Torstai 23.5.2019

Kansanedustaja ihmettelee Suomen uutta tupakkalakia: ”Suojelemme tupakkateollisuuden liiketoimia”

Luotu: 
16.6.2016 16:48
Päivitetty: 
16.6.2016 16:53
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kansanedustaja löytää uudesta tupakkalakiesityksestä useita epäloogisuuksia. Arkistokuva.
|

Hallituspuolue perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko ihmettelee Puheenvuoro-blogissaan uutta tupakkalakia, jonka eduskunta hyväksyi ensimmäisessä käsittelyssä eilen. Niikkoa ihmetyttää esimerkiksi se, miksi asunnossa tupakointi lapsen läsnä ollessa saa jatkua. Sen sijaan autossa tupakointi kielletään, kun kyydissä on lapsi.

– Ihmettelen sitä, miten autossa tupakoinnin kieltäminen käytännössä toimii, sillä sitä ei esitetty rangaistavaksi.  Vastaavasti parveketupakoinnin kieltämisen nähtiin hyvinkin tärkeänä. Sitä voidaan tehostaa uhkasakolla. Puhumattakaan taloyhtiön järjestyssääntöjen rikkominen voi pian mahdollistaa vaikka osakkeen haltuunoton. Ulkotilan savut nähtiin haitallisempana kuin asunnossa tai lapsen kanssa autossa tupakointi, Niikko kritisoi lain epäloogisuutta.

Niikko kokee myös, että sähkösavukkeiden sääntelyn huomattava tiukennus nykytilaan nähden vaikeuttaa tupakoinnin lopettamista monen osalta. Niikon mielestä uusi laki pelaa tupakkateollisuuden pussiin.

– Ministeriön virkamiesten vakuuttelut sähkösavukkeiden näkemisestä ja portista tupakointiin olivat liitoittelua. Silti ne kelpasivat [sosiaali- ja terveysvaliokunnalle]. Sähkösavukkeiden vaarallisuutta ja terveyshaittoja myös toitotetaan pääosin väärien mielikuvien perusteilla. Milloin tupakkalaitteet räjähtelevät itsestään tai milloin vesihöyryä hengittävä saa popcorn-keuhkot. Faktat puuttuvat. Kukaan ei halua nähdä yhtäläisyyttä tupakkateollisuuden toimille. Heidän oman liiketoimintansa jatkumisen hyväksi, Niikko kirjoittaa.

– Alkaa tuntumaan siltä, että suojelemme tupakkateollisuuden liiketoimia ja tupakan aiheuttamia terveyshaittoja enemmän, kuin ihmisten vapautta päästä eroon viiden askin nortin päiväkiintiöstä, Niikko kirjoittaa.

Niikko tulkitsee myös, että valiokunnalle on sattunut kömmähdys sähkötupakkalaitteiden siirtymäajan kanssa.

– Harmillista valiokunnan esityksessä ja prosessissa on se, että valiokunnan jäsenet luulivat tehneensä siirtymäajan myös kaupan hyllyillä oleville sähkötupakkalaitteille. Mistäkö tiedän tämän? Satuinpahan kyselemään, kirjoittaa Niikko, jonka mukaan siirtymäaika ei koske sähkötupakkalaitteita.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit