustus ajettaisiin alas...Nato muka huolehtisi puolustuksesta."
http://www.hs.fi/kuukausiliite/a1433470182103
---
2011:
"USA:n puolustusministeri: Naton tulevaisuus heikko"
"Tällä hetkellä Yhdysvaltain puolustusbudjetti, lähes 700 miljardia dollaria, kattaa noin 75 prosenttia Naton yhteenlasketusta budjetista."
http://yle.fi/uutiset/usan_puolustusministeri_naton_tulevaisuus_heikko/5...
---
2011:
"Yhdysvaltain velkamäärä ylitti BKT:n"
"IMF:n mukaan Yhdysvalloista tuli nyt kahdeksas jäsen ylivelkaantuneiden maiden kerhoon."
http://yle.fi/uutiset/yhdysvaltain_velkamaara_ylitti_bktn/5402231
---
2013:
"Brasiliaan ja Panamaan rinnastuva luottoluokitus vihjaa, että Yhdysvalloistakin olisi mahdollista käyttää velkakirjamarkkinoiden epätieteellistä ja kaikin puolin epäasiallista rahoitustermiä "banaanivaltio".
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2013/10/20/velkavaroitus-kiinasta-...
---
2015:
"...Yhdysvaltain liittovaltion velka on yhteensä 18 triljoonaa eli 18 tuhatta miljardia..."
"Republikaanit haluavat leikata veroja ja vähentää julkisia menoja - paitsi sotilasmenoja."
"Budjettisopu takaa sen, että Yhdysvallat voi ottaa lisää velkaa, eikä liittovaltiota uhkaa sulkeminen, kuten syksyllä 2013. "
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1446181721059

Kaarle Akkanen

Suomettuneen suomen kasvatin mielipide on suoraan 70-luvulta. Kokoomus on tehnyt oikean ja toivotun avauksen! Harmaan alueen kahdella pallilla istumisen aika alkaa olla ohi. Tämän kaikki tietävät, mutta harva uskaltaa sanoa sen suoraan. Ehkä tämä Kokoomuksen esimerkki rohkaisee myös muita raskaan sarjan politiikkoja tässä kysymyksessä? Tiedetään kyllä se, että kun Ruotsi hakee jäsenyyttä, niin silloin viimeistään meidän tulee olla ns. valmis toimimaan!

Timo-Pekka Mustakallio

Näinköhän Alexander Stubb olisi mennyt lupailemaan Atlantin takaisille "ystävilleen" NATO-karhun kaadetuksi... ja nyt nuo kyselevät karvaisia käsiään hieroen taljan perään? Siksi nyt kauh`hia epätoivo...

Tulkitsen Stubbin selkärangattomaksi mieheksi, jolla on pitkä perinne vaihtaa puheissaan mielipidettä yleisön mukaan - kameleonttimainen poliittinen pyrkyri kun on. Jälkeenpäin hän kai selittelisi jotain "ajopuu"-parasta mikä oli virran vietävänä... nimittäin siinä vaiheessa kun keräilemme katkerana sirpaleita maasta, kun kaikki meille rakas ja tärkeä on säpäleinä... Viisas ei jättäytyisi tuollaisten "johtajien" vietäväksi.

Timo Koivusalo

Venäjän kymmenestä suurimmasta kauppakumppanista seitsemän on Nato-maita, joten Suomen jäsenyys ei mitenkään muuta kauppasuhteita.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä on tarkasteltava koko Euroopan näkökulmasta, niin Pohjoismaiden strateginen merkitys arktisilla alueilla on varsin selkeä. Pitää muistaa, että Grönlanti mukaan luettuna Pohjoimaat kattavat alueen Suomen itärajalta aina Pohjois-Amerikkaan saakka.

Yhdessä kaikki viisi Pohjoismaata muodostavat Natossa erittäin vaikutusvaltaisen ryhmän, joka on huomattavasti enemmän kuin osiensa summa.