Keskiviikko 26.6.2019

Puolustusvoimien Pride-kanta ihmetyttää – ”Miltähän touhu näyttää kasarmien porttien sisäpuolella?”

Luotu: 
6.7.2016 08:10
Päivitetty: 
6.7.2016 08:24
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kuvitus. Ylikersantti Juho Pylvänäisen osallistuminen Pride-kulkueeseen herättää keskustelua.
|

Majuri, sosiaalisessa mediassa aktiivisesti keskusteluihin osallistuva James Mashiri ihmettelee Puolustusvoimien kantaa Pride-kulkueeseen osallistumiseen.

Yle on kertonut Puolustusvoimissa työskentelevän ylikersantti Juho Pylvänäisen osallistumisesta Helsingin hiljattain järjestettyyn Pride-kulkueeseen virkapuku päällään. Puolustusvoimista kommentoidaan YleX:lle, että yksittäisen sotilaan esiintymistä sotilaspuvussa vapaa-ajallaan vastaavanlaisissa tilaisuuksissa ei nähdä suotavana”.

Puolustusvoimien ohjeistuksen mukaan sotilaspukua ei saa käyttää puoluepoliittisessa toiminnassa, vaalimainonnassa eikä mielenosoituksissa. Pride on yleensä määritelty juhlakulkueeksi.

Mashiri kommentoi Puolustusvoimien kantaa Facebookissa. Mashiri ja Pylvänäinen ovat myös kirjoittaneet aiheesta blogitekstin.

– Puolustusvoimat ei ilmeisesti halua profiloitua rohkeana, ryhdikkäänä, perusoikeuksia kunnioittavana, vaalivana ja niitä edistävänä organisaationa, jonka työntekijät, jotka ovat sotilaita 24/7, saavat olla sotilaita myös suurissa juhlatapahtumissa, joiden tarkoituksena on parantaa vähemmistöjen asemaa ja perusoikeuksien toteutumista yhtäläisenä kaikille? hän kirjoittaa.

Mashirin mielestä Pylvänäinen esiintyi ryhdikkäästi ja iloisesti ja välitti viestin, että myös Puolustusvoimat kunnioittaa ihmisarvoja ja yhdenvertaisuutta.

– Miltähän mahtaa touhu näyttää kun mennään kasarmien porttien sisäpuolelle? Voin vain kuvitella miten joku apuvalvoja (alik) tämän illan iltapuhuttelussa kertoo komppanialle kuinka "homostelu on nyt virallisesti kielletty" ja että "meidän komppaniasta ei tule tämän prikaatin homoprideyksikköä" ja käskee kaikki "transuhomot takaisin kaappiin", Mashiri kirjoittaa.

Mashiri peräänkuuluttaa herkkyyttä Puolustusvoimilta.

– Minkä linjan nyt haluamme valita? Vedenjakajalla ollaan. Vanhoillisen viisikymppisen päättävän johdon ääni ei välttämättä ole paras, vaan perustuslain ja perusoikeuksien äänen pitäisi olla määräävä, Mashiri kirjoittaa.

Tapausta on kommentoitu aktiivisesti myös Twitterissä. Merivoimien tiedotuspäällikkö Annele Apajakari kommentoi Pylvänäisen tempausta positiiviseen sävyyn.

– Miksei kukaan soittanut mulle. Olisin lausunut että kiva kun yksilö uskaltaa kun organisaatiota vielä vähän jännittää, Apajakari tviittaa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Carolus Linden

Jos Puolustusvoimien ohjesääntö sallii virkapuvun käytön osallistuttaessa vapaa-aikana yhteiskunnallisiin mielenilmauksiin, ei tässä pitäisi olla mitään ihmettelemistä. Tarvittaessa voi ohjesääntöä tarekentaa ja muuttaa. Muidenkin virkapukujen käyttö vapaa-aikana voi kaivata tarkentavia ohjeistuksia.

Hannu Mononen

"Puolustusvoimien ohjeistuksen mukaan sotilaspukua ei saa käyttää puoluepoliittisessa toiminnassa, vaalimainonnassa eikä mielenosoituksissa. Pride on yleensä määritelty juhlakulkueeksi."

Jos juhlasta on kyse, sen sisältö on varsin poliittinen: pyrkimys muuttaa yhteiskuntaa tietyn mielipidesuuntauksen eduksi.

Puolustusvoimien periaate sotilaspuvun käytöstä on viisas. Kansaa jakavan, erimielisyyttä aiheuttavan yhteiskunnallisen ilmiön puolesta tai sitä vastaan ei ole syytä lähteä kampanjoimaan sotilasunivormussa, sillä maanpuolustus on yhteinen asia eikä sitä tule pilata kiistakysymyksillä, jotka eivät puolustukseemme liity.

Martti Pitkanen

Tällainen mielenilmaus haastaa enemmistön, jolla ei ole tai ei halua ottaa kantaa koko asiaan. Sama logiikka kuin etnisissä sodissa, joissa kaikki pakotetetaaan rajuilla provokaatioilla valitsemaan keinotekoisesti identiteettinsä ja siten puolensa.
Ei tämä ainakaan tue yleiseen asevelvollisuuteen perustuvaa maanpuolustustamme.

Kalle Salo

Sotilasasussa esiintymisen kritisoiminen oli aivan oikein. Tänä päivänä juuri tämä suositeltu "herkkyys" on enemmän ongelma kuin varsinainen syrjintä, joka on vähentynyt kaikissa sivistyneissä länsimaissa minimaaliseen marginaaliin. Tämä herkistely ja hysteria vain herättävät uudelleen jo voitetun demonin, antavat sille tekohengitystä ja muuta suuelvytystä...no, se siitä.

Ylivoimaisesti rakentavin asenne sukupuolivähemmistöjä kohtaan on välinpitämättömyys. Asian pitäisikin olla tylsä - ketään ei pitäisi kiinnostaa ketä tai mitä kukin poraa, niin sanotusti. Vähemmistöjen ja mukasorrettujen puolesta itkevät ovat tänä päivänä ne, jotka näiden tilannetta eniten pitävät pahana ja estävät kehityksen. Varsinaiset homovihaajat ym. takaperoiset eivät ole enää uhka, vaan syrjään naurettu marginaaliryhmä. Sanotaan että ei siis pidä olla antirasisti, vaan olla olematta rasisti.

Varsinkin julkisen vallan organisaatioilta on siis juuri oikein olla ottamatta kantaa näihin asioihin. Siten ne voivat parhaiten edistää asian loppuun viemistä. Mikään julkinen instanssi ei voi sallia itseään värvättävän ja arvovaltaansa hyväksikäytettävän näiden olemattomien aiheiden hysterisaation apuvälineenä. Nimittäin juuri sitä tämä varusmies yritti tehdä. Se osoittaisi vain taantumista samaan regressiiviseen mielenmaisemaan kuin hysteerikoilla on vallitsevana. Meillä ei voi olla varaa sellaiseen lapsukseen.

Eero Laine

Sotilaspuku homoparaatissa. Jo on aikoihin eletty, kun tämmöisiä vaaditaan jopa puolustusvoimain sisältä. Pride yms paraateja vastaan minulla ei ole mitään, mutta johonkin raja on vedettävä. Virkapuku on virkapuku.

Timo-Pekka Mustakallio

En pidä mitenkään moitittavana tai epäsopivana, jos sotilas käyttää juhlavirkapukuaan siviilielämän juhlatilaisuudessa - vaikkapa häät, tai ihan yhtä hyvin Pride-kulkue.

PV:n tulisi päinvastoin noudattaa läntisen naapurimaamme käytäntöä, että halukkaat voivat osallistua tällaiseen juhlakulkueeseen omana suljettuna ja tunnuksin varustettuna osastonaan nimenomaisesti juhlavirkapuvussa, ja vaikkapa jakaa infomateriaalia kiinnostuneille. Kulkue on elämänmyönteinen, ei-poliittinen ja iloinen.

Juha Dubbe

Jos homous ei estä suorittamasta varusmiespalvelusta jotenkin armeijaan sopimattomana asiana, ei ole myöskään mitään syytä kieltää osallistumista pride-tapahtumaan armeijan uniformussa. Tässä ei marssita minkään poliittisen puolueen puolesta ja osallistuja osallistuu uniformusta riippumatta yksilönä ja itsenään. Pää-esikunta tuo esille taas puolustusvoimien virallisen kannan.

Mika Uusitalo

Oli todella typerää mennä armeijan uniformussa ko. tapahtumaan. Nyt ei ole marssittu yksilönä ja itsenään, koska silloin olisi pitänyt osallistua omassa siviilipuvussa, vaan on tahallaan provosoitu omaa työnantajaa. Armeijan virkapuku päällä edustaa työnantajaansa, Suomen Puolustusvoimia, menee sitten minne tahansa. On totta että Puolustusvoimien tarkoitus on puolustaa suomalaisten itsenäisyyttä ja ihmisarvoista elämää (myös homojen) mutta asian korostaminen ja omin päin osallistuminen on mielestäni erittäin paheksuttavaa. Se, että jaksaako tapaus tämän enempää kiinnostaa on sitten eri asia. Homoja varmaan on kaikkialla.