Tiistai 22.1.2019

Uusi SAK-pomo Eloranta: Suomalaisten palkkajärjestelmä muuttuu – SAK:n oltava valmis

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.6.2016 15:21
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    JHL:n johdosta SAK:n johtoon siirtynyt Jarkko Eloranta kilpailukykysopimuksen neuvotteluissa.

Palkkapolitiikkaa rakennetaan jatkossa todennäköisesti entistä hajautuneemmassa järjestelmässä, totesi keskusjärjestö SAK:n puheenjohtajaksi tänään tiistaina valittu Jarkko Eloranta kiitospuheessaan.

Hänen mukaansa ay-liikkeen on varauduttava palkkapolitiikan muutoksiin kuten niin sanottuun Suomen-malliin. Kuitenkaan kansalliseen palkkapolitiikkaan ja ay-liikkeen vapaaseen neuvottelu- ja sopimustoimintaan ”ei saa puuttua”, Eloranta painottaa.

– Siksi keskusjärjestön sisäisen koordinaation ja valmistelun sekä liittojen välisen yhteistyön ja tuen onkin noustava aivan uudelle tasolle. Näin on tehtävä, jos ja kun haluamme pitää huolta yhteisestä SAK:laisesta palkkapolitiikasta, joka on arvojemme mukaista. Tästä on pidettävä visusti huolta, jos ja kun niin sanotun Suomen mallin valmistelu käynnistyy, Eloranta sanoo.

Eloranta toteaa, että jatkossakin ”syystä tai toisesta voidaan tarvita keskusjärjestötason neuvotteluja ja sopimuksia tai järjestöllisiä toimia”.

– Silloin SAK:n on oltava valmis ja kyvykäs sellaiset toteuttamaan.

Hänen mukaansa SAK:n palkkapolitiikassa ja edunvalvonnassa tärkeää on aina ollut ostovoima.

– Se, mitä tapahtuu reaalipalkoille, on tärkeämpää kuin se, millaisia nimellispalkat ovat. Se, mitä jää käteen ja mitä sillä saa, ratkaisee.

Hän mainitsee esimerkkinä, että muun muassa työssäkäynti ilman toimivaa, kohtuuhintaista päivähoitoa olisi kallista ja vaikeaa. Näin ollen julkisilla palveluilla on myös suuri merkitys keskusjärjestölle.

Elorannan mukaan hetki, jolloin hän ottaa puheenjohtajuuden vastaan, ”ei ehkä ole se helpoin hetki ay-liikkeelle eikä suomalaiselle palkansaajalle ja työntekijälle”. Hänen mukaansa ammattiyhdistysliikkeen on etsittävä keinoja, joilla ”sopeutuminen heikkoihin taloudellisiin aikoihin olisi vähemmän väkivaltaista kuin nyt kilpailukykysopimuksessa”.

Syy tilanteen vaikeuteen ei todellakaan ole SAK:n aikaisemmissa puheenjohtajissa, Eloranta sanoi kiitellen vuolaasti edeltäjäänsä Lauri Lylyä.

– Olet turvannut meille mahdollisuudet vaikuttaa asioihin, ei vain tässä ja nyt, vaan myös tulevina vuosina. Tämä tuli todistetuksi varsinkin kilpailukykysopimusta rakennettaessa. Historia tulee osoittamaan, miten me, jotka jäämme tätä työtä tekemään, osaamme näitä mahdollisuuksia käyttää.  Kiitos vielä kerran Lauri arvokkaasta ja tuloksellisesta työstäsi SAK:laisessa ay-liikkeessä, Eloranta kiitteli.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Lampinen

Uusi järjestestelmä mahdollistaa, tuntuvat palkankorotukset hyvin kanattavissa yrityksissä, hyvänä esimerkkinä Kone oy.
Palkat voi nousta hyvinkin, 30% muita alan yrityksiä korkeimmiksi.
Palvelualalla, pankeilla on suuri palkan korotusvara.
Vanhassa järjestelmässä palkat pyrittiin tasaamaan kohtuullisiksi, nyt se on mennyttä.
Onkohan EK, ajatellut tämän asian loppuun asti.