Lauantai 25.5.2019

Sauli Niinistöä kiitellään: ”Jää Suomen ulkopolitiikan historiaan”

Luotu: 
2.7.2016 10:08
Päivitetty: 
2.7.2016 20:10
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
|
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on saanut kotimaassa kehuja tapaamisestaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Ruotsissa sen sijaan ihmeteltiin jo Kultaranta-keskustelujen yhteydessä aikaisemmin kesäkuussa, miksi Niinistö kutsui Putinin. Putin oli Suomessa perjantaina yksipäiväisellä työvierailulla.
 
–Presidentti Niinistön ja presidentti Putinin keskustelu Kultarannassa jää Suomen ulkopolitiikan historiaan, Matti Vanhasen hallituksen entinen valtiosihteeri Risto Volanen kommentoi blogissaan.
 
SDP:n kansanedustaja, entinen eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma puolestaan arvioi Twitterissä, että Niinistön kärsivällinen ulkopolitiikka ja vuoropuhelu tuottavat tulosta.
 
 
Sekä Heinäluoma että Volanen kiinnittävät huomiota siihen, että Putin suostui Sauli Niinistön ehdotukseen, että Itämeren turvallisuuden parantamiseksi Itämerellä ei lennettäisi ilman transpondereita eli tutkalaitteita. Putin kertoi antavansa toimeksiannon, että asia nostetaan Venäjän ja Naton välisen kokouksen agendalle. 
 
 
–Sotilaskoneiden lähettimet voivat näyttää pieneltä asialta niin kauan kuin ei tule onnettomuutta.  Mutta vaarat ovat suuria, ja niiden torjuminen on kaikkien elinetu. Niistä on hyvä alkaa suunnan muutos kohti Itämeren alueen liennytystä, mikä on kaikkien etu. Pienessä maassa on hyvä nähdä, että suurvalloille pieni maa voi tulevaisuudessakin tehdä palveluita liennytyksen hyväksi kuten aikaisempina vuosikymmeninä, Risto Volanen kommentoi.
 
 –On ilmeistä, että suurvalloissa tunnistetaan sotilaallisen kierteen jatkumisen vaarat myös sen muilla tasoilla. Ja näyttää siltä, että ilman suurempaa julkisuutta valmiudet ovat kypsymässä seuraaviinkin liennytysaskeliin. Itsestään ne eivät kuitenkaan toteudu ja vaarana on jatkuvasti päästä uuteen suuntaan vasta vaarojen kautta, hän jatkaa.
 
Ruotsin entinen puolustusministeri Karin Enström puolestaan pitää Putinin vierailua Suomessa ”sopimattomana”.
 
–Meillä on edelleen laiton miehitys Krimillä ja aggressioita Itä-Ukrainassa. Suomi tekee tietenkin omat valintansa, mutta olisi tärkeää antaa Venäjälle selvä viesti siitä, että emme hyväksy tällaista, hän kommentoi ruotsalaiselle uutistoimisto TT:lle Kultaranta-keskustelujen yhteydessä ennen Putinin vierailua. Svenska Dagbladet nosti lausunnon esiin Putinin vierailun yhteydessä perjantaina.
 
Sauli Niinistö vastasi Enströmille Kultaranta-keskusteluissa, että Suomen täytyy pitää yllä keskustelua Venäjän kanssa pitkän yhteisen rajan vuoksi.
 
Ruotsalaisten arvosteluun vastaa myös kokoomusveteraani, ylipormestari Raimo Ilaskivi, joka korostaa, ettei nykyisestä kansainvälisestä tilanteesta ole helppoa löytää ulospääsyä.
 
–Kysyä vain sopii, onko murjottaminen ja nurkkaan vetäytyminen parempi tapa etsiä ratkaisuja kuin avoin keskustelu. Ja sellaisia Kultarannassa nyt mitä ilmeisimmin käytiin, hän kirjoittaa blogissaan Putinin vierailun jälkeen.
 
–Minsk on Minsk edelleen vain paperilla. Siksi eteneminen askel – kenties pienikin – kerrallaan on oikea tapa edetä. Ja sen presidentti Niinistö otti toimintatavakseen ja sai presidentti Putinin samalle linjalle, Ilaskivi jatkaa.
 
Muokattu kello 20.10: Tarkennettu, että Karin Enström kommentoi Putinin vierailua Kultaranta-keskustelujen yhteydessä.
 
 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaarle Akkanen

Pitkä raja ja varsinkin "näyte" taannoisesta rajatapauksesta on taas kerran osoittanut meille kaapin paikkaa? Kahta latua kahlataan ja tasapainoillaan! Olemmehan kiltti ja tottelevainen kansa. Eikö Putinkin lausunut jotain tähän suuntaan!

Teppo Vanamo

Kiitos Sauli tästä tranponder-avauksesta, kyseessä on paljon suurempi asia kuin yleisesti uskotaan. Tilastollisesti asia tuntuu aluksi mitättömältä mahdollisuudelta, mutta kun ryhdytään piirtämään näiden "haamukoneiden" reittejä kartalle pidemmältä aikajaksolta, tulee hyvin nopeasti selväksi, että onnettomuuden ja konfliktin riski kasvaa kestämättömäksi noin kapeissa käytävissä. Ei sen hävittäjän nimittäin tarvitse törmätä siihen matkustajakoneeseen, riittää kun matkustajakoneen pilotti tekee hätäännyksissään vakavan virheen, ja meressä on muutama sata ihmistä kappaleina.

Muutenkin Saulin ote oli valtiomiesluokkaa, annettiin ymmärtää, että keskusteluita ja kanssakäymistä tulee jatkaa kaikissa tilanteissa. Näin löytyy niitä pieniä avaimia, joilla voidaan avata pieniä lukkoja yksi kerrallaan. Kansainvälisessä diplomatiassa näiden pienten lukkojen avaaminen on se seikka, joka mahdollistaa suurten lukkojen esiin tuomisen. Kun nämä "suuret" lukot saadaan näkyviin, on usein huomattu, etteivät ne oikeastaan niin kamalan suuria olekaan.

Asioita suurennellaan molemmin puolin poliittisista syistä, eikä osata suhteuttaa niitä oikeaan mittakaavaan. Tarkastellaan asioita kiikarin läpi korostaen omaa näkymää huomioimatta sitä, että toisella osapuolella on ihan samanlaiset kiikarit, joilla asioita sieltä päin katsellaan. Nämä kiikarit tulisi heittää pois silmiltä, ja katsella asioita sellaisina kuin ne oikeasti ovat. Tulisi myös asettua välillä toisenkin osapuolen saappaisiin, ja miettiä, miltä maailma siltä kantilta näyttää. Näin omien virheiden huomaaminen ja tunnustaminenkin on helpompaa, molemmin puolin.

Janne Pohjala

Hyvä avaus ja shakkisiirto myös Putinilta.

Tosiasiahan on että minkään maan sotilaskoneet eivät lennä transponderi päällä, ei NATO:n eikä Venäjän.

Kun Venäjä tarjoutuu kääntämään transponderit päälle ja esittää että myös NATO toimisi näin, ensinnä kansalle selviää että uutisointi siitä että vain Venäjä olisi lentänyt pimeänä oli puolitotuus. Eli Venäjälle piste tästä siirrosta.

Toisaalta Venäjä on aloitteellinen liennytyksessä, jolloin jos nyt NATO kieltäytyy, paljastuu kuka on se varsinainen aggressori.

Jos taas NATO -myöntyy, on Venäjä ollut aloitteellinen liennytyksen lisääjä eikä aggression lisääjä, joten tästä toinen piste Venäjälle.

Hyvin pelattu.

Lisäksi täytyy sanoa että kun olen edeltävien kuukausien aikana täällä todennut että Suomelle suurin riski ei ole Venäjä vaan se että NATOn isäntämaasopimuksen kautta riski siitä että joudumme sotimaan USA:n puolesta Venäjää vastaan viimeiseen reserviläiseen on meille paljon suurempi.

Ruotsin valtiopäivät muutti ruotsin isäntämaasopimusta erityisesti siten että USA/NATO voi toimia Ruotsissa vain ruotsin valtiopäivien kutsusta. Suomen sopimuksessa tätä ei ole, vaan meidän sopimuksessamme NATO:n Suomea koskevan operaation johtaja ilmoittaa mitä sotilaallista- ja siviiliapua olemme sopimuksella velvoitettuja antamaan operaatiolla.

EI Ruotsi olisi muuttanut sopimusta ellei näin olisi kuten sanoin. Näin ollen suomen suurin riski on se että olemme käytännössä luvanneet ilmaiseksi Pentagonille 0,6 miljoonaa suomalaista perheenisää sotimaan viimeiseen mieheen Venäjää vastaan jos heitä niin huvittaa tehdä.

USA voi nyt niin halutessaan sotia Venäjää vastaan viimeiseen suomalaiseen, juuri kuten nyt Putinkin sanoi.

Ei kovin hyvä asetelma. Isäntämaasopimus tulisi Suomessakin tuoda eduskunnan käsittelyyn ja tehdä samat muutokset siihen kuin Ruotsi teki tai hylätä sopimus.

Kai Niemeläinen

Suomen juhlinta hienoista saavutuksista näyttää nyt vähän erilaiselta kuin UKK:n aikaan. Kekkosen aikaan lehdet eivät kertoneet kritiikistä, jota Suomen suurieleiset itänaapurisuhteet saivat muualla maailmassa aikaan. Suomi ei saa taaskaan kiitosta muualta maailmalta omasta sooloilustaan.

Olisiko syytä järjestää tämäntyyppisestä uussuomettumisesta erillinen kansanäänestys?

Hilkka Pääkkönen

Ei presidentti Niinistö ole mielestäni uussuomettunut! Hän on realisti, eikä 'hymistele' kuten UKKn aikana oli tapana. Toivon, että hän jatkaa samalla tavoin. Mitä ruotsalaisiin tulee niin ainahan sieltä on tullut meille kritiikkiä. Kyllä maailmaan melua mahtuu!

Eero Laine

Kun olen tuon Kekkosen ajan elänyt, voin kertoa, että kyllä Suomessa kritisoitiinkin, voimakkaastikin. Itsekin koko ajan omalta osaltani vastustin kommunismia sanoin ja teoin. Politiikkaa tehdään ajassa ja silloin oli viisasta olla liikaa heittelemättä kiviä, kun sankarivainajia oli lähes joka perheessä. Nykyään halutaan heitellä kiviä ja vainajat ovat kaukainen muisto. Onneksi Sauli Niinistö on reaalipolitiikko.

Irja Röntynen

Mitenkähän sinä olisit samassa tilanteessa toiminut Kekkosen tilalla siten, että Suomen itsenäisyys olisi säilynyt?
Aloitin työelämäni 2.2.1956 Turussa ja 1.3.1956 alkoi Presidentti Kekkosen valtakausi. Muistan sen yleislakon ja pelottavan ilmapiirin Turun torilla ja Raunistulassa. 79 v.

Juhani Nyström

Pres. Sauli Niinistö osoittaa olevansa poikkeuksellinen presidenttimme. Kokoomuksen ääni kuuluu ja lakimiehen sananvalinta myös. Selvää tekstiä, sellaista mitä ei olisi ikinä tullut Koiviston tai Tarja Halosen esittämänä. Ei myöskään ehdokas Matti Vanhaselta luontuisi. Presidentti Niinistön toiminta ja puhe V. Putinin kanssa toimivat hyvin viestin viejänä.

Matti Kinnari

On se vaan kumma, kun vaikeina aikoina tästä maasta löytyy, niin sodan kuin rauhankin aikana, maan johtoon sellaisia johtajia, joihin kansa voi luottaa. Nyt meillä on jälleen sellainen.
Herra Presidentti, jatkakaa samaan tahtiin. Kansa tukee Teitä.

Erkki Vainionpää

Kyllä Sauli Niinistö on kohoamassa maailmanpolitiikan valtiomiesluokkaan. Eilisessä tiedotustilaisuudessa pidin erityisen hyvänä Niinistön huomautuksena kohtaa, jossa hän totesi, ettei Suomi ole pelkästään kuuliainen EU:n oppilas. Sen sijaan Suomi on ollut mukana päättämässä, millaisia pakotteita, missä laajuudessa ja keihin kohdistuen Venäjälle on asetettu koskien Krimin laitonta kaappausta. Pienten sotilaallisesti liittoutumattomien maiden ainoa turva on kansainvälinen oikeus. Suurienkin maiden pitää noudattaa yhtäläisiä periaatteita. Krimin ja Ukrainan osalta on kysymys vielä eurooppalaisista arvoista. Erimielisyyksistä tulee sopia neuvotellen ja rajoja siirrellään korkeintaan yhteisesti sopimalla. Siksi Suomi ei voi olla ensimmäisenä tinkimässä Venäjälle asetetuista pakotteista, vaikka esim. Saksa, Italia tai Ranska mahdollisesti niin tekisikin.

Pauli Rautama

Olisiko Niinistöltä ollut mahdotonta tunnustaa, että vuosi sitten tapahtunut Venäjän Duuman puhemiehen maahantulo oli paha työtapaturma. Toisaslta presidenttimme tuli kiihdyksissään huomaamattaan tunnustaneeksi, että Suomi on saattanut olla näitä boikottilistoja valmistelemassa.

Eero Pekonen

Niinpä niin, Suomen pitäisi olla yhteisrintamassa Ruotsin kanssa moittimassa ja paheksumassa Venäjää, mutta mitään puolustusliittoa Ruotsi ei missään tapauksessa Suomen kanssa solmi. Näin ainakin nykyinen Ruotsin pääministeri taisi viestittää.

Iiro Koppinen

Tunnustus Niinisölle! Itsekin olin vähän sitä mieltä, että ei pitäisi kutsua, mutta kun katsoin, miten Niinistö veti keskustelun, olen sitä mieltä, että teki palvelun isänmaalle ja Euroopalle. Niinistä selkeästi toi esiin, että Krimiä, Itä-Ukrainaa ja muita oikeudenloukkauksia ei hyväksytä ja että seistään pakotteiden takana, joiden valmistelussa Suomi on ollut mukana. Lisäksi Niinistö teki selväksi, että puolustuksemme ja puolustustahtomme on kunnossa ja kaikkea mahdollista teknistä yhteistyötä tehdään USAn ja Naton kanssa ja erilaisia sopimuksia asiasta on monien valtioiden kanssa. Niinistö olisi vielä voinut sanoa, että Natojäsenyys tarkoittaa esim. Baltiassa, että se ei ole mikään ulkopuolinen organisaatio, joka itse päättää, vaan esim. Viron, Latvian ja Liettuan ihka oma puolustusjärjestelmä, josta ne suvereenisti päättävät: mutta sekö Putinia harmittaa, että piskuinen Viro on itse asiassa vahvempi! Ei ihme että retoriikassa sinkoilee! Kyllä Suomenkin pitäisi olla mukana. Tuo Putin kyllä pelottaa tosissaan. Hänen todellinen uhkansa on oma kansa. Mitä sitten tapahtuu, kun Putinin valta alkaa olla uhattuna-homma heijastuu meille kaikenlaisina tempauksina!

Vesa Wallenius

Ruotisn jutuista me viis veisataan kunhan hoitavat ensin omans maansa asiat kuntoon puolustuksellisesti.
Onneksi meidän tolkun Presidentti on meidän koko tolkun kansan presidentti.
Puolustusministerinäkin toinen Niinistö on esimerkillisesti hoitanut maamme puolustusta ja sen turvaamista Iso-Pritannian ja USA:n turvatakuu neuvotteluilla jotta tie NATOON muun Euroopan mukaan on turvallista ja syytäkin jotta ei enää naapurimme uhkaisi ja hyökkäisi pienen maamme kimppuun kun ei sodasta ole kuin muutamia mymmeniä vuosia vain kun se oli totisinta totta.
Vasemmisto älkööt vaivautuko esittämään näin vakavassa asiassa hölynpölyään.

Auvo Ryynänen

Jää varmasti historiaan - diplomatian suurimpana hölmöilynä.
Putler syöttää samaa pajunköyttää ja velehtelee minkä ehtii. Ja suomen päättäjätä hymisevät kuin munkit.

Onneksi kansa näkee vähitelleen tuomiojien, halosten ja väyrysten rakentaman savuverhon taakse ja lopulta myöntävät ääneen että venäjä valehtelee aina. Ihmetyttää vain että miksi niinistö suostuu olemaan putlerin kynnysmattona ja näin aiheuttaa häpeää koko Suomelle.

Heikki Paananen

Masentaa tämä uutisoinnin taso.

Tästä jäi mielikuva, että Venäjä auheuttaa suurta harmia lennättämällä koneita pimeänä ja nyt sitten Presidentti Niinistö käänsi Presidentti Putinin pään.

Tuuh. Todellisuudessa Venäjä toivoo sitä, että kaikki sen rajan tuntumassa lentelevät koneet pitävät transponderit päällä ja sen asian edistäminen kansainvälisissä neuvotteluissa helpottuu nyt merkittävästi, koska "idea" tuli länsileiristä (Suomesta).

Poliittista teatteria, jossa naiivilla lehdistöllä on erityisrooli.

Jukka Lampinen

Minua lähinnä hämmästyttää Putinin kärsivällisyys, miten se jaksaa sietää kaikkia pikku valtioiden uhoavia pellejä.
Kun tätä vertaa vaikkapa Soiniin, jonka ensimmäinen lause Usan vierailulla kuului, "miten voimme auttaa" niin sopii vain kysyä mitä myönteitä Venäjä tässä tapaamisessa näkee.
Katsokaa mitä lehdet kirjoittaa Venäjästä, sontaa tulee niskaan joka sivulla. Kekkosen kuoleman jäkeen, Natsien sonta luukut aukesi ja pahan kierteestä tuntuu olevan vaikea irrottautua.
Siihen vaaditaan suurta valtiomiestä ja Niinistö ei sitä ole.

Irja Röntynen

Et ole tainnut katsoa Venäjän tv.tä kuinka paljon siellä pestään venäläisten aivoja valtion tv.kanavilla. Muitahan siellä ei ole. Tai jos on yksi tai kaksi, ovat koko lopettamisuhan alla. Putinin valta säilyy Venäjällä niin kauan kuin se saa kansalaiset pelkäämään Natoa ja U.S.A.ta. Nytkin Putin rakkaasi valehteli, että Venäjän sotavoimat on vedetty Suomen rajoilta 1 500 km.n päähän.
Hän ei tiedä, että Alakurtti on n. 40-50 km.n päässä Suomen rajasta. 79 v.

Sanni Sieni

Sauli Niinistö jää historiaan ainoastaan koomikkona joka oli niin tyhmä ettei itsekään ymmärtänyt miten tyhmä on. Rytikin oli tyhmä mutta ei niin tyhmä mutta ei niin tyhmä kuin Niinistö

Suomalainen ole järkevä älä äänestä enää Sauli Niinistöä tässä kolme syytä ja useampikin

1, Niinistö ja Haukio vahingoittavat Suomen kansainvälistä mainetta
Lue faktat http://www.sauliniinistosalosta.blogspot.fi

2. Niinistöstä puuttuu kaikki resurssit presidentiksi
http://www.sauliniinistosalosta.blogspot.fi

3. Niinistö on jo vanha mies ja hänen järkyttävä maine
Lue faktat http://www.haukio jenni.blogspot.fi