Keskiviikko 24.7.2019

Kauppojen vapaa aukiolo saattaa näkyä jo tilastoissa: ”Uusilla aukioloajoilla voi olla sormensa pelissä”

Luotu: 
25.6.2016 12:32
  • Kuva: Jenni Tamminen / Uusi Suomi
    Kuva
    Kaupat voivat ensimmäistä kertaa olla auki läpi juhannuksen.
|
Kauppojen aukioloaikojen vapautuminen näkyy konkreettisesti nyt juhannuksena, kun kaupat voivat ensimmäistä kertaa olla auki läpi juhannuksen. Kaupat saavat nyt itse päättää, milloin liikkeet kannattaa pitää auki. Monet ruokakaupat ovat ilmoittaneet pitävänsä ovensa auki koko juhannuksen.
 
Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja arvioi, että aukiolojen vapautuminen alkaa näkyä jo tilastoissa.
 
–Tammi-huhtikuussa vähittäiskaupan euromääräinen liikevaihto ei kasvanut viime vuoteen verrattuna, päivittäistavarakaupan liikevaihto oli himpun verran plussalla. Tavaratalokaupan, johon hypermarketit kuuluvat, kasvoi vajaat kaksi prosenttia. Ne alat, joiden ennakolta odotettiin hyötyvän aukiolojen vapauttamisesta, ovat siis myyneet enemmän tai taittaneet aikaisemman alamäkensä. Palkansaajan ostovoiman kiihtyneestä kasvusta tämä tuskin johtuu, sillä sen odotetaan kasvavan viime vuoden tapaan, noin prosentilla, hän kommentoi blogissaan.
 
Kurjenoja huomauttaa, että samaan aikaan ruokakaupan hintakilpailu on jatkunut ja hillinnyt euromääräisen myynnin kasvua. Hän korostaa, että hintamuutoksista puhdistettu liikevaihdon määrä onkin kasvanut euromääräistä enemmän. Päivittäistavarakaupassa määrä on kasvanut runsaalla prosentilla ja tavaratalokaupassa, johon kuuluvat myös hypermarketit, lähes kolme prosenttia.
 
–Uusilla aukioloajoilla voi olla sormensa pelissä myös vähittäiskaupan työllisyyden kehityksessä tammi-maaliskuussa. Palkansaajien määrä ja työtunnit kasvoivat, mutta yrittäjien ja heidän perheenjäsentensä määrä väheni.
 
Samalla pienet päivittäistavarakaupat ja kioskit ovat joutuneet uudenlaiseen kilpailuasemaan ja menettäneet myyntiään. Kurjenojan mukaan tämä ei kuitenkaan johdu pelkästään päivittäistavarakaupan kilpailuasetelman muutoksista, vaan suuri syy on myös erikoiskauppaa rasittava hidas ostovoiman kehitys ja ulkomainen verkkokauppa.
 
Kaupan liitto muistuttaa, että kaikki kaupat eivät kuitenkaan hyödynnä vapaampia aukioloaikoja, joten yksittäisten kaupan aukiolo kannattaakin tarkistaa esimerkiksi kaupan omilta verkkosivuilta.
 
 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli: