Torstai 25.4.2019

Huoli Turkin hajaannuksesta radiossa: ”Isis vahvistuu”

Luotu: 
18.7.2016 09:07
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Turkissa tapahtui viikonloppuna vallankkaappausyritys.
|

Terrorismin asiantuntija Leena Malkki ja tutkija Johanna Vuorelma ovat huolissaan Turkin viikonloppuna tapahtuneesta vallankaappausyrityksestä.

–Jos Turkki joutuu hajaannuksen tilaan, Isis vahvistuu Turkissa. Se on ehkä se ensimmäinen skenaario, joka tulee Eurooppaan suuntautuvan terrorismin kannalta mieleen huolestuttavana kehityskulkuna, Malkki sanoo Ylen Ykkösaamu-radio-ohjelmassa.

Hän arvioi, että Isis onkin jo vahvistunut Turkissa ja voi vahvistua edelleen.

Vuorelma arvioi, että Turkin kahtiajakautuneisuus voi vielä pahentua.

–Turkissa on tällä hetkellä hyvin huolestuttava tilanne. Voidaan sanoa, että vallankaappauksella olisi mahdollisesti ollut ihan yhtä huonot seuraukset kuin epäonnistuneella vallankaappauksella. Tällä hetkellä Turkki on hyvin kahtiajakautunut ja vaarana on, että kahtiajako syvenee entisestään, Vuorelma sanoo

Hän muistuttaa, että Turkissa on ollut useita vallankaappauksia 1960-luvulta lähtien, mahdollisella vallankaappauksella on spekuloitu viime vuosina. Silti viikonlopun tapahtumat tulivat yllätyksenä monille.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Vanamo

Olemme hyvää vauhtia olleet saamassa islamistisen NATO-maan takapihallemme, mutta sokeat päättäjät eivät ole ottaneet kuuleviin korviin varoituksia. Turvallisuuspolitiikka on jäänyt Euroopassa pahemman kerran kauppapolitiikan jalkoihin, ja vihoviimeinen temppu oli pakolaissopimus Turkin kanssa. Siitä, että Erdogan on ollut yhä enemmän kallellaan Venäjälle on ollut selkeitä merkkejä jo toista vuotta. Nyt näyttää selittyvän sekin, miksi hävittäjän alas ampuminenkin pyyhkäistiin maton alle niin nopeasti ja Putin käyttäytyi kuten käyttäytyi. Teatteria taisi olla sekin näytös.

Täytyy sanoa, että länsimaiden tiedusteluelimet ovat olleet täysin sokeita, elleivät ole niitä lukuisia merkkejä Venäjän ja Turkin lähentymisestä havainneet, ja joita on aivan julkisuudessakin esiintynyt. NATO ja EU ovat eläneet aivan kuin Turkki olisi demokraattinen ja ihmisoikeuksia kunnioittava länsimainen valtio, vaikka todellisuus on aivan muuta. Onko utopia yhtenäisestä Euroopasta, mieluiten liittovaltiosta, niin kaiken alleen peittävä, että se saa tekemään näin vakavia virhearvioita?

Turkilla on valtava määrä sellaista tietoa ja osaamista, jonka joutuminen Venäjän käsiin vaarantaa koko NATOn olemassaolon, ja kyvyn toimia tasapainottavana sotilaspoliittisena voimana. Mihinkään Turkin antamaan tiedustelutietoon ei voi enää luottaa, mikään Turkin antama sitoumus ei ole enää varmuudella pätevä. Mihinkään sellaiseen strategiaan josta Turkki on ollut tietoinen, ei voi enää turvautua. Edellä mainittu tekee NATO:a hyödyttömän ramman, johon kukaan ei voi luottaa.

Nyt aukeaa Putinin Ukrainan suunnitelmakin paljon selkeämmin, tavoitteena on koko ajan ollut Mustanmeren ja Turkin saaminen puskuriksi, ja Ukrainan neutralointi. Kyse on puhtaasti geopoliittisesta strategiasta, joka nojaa tyypillisiin venäläisiin oppeihin etupiiriajattelusta ja sotilaallisista strategioista, joita heidän oppikirjoissaan toistetaan kyllästymiseen asti tuleville kenraaleille. Koskahan Putin on ajatellut pitää koko Ukrainassa "vapaat" vaalit, kuten Krimillä tapahtui.

Olli-Pauli Sarvaranta

Ei ole mitään syytä olettaa tiedusteluelimien torkkuneen, kyse on poliittisista päätöksistä, jotka edellyttävät selvää ja myös julkista näyttöä. Jos Erdogan jatkaa puhdistuksia, jotka silloin ovat (todistettavasti) täysin poliittisluontoisia ja kerää näin kaiken vallan itselleen ja islamisteille, joutuvat myös EU ja Nato tekemään tästä omat johtopäätöksensä. Ne ovat puolestaan niin kauaskantoisia, ettei niitä tehdä hetken huumassa.

Jarmo Hussi

Miksi te kammoatte sitä että rakkauden uskontoa harjoittava valtiomies kahmii lisää valtaa itselleen.
Erityisesti ihmettelen turkkilaistaustaisen vihreän kansanedustajan lausuntoja asiassa. Eihän tänne tulleet yli 30 000 saman uskonnon edustajaakaan ole aiheuttaneet maassamme minkäänlaisia ongelmia. Ovat omaksuneet paikalliset tavat ja vaikka islam alkoholin kieltääkin kännäävät kuin kantaväestö jollei pahemmin. Samoin puukkoa osaavat heilutella. Kotoutumisen voidaan siis sanoa olleen menestyksekästä.