Maanantai 21.5.2018

Tutkija: Poliitikot siirtävät suomalaisten huomiota pois – Venäjän tarina ”nielaistiin koukkuineen päivineen”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.6.2016 08:09
Päivitetty: 
3.6.2016 08:14
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kuvassa SDP:n Eero Heinäluoma valtiopäivien avajaisissa.
|

Filosofian tohtori ja tutkija Riku Keski-Rauska lataa turvallisuuspolitiikkaa, Natoa ja Venäjää käsittelevässä Puheenvuoro-blogissaan kovaa kritiikkiä poliitikoille, joille hänen mielestään on vaikeaa nähdä ulkopoliittisia tosiasioita ja erityisesti lausua niitä julki.

Keski-Rauska edustaa hallituspuolue kokoomusta, joka on tunnettu Nato-myönteisyydestään.

Keski-Rauska ottaa kirjoituksessaan erikseen esille kolme nimeä: hallituspuole keskustan presidenttiehdokkaaksi todennäköisesti nousevan Matti Vanhasen sekä Eero Heinäluoman ja Satu Taavitsaisen, jotka ovat oppositiopuolue SDP:n kansanedustajia.

Lue lisää Puheenvuorosta: Katajaisen kansan taakka

Keski-Rauskan mielestä Suomella on kylmän sodan ajan peruilta tapa syyllistää itseään myös asioista, joihin suomalaiset eivät ole syyllistyneet. Keski-Rauskan mukaan tämä näkyy viimeaikaisessa turvallisuuspoliittisessa keskustelussa.

– Näyttää ilmeiseltä, että Itä-Ukrainassa käytävästä sodasta, Krimin miehityksestä ja informaatiosodankäynnistä huolimatta monilla suomalaispoliitikoilla on suuri tarve kääntää suomalaisten katse pois sieltä, minne se kuuluisi suunnata. Sylttytehtaan sijaan kansalaisten huomio halutaan siirtää suomalaisten omiin ”provokatiivisiin” toimenpiteisiin mm. antautumiseen amerikkalaisten juoksupojiksi yhteisten sotaharjoitusten kautta, hän kirjoittaa.

– Nähtävästi jotkut tunnetut poliitikot ovat nielaisseet koukkuineen päivineen Venäjällä luodun turvallisuuspoliittisen narratiivin [tarinan]. Kyse on Venäjän sisäiseen käyttöön luodusta viholliskuvasta, jossa länsi kuvataan vihamielisenä ja aggressiivisena Venäjää uhkaavana ja saartavana vastustajana. Jostain syystä tämä Venäjän sisäpolitiikkaan kehitetty viholliskuva näyttää kelpaavan myös Nato-jäsenyyden vastustajille täällä Suomessa, hän jatkaa.

Keski-Rauskan mielestä Matti Vanhanen, Eero Heinäluoma ja Satu Taavitsainen ankkuroituvat lausunnoillaan traditioon, johon liittyy ajattelu, että Suomen joutuminen hyökkäyksen kohteeksi toisessa maailmansodassa ei ollut vain hyökkääjän syytä, vaan ”myös uhri olisi voinut käyttäytyä toisin”.

– Nootikriisin ajoilta tuttu pelottelukampanja näyttää saaneensa jatko-osansa Nato-keskustelun myötä. Ulkopoliittisesta seikkailupolitiikasta ja vakiintuneen virallisen ulkopoliittisen linjan muutospyrkimyksistä varoittelevat puheenvuorot ovat tulleet takaisin. Erityisesti sosialidemokraatit ovat ottaneet tehtäväkseen toimia Suomen ulkopoliittisen linjan virallisina tulkitsijoina, Keski-Rauska kirjoittaa.

Nato-keskustelu on käynyt viime aikoina vilkkaana. Näillä pääset kärryille:

Kansanedustaja: Nato-päätös tehtävä ilman kansanäänestystä – ”Lissabonin sopimuksestakaan ei äänestetty”

Nato-ihmetykselle selitys: ”Lähdetään soitellen sotaan, jos homma alkaa kansanäänestyksellä”

Kansanedustaja hämmästyi: ”Kuka on päättänyt, että Nato-äänestys hoidettaisiin Suomessa näin?”

Kokoomuksen ”Nato-uho” ihmetyttää – ”Vastuutonta”

Nato-raportti julki: Suomen jäsenyydestä vakava kriisi Venäjän kanssa

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Lampinen

Nato ei siis uhkaa Venäjää Ukrainan tilanteesta johtuen niinkö?, Usa ja EU ei painosta esimerkiksi pakotteilla.
Pakotteet on harhaa, herrajumala sentään, Naton painostus on niin selvää faktaa kuin vain olla voi, on täydellistä soopaa väittää muuta.
Naton Venäjä uhkassa, oleellista on vetää uusia maita Venäjän ympärillä mukaan Venäjää uhkaamaan, mikään ei voi selvempää startekiaa.
Kun Usan maineeltaan pahimmat hyökkäys pommittajat, tuodaan Suomeen ei juuri pahempaa uhkaavaa elettä voi enää tehdä.
Tällä toiminnalla ei ole mitään tekemistä puolustuksen kanssa, ne on uhkaavia hyökkäys viestejä.

Juhani Karlsson

Jostain kumman syystä jää vaikutelma että pikemminkin Nato tarvitsee Suomea ja Ruotsia eikä toisinpäin?
---
Juttuja vuosilta 2014 - 2016:
---
"... eikä Nato ole luonut Baltian maihin uskottavaa puolustuskykyä."
"– Sitä ei pidetty ongelmana Ukrainan sotaan saakka. Baltit itse pitivät sitä ongelmana, mutta kukaan ei kuunnellut heitä....Naton ja Yhdysvaltain sotilasviranomaiset ovat virallisesti todenneet, että he eivät kykene suojelemaan näitä maita."
"Baltian puolustamisen vaikeuden on arveltu selittävän myös Yhdysvaltain ja Naton pyrkimyksiä yhteistyöhön Ruotsin ja Suomen kanssa."
"Toinen skenaario olisi, että Venäjä haluaisi murtaa Naton järjestönä."
"– Venäjällä on tosiasiassa mahdollisuus miehittää yksi tai kaksi Baltian maata. Jos niin kävisi, Naton uskottavuus romahtaisi."
"Miten sotilaallista jännitettä Itämerellä voisi vähentää?
– Pitäisikö sitä vähentää olemalla kiltti ja käymällä vuoropuhelua vai vahvistaa puolustusta, joka lisäisi jännitteitä mutta tekisi vähemmän haavoittuvaksi."
http://yle.fi/uutiset/tutkija_huoli_itameren_turvallisuudesta_pitaa_otta...
---
"Raportti: Venäjä pystyisi valtaamaan Baltian maat alle kolmessa päivässä"
http://yle.fi/uutiset/raportti_venaja_pystyisi_valtaamaan_baltian_maat_a...
---
Pekka Ervasti: Nato, Venäjä, ydinaseet ja me"
"Harvoin näkee suomenkielistä...Nato-arviota, jossa puhutaan niin inhorealistisesti muun muassa Venäjästä tai ydinaseista."
"Suomalaisessa Nato-keskustelussa on aina ollut ydinpommin mentävä aukko. Ydinaseet eivät ikään kuin koskisi pientä ja syrjäistä Suomea."
"Raportin lukijalle tulee selväksi, että kyllä koskevat. Ne ovat Naton perimmäinen pelote ja Venäjä suorastaan öykkäröi niiden käytöllä.
Venäjän doktriinin mukaan sillä on oikeus käyttää ydinaseita sellaista valtiota vastaan, jolla on ydinaseita – ja myös sellaista valtiota vastan, joka on liitossa ydinasevaltion kanssa."
"Niin että Natoonko pitäisi meidänkin liittyä? – Haluan elää vaarallisesti, sanoi hiiri, kun kissaa viiksistä veti."
"Turvatakuut toisivat turvaa, mutta myös velvoitteita varsinkin Baltian suuntaan. Vähemmälle huomiolle raportissa jää se, että mitä Suomi - oikein konkreettisesti – saisi hätätilassa Natolta. No, kriisissähän tuo nähdään. Pataljoona Portugalista?"
http://yle.fi/uutiset/pekka_ervasti_nato_venaja_ydinaseet_ja_me/8846617
---
"Kiistelty Naton ohjuspuolustus otettiin käyttöön – onko se uhka Venäjälle?"
"Yhdysvaltoja vastaan suunnattu Venäjän ydinpelote nojaa sukellusveneistä laukaistaviin mannertenvälisiin ohjuksiin, eikä niille mahda kahdesta eurooppalaisesta maatukikohdasta mitään. "
http://yle.fi/uutiset/kiistelty_naton_ohjuspuolustus_otettiin_kayttoon__...
---
"Yhdysvallat ja sotilasliitto Nato ovat sanoneet, että ohjuspuolustusjärjestelmää ei ole suunnattu Venäjän ydinpelotetta vastaan. Nykyisten suunnitelmien mukainen järjestelmä ei edes kykenisi torjumaan ydinaseiskua Venäjän massiivisesta arsenaalista."
http://yle.fi/uutiset/putin_naton_ohjuskilpi_on_askel_kohti_varustelukil...
---
"Analyysi: Veljekset kuin Ilvekset tai metsot"
"Maanantai-iltana Viron television ennakkohaastattelussa Niinistö katsoi terävästi toimittajaa ja sanoi, ettei Naton kanssa solmittu isäntämaasopimus velvoita Suomea mihinkään."
"– Kylmän sodan aikana saattoi olla ilmiö nimeltä suomettuminen, hyvä on. Mutta useat asiantuntijat ja poliitikot ovat sanoneet, että Suomen linja oli menestyksekäs, Niinistö ilmoitti.
Kuullessaan tämän Ilves paukautti vesilasinsa pöytään, vahingossa tai tarkoituksella."
http://yle.fi/uutiset/analyysi_veljekset_kuin_ilvekset_tai_metsot/8890954
---
"Analyysi: Balteille sopisi Suomen Nato-jäsenyys paremmin kuin hyvin"
"Jos Suomi olisi Natossa, Baltian maat voivat olettaa, että lähellä olevat ilmavoimat tukisivat myös niiden ilmatilaa. Suomi ottaisi ehkä osaa ilmavalvontaan ja konfliktin sattuessa myös taistelutoimiin."
http://yle.fi/uutiset/analyysi_balteille_sopisi_suomen_nato-jasenyys_par...
---
"Baltian mailla ei ole lainkaan omia hävittäjiä. Nyt liittolaisten koneita on kahdeksan."
"Nato-koneet nousevat ilmaan vain, jos tutkat havaitsevat Baltian maiden ilmatilassa jotain epäilyttävää. Baltit toivovat, että Naton operaatiota laajennettaisiin niin, että hävittäjät voisivat osallistua tarvittaessa myös taistelutehtäviin."
http://yle.fi/uutiset/nato-jasenyys_historiallinen_mahdollisuus_yhdistaa...
---
"CMX on kerran vuodessa järjestettävä Naton karttaharjoitus. Suomi osallistuu siinä vain oman maan puolustamiseen, ei esimerkiksi Baltian."
http://www.hs.fi/politiikka/a1456375635242
---
"Tyly arvio: Baltiaa ei voi puolustaa"
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015092120391315_ul.shtml
https://foreignpolicy.com/2015/09/18/exclusive-the-pentagon-is-preparing...
---
"Tutkimus: Saksalaisten enemmistön mielestä Baltiaa ei tulisi puolustaa sotilaallisesti Venäjän hyökkäykseltä"
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1433901773641
---
"Saksan armeija Bundeswehr on rapakunnossa – suuri lisäsatsaus tulossa puolustukseen?"
"Noloin Bundeswehria koskevista paljastuksista oli epäilemättä se, kun saksalainen media kertoi, että viime vuonna Norjassa pidetyissä Nato-harjoituksissa saksalaisjoukoilta puuttui kolmannes konekivääreistä. Konekivääreitä markkeerattiin jopa mustilla luudanvarsilla, "
http://yle.fi/uutiset/saksan_armeija_bundeswehr_on_rapakunnossa__suuri_l...
---
"Yhdysvallat, Saksa ja Britannia painostivat Suomea liittymään Natoon 1990-luvun puolivälissä. Suomi ei kuitenkaan halunnut liittyä, sillä Suomi olisi joutunut antamaan turvatakuut Virolle." http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015032219394833_uu.shtml
---
"Spiegel: Nato ei pystyisi tositilanteessa puolustamaan Baltiaa"
"Hyökkäyksen tullessa liitto pikemminkin hajoaisi kuin taistelisi, arvioi Spiegel."
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288690381933.html
---
"Suomi saattaa ostaa samalla Viron ilmavoimien tarvitsemat taistelukoneet "
"Tärkein ja vaikein asevelikysymys on Viron puolustaminen. Viron ilmavoimien päätyyppi on kaksitaso Antonov An-2, ikäloppu neuvostoliittolainen potkurimoottorikone. Virolla on niitä peräti viisi kappaletta." http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015061219847016_uu.shtml
---
"Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist haluaa pitää Ruotsin liittoutumattomana. "
http://yle.fi/uutiset/ruotsin_puolustusministerin_mukaan_suomen_ja_ruots...
---
"Lehti: Ruotsin turpo-selvitys ei suosittele Natoon menoa"
http://yle.fi/uutiset/lehti_ruotsin_turpo-selvitys_ei_suosittele_natoon_...
---
"Tuore kyselytutkimus: Ruotsalaiset haluavat pysytellä Naton ulkopuolella"
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1452220736021
---
"Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korostaa, ettei Suomen ja Ruotsin välillä ei ole mitään kohtalonyhteyttä, joka veisi molemmat yhdessä Natoon."
"– Minun kantani on, että meillä ei ole mitään tarvetta muuttaa vallitsevaa politiikkaamme"
http://yle.fi/uutiset/presidentin_mukaan_mahdollinen_nato-jasenyys_ei_ol...
---
"DN:n mielipidemittaus: Enemmistö ruotsalaisista edelleen Nato-jäsenyyttä vastaan"
"...Naton puolestapuhujat eivät ole onnistuneet voittamaan puolelleen epävarmoja........"
http://yle.fi/uutiset/dnn_mielipidemittaus_enemmisto_ruotsalaisista_edel...
---
"Ulkoministeri Wallström: Ruotsin on aika palauttaa asevelvollisuus"
Pääministeripuolue sosiaalidemokraatit sanoo yhä tiukasti ei Nato-jäsenyydelle. Wallström painotti, että Ruotsin ja Suomen yhteistyö asiassa on tärkeää."
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1452395643984

Olli-Pauli Sarvaranta

On se kumma kun en ole huomannut edes Venäjän väittävän, että Nato valmistutuisi hyökkäämään maahan. Mistään päin Eurooppaa ei myöskään löydy sellaisi joukkoja, jotka tekisivät hyökkäyksen mahdolliseksi. Puolustusta toki yritetään parantaa, sillä kylmän sodan jälkeen mm. jenkit poistivat suurimman osan Euroopan joukoistaan. Herrojen väittteet yllä ylittävät jopa Venäjän oman propagandan hengentuotteet.

Latvia sen sanoo suoraan: "Latvia nimesi Venäjän virallisesti mahdolliseksi uhkaksi ja hyökkääjäksi". (Verkkouutiset). Latviakaan ei kuitenkaan valmistele hyökkäystä Venäjälle, ei yksin, eikä muiden kanssa!

Juhani Vinberg

Kaikki toimenpiteet, mitä NATO tekee, viittaavat vain puolustukseen. Hyökkäysjoukkoja ei NATO:lla Euroopassa ole. Sen sijaan Venäjä jo retoriikassaan puhuu hyökkäyksestä, Venäjän joukot ovat ryhmitetyt hyökkäystä varten. Jos joku ääntelee kuin ankka, kävelee kuin ankka, ui kuin ankka ja näyttää ankalta, todennäköisyys on suuri, että se on ankka. Venäjän ankka on hyökkääjä-ankka.

Sepetius Kangas

Eniten ihmettelen sitä miten tutkijakin Riku Keski-Rauska voi nielaista lännen asettaman koukun siimoinenn päivineen. Ilman minkäänlaista kritiikkiä. Ajatukset tulee suoraan Lännen trollihautomosta. Pikkasen uskotttavuutaa olisi voinut mukaan laittaa. Ja ei kannata aina tosiasioita vääristellä.

Kaarle Akkanen

Riku kirjoittaa selvää suomea. Meillä kyllä "ymmärretään", mutta ei haluta ymmärtää? Äidin maidosta saatu dna (tms.) jarruttaa edelleen tuloa tähän päivään? Pitääkö vielä odottaa seuraavaa sukupolvea, joka lopulta veisi meidät täysin läntiseen viiteryhmäämme?

Mark Andersson

Mielenkiintoista tässä on se, että US asettaa etusivun uutiseksi ja nostaa "karuselliin" samaan aikaan monta Nato-hehkutusta.

Natokriittisyyttä näkee US:ssa vain hakemalla, vaikka kansan enemmistö on sillä kannalla.

Vai haluaako US ehkä rajata yleisönsä Naton kannattajiin? Siltä se välillä näyttää, kun jotkut US:n kyselytuloksetkin aiheesta ovat ovat menneet päin vastoi kuin koko kansalla.

Petri Sakkinen

US ilmoittaa olevansa vaikutusvaltaisen kansalaisen media, ja kyseinen kansalainen Niklas käyttää vaikutusvaltaansa Naton propagandan levittämiseen. Siihen hänellä on tietysti oikeus ja kun mainostajia ei tarvitse kosiskella, myös mahdollisuus.

Kari Rantala

On valitettavaa, että naapurinamme on kansainvälisestä oikeudesta piittaamaton, valehteleva diktaattori, joka häikäilemättömästi uhkaa käyttää jopa ydinaseita
valloitustoimiensa varmistamiseksi. Tälläkään sivustolla tukijoukot eivät ymmärrä
tuhon suuruutta, mihin mielenvikaisen idolin toimet saattaisivat johtaa.

Kari Rantala

Rauno Ruusunen, onneksi on USA, joka on kaksoistornien tuhosta lähtien estänyt terroristien hyökkäyksiä ympäri maailmaa. Se on vastustanut Al Qaidan, Boko Haramin,
Talebanin ja Isisin hirmutekoja. Vastustajina siviilien keskellä pommeja räjäyttävät terroristit ovat häikäilemättömiä ja niiden eliminoimiseen soisi uuseammankin maan, myös Natoon kuuluvan osallistuvan. Jopa Suomi kouluttaa Irakissa kurdeja. Meille länsimaiseen yhteisöön kuuluville myös demokratian puolustaminen ja diktatuurin vastustaminen USA:n tavoin on tärkeää.

Jukka Lampinen

Kun Naton ylivoima Venäjään verrattuna on 20 kertainen, niin Venäjä ei ainakaan mikään uhka ole joten sen uhkan on oltava Nato.
Ukarainan tilannekkin on selvä, Neuvostoliiton kommunistit liitti laittomasti Krimin ja itäalueet Ukrainaan.
Tämä on kriisin syy, nyt laittomasti liitetyt alueet on palautumassa Venäjään, ongelma on oikeastaan Venäjän sisäinen se ei kuulu Usalle eikä EU:lle.
Venäjän perusteet on niin vankat, että maailman laajuisen eskalaation aloittamiseen ei ollut mitään järkeviä perusteita.
Kyse on siis puhtaasti valtakappailuista, jonka EU ja USA aloittivat.
Kaksi vihollista, Nato ja Venäjä taistelee vallasta ja meitä vaaditaan valitsemaan puoli, me emme ole ollenkaan halukkaita valitsemaan kumpaakaan.
Ketään ei kiinnosta turvallisuus, Suomea halutaan vain käyttää hyväksi, lisäämään Venäjään kohdistuvaa uhkaa.
Taloudellinen ja sotilaallinen valta on fakta, meidän valintamme on nyt se. Kuinka aktiivisesti haluamme siihen osallistu, kaikki muu on huuhaa retoriikkaa.
Olemme olleet tähän asti passiivisia, nyt meiltä vaaditaan aktiivista osallistumista, joten miten on kiinnostaako sota.

Henri Järvi

Maailma on vainoharhaisten ihmisten käsissä. Aseet eivät tuo turvaa vaan lisäävät turvattomuutta. Maailmassa ei ole pysyvää turvaa vaan elämä on loppuun asti sisäistä ponnistelua toivon ylläpitämiseksi. Aseet eivät siinä auta.