Sunnuntai 27.5.2018

Vladimir Putin: ”Jos Suomi liittyy Natoon – Mitä luulette, toimiiko Venäjä kuten nyt?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
1.7.2016 19:29
Päivitetty: 
1.7.2016 19:43
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Putin.
|

Venäjän presidentti Vladimir Putin vastasi tänään lehdistötilaisuudessa Kultarannassa Ilta-Sanomien kysymykseen siitä, miksi Venäjä tuntuu jopa ajavan Suomea Natoa kohti, kun Nato-keskustelu on nyt alkanut vakavasti Suomessa.

Putin vastasi, ettei hän ymmärrä, mihin suomalaisten huolet liittyvät.

– Minä olen jo maininnut siitä, että kaikki meidän asevoimat on vedetty pois Suomen ja Venäjän rajalta, Putin sanoi tulkin mukaan viitaten aiempaan vastaavaan lausuntoonsa tiedotustilaisuudessa.

Putin väitti siis, että Venäjän asevoimat on vedetty 1500 kilometrin etäisyydelle Suomen rajasta. Sen sijaan Baltiassa joukot ovat Putinin mukaan heti rajan takana.

Putinin mielestä Venäjä ei ole tehnyt sellaisia asioita, jotka voisivat aiheuttaa huolta suomalaisissa, huolimatta Itämeren kiristyneestä turvallisuustilanteesta.

– Lähdemme siitä, että Suomi on puolueeton maa. Kuvitellaan, että Suomi liittyisi Natoon. Se tarkoittaa, että Suomen puolustusvoimat eivät enää ole itsenäisiä, täydellisesti suvereeneja, vaan osa Naton sotilaallista infrastruktuuria, joka heti tulee Venäjän rajoille. Mitä luulette, tulemmeko me toimimaan samalla tavalla? Putin kysyi tulkin mukaan.

Putinin mukaan Venäjä kunnioittaa joka tapauksessa Suomen kansan valintaa.

– Miten taataan oma turvallisuus, miten puolustetaan omaa maata, se on suomalaisten valinta, hän sanoi tulkkauksen mukaan.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Vinberg

Ai, tuhat ja viisisataa kilometriä? Alakurtti on entistä Sallaa, melko lähellä Suomen rajaa, Kannaksella ja Ladogalla järjestetään sotaharjoituksia jatkuvasti. Murmanskista ei ole pitkä matka Suomen rajalle, Kuolan tukikohdat alle 200 km päässä. Pihkovan porukka on nyt kyllä sotimassa Ukrainassa, joten tuo välimatka pitää paikkansa. Lugasta Iskanderit ylettävät helposti Helsinkiin ja Kamenkasta marssii parissa tunnissa rajalle. Shoigu kertoo, että Venäjä vahvistaa Läntistä Sotilaspiiriä perustamalla panssariarmeijan ja kolme uutta divisioonaa....

Janne Pohjala

Venäjän armeijan pääjoukot ovat pääosin Moskovasta etelään ja itään.

Tähän keskipisteeseen voisi olla se 1500 km. Tietenkin joukkoja on myös Muurmanskissa, Alakurtissa, ohjusasemia jäämeren saarilla ja sotilastukikohtia myös Tyynen meren puolella.

Mutta Venäjä ei ole keskittänyt joukkojaan itärajalle. Ja järjetöntähän se olisin, koska joukkojen sijaintipaikat aikoinaan päätettiin sen mukaan että hyökkäys tulisi lännestä.

Raimo Laine

Nato 5 -kertaistaa sotavoimansa Baltiassa ja Puolassa. Kaikki on menossa huonoon suuntaan. Venäjä saarretaan. Vain Suomi puuttuu. Nyt tarvitaan rauhanrakentajia, kun homma menee älyttömäksi.
Hyvä Suomi, hyvä Niinistö ! No Nato !

Carolus Linden

Nato-jäsenyyttä voi arvioida myös siltä kannalta, että Suomen kuuluminen Natoon ei ole kovin merkityksellistä Natolle, mutta Suomen pysyminen Naton ulkopuolella voi olla hyvinkin tärkeää Venäjälle.
Kriittisessä tilanteessa voi Natolle, ja varsinkin sen eurooppalaisille jäsenvaltioille, olla muut asiat tärkeämpiä kuin Suomen turvallisuuden vaaliminen. Nato-jäsenyydestä ja sen hakemisesta saatavaksi oletettua turvaa pitäisi tarkastella myös oletusen oikeellisuuden arvioimisen kautta.
Nato-jäsenyyttä parempi vaihtoehto Suomelle voisi olla Yhdysvaltojen kanssa käytävissä kahdenvälisissä neuvotteluissa mahdollisesti saavutettavat turvatakuut. Tästä ja siihen liityvistä ehdoista ei nyt ole vielä tietoa.

Kim Serrano

kaikki mitä tähän asti on tapahtunut ..on katsottu aina omalta puolelta oikeutetuksi ja ainoaksi oikeaksi ratkaisuksi..astetta jyrkempiä kantoja jokaisessa yhteisessä tapaamisessa..mihinkään hyvään ei tällainen kehitys voi johtaa..askel kerrallaan pieniä myönnytyksiä ...niin kauan kun voidaan pitää yllä keskusteluja ..neuvotteluja..on mahdollista löytää jonkinlaisia ratkaisuja..se miksi tähän on ajauduttu on syy siihen molemmissa leireissä..niiden tunnustaminen jo voisi saada jotain hyvää aikaiseksi..
kilpa varustelu ei ole oikea rartkaisu..

Kai Tuovinen

”Putin väitti siis, että Venäjän asevoimat on vedetty 1500 kilometrin etäisyydelle Suomen rajasta.”

Vaikken natottaja olekaan ja pikemminkin kannatan enempi nykyisenlaista sotilasliittoutumiin kuulumattomuuden jatkuvuutta, niin siltikin... koskahan Googlen käyttämät satelliitit saadaan toimimaan kaiken näyttäen online? Silloin jokainen voisi tarkistaa rajantakaisen aseistuksen sen hetkisen tilanteen vaikka heti aamukahvipöydässään.

Hmm – 1500 km matkaa tulee jo lähelle Uralia. Moskovakin olisi vain noin puolimatkassa tuota matkaa. Entä Alakurtti? Moskovan kuten myös Pietarin suojana tiedetään olevan vankan aseistuksen. Rajaltamme on matkaa Pietarin esikaupunkialueelle vain satakunta kilometriä. Viime sodissamme oli alunperin kysymys venäläisten Pietarin - silloisen Leningradin - puolustuksesta. Sotaa ennen maavaihdoistakin neuvoteltiin huonoin tuloksin.

Mikähän tämänkin 1500 km:n "lipsahduksen” taakse kätkeytyykään? Vai pidetäänkö suomaalaisia yksinkertaisesti vain himppusen yksinkertaisina? Eli katsotaan, mikä on reaktio..

Hannu Mononen

EI Nato Venäjää ahdista, vaan turvaa omat jäsenmaansa. Miksi Putinin Venäjä sitten haluaa tekeytyä rotaksi ja kuvitella olemattomia uhkia? Kyseessä on sisäpoliittinen roolileikki V. Putinin aseman varmistamiseksi epäonnistuneen politiikan nostattamaa tyytymättömyyttä vastaan.

Milloin rajanaapuri Norja (tai NATO Norjan alueelta) on viimeksi "ahdistanut" Venäjää?

Hannu Mononen

– Lähdemme siitä, että Suomi on puolueeton maa. Kuvitellaan, että Suomi liittyisi Natoon. Se tarkoittaa, että Suomen puolustusvoimat eivät enää ole itsenäisiä, täydellisesti suvereeneja, vaan osa Naton sotilaallista infrastruktuuria, joka heti tulee Venäjän rajoille. Mitä luulette, tulemmeko me toimimaan samalla tavalla? Putin kysyi tulkin mukaan.

Miksihän Putin puhuu noin naiivisti? KGB-miehenä, ja varsinkin valtionpäämiehenä hänen pitäisi toki olla Natosta perillä paljon tuota paremmin.

"Kuvitellaan, että Suomi liittyisi Natoon. Se tarkoittaa, että Suomen puolustusvoimat eivät enää ole itsenäisiä, täydellisesti suvereeneja, vaan osa Naton sotilaallista infrastruktuuria, joka heti tulee Venäjän rajoille. "

Mistä on peräisin tuo pöljä ajatus "heti tulee Venäjän rajoille"? Puolustusliiton jäsenmaana Suomi päättää edelleenkin, kutsuuko se liittolaismaiden joukkoja maahamme harjoituksiin tai poikkeusoloissa valmiuden kohottamisen takia, eikä Nato tietenkään pyri jyräämään omia jäsenmaitaan koska siinä ei olisi mitään järkeä eikä siihen ole tarvetta. Saatikka että Suomen puolustaminen vaatisi normaaliaikoina rajoille ketään muita kuin oman Rajavartiostomme.

Toisekseen, jos Putinia huolestuttaa mitä Suomen puolella Venäjän rajaa on tekeillä, määrätköön hän kaikin mokomin ETYK:n päätösasiakirjan hengessä omat upseerinsa paikan päälle tekemään tarkastuksen ja muutamia Open Skies -lentoja sen päälle. Olettaako Putin suomalaiset noin tietämättömiksi normaaleista kansainvälisistä käytännöistä?

Janne Pohjala

No kun ei päätä.

Mitä Ruotsi saavutti isäntämaasopimuksen käsittelyllä valtiopäivillä?

Ylen ruotsinkielisestä uutisesta ilmenee kaksi merkittävää eroa Suomen isäntämaasopimukseen verrattuna.

Toinen muutoksista joiat ei siis Suomen sopimuksessa ole on se että Nato-joukot voivat tulla maahan vain ruotsalaisten kutsusta (Natostyrkor kan bara placeras i Sverige efter svensk inbjudan).

Ei kai Ruotsin valtiopäivät olisi tuota lisännyt sopimukseen jos siinä olisi niin jo valmiiksi lukenut.

Meidän sopimuksessamme ei tuota ole, meillä NATO:n suomea koskevan operaation johtaja ilmoittaa kuinka paljon ja millaista sotilaallista ja siviiliapua he haluavat, eikä meillä kysytä keneltäkään annetaanko sitä, vaan sopimuksen mukaan meidän on annettava vaikka 600 000 perhenisää sotimaan viimeiseen mieheen USA:n puolesta Venäjää vastaan.

Myös Suomen sopimus on tuotava eduskuntaan ja vähintään sama muutos kuin minkä Ruotsi teki siihen tehtävä. Samaten ydinasekielto kuten Ruotsilla on lisättävä.

Ja minkä takia YLE ei uutisoinut tätä asiaa suomeksi, sen voi lukea vain ruotsinkielisestä uutisesta?

https://svenska.yle.fi/artikel/2016/05/25/sverige-sade-ja-till-vardlands...

"Natostyrkor kan bara placeras i Sverige efter svensk inbjudan."

Jos operaatiota ei voi aloittaa ilman maamme lupaa, ei meidän silloin tarvitse myöskään vastoin tahtoamme operaatiota tukea. Eikä perheenisiemme kaatua USA:n puolesta Venäjää vastaan.

Ilkka Sirén

Suomalaiset ylireagoivat Venäjän lausuntoihin. Täyttä tuubaa sieltä on tullut ja tulee jatkossakin. Ei propagandaan pidä suhtautua vakavasti. Ainoastaan teot ratkaisevat ja niihin pitää suhtautua asian vaatimalla tavalla. Venäjä on valloittanut eurooppalaisen maan aluetta sotatoimin ja käy tälläkin hetkellä sotaa Ukrainassa.