Keskiviikko 20.2.2019

EK-irtiotto yllätti ay-väen – Nytkö on Suomen malli vaarassa?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.6.2016 08:28
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Metsäteollisuuden irtiotto EK:sta voi vaarantaa Suomen mallin, arvioi Paperiliitto. Arkistokuva.
|

Metsäteollisuuden työntekijäpuolen Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala arvioi Uudelle Suomelle, että niin sanottu Suomen malli voi olla nyt vaarassa. Työnantajaosapuoli Metsäteollisuus ry ilmoitti tänään aikovansa irtautua Elinkeinoelämän keskusliitosta.

– Yllätyksenä se tuli, että he tällaisen liikkeen tekevät, Vanhala sanoo Uudelle Suomelle.

Vanhalan mukaan kilpailukykysopimusneuvotteluiden aikana oli nähtävissä, että Metsäteollisuuden ja EK:n väleissä hiersi. Siitä huolimatta Paperiliitto ei osannut odottaa tällaista ratkaisua.

– Kun tässä on puhuttu Suomen mallin rakentamisesta tähän maahan, joka tukee vientiteollisuutta, niin vaarantuuko se? Vanhala kertoo ensiarvioistaan Metsäteollisuuden irtautumisen vaikutuksista.

– Miten muut työnantajaliitot lähtevät nyt miettimään, että voidaanko tällaisten kanssa tehdä yhteistyötä. Siinä on riski, kun yksi lähtee pois yhteisestä pöydästä, Vanhala jatkaa pohdintaa.

Suomen mallilla tarkoitetaan samankaltaista palkkaratkaisua kuin Ruotsissa. Sen on kuvattu tarkoittavan pidempiaikaista maltillista palkankorotuslinjaa sekä korotusten sitomista vientialoihin ja muihin sellaisiin aloihin, jotka ovat riippuvaisia globaalista kehityksestä. Työmarkkinakeskusjärjestöt pääsivät maaliskuussa sopuun Suomen mallin raameista ja pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli kehitykseen tyytyväinen.

Lue lisää: Juha Sipilä Suomen mallista: Iso rakenteellinen muutos

Vanhalan mielestä Metsäteollisuuden irtautuminen vaikuttaa hyvinkin paljon työmarkkinajärjestöjen yhteiseen vaikuttamiseen.

Paperiliiton kanssa Metsäteollisuuden keskustelut keskittyvät jatkossa ”kylmästi omaan alaan” ja puhe Suomen yhteisestä suunnasta jää pois, Vanhala arvioi.

Lue myös: Metsäteollisuus: ”Kikyn kokoinen muutos tullut jo joka vuosi”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Totean vaan, että maamme metsäteollisuudessa ja energiateollisuudessa on menneisyytemme, mutta myös tulevaisuutemme.

Siksi meidän on kuunneltava metsäteollisuutta ja annettava sille mahdollisuus kehittyä ja kehittää tuotteitaan tuon tulevaisuutemme paremmaksi turvaamiseksi.

Yksi osa siitä paremmasta tulevaisuudesta on metsäteollisuuden kuljetusten häiriötön ja tehokas toiminta kohtuullisella kustannuksella.

Toinen on puun saannin varmistaminen kaikissa oloissa ja kaikilla mahdollisuuksilla kilpailukykyiseen hintaan ja ajallisesti tarpeelliseen korjuuseen ja tuontiin riittävän suurissa yksiköissä molempien osalta.

Tapio Mäkeläinen

Eikö Ruotsissa erillinen konklaavi määritä vientiformojen korotuskaton ja sitten jokainen neuvottelee oman sopimuksensa. Siellä ollaan kaksikymmentä vuotta meitä edellä. Herra varjele meitä että päästään eteenpäin eikä näitä tupoja enää tule
virhe tuli jo2011. Järjestelmä työllistää itseään.