Lauantai 25.5.2019

Vladimir Putinin vastaus: ”Suostumme Suomen tasavallan presidentin ehdotukseen heti”

Luotu: 
1.7.2016 18:58
Päivitetty: 
1.7.2016 19:34
  • Kuva: ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE/ EPA / All Over Press
    Kuva
    Sauli Niinistö ja Vladimir Putin tänään Naantalin Kultarannassa.
|

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti tänään Kultarannassa, että Venäjä suostuu tasavallan presidentti Sauli Niinistön ehdotukseen tutkalaitteista.

- Suostumme Suomen tasavallan presidentin ehdotukseen, jopa enemmän: kun palaan Moskovaan, annan toimeksiannon, että tämä asia nostetaan Venäjän ja Naton välisen kokouksen agendalle. Se järjestetään Varsovan-huippukokouksen jälkeen Brysselissä, Putin sanoi tulkkauksen mukaan.

Niinistö esitti, että Itämeren turvallisuuden parantamiseksi Itämerellä ei lennettäisi ilman transpondereita eli tutkalaitteita. Lue lisää: Niinistöltä uusi Itämeri-avaus Putinille

Putin lupasi, että hän laittaa asian liikkelle heti palattuaan Moskovaan. 

Lue myös: Vladimir Putin: ”Jos Suomi liittyy Natoon – Mitä luulette, toimiiko Venäjä kuten nyt?”

Putin halusi muistuttaa, että venäläiskoneiden ohella myös Nato-maiden lentokoneet lentävät Itämeren yllä ilman transpondereita. Putinin mukaan tilastot osoittavat, että Nato-maiden koneet tekevät tällaisia lentoja enemmän kuin Venäjän koneet.

Ilmatilaloukkauksista Itämerellä on viime vuosina keskusteltu vilkkaasti.

Presidentti Niinistö sanoi myös, että luottamuksen palauttamiseksi sekä Ukrainan että Itämeren tilanteissa pitäisi edetä askel kerrallaan. Putin vastasi tähän kannattavansa ajatusta ja aloittavansa vuoropuhelun Naton kanssa samaisessa kokouksessa, jossa myös tutkalaiteasian on määrä olla esillä.

Toisaalta Putin sanoi myös, että Venäjä joutuu reagoimaan siihen, että Naton ohjusjärjestelmiä tuodaan Puolaan ja Naton lisäjoukkoja Baltiaan.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Kekkosen tilaus on äärioikeiston homehtunutta propagandaa. Tosin naapurimme usein tuppasi sekaantumaan politiikkaamme.
Kekkosen linja piti Suomen itsenäisenä, aikaansai mahtavan talouskasvun ja huipentui koko maailmaa koskevaan rauhanjärjestelyyn.

Ari-Vesa Parviainen

NATO voi käyttää IFF mode 5 kryptattua tunnistusta, eli sotilastutkat tunnistavat ei vain koneen olemassaolon, vaan onko se Friend or Fo. Ei noiden takia ole tarvinnut matkustajaliikennettä varoittaa kurssin muutokseen. Näyttävätkö nuo ehkä Venäjällä "pimeiltä"?

Heikki Paananen

Transponderi == "tutkalaite"?

Mikä hemmetin tutkalaite?

Tätä se on nykyään uutisoinnin taso. Kaiken maailman hötöstä jaksetaan rääkyä maailman tappiin, mutta ihan perustermejä ei tähtitoimittajat viitsi kääntää suomenkielelle.

TE-keskukset auttavat mielellään alan vaihdossa.

Ilkka Sirén

Naton koneiden lennoista ilman transpondereita ei ole raportoitu vaaratilanneraporteissa. Ettei vaan Putin hiukan pyrkinyt kaunistelemaan?

Ei huolta, Venäjä aivan taatusti allekirjoittaa sopimuksen, jonka mukaan koneet lentävät tranponderit päällä. Allekirjoittaminen on kuitenkin sen verran energiaa vievä homma, että sopimuksen noudattamisen vaiva jää vastapuolen harteille.

Janne Pohjala

Venäjän koneiden lennosta on uutisoitu isoilla otsikoilla, vaikka koneet ovat olleet kilometrien päässä, vaaratilanne on muutama sata metriä.

Naton lennoista ei ole uutisoitu juuri mitään, vaikka koneet ovat olleet häärimässä Kalingradissa ja Venäjän ilmantilan reunoilla lähes jatkuvasti.

Meillä kun on sitten vuoden 2014 lähinnä uutisoitu tasan NATO:n informaatiosota ja toinen puoli jätetty uutisoimatta.

Hyvä jos nyt Saksan ulkoministeri sanoo että NATO:n sapelinkalistelu on mennyt överiksi ja muutkin EU-maat torpedoivat tämän USA:n Irak II operaation eli sodan Venäjää vastaan ennen kuin se pääsee maaliinsa.

Etenkään Suomi ei tarvitse soraa rajoillee, emmekä halua että 600 000 perheensisäämme taistelee ja kaatuu viimeiseen mieheen USA:n puolesta Venäjää vastaan, kun menimme isäntämaasopimuksella lupaamaan heidät USA:n vapaaseen käyttöön eduskunnalta mitään kysymättä.

Ruotsin valtiopäivät sentään muuttivat tämän kohdan heidän isäntämaasopimuksestaan niin että NATO voi toimia Ruotsissa vain heidän kutsustaan. Meidän sopimuksessamme näin ei ole.