Maanantai 10.12.2018

Suorat sanat kansanäänestyksistä: ”Kuin päättäisi isänmaan turvallisuudesta noppaa heittämällä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
27.6.2016 10:29
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Entinen kansanedustaja Mikael Jungner (sd.) pitää sotilasliitto Natoa entistä selkeämmin ainoana toimivana eurooppalaisena puolustusratkaisuna.
|

Kreab Oy:n toimitusjohtajan, SDP:n entinen kansanedustajan Mikael Jungnerin mielestä Suomen pitäisi arvioida turvallisuuspolitiikkaa uudelleen Brexitin takia.

–Äänestys [Brexitistä] vie uskottavuutta eurooppalaiselta puolustukselta. Nato on entistä selkeämmin ainoa toimiva eurooppalainen puolustusratkaisu. Tämä pakottaa erityisesti Ruotsin mutta myös Suomen arvioimaan turvallisuuspolitiikkaa uudemman kerran, Jungner kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Jungnerin mukaan Brexit-äänestys vei uskottavuuden myös kansanäänestyksiltä. Hänen mielestään vannoutuneenkin demokraatin on nyt pakko tunnustaa, että kansanäänestys on huono välinen muodostaa kansakunnan yhteinen tahtotila, koska kansanäänestys jakaa kansan, ei yhdistä sitä.

–Ison-Britannian kansanäänestyksen perusteella Suomen Nato-jäsenyyden ratkaisemisen kansanäänestyksellä on kuin päättäisi isänmaan tulevaisuudesta noppaa heittämällä, Jungner toteaa.

Hallituspuolue perussuomalaisten kansanedustaja Sampo Terho puolestaan kommentoi Brexitiä tänään toteamalla, että Suomen olisi syytä keskustella EU:sta eroamisesta seuraavien vaalien yhteydessä.

LISÄÄ AIHEESTA: Ensimmäinen Brexit-laskelma julki Suomessa: Jokainen menettää 300 € vuodessa

LUE MYÖS: Raju Brexit-reaktio: ”Totaalinen taloudellinen ja poliittinen myrsky päällä”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Laine

Kyllä Mikael Jungner tietää, miten käy kun kansa, jäsenet, alkavat äänestää: Paavo jäi lähes ilman kannatusta, Jutta pantiin kävelemään, Mikael älysi lähteä itse siviliin puoluehommista, Ylestä rakkauden apostoli joutui lähtemään. Nyt Mikael-herra kertoilee auliisti kaikille, miten asioita pitäisi hoitaa.

Janne Pohjala

Muistaako Mikael enää sitä millä Suomi 1994 liittyi Euvostoliittoon?

Sekin oli varmaan nyt kelvoton ja tulee perua?

Vai onko niin että kun eliitti on eri mieltä kuin kansa, niin kansalta ei saa kysyä?

Jungner edustaa näköjään vähemmistön diktatuuria.

ossi hurja

Olisi Junger tehnyt reippaamman ulostulon ja sanonut suoraan että eduskuntavaalit ne vasta nopanheittoa onkin. Minkä kannan kepu ottaa asioihin yleensä päästessään mahdollisesti oppositiosta hallitukseen, pitääkö vasemmistoliiton ja demarien no bailout kanta kun ministerinsalkkuja tarjotaan vai näytelläänkö kansalle näytelmä takuista ja allekirjoitustilaisuusesta jossa vastaanotetaan tiedonanto. Kokoomusta ei tuon no bailout kannan pyörtämisestä voi haukkua, sinne ollaan ruiskukkapuolueesta aina oltu valmiina syytämään rahaa.
Hienoa että politiikan kellokkaat kokoomuksesta demareihin noin voimakkaasti liputtavat demokraattista valintaprosessia vastaan. No tämähän on vain tätä EU:ta. Millaisilla kansanvaaleilla nykyinen EU-satraappi Jean Claude Juncker virkaansa valittiinkaan? Ei päässty tyhmä kansa sanomaan sanaansa.

Harri Pehrsson

Jungerin oppi-isän Leninin väitetään sanoneen: "Sosialismi ei tee virheitä, koska neuvostoissa on niin monet aivot päättämässä asioista."

Eikös Jungerin alamaisilla olekaan aivoja, vai mitenkä se kansanäänestys voi virheitä tehdä ?

Jarmo Makkonen

"Federalismi on keino demokratian, turvan, vähemmistöjen, tehokkaamman hallinnon takaamiseksi."

Koppinen nyt lyö demokratiaa korville. Kansalaisilta ei siis saa kysyä mikä heille on parasta. Sveitsistä näkee miten demokratia kansanäänestyksineen on toiminut satoja vuosia.

Kaarle Akkanen

Ruotsi otti jo askeleen Natoon sopimalla puolustusyhteistyöstä USA:n kanssa? Olemme tässä suhteessa taas jäämässä yksin pyörittelemään EU:n puolustuksen tyhjää paperia?
Kansanäänestykset ovat politiikkojen tapa siirtää heille annettu päätäntävalta pois, vaikka heillä on se tarvittava tieto, joka kansalta puuttuu. Kansa sitten päättää tunteella ilman faktoja?

Esko Kotilainen

Junger kannattaa diktatuuria jossa ainostaan hänen mielipide on se oikea,koska hän tuntee itsensä ylivoimaisen viisaaksi.Eikö hänen kannattaisi nyt tehdä kansalaisaloite koko vaalijärjestelmän poistamiseksi.Ai niin,eihän sitä voi tehdä kun ei voi äänestyksiä sallia.Voi tätä naurun paikkaa.....

Petri Salo

Politiikasta en paljoa ymmärrä. Aihehan on mitä mielenkiintoisin. Yli puolue - ja aaterajojen. Vaan tuleeko perussuomalaisten nuorten avaama kansanäänestysaloite Suomen EU-jäsenyydestä (numerolla 2508) sittenkin myöhässä?

Voisiko Jungnerin Mikael verkoistoineen avata sitä, mitä kaikkea meille äänestäjille jätettiin mediassa kertomatta, kun perustuslakia "uudistettiin" 2007-2011?

Alkutilannetietoa netistä:
perustuslain tekstien vertailu Jaakkola

Sitten vuoden 2011 tilanteisiin Uusi Suomi - verkkolehdessä:

Timo Soini toivottomassa tilanteessa: ”Käsittämätöntä nöyristelyä”
Teppo Ovaskainen
Uusi Suomi - 21.10.2011 10:55

- Timo Soinin on vaikea ymmärtää keskustaa.

”Kuka sen vallan ottaa takaisin EU:sta?”
–Nyt oppositio voisi näyttää hallitukselle kaapin paikan ja kaataa tämän.

Ihmettelen, että keskusta rupeaa hallituksen monojen rasvaajaksi, hän tuhahtaa.

Myös vasemmistoliitto ja kristilliset saavat kipakkaa palautetta; molemmat vastustivat perustuslain muutosta oppositiossa, mutta ovat nyt hallituksen kelkassa.

–Ei ihme, että politiikan uskottavuus on mitä on.

Perussuomalaiset eivät näe Suomen hyötyvän EU-jäsenyyden kirjaamisesta mitenkään. Päinvastoin haittaa siitä on, väittää Soini.

–Kansansuvereniteetti ja itsenäinen päätösvalta tarkoittavat sitä, että valta kuuluu Suomen kansalle, joka valitsee itselleen kansanedustajat. Kansanedustajilla ei kuitenkaan ole oikeuttaa luovuttaa tätä suvereniteettia kenellekään muulle, esittää Soini pääperusteen vastustukselle.

–Kuka sen vallan ottaa takaisin EU:sta? Kansanedustajat voi vaihtaa, van Rompuyta ja kumppaneita ei.

Perussuomalaiset pelkäävät vallan siirtyvän EU:lle

Perussuomalaiset epäilevät, että perustuslakiin kirjattu maininta EU-jäsenyydestä voi väärin käytettynä siirtää yhä lisää päätösvaltaa Suomelta unionille.

”Maininta saattaisi yhdessä perustuslain pykäliin 94 ja 95 ehdotettujen muutosten kanssa antaa nykyistä väljemmät mahdollisuudet tulkita mm. toimivallan siirrot varsinkin Euroopan unionille siten, ettei niistä tarvitsisi päättää eduskunnassa perustuslainsäätämisjärjestyksessä, vaan eduskunta voisi hyväksyä toimivallan siirrot äänten enemmistöllä tai päätöksellä, jota on kannattanut kaksi kolmasosaa annetuista äänistä”, toteavat perussuomalaiset vastalauseessa, jonka he jättivät perustuslakivaliokunnan mietintöön.

–Uhkana on se, että EU:n valta asetetaan kansanvallan yläpuolelle, yksinkertaistaa Soini.

Perussuomalaiset ihmettelevät hinkua kirjata EU-jäsenyys lakiin, kun jäsenyydestä joka tapauksessa on olemassa kansainvälinen sopimus. Tämän sopimuksen Suomi voisi koska tahansa irtisanoa eduskunnan enemmistön päätöksellä.

–Eihän perustuslaissa olemassa mainintaa YK-jäsenyydestäkään, ja siihen Suomi on kuulunut paljon pidempään, sanoo Soini.

Lue lisää osoitteessa:
 http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/117039-timo-soini-toivottomassa-tilantee...

Hyviä hakusanasettejä nettiin:
HE 60/2010 Erkki Pulliainen
LJL 3/2011 Anna-Maja Henriksson
Fipo-laki

Mielenkiintoista kuulla ennen Suomi 100 - juhlavuotta, että mitä siis tapahtui ja tosiasiassa sovittiin vuonna 2011 voimaan saatetussa perustuslain "uudistuksessa"? Yli puolue-, etujärjestö - ja aaterajojen.

Ja miksei vieläkään suurin osa suomalaisista tiedä tämän, hiljaisuudessa tapahtuneen vallan siirron suuruutta EU-liittovaltion suuntaan?

Hannu Rautomäki

Ruotsin kansanäänestys kyllä/ei eurolle osoitti, että demokratia toimii ja tekee oikeita päätöksiä. Suomessa mentiin päistikkaa euroon Lipposen saneluna, ja sen vuoksi Suomen talous laahaa pohjamudissa jatkossakin.
Jungner halveksii demokratiaa ja vetelee johtopäätöksiä brexitistä, vaikka Britannian kansanäänestys konkretisoituu vasta vuosien päästä.

Rauno Kujala

Brexitin myötä alkaa jyvät erottua akanoista. Näyttää Suomi olevan täynnä näitä demokratian vähättelijöitä ja diktatuurin eli Eu:n ihailijoita. Tämä mies on merkitty mies. Eu tulee hajoamaan. Kyse on ainoastaan siitä annetaanko sen hajota enemmän ja vähemmän rauhassa vai laittavatko tämänkaltaiset eurostoliiton edustajat
Kampoihin siten, että joudumme eliitin ja kansanvallan väliseen sotaan. Siitähän tässä on kyse.

Martti Yletyinen

Mitenkä nämä itseään ylivertaisina pitävät ns. älyköt ovat onnistuneet ajamaan Suomen suoritustilaan, kuten myös EU:n. Äänestämällä heidätkin on valittu ja virhevalintoja on tullut. EU hajoaa kuten hajosi aikanaan Neuvostoliittokin, se on vain ajan kysymys. Demokratiassa tulee sentään aina uusia vaaleja jolloin voi yrittää valita sopivampia henkilöitä. Englantilaiset olivat fiksuja.

Johnny Loikkanen

Eiköhän se ole juuri nimenomaan kansa keneltä pitää kysyä kun kyse on siitä, että minkä puolesta henkensä uhraa. Ainakaan minun henki ei ole kaupan USA/nato:n etujen ajamiseksi, enkä sotilasvalaa ole vannonut kuin Suomen puolustamiselle. Vieraiden joukkojen(yhdysvallat) päästäminen Suomen alueelle on maanpetos joka vaarantaa Suomen turvallisuuden. Naton myötä teemme täysin tarpeettomasti itsestämme uhkan Venäjälle. Sotatilanteessa natolla ei ole aikaa, resursseja eikä motiiveja Suomen puolustamiseen. Sen voimme tehdä vain itse ja ainoastaan omiin joukkoihimme voimme luottaa. Ottaen huomioon ettei meitä ilman natoa edes uhkaa mikään muu kuin iltapäivälehtien höyrypäisten toimittajien propaganda niin Jungner on aasi siinä missä muutkin natomaanikot.

Mikko Toivonen

Vain poliitikoilla on "isänmaa". Jungner hölisee isänmaan turvallisuudesta, Stubb suorastaan viljeli isänmaan etua joka käänteessä. Niin varmaan teki Katainenkin ennekuin "lipesi" isänmaastaan turvalliseen palkkiovirkaan.

Minulla on vain kotimaani, mutta epäilen sen olevan monta kertaa arvokkaampi paikka minulle ja kansalaisveljilleni ja siskoilleni kuin poliitikkojen "isänmaa"

Kun poliitikko ylenpalttisesti hehkuttaa isänmaataan niin kyllä ensimmäinen mielleyhtymäni poikkeuksetta on että tuolta tyypiltä en kyllä ostaisi käytettyä, en edes uutta autoa.

Jarmo Lius

Lobbarifirman toimitusjohtajalle kansanäänestys on tietysti kauhistus, sillä lobbaus onnistuu vain rajatulle ryhmälle, puolue-eliitille, ei koko kansalle. Business kärsii.

Jungner ehdottanee seuraavaksi - tottelemattomalta kansalta kielletään silmälasit Pol Pot hengessä?

Tapani Tuominen

Junger on tähän(kin) asti epäonnistunut ihan kaikessa mihin on ryhtynyt tai hänet on puoluekirjansa perusteella valittu.

Ihan viimeinen henkilö kertomaan kuinka tyhmää kansa on ja kuinka hän ja sosialistinen kultapossukerho yhdessä tietävät miten asiat tulee päättää. Talking about living in a greenred bubble, Pinocchio.