Torstai 23.5.2019

Heti reaktio kokoomuksesta: ”Vihdoin Suomi uskaltaa puhua suoraan Venäjästä – Voi tarkoittaa Nato-jäsenyyttä”

Luotu: 
17.6.2016 12:18
Päivitetty: 
17.6.2016 12:21
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    – Hallitus katsoo, että Naton läsnäolo ja toiminta vakauttavat turvallisuustilannetta. On huomattava, että vakauden luominen Itämeren alueelle voi tarkoittaa myös sitä, että Suomi liittyy Natoon, sanoo Sofia Vikman.
|

Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustajat Jaana Pelkonen ja Sofia Vikman ovat ”tyytyväisiä tänään julkaistun ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon suoraan tekstiin Suomen heikentyneestä turvallisuustilanteesta ja Venäjästä”.

– Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta uskalletaan vihdoin puhua suoraan ja tilannetta kaunistelematta. Tämä on hyvää jatkoa huhtikuussa hallitukselle luovutetulle Nato-arviolle, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa istuva Vikman sanoo.

LUE LISÄÄ: Suomen valtionjohto: ”Sotilaallisen voiman käyttöä Suomea vastaan ei voida sulkea pois”

– Itämeren heikentynyt turvallisuustilanne on syytä ottaa tosissaan. Selonteossa sanotaan suoraan, että EU:n jäsenenä Suomi ei voisi olla ulkopuolinen, jos sen lähialueella tai muualla Euroopassa turvallisuus olisi uhattuna, eduskunnan puolustusvaliokunnassa istuva Pelkonen toteaa.

– Hallitus katsoo, että Naton läsnäolo ja toiminta vakauttavat turvallisuustilannetta. On huomattava, että vakauden luominen Itämeren alueelle voi tarkoittaa myös sitä, että Suomi liittyy Natoon, Vikman sanoo.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoi tiedotustilaisuudessa, että selontekoon ei sisälly piiloviestiä siitä, että Natoon pitäisi mennä tai olla menemättä.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Lampinen

Selonteossa todettiin että Venäjä ei ole uhka Suomelle, tämänkö suoraan puhumisen Kokoomus huomasi.
Vai huomasiko Kokoomus, että selonteossa sanottiin että Venäjä on Suomen vihollinen.
Kokoomus sanoo vain rohkeasti ja suoraan että Venäjä on Suomen vihollinen, tai tukkii sitten suunsa.

Carolus Linden

Jotkut heistä, jotka arvioivat Itämeren turvallisuustilanteen heikentyneen, voivat olla sitä mieltä, että siihen on vaikuttanut osaltaan Naton toimet.
Päätelmä , että Suomi ei voi olla ulkopuolinen, jos muiden turvallisuus on uhattuna jossain Euroopassa, ei ole aivan kiistaton.
On syytä harkita ensisijaisesti maamme turvallisuuden kannalta, mihin Suomen tulee ryhtyä niiden uhkien johdosta, jotka eivät koske maatamme suoranaisesti. Siihen ei liene aiheellista liittää paljoakaan EU:n jäsenyydestä johdettuja velvotteita.

Erkki Laitinen

Kiima yleensä on asia, joka saa liikettä aikaan. Natokiima näyttää olevan sellaista, että se saa kaikki mahdolliset viritykset liikkeelle, joilla vähänkin voisi olla merkitystä perusteltaessa Nato-jäsenyyttä: kaikki maan ja taivaan väliltä.

Timo Koivusalo

Suomi on ratifioinut EU:n Lissabonin sopimuksen turvatakuut. Joten esimerkiksi jos Viro tai Ruotsi joutuu hyökkäyksen kohteeksi niin Suomi on velvoitettu auttamaan niitä.

Jo presidentti Tarja Halonen totesi Balttian maiden Nato-jäsenyyden vakauttaneen Itämeren aluetta. Nyt saman toteaa Suomen nykyinen hallitus.

On siis aivan johdonmukaista, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys vakauttaa Itämeren alueen tilanteen lopullisesti. Sergei Lavrov tunnusti aivan hiljattain ettei Venäjä uskalla koskaan hyökätä Nato-maata vastaan.

Eero Laine

Kokoomuksen koheltajat ovat taas vauhdissa. Vien kukkia yhä sankarihaudalle edellisen kokoomuskohelluksen jälkeen. Siellä niitä kohelluksen uhreja makaa rivi toisensa jälkeen. Ulkoministeri Erkko kerto tuolloini apua tulevan USA:sta, ei tullut ja Erkko lähti perheineen Tukholmaan. Myöhemmin nuoleskeli voittajaa siinä missä muutkin.

Jarmo Makkonen

"– Hallitus katsoo, että Naton läsnäolo ja toiminta vakauttavat turvallisuustilannetta."

Mitenkä hallitus tähän on päätelmään päätynyt. Vakauttaisiko lisää jos Venäjä lisäisi omaa sotilaskalustoaan Itämerellä vai onko yksipuolista?

Jukka Lampinen

Kun Niinistö puhuu Itämeren turvallisuusuhasta, niin diplomaattisessa kielessä sanoma on selkeä, se tarkoittaa että Venäjä on vihollinen ja tämä turvallisuusuhka.
Tyhminkin suomalainen sen käsittää, mutta Niinistö teeskentelee, että ei muka ymmärrä sitä, että myös kaikki venäläiset sen käsittää.
Ilmeisesti Niinistö ei välitä siitä, että että latelee niin törkeitä loukkauksia, että ne usein johtaa sotaan.
On todella omituinen tapa, julkaista turvallisuuteen tähtäävä selostus ja komentoida sitä sitten Venäjää törkeästi loukaten.

Pentti Westerholm

Ei Natoon ,ei auteta naapureita jos joutuvat hätään.Ollaan vaan niinkuin ei oltaskaan.Siinä onkin oikea ulkopolitiikan kukkanen.Suomi jäisi suupalaksi konfliktin sattuessa.Tänne kävelisi röyhkeästi Venäjän tai Naton joukot.Olisi hyvä valita ajoissa puolensa.Mielummin Natoon kuin perikatoon.

Esko Kotilainen

Se on aivan samantekevää oli Suomi Natossa tai ei,se on suupala joka tapauksessa konfliktin syntyessä riittävän suureksi.Miksi? Siksi koska Suomi on sijaintinsa takia molempien osapuolten puskurivaltio.Eli Suomessa tultaisiin käymään pohjolan rajuimmat taistelut .Jokainen tietää millaista jälkeä siinä syntyy.En ymmärrä tätä sodan hinkua jota pohjolaan,varsinkin Suomen alueelle yritetään luoda.Epätasapainon luominen alkoi heti Usan epäonnistumisen jälkeen Ukrainassa. Viktoria Nuland kävi Suomessa epävirallisella pikavisiitillä,ja sen jälkeen alkoi rumpa Suomessa .Vai voisiko olla että hän vain kävi ostamassa sukkahousut Stockmannilta.En ole trolli,mutta totean vain että Venäjä ei epäröi käyttää aseistustaan jos heille tarve tulee ja ikävä kyllä siinä Suomi pyörii kyllä silloin kahden suurvallan jalkarättinä.Nyt tarvitaan tarkkaa ulkopolitiikkaa.

Tapio Mäkeläinen

Kovassa iskussa pn kekkosslovakialaisten kaarto vielä. Siksi olenkin sanonut kokoomuslaisten nuoriso -osastolle ettei koko asiasta kannata jauhaa niin kauan kuin meitä 50- ja 60- luvulla syntyneitä on valtaosa päättäjistä ja mielipiteen muodostajista. YYA- rokotus ka vuosikymmeniä jatkunut hyssyttely ja historian vääristely on jälkensä jättänyt. Mulle on ihan sama ollaanko Natossa vai ei. Tragikoomista vaan tuo Natolla pelottelu. En ole huomannut että ensi töikseen Natoon liittyneet kommunistien ikeestä vapaaksi päässet maat olisivat joutuneet mihinkään vaikeuksiin. Tämä suomalaisten periaatteessa puoliksi raskaana olo on ilmiö sinänsä. Vielä kun saataisiin markka takaisin, YYA ja bi-lateraalikaupaa niin a vot.