Lauantai 25.5.2019

Nato-pomo sanoo suoraan: Takana on 5. artikla ­– ”Teemme tämän selväksi Venäjälle”

Luotu: 
13.7.2016 10:52
Päivitetty: 
13.7.2016 11:44
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Jamie Shea kuvassa oikealla. Mukana keskustelussa olivat myös ruotsalaistutkija Magnus Christiansson ja puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti.
|

Sotilasliitto Naton vara-apulaispääsihteeri Jamie Shea sanoi tänään Porin Suomi Areenan keskustelussa, että Nato ei halua provosoida eikä sytyttää uutta kylmää sotaa.

Shea sanoi, että Nato haluaa nyt uudelleen vahvistaa puolustuksensa itäisillä alueilla uskottavalle tasolle. Naton Varsovan-huippukokouksessa päätettiin, että Puolaan ja Baltian maihin eli Viroon, Latviaan ja Liettuaan tulee kuhunkin pataljoonan verran eli noin tuhat Nato-maiden sotilasta. Shean mukaan puolet näistä tulee Pohjois-Amerikasta, puolet Euroopasta.

– Teemme selväksi, että hyökkäys yhtä liittolaista vastaan on hyökkäys kaikkia vastaan, Shea sanoi viitaten Naton kuuluisaan viidenteen artiklaan, joka määrittää Naton jäsenvaltioiden velvollisuuden puolustaa muita Nato-jäseniä.

– Mitä tahansa Venäjä sanookin, tämä ei ole provosointia, Shea lisäsi.

Shea kertoi myös, mitä Nato tulee puhumaan Venäjälle tänään alkavassa Naton ja Venäjän välisessä huippukokouksessa:

– Puhumme Venäjälle läpinäkyvästi, mitä teimme Varsovassa ja miksi teemme niin, Shea sanoi.

Hän vakuutti, että Nato haluaa yhteistyötä ja dialogia Venäjän kanssa. Hän kuitenkin myönsi, että parin vuoden aikajänteellä ajateltuna tämä ei liene realistinen toive.

– Vihamielinen ilmapiiri näyttää jatkuvan, hän sanoi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi aiemmin tässä kuussa Venäjän presidentin Vladimir Putinin. Putin lupasi, että Niinistön ehdotus pimeiden lentojen lopettamisesta Itämerellä otetaan esille Naton ja Venäjän välisessä huippukokouksessa.

Lue lisää: Vladimir Putinin vastaus: ”Suostumme Suomen tasavallan presidentin ehdotukseen heti”

Uusi Suomi haastatteli Sheaa Facebook-livelähetyksenä. Siinä Shea muun muassa vastaa kysymykseen siitä, mitä Donald Trumpin presidenttiys tarkoittaisi Natolle. Shea myös kommentoi Sauli Niinistön transponderiehdotusta.

Katso haastattelu tästä:

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Iiro Koppinen

Erkki Tuomioja ilmoitti televisiossa, että Nato on uhka Venäjälle! Putinin hallinto sisäpoliittisista syistä ja vallansäilyttämisstrategiana hyysää Nato-uhkaa, jota Tuomioja kerkeästi julistaa eteenpäin. Pitäisi olla selvää, että Nato ei hyökkää mihinkään, vaan on demokraattisten valtioiden puolustusliitto.

Rami Ovaskainen

Muutama tuhat miestä puolustukseen ei ole uhka Venäjää vastaan ja se on kaikille selvää (paitsi hulluimmille). Mutta etenkin kun ne tulevat useasta NATO-maasta, niin Venäjän kynnys hyökätä NATOon laskee entisestään. Hyvin toimittu. Sääli NATOon kuulumattomia ns. liittoutumattomia maita Venäjän rajalla mm. Ukraina, Georgia, Suomi, (Valko-Venäjä myös mikäli alkaa ottaa irtiottoa liittoutumissopimuksistaan Venäjän suhteen).