Sunnuntai 26.5.2019

Ihmisiä siirtyy pois ansiosidonnaiselta – Li Andersson varoittaa yllättävästä seurauksesta

Luotu: 
30.6.2016 15:42
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson arvostelee hallituksen päätöstä leikata ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta, koska se voi lisätä julkisia menoja.
|

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson arvostelee hallituksen päätöstä leikata työttömyysturvaa. Hänen mukaansa ansiosidonnaisen leikkaus voi kasvattaa julkisia menoja.

Hallituksen eilen julkaistun esityksen mukaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa lyhennetään 500 päivästä 400 päivään. Jos työhistoria on alle kolme vuotta, ansiosidonnainen  lyhenee 300 päivään. Omavastuuta pidennetään viidestä päivästä seitsemään. Leikkauksilla tavoitellaan noin 200 miljoonan euron säästöjä työttömyysturvasta.

–Uutisoinnissa ei ole kiinnitetty huomiota siihen, että suuri osa säästöistä ohjautuu Työttömyysvakuutusrahastolle. Työnantajien osuus ansiosidonnaisen työttömyysturvan rahoituksesta on yli 40 prosenttia. Valtion osalta ansioturvan lyhentäminen ei säästä, sillä työmarkkinatukimenot kasvavat mikäli työllisyystilanteessa ei tapahdu muutosta, Andersson kertoo tiedotteessaan.

–Kuntien osalta leikkaukset saattavat kasvattaa julkisia menoja, kun ihmisiä siirtyy ansiosidonnaiselta työmarkkinatuen ja toimeentulotuen piiriin, hän lisää.

Andersson toteaa, että Suomessa on saavutettu uusi pitkäaikaistyöttömyyden ennätys. 

–Vähintään vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleiden osuus työttömistä on nyt 38 prosenttia. Osuus on suurempi kuin 90-luvun laman aikana, hän kertoo.

Myös kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.) otti eilen kantaa asiaan toteamalla, että Sipilän hallitus on tehnyt ”uuden Suomen ennätyksen tuoreiden työttömyyslukujen perusteella”.

 

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Leppänen

Ei tämä, eikä mikään hallitus niitä työpaikkoja luo. Tilanne pohjautuu maailman tilanteeseen ja heikenneeseen kysyntään. Suomessa olisi pitänyt 2008 alentaa merkittävästi tuotantokustannuksia(palkkoja), jotta työpaikkakato olisi pienentynyt, tähän valta on AY-liikkeellä. Esimerkki Suomen kilpailukyvystä, vaikka tuote ei edes ole suomalainen. Samsungin puhelimen akku USA 7$, GB 8$ ja Suomi 35€, kaikki hinnat postikuluineen, ostin siis USA.sta. Samanlaisia esimerkkejä löytyy ja melkein kaikki tuotteet ovat muualla merkittävästi halvempia. Vaikka teenkin ostokseni isolta osalta ulkomailta tuon myös rahani sieltä viemällä suomalaisia sieniä Eurooppaan, joten ulkomaankauppani on ylijäämäistä vaikka ostaisin kaiken tarvitsemani ulkomailta. Jokin meillä Suomessa mättää jos kerroin hinnassa on 5. Olis kiva joskus nähdä tutkimus mistä johtuu hintojen moninkertaistuminen Suomessa.

Jukka Mattsson

Olihan vertaus Suomalaisen työn kalleudesta ja sen vaikutuksesta tuotteen hintoihin! Jos vertaat silmälasiesi muovilinssien hintoja muovisiin ämpäreihin saat yhdellä linssihinnalla jopa satoja ämpäreitä, mutta voiko niillä korvata lasit vetämällä ämpäri päähän? Tsiisus näitä Nokian kasvatteja...

Antti Ollikainen

Aivan oikein Li Andersson. Mitään säästöjä ei tule sen näkee sokea Erkkikin.
Siirtyminen työmarkkinatuen ja toimeentulotuen piiriin on myös tosiasia joka ei muuksi muutu vaikka kuinka asiaa jauhaisi.

Li Anderssonista on tulossa kova luokan politiikko vielä sen näette sitten!

Tapio Mäkeläinen

Ei sitä vuotta 08 voi kaikesta syyttää. Silloin meni ja oli mennyt niin kovaa ettei aivan heti se aika palaa.
Ihmetystä herättää miksi me ei toivuta vaikka muut jo ovat niin tehneet. Ei jaksa la iltana jatkaa. Andersson on kerrankin oikeassa.