Lauantai 15.12.2018

Sixten Korkmanilta suorat sanat Brexitistä: ”Tässä jäävät suomalaiset ministeritkin jälkeen”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.6.2016 10:20
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Pääministeri David Cameron vetosi viikonloppuna britteihin EU:ssa pysymisen puolesta. Arkistokuvassa Cameron kampanjoimassa Lontoossa.
|
Talousvaikuttaja, emeritusprofessori Sixten Korkman arvioi, että Britannian mahdollinen eroaminen Euroopan unionista, eli Brexit, olisi suuri uhka Britannian talouden toimintaedellytyksille ja sisämarkkinoille pääsylle. Korkmanin mukaan muun Euroopan kannalta Brexitin merkitys on melko vähäinen etenkin pidemmällä aikavälillä. 
 
Britannian pääministeri David Cameron puolestaan vetosi viikonloppuna britteihin sanomalla, että jos maa eroaa EU:sta, paluuta ei ole.
 
Korkmanin mukaan ”iso pulma” se, että eroa vaativilla ei ole mitään käsitystä siitä, miltä pohjalta suhteita Euroopan unioniin pitäisi rakentaa, jos Britannia päätyy uninonin ulkopuolelle päädytään. Ranskalla ja monilla muilla jäsenmailla ei hänen mukaansa ole kiinnostusta ottaa huomioon EU:sta eroavan maan etuja.
 
–Tässä syy, minkä takia jokseenkin kaikki riippumattomat asiantuntijat pitävät mahdollista eroa tyhmänä ja toivovat äänestyksen puoltavan Britannian pysymistä unionissa, hän kirjoittaa kolumnissaan.
 
Korkman arvioi, että Brexit onkin paljon isompi kysymys poliittisesti kuin taloudellisesti. 
 
–Britannian ero heikentäisi sen omaa vaikutusvaltaa maailmalla mutta myös EU:n ulko- ja turvallisuuspoliittista merkitystä. Vastuu turvallisuuspolitiikan keskustelusta jäisi yhä selvemmin Ranskan sekä vastuunkantoon haluttomasti suhtautuvan Saksan harteille. Osuvasti on sanottu, että Brexit on ”lose-lose” -ratkaisu. Kaikki häviävät: Britannia, EU ja kansainvälinen yhteisö.
 
Korkmanin mukaan Brexit-keskustelu on tuonut poikkeuksellisen selkeästi esiin taloudellisen ja poliittisen eliitin ja kansan välillä olevan juovan. Eliitti ei halua eroa, kansasta suuri osa toivoo sitä.
 
–Kuvaavaa on, että eroa kiivaasti vaativa Britannian oikeusministeri on torjunut kritiikkiä toteamalla, että ”olemme saaneet tarpeeksemme asiantuntijoista”. Tässä jäävät yliopistoihin ylimielisesti suhtautuvat suomalaiset ministeritkin jälkeen, Korkman kommentoi.
 
–Tyhmyyttä edustavasta populismista on tullut sekä salonkikelpoista että suorastaan hyve. Näin on tapahtunut valistuksen kehdossa ja rationaalisen politiikan mallimaissa, Yhdysvalloissa ja Britanniassa. Jos britit ovat niin tyhmiä että lähtevät EU:sta, on helppo kuvitella, että amerikkalaiset voisivat valita Donald Trumpin presidentikseen. Se olisi jo vakava uhka Yhdysvaltojen ja koko maailman vakaan kehityksen kannalta, hän jatkaa.
 
Britit äänestävät EU-jäsenyydestä ensi torstaina. Pääministeri David Cameronin mukaan kyseessä on kohtalokas päätös.
 
–Maallamme on suuri päätös tehtävänä. Vaakakupissa on paljon. Jos jätämme EU:n, se pysyy edelleen erittäin tärkeänä foorumina, joka ratkoo suuria Britanniaan vaikuttavia asioita. Ainoa ero on, että silloin emme olisi enää mukana tekemässä päätöksiä. EU tekisi edelleen päätöksiä terrorismin torjunnasta, ilmastonmuutoksesta ja maahanmuutosta, mutta me emme olisi paikalla, kun niitä tehdään, Cameron kirjoittaa The Telegraphin mielipidesivuilla.
 
 
 
 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jussi Runtti

te tollot median ja myös kaikki talousihmiset?. mikä teillä on mennyt vihkoon, kun tästä äänestetään. voitteko myöntää, että olette tehneet virheitä. minusta olette. se on vain kaikkien hyväksi, että britit eroasi. minä en enää teihin luota. miksi annoitte siimaa kreikalle ja sen huonosti hoiditte. luuletteko, että teihin luotan pätkääkään. eikä tuo ero ole, kuten muka pelottelette, kuin lapsia, että tulee iso paha susi ja syö teidät. ette te voi brittejä hylätä/syrjiä. vähän neuvotteluja ja homma jatkuu.

Timo Nenonen

"Ranskalla ja monilla muilla jäsenmailla ei hänen mukaansa ole kiinnostusta ottaa huomioon EU:sta eroavan maan etuja."

Eipä Eu millään tavalla huomioi tai ajattele muidenkaan, kuten Suomen etua missään asiassa.

Tämähän on nähty näissä Venäjä-pakotteissa, joista poispysyminen olisi ollut Suomen etu. Suomen munattomat poliitikotkaan eivät pitäneet meidän edustamme kiinni. Tanan tunarit.

Brexit on hyvä asia briteille, he saavat menetetyn itsenäisyytensä takaisin Eu:n direktiivityranniasta.

Tätä asiaa näkyy Korkmankin kadehtivan niin ,että korvatkin heiluu.

Timothy Kestrel

Federalistina olen Korkmanin kanssa samaa mieltä siitä, että Brexit-keskustelu on tuonut poikkeuksellisen selkeästi esiin taloudellisen ja poliittisen eliitin ja kansan välillä olevan juovan. On aika irvokasta kun pienen piirin keskuudestaan valitsema komissio läksyttää Puolan yleisillä vaaleilla valittua hallitusta.

Paluuta "suvereeneihin" kansallisvaltioihin ei ole. Ainoa kestävä ratkaisu unionin demokratiavajeeseen on se, että unionin demokratiakehitystä edistetään. Se tarkoittaa mm. yleisillä vaaleilla valittua komissiota.

Airi Pulkkinen

Eu-kansalaiset eivät enää tunnista itseään eurooppalaisesta projektista. Suomi on ollut Eu:n jäsenmaa v. 1995 lähtien. Tänä aikana Eu on aivan eri mistä silloin äänestettiin. Eu:sta on tullut velka ja rahansiirto unioni, tehottomien hankeohjelmien kokoelma ja lukuisten standardien tuotantokone. Yhteisvaluutta euroa käyttävillä mailla on enemmän velkaa kuin koskaan euroaikana ja niillä on entistä suurempia vaikeuksia saada velkaisuutensa ja työttömyytensä hallintaan. Tähän lääkkeenä Eu-komissio, puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin johdolla linjaa euroalueen tulevaisuusraportissa kohti liittovaltiota askel askeleelta vuoteen 2025 mennessä. Kuinka moni omaa Isänmaataan rakastava haluaa liian laajan euroalueen kanssa yhteistä budjettia, yhteistä verotusoikeutta, yhteisiä velkoja ja pysyviä yhteisvastuun mekanismeja? Päinvastoin on keskusteltava mitä asioita hoidetaan Eu:ssa ja mitä jäsenmaat itse tekevät. Demokratia, jota ei rakenneta demokraattisesti, tuhoaa itsensä.