Maanantai 10.12.2018

Kanalayrittäjä: Suomalaiset lapset syövät joka päivä ruokaa, ”jota ei ole laillista tuottaa Suomessa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.6.2016 08:30
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Arkistokuva. – Päiväkodeissamme, kouluissamme, sairaaloissamme, vanhustentaloissamme ja kasarmeillamme syödään joka päivä sellaista ruokaa, jota Suomessa ei ole laillista tuottaa, väittää kanalayrittäjä.
|

Oppositiopuolue vihreitä edustava kanalayrittäjä Mikko Välttilä jatkaa keskustelua maatalouden tilanteesta Suomessa.

Välttilä, kansanedustaja Antero Vartia (vihr.) ja ekonomisti Mikko Kiesiläinen julkaisivat aiheesta hiljattain yhteiskirjoituksen Puheenvuorossa.

Nyt Välttilä ihmettelee tuoreessa blogikirjoituksessaan, miksei ruoan julkisia ostoja säädetä suomalaiset vaatimukset täyttäviksi.

– Päiväkodeissamme, kouluissamme, sairaaloissamme, vanhustentaloissamme ja kasarmeillamme syödään joka päivä sellaista ruokaa, jota Suomessa ei ole laillista tuottaa. Siellä menee iloisesti sianliha, joka on tuotettu valtavilla antibioottimäärillä, ahtaammassa ja hännät katkoen. Siellä menee myös siipikarjanliha, joka on tuotettu vielä valtavammilla antibioottimäärillä ja nokat katkoen. Siellä menee myös glyfosaatilla pakkotuleennutettu ruis. Ja vaikka mitä muuta, Välttilä kirjoittaa.

Lue lisää Puheenvuorosta: Koko maaseudulle annetaan lottopotin suuruinen kriisipaketti

Välttilä korostaa, että hän ei halua samaa ”hölmöilyä” suomalaiseen ruoantuotantoon, jonka kriteerit hänen mukaansa ovat todella tiukat.

– Haluan, että edes verovaroin ostettu ruoka olisi tuotettu niillä ehdoilla joita valtio itse omalle tuotannollemme säätää. Vaatii melkoista pokkaa ostaa halvempaa maailmalta, kun on ensin itse säätänyt kotimaisen kalliiksi, hän kirjoittaa.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ihmetteli eilen, miksi suomalaisille kuluttajille ei kerrota, että ravintoloissa ja kuntapalveluissa tarjotaan antibioottibroileria.

Lue lisää: MTK: Antibioottibroileria Suomen ravintoloissa ihmisten tietämättä – ”Miksi asia lakaistaan maton alle?”

– Olisi täysin mahdollista ja laillista säätää julkiset ostot niin, että vain meidän vaatimuksemme täyttävät, tai ne ylittävät tuontielintarvikkeet voisivat edes osallistua tarjoamiseen, kirjoittaa Välttilä.

Lue myös: ”Maataloustuissa on iso virhe – Miksi ruoka maksaa Suomen kaupoissa niin paljon?”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Pesonen

Erittäin hyvä huomio ja tärkeä asia.
Tilanteesta kuuluu kiitos vallassa oleville ja olleille puolueille ja niiden edustajille. Erityisesti demareille, keskustalle, kokoomukselle, perussuomalaisille ja vihreille.
Vihreillä oli pitkään mm. ympäristöministerin paikka hallussaan.

Kaj Nyyssönen

Visin minäkin syödä Suomessa valmistetun aterian jos Suomessa olis samanlanen laki ruuan puhtaudesta kuin on Saksassa ja monessa uussa maassa.

Eläimen ruhosta Saksassa on monet osat Saksassa määritelty ongelmajätteeksi joka pitää asianmukaisesti hävittää, ja sehän maksaa. Suomesa niistä taasen tehdään nugetteja, lihapullia ja muita eineksiä pientä korvausta vastaan, se on paljon kannattavampaa.
uomi halusi saada EU-elintarvike viraston - ai että miksei saanut

Pekka Österberg

Tää samahan toimii suuremmassakin mittakaavassa. Suomessa ja EU:ssa säädetään lakeja ja asetuksia, joilla suomalainen ja eurooppalainen työ saadaan mahdollisimman kalliiksi ja silti Suomeen ja EU- alueelle saa tuoda tuotteita, jokka on valmistettu ihan eri vaatimuksilla. Tällä ei saada aikaseks muuta, ku et ne lopukki työt katoo halpamaihin, koska siellä ei ole "rasitteena" työaikalakia, ympäristölainsäädäntöö yms, vaan ihmiset (myös lapset) painaa ympäripyöreetä työpäivää nälkäpalkalla ja syntyvät jätteet kipataan viereiseen ojaan. Idioottimaisuudella ei oo rajoja!!!

Marjatta Marttila

Kirjoittajilta unohtui kaikkein tärkein. Elintarviketeollisuus, joka prosessoi kaiken lähes mauttomaksi mössöksi. Hinta viimeisen tutkimuksen mukaan on kaikkea muutakuin kohtuullinen. Suurella osalla kuluttajista ei ole mahdollisuutta eikä talodellisia resursseja. Joten viherpiiperot hyvän ajatuksen toimintaan tarvitaan myös realismia.