Maanantai 18.2.2019

Tutkija Naton ja EU:n yhteistyöstä: ”Suomella hyvä mahdollisuus”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.7.2016 16:01
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker allekirjoittivat Naton ja EU:n yhteisen julkilausuman perjantaina.
|
Aalto-yliopiston professori, sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll pitää Naton ja EU:n perjantaina julkistamaa yhteistyöjulistusta hyvänä asiana Suomelle.
 
Nato ja EU sanovat yhteisessä julkilausumassaan pyrkivänsä syventämään yhteistyötä muun muassa hybridiuhkiin vastaamisessa. Hybridiuhkien torjumiseksi järjestetään rinnakkaisia harjoituksia ensi vuodesta lähtien.
 
–Myönteinen asia Suomelle. Suomella hyvä mahdollisuus myönteisesti profiloitua tässä yhteistyössä, osaamistamme arvostetaan, Limnéll kommentoi Twitterissä.
 
 
 
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvioi, että kyseessä on sekä Naton että EU:n yhteinen intressi.
 
–Tämä muodostaa yhteisen intressin ensinnäkin sen vuoksi, että se on aika lailla tuntematon alue, ja toiseksi suuri osa siitä, ei-militaarinen puoli, on alueella, jossa Natolla ei ole organisaatiota tai sen suurempia valmiuksia. Ehkä EU:n rakenne antaa paremmat valmiudet olla sillä puolella mukana ja sitten yhdistää näitä ajatuksia ja toimintoja, hän sanoo presidentin kanslian tiedotteessa.
 
 

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaarle Akkanen

Ns. kova ydin puuttuu. EU:n yhteinen puolustus on ns. "A4-paperi", eikä paljon muuta. Valtaosa EU:n jäsenvaltioista kuuluu Natoon, eikä rinnakkaisjärjestelmään haluta oikeasti panostaa yhtään mitään. Meille se on tietysti artikla, jonka avulla pyritään väistämään sietämätön ja vaikea Nato-kysymys? Kuinka kauan?