Torstai 17.1.2019

Vihreä munayrittäjä tyrmistyi Vartian ehdotuksesta: ”Haluatteko oikeasti syödä vain ulkomaista bulkkiruokaa?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
30.5.2016 19:05
Päivitetty: 
30.5.2016 19:40
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Vihreiden kansanedustaja Antero Vartia (kuvassa) saa kritiikkiä puoluetoveriltaan, maatalousyrittäjä Mikko Välttilältä.
|

Faktakulma

Maatalousyrittäjän lomituspalvelujen tarkoituksena on tukea maatalousyrittäjän sosiaaliturvan toteutumista, työssä jaksamista ja työurien pidentymistä. Maatalousyrittäjän lomituspalveluja ovat vuosilomalomitus, sijaisapu ja maksullinen lomittaja-apu.

Vuosilomaan on oikeutettu päätoiminen maatalousyrittäjä. Tällaisessa maatalousyrittäjällä on oikeus hakemuksesta saada lomituspalveluja kalenterivuoden aikana vuosilomaa varten 26 päivän ajaksi. Lähde: Maatalousyrittäjien lomituspalvelulaki, Finlex

– Minä en oikein, veli Antero ja muutama muu, ymmärrä miksi te haluatte julkisuutta maaseutuvihamielisillä kirjoituksillanne, kirjoittaa muna- ja kanalayrittäjä Mikko Välttilä (vihr.) Puheenvuoron blogissaan.

Hän ihmettelee puoluetoverinsa, vihreiden kansanedustajan Antero Vartian aloitetta maatalousyrittäjien valtiolta saaman lomituspalvelun lopettamisesta. Valtio käyttää vuodessa noin 180 miljoonaa euroa järjestääkseen maatalousyrittäjille vuosiloma- ja sairauslomasijaisia 26 päiväksi vuodessa, ja yrittäjätaustainen Vartia haluaisi lopettaa tämän järjestelmän.

– Mikään muu yrittäjäryhmä ei nauti samanlaisesta etuudesta, vaikka moni muukin ala vaatii toiminnan jatkumista vuoden jokaisena päivänä, Vartia kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa.

Vihreiden kansanedustajan mukaan lomitusjärjestelmä, joka hyödyttää eniten pientiloja, muun muassa hidastaa tilojen kasvamista ja nostaa Suomen muutenkin mittavaa maatalouden tukisummaa.

Maatalousyrittäjä Mikko Välttilä vaikuttaa muun muassa vihreiden puoluevaltuuskunnassa Vihreiden Yrittäjien edustajana. Hän kritisoi Vartian ja muiden maataloustukien ”kadehtijoiden” ajatuksia Puheenvuorossa julkaisemassaan avoimessa kirjeessä. Hänen mukaansa puoluetoverin aloitteesta ”tuli paha mieli, kiukkukin”.

– Esitit, että lopetetaan maatalouslomitus. Ja että sillä saataisiin lisää isoja tehokkaita tiloja Suomeen. Kuinka vihreää se on, Antero? Kuinka vihreää on se, että maaseutu muuttuu vieläkin autiommaksi ja kaikki suomen tuhannet maatalouslomittajat jäävät työttömiksi? Välttilä kirjoittaa.

Hän muistuttaa, että maataloustuet ovat globaali järjestelmä.

– Maataloustuki on raha, jolla subventoidaan ruoan kuluttajahintaa. Se ei siis ole perinteisessä mielessä yritystuki. Maataloustukia maksetaan joka puolella maapalloa paitsi siitä syystä, että ruoan tarjonta olisi mahdollisimman tasaista, myös jotta sen hinta kaupassa pysyisi alhaisena. Minustakin tämä on aikansa elänyt tapa tehdä tätä juttua, mutta se on status quo, globaalisti. Tämä on aiheuttanut sellaisen hassun kuvion, että maanviljelijät eivät enää saa palkkaansa työstään ja tuotteistaan vaan tuista, Välttilä selittää omasta näkökulmastaan.

”Kuinka vihreää se on, Antero? Kuinka vihreää on se, että maaseutu muuttuu vieläkin autiommaksi?”

Hänen mukaansa on hienoa, että suomalainen maaseutupolitiikka haluaa myös turvata ja tukea maatalousyrittäjien jaksamista mahdollistamalla 26 lomapäivää vuodessa, siis ”yksi vapaapäivä joka toinen viikko”. Järjestelmä edistää myös eläinten hyvinvointia, Välttilä uskoo.

– Minä en oikein, veli Antero ja ne muutama muu, ymmärrä miksi te haluatte julkisuutta maaseutuvihamielisillä kirjoituksillanne. Uskotteko te itsekään siihen, että tämä maa pysyisi tämänkaltaisena tai muuttuisi paremmaksi jos maaseudun, siis lähes koko Suomen pinta-alan, elinvoimaisuudesta lakattaisiin pitämästä huolta? Välttilä kirjoittaa.

– Vai haluatteko oikeasti syödä vain ulkomaista bulkkiruokaa? Sitä, jonka jompi kumpi duopoliketju halvimmalla mahdollisella hinnalla maailmanmarkkinoilta ostaa? Ja sitten pitää loppu maan metsäteollisuuden raaka-ainevarastona, josta sitten ajetaan rekoilla jalostettavat kaupunkeihin? hän jatkaa.

Välttilä kertoo pitävänsä parempana vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön linjausta, jonka mukaan maaseudun yritteliäisyys mahdollistaa kaupunkien ekologisuuden.

Aiemmin maanantaina Vartian ehdotusta arvosteli keskustan puoluesihteeriksi pyrkivä Sami Kilpeläinen. Hänen mukaansa on kohtuutonta vaatia ”sellaisen sosiaaliturvan alasajoa, jonka vaikutus sekä ammattiryhmän että koko yhteiskunnan kannalta on täysin kiistaton”.

Lue myös: 26 maksettua lomapäivää pois maatilayrittäjiltä? – ”Loukkaavaa”

 

 

Faktakulma

Maatalousyrittäjän lomituspalvelujen tarkoituksena on tukea maatalousyrittäjän sosiaaliturvan toteutumista, työssä jaksamista ja työurien pidentymistä. Maatalousyrittäjän lomituspalveluja ovat vuosilomalomitus, sijaisapu ja maksullinen lomittaja-apu.

Vuosilomaan on oikeutettu päätoiminen maatalousyrittäjä. Tällaisessa maatalousyrittäjällä on oikeus hakemuksesta saada lomituspalveluja kalenterivuoden aikana vuosilomaa varten 26 päivän ajaksi. Lähde: Maatalousyrittäjien lomituspalvelulaki, Finlex

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Vesamäki

Ollaan kyllä valmiita satsaamaan esim. tuulitukiin, joista ei todellisuudessa ole oikeastaan muuta kuin haittaa, siis siitä tuulienergiasta. Sen sijaan ei haluta varmistaa oman maan ruuantuotannon jatkumista, ja sillä on suuri merkitys varsinkin kriisien nyt jo ollessa ovella.

Kaarlo Erjala

Lomitustuet ovat perusteltuja pohjoisissa oloissamme. Koko Suomen peltoala on pieni ja pellot hajallaan. Suuria investointeja tehneistä tiloista monet ovat pahasti velkaantuneita. Nyt tuntuu tosi pahalta, kun esitetään hyvin työsidonnaisten karjatilallisten etujen heikentämistä.