Torstai 23.5.2019

Kansanedustaja: ”Maan alla tikittää aikapommi – Käytä vain kylmää vettä”

Luotu: 
15.7.2016 11:06
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Kaikki juotavaksi tai ruuanlaittoon käytettävä vesi tulee aina ottaa kylmävesihanasta ja silloinkin juoksuttaa kylmäksi, sanoo kansanedustaja Timo Heinonen.
|

Kokoomuslainen kansanedustaja Timo Heinonen kirjoittaa blogissaan, että Suomessa on yksi korjausvelka, joka ei näy ulospäin.

–  Tikittävä aikapommi on nimittäin vesihuoltoverkostomme maan alla. 1970-luvulta lähes viisinkertaistunut vesijohtoverkostomme ja jyrkässä kasvussa myös ollut viemäriverkostomme on monin paikoin huolestuttavan heikossa kunnossa. Suurin osa noin 100 000 km mittaisesta vesijohtoverkostoistamme on rakennettu juuri 1960-1980-luvuilla. Niistä arviolta on erittäin huonossa kunnossa ainakin noin kuusi prosenttia eli lähes 6 000 km. Lisäksi pitää muistaa, että huomattava osa kiinteistöjen vastuulle kuuluvista tonttivesijohdoista on erittäin huonossa kunnossa. Tämän tonttivesijohtoverkoston yhteispituudeksi on arvioitu kymmeniä tuhansia kilometrejä, Heinonen kirjoittaa.

Heinosen mukaan viemäriverkostoista on erittäin huonossa kunnossa ainakin 12 prosenttia, eli vesijohtoverkostojakin suurempi osuus.

–  Tiedätkö muuten sinä millaisessa kunnossa sinun talon tontinsisäiset maanalla kulkevat vesi- ja viemäriputket ovat? Heinonen kirjoittaa.

Heinosen mukaan juotavaksi tai ruoanlaittoon tarkoitettu vesi pitäisi aina juoksuttaa kylmäksi.

– Puhdas juomavesi kulkee siis moneen taloon putkissa, jotka ovat lähes umpeen sakkautuneita. Valurautaputket voivat olla jopa lähes umpeenkasvaneita. Tikittävä aikapommi maan alla voi tuoda myös terveyshaittoja. Vaikka oman kodin sisäverkostot olisikin uudistettu niin ongelma voi olla oman tontin maanalaisissa verkoissa tai yhteisissä kunnan tai kaupungin vesijohdoissa. Kaikki juotavaksi tai ruuanlaittoon käytettävä vesi tuleekin aina ottaa kylmävesihanasta ja silloinkin juoksuttaa kylmäksi, Heinonen kirjoittaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mika Peltokorpi

"Puhdas juomavesi kulkee siis moneen taloon putkissa, jotka ovat lähes umpeen sakkautuneita. "

Juuri näin. Meillä edelliset asukkaat olivat juoneet vettä, joka tuli 3/4" valurautaputkessa, mistä läpi näkyi n. 10 vuotta sitten mittarin jälkeen katkaisun kohdalla noin puolikkaan lyijykynän mentävän aukon verran - kun oli ehtinyt jo vähän kuivua. Ja ainakin ensimmäinen metri siitä eteenpäin oli yhtä tukkoinen. 1957 asti oli päässeet putket sakkaa keräämään.

"Tikittävä aikapommi on nimittäin vesihuoltoverkostomme maan alla."

Tämäkin pitää paikkansa. Nokian kaupunki haluaa sitkeästi olla kunnostamatta meidän katua, jonka runkovesiputkea on paikattu vajaa 10 kertaa viidessä vuodessa (eli käytännössä jokaisen talon kohdalta, kun kiinteistöjä on molemmila puolilla katua 11 kpl). Alunperin peruskunnostuksen olisi pitänyt tapahtua kahdeksan vuotta sitten "ensi vuonna", mutta sitten loppuivat kunnostusrahat ja katu tipahti listalta.

Jarmo Makkonen

Tämä kuvaa hyvin Suomen poliittista muutosta, Itsenäisyyden aikana vuoteen 1995 Suomea rakennettiin markalla, kaikilla oli töitä ja hyvinvointia, rakennettiin sairaalat, terveyskeskukset, teitä, siltoja ja nyt 20 vuotta EU:ta on lähes romahduttanut kaiken. Ei ole edes varaa ylläpitää niitä rakenteita joita silloin pystyttiin rakentamaan ja nyt puhutaan yleisesti ettei ole varaa mihinkään hyvinvointiin ja se vain pitää hyväksyä.

Rauno Härkönen

Niimpä, kun varamme on annettu Kreikan, Espanjan kaltaisten hyvinvointimaiden infrastruktuurin ylläpitämiseen.
Ei riitä rahat, Suomi saa olla rappiolla.....
-Luulisi että niillä kataisen "hyvillä bisneksillä", joilla hän perusteli rahojen antamisella esim. Kreikkaan saisimme oman maan asiat kuntoon....?

Jaakko Paasonen

TimoH se haistaa tässä taas miljoona bisnekset joten odotettavissa on kovaa lobbausta korjaus ukaasien aikaansaamiseksi kaikille kiinteistöille / taloyhtiöille.
Ja totta kai reilun kokoomus ideologian mukaan, maksajiksi tietyst joutuvat näiden huonokuntoisten vesijohtojen käyttäjät, (rappio) kinteistöjen asukkaat, eivätkä suinkaan omistajat.
Taas köyhältä viedään ,kun kykypuolue kokoomus Porpon johdolla, menee näissä kiinteistö vedätyksissään jo kepulien edelle ahneudessaan.

Teppo Vanamo

Kuinka paljon meillä on rakennuksia, joissa lämpimän käyttöveden lämpötila on niin alhainen, että se mahdollistaa bakteerien kasvun. Väitän, että tämä on suurempi terveydellinen ongelma, kuin kylmän käyttöveden putkistojen sakkautuminen. Paljon tätäkin suurempi ongelma on vesistöjen käyttäminen viemäreinä, nykyiset puhdistuslaitokset puhdistavat jätevedestä lähinnä vain kiintoaineet, uusimmat vähän muutakin, kuten fosforia. Todellisuudessa ne jätevedet, joita päästämme vesistöihin ovat melkoinen kemikaalikoktaili, jonka vaikutukset alkavat vasta tulla esille.

Mikko Kangasoja

Pistä kunta asialle ja mene itse perässä, kuten vanha kansa tiesi. ;)

Vesien tila: paikkatieto.ymparisto.fi/vesikartta/
Laajenna vas. valikko ja klikkaa vas. alhaalta auki lista karttatasoista. Valitse "Kemiallinen tila 2013", poista valinta "Ekologinen tila 2013". Punainen väri = "hyvää huonompi tila".

Punaista on paljon, etenkin keskisessä Suomessa ja Pohjanmaalla. Maatalous ja vedenpuhdistamoiden ylijuoksutus ym. taitavat olla ne syypäät.