Perjantai 18.1.2019

Petteri Orpo paljastaa: Toivakka itse nosti kohun esille

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.6.2016 13:56
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok.) väistyy ministerin tehtävästä.

Kokoomuksen tuore puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo, että ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka nosti itse esille hänen perheensä holdingyhtiöön liittyvän kohun, kun pohdittiin ministerivalintoja.

Uusi Suomi kysyi Orpolta eduskunnassa, miksi hän halusi vaihtaa Toivakan. Orpo oli hetkeä aiemmin kertonut, että Toivakan tilalle ulkomaankauppaministeriksi tulee kansanedustaja Paula Risikko (kok.).

–Kun puheenjohtaja vaihtuu, tämä oli mielestäni sellainen tilanne, että kokoomus voi uudistua, uusia ihmisiä, uusia kasvoja, uusia ideoita, uutta politiikan sisältöä. Sitten mietin kokonaisuutta. Lenita itse nosti esille tätä viime aikoina hänen perheensä ympärillä käytyä keskustelua ja koki sen ikävänä kokoomuksen kannalta, Orpo vastasi Uudelle Suomelle.

Eli tämä holdingyhtiökohu vaikutti päätökseen?

– Selkeästi hänen omaan ajatteluunsa. Hän totesi, että vaikka siinä sisältöä ainakaan tähän mennessä ole tuntunut olevan niin hän totesi, että hän ei halua kokoomukselle sitä kautta murheita, Orpo vastasi.

Toivakka siis itse toi sen esiin?

– Me kävimme tästä keskustelun ja se nousi tässä myöskin, mutta siinä vaikutti myös se, että hain myös rotaatiota. Mutta hyvässä hengessä me keskustelimme, Orpo sanoi.

Toivakka kertoi Helsingin Sanomille tänään, että oli sopinut lähdöstään yhdessä Orpon kanssa.

Toivakka joutui keväällä pyytämään anteeksi, ”jos on johtanut harhaan” liittyen hänen perheensä belgialaisesta holdingyhtiöstä.

Kansanedustaja Timo Harakka (sd.) nosti asian esiin eduskunnan täysistunnossa. 

Harakan alkuperäinen väite eduskunnassa oli, että Toivakka on perustanut verosuunnittelutarkoituksessa kiinteistösijoitusyhtiön Belgiaan. 

Toivakka syytti Harakkaa valehtelusta ja kiisti, että olisi henkilökohtaisesti ollut järjestelyissä mukana. Toivakka kuitenkin myönsi myöhemmin, että oli mukana yrityksessä pienellä osuudella. Perheyhtiön hallituksessa oli tapahtumien aikana vain kaksi jäsentä, Toivakka ja hänen miehensä.

– Toimitusjohtaja eli mieheni perusti sen [belgialaisen holding-yhtiön], kuten hoiti kaiken operatiivisen toiminnan tässä yhtiössä, Toivakka sanoi.

– Pyydän anteeksi sitä, jos olen johtanut harhaan tällä roolillani sanomalla, että en ole ollut mukana. Tietenkin, kun asiaa katsotaan juridisessa mielessä, olin yhtiön hallituksen jäsen ja vastuussa kaikesta toiminnasta, Toivakka myönsi.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Mäkeläinen

Väärä ministeri vaihtui. Toivakalla sentään on elämänkokemusta ja minusta hoiti hommaansa hyvin. Ihan sairas ajojahti joka laski Harakan pisteet nollaan.
Enemmän minusta flippaa siinä että ministeritaustaisia ihmisiä siirtyy ilmoitus luontoisesti ykstyiselle puolelle kuten nyt viimeksi Räty ja nyt Haglund. Toivottavasti se Kaidlin prosessi toimii meikäläisellä raaka-aineella tai on Talvivaara II kädessä.