Tiistai 21.5.2019

Moni suomalainen kypsyi jo pahasti – Tutkija varoittaa nyt poliitikoita

Luotu: 
22.6.2016 10:51
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kuvassa kansanedustajia. Tutkija varoittaa poliitikoista kolmesta reagointitavasta yhteiskunnalliseen ilmapiiriin.

E2-ajatuspajan tutkija Jussi Westinen pui Puheenvuoro-blogissaan ajatuspajan eilen julkaisemaa tutkimusta, jonka mukaan peräti viidesosalla suomalaisista on mitta täynnä.

– He ovat erittäin tyytymättömiä yhteiskunnalliseen tilaan ja kokevat paljon erilaisia uhkakuvia. Vain kymmenesosa suomalaisista voidaan luokitella huolettomiksi: he ovat verrattain tyytyväisiä yhteiskunnalliseen tilaan ja näkevät vähän uhkakuvia, Westinen kirjoittaa.

Lue lisää: Suuri osa suomalaisista arvioi: ”Hyvän elämän edellytykset ovat heikentyneet”

Westisen mukaan tilanne on poliitikoilla ja päätöksentekijöille ylipäänsä hyvin haastava.

Westinen varoittaa kolmesta virheellisestä reaktiosta yhteiskunnalliseen ilmapiiriin.

– Ensimmäiseksi, päätöksentekijöiden ei pitäisi väheksyä kansalaisten huolia. Mikäli kansalaiset kokevat, ettei heitä oteta tosissaan ja etteivät heidän ja päätöksentekijöiden arjet kohtaa, kasvaa kuilu eliitin ja kansan välillä entisestään, Westinen kirjoittaa.

– Toiseksi, päätöksentekijöiden ei pitäisi hyödyntää kansalaisten pelkoja ja huolia oman asemansa vahvistamiseksi, sillä vastakkainasettelujen lietsominen ja uhkien paisuttelu polarisoivat yhteiskuntaa entisestään. Kokemus kuitenkin osoittaa, että tämä tie on houkutteleva vaalimenetyksen ja vallan havittelun toivossa. Hyvänä esimerkkinä tästä toimivat USA:n presidentinvaalit, hän jatkaa.

Kolmanneksi politiikan ei Westisen mielestä tulisi perustua kapeasti omaa maailmankuvaa tukeviin faktoihin, eikä näistä vastaisia ilmiöitä pitäisi sivuuttaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Harkila

Vajaan kolmen vuoden päästä on taas vaalit. Voimme taas valita 80-90 % nykyisistä kansanedustajista uudelleen. Tai valita sitten ne, mitä kansa tuntuu kaipaavan, jotka lupaavat kaikkea kivaa rahaa jakamalla tai sitten ne jotka laittaisivat taloutemme kovaan kuntoon jotta sitä rahaa voitaisiin joskus tulevaisuudessa jakaa.
Mielestäni vapailla vaaleilla valittuja edustajia on perusteetonta haukkua! Vai mitä sanoo eteisen peili?

Timo Nenonen

"Vain kymmenesosa suomalaisista voidaan luokitella huolettomiksi: he ovat verrattain tyytyväisiä yhteiskunnalliseen tilaan ja näkevät vähän uhkakuvia, Westinen kirjoittaa."

Tämä Westinen heitti "stubbit" , tossahan sanotaan selkeästi, että yhdeksän kymmenesosaa eli 90% on ns. kyrpiintynyt , suurin osa eu/euroon ja hallituksien ( jo varsin monien) umpijärjettömiin touhuihin, jota esim. EVM :n liittyminenkin osoittaa.

Jaakko Salomaa

> Kolmanneksi politiikan ei Westisen mielestä tulisi perustua kapeasti omaa maailmankuvaa tukeviin faktoihin, eikä näistä vastaisia ilmiöitä pitäisi sivuuttaa.

Vaikkakin olen samaa mieltä tästä - suomalainen politiikkahan toimii lähtökohtaisesti siten, että ainoastaan faktat, jotka tukevat puolueiden ideologiaa, kelpaavat faktoiksi. Pelkäänpä, että tämän muuttaminen on hyvin, hyvin vaikeaa.

Hannu Rautomäki

On syntynyt vaikutelma, että poliitikot ovat luovuttaneet ratkaisevan päätösvallan pois Suomesta EU:lle, ja jatkavat toisarvoisssa asioissa askarteluaan näkemättä edes sitä, että maa on liukumassa kohti vakavaa taloudellista kriisiä.
Työttömyys on huippulukemissa, ja se kasvaa jatkuvasti hallitsemattomalla maahanmuutolla, vienti on ollut pohjamudissa jo vuosia, valtiovelkaa on noin 100 miljardia euroa, ja silti Arkadian mäellä ollaan kuin ei oltaisikaan.
Sipilän hallituksen aloittamat hyvinvointipalvelujen leikkaamiset valtio- ja kuntatasolla ovat vasta pientä alkusoittoa siitä, mitä tuleman pitää.

Taisto Pihlajamaa

Ne poliitikot ei meitä elätä. Kyllä se on meidän itse kunkin oma asia. Ainakin viime kädessä. Saattaa olla, että jossakin vaiheessa sossustakin raha loppuu.

Oma lähtökohtani. 40..50-luku. Mökki, tupa ja kamari. 10 aarin tontti. Omasta pskahuusista höystö pottupellolle. 3 ihmistä. Tienestiä sivusta, mitä sai.

Leveästi eletään nyt. Toivotaan, että manna ja hunaja vuotaa vielä. Senku ruikutetaan.