Keskiviikko 26.6.2019

Sofi Oksanen: ”En pistäisi rintaani lippupinssiä, mutta ehkä juuri niin pitäisi tehdä”

Luotu: 
31.7.2016 09:05
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Kirjailija Sofi Oksanen.
Kirjailija Sofi Oksanen ottaa mielipidekirjoituksessaan Suomen Kuvalehdessä kantaa kansallisten symbolien käyttöön. Hän korostaa, että Suomen kansalliset symbolit kuuluvat kaikille, jotka pitävät Suomen itsenäisyyttä ja kulttuuria arvossa.
 
–Koska Suomen lipun käyttö muissa kuin liputusyhteyksissä ja urheilukilpailuissa muistuttaa minua arvomaailmasta, joka ei ole omani, en pistäisi rintaani lippupinssiä, mutta ehkä juuri niin pitäisi tehdä. Ehkäpä rasismia vastustavien pitäisi käydä vastarintaan ja käyttää maan tunnusmerkkejä, kunnes Suomi-paitaan pukeutunutta ei automaattisesti pidetä enää rasistina: Suomen kansalliset symbolit kuuluvat kaikille, jotka pitävät Suomen itsenäisyyttä ja kulttuuria arvossa. Niiden luovuttaminen ääriryhmän etuoikeudeksi on periksi antamista, Oksanen kirjoittaa.
 
Samassa yhteydessä Oksanen pohtii kansallispukujen käyttöä. Hän kertoo kiinnittäneensä asiaan huomiota Norjan-matkallaan, sillä Norjassa kansallispukuun pukeudutaan maan itsenäisyyspäivänä 17. toukokuuta.
 
–Kansallispuvuilla ei ole Suomessa tai Virossa samanlaista asemaa kuin Norjassa, vaikka itsenäisinä valtioina maat ovat suurin piirtein samanikäisiä. Kansallispukujen merkitys syveni kunkin maan kansallisromanttisen liikkeen aikana ja itsenäisyyspäivä on kussakin maassa suurempi juhla kuin monissa vanhemmissa valtioissa. Norjalaiset äimistyivät, kun kerroin, että olen elämäni aikana pukeutunut kansallispukuun vain kerran enkä suinkaan omaani. Olin silloin ala-asteen kevätjuhlassa airuena, hän kertoo.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Lampinen

Kerrankin Sofi on oikeassa, nyt kun vapaudesta ja itsenäisyydestä on oikeisto luopunut, olisi vasemmistolla hyvä tilaisuus omia nämä arvot itselleen.
Kun Kokoomus osoittaa ennakkoluutottomuutta ja sanoo olevansa työväen puolue, on sääli että vasemmistolla ei ole rohkeutta todelliseen muutokseen.
Työväenaatteen, voisi oikein hyvin yhdistää, taisteluun Suomen vapauden ja itsenäisyyden puolesta.
Mikä tarkoittaisi kyllä eroa EU:sta.
Siinä kyse olisi sosiaalisesta isänmaallisuudesta, mikä on vastakohta Kokoomuksen entiselle nationalistiselle isänmaalisuudelle.

Harri Pehrsson

" Suomen kansalliset symbolit kuuluvat kaikille, jotka pitävät Suomen itsenäisyyttä ja kulttuuria arvossa."

Selkeäpäisenä naisena Sofi ilmeisesti luulee suomalaisten "kulttuuririkastajien" pääosin pitävän suomalaista kulttuuria arvossa, mutta tässä hän valitettavasti erehtyy.

Carolus Linden

Pitäisi kai olla tarkkana jos esittää mielipiteitä kansallisia tunnuksia käyttävistä henkilöistä. Riskinä on tulla tuomituksi kiihotuksesta kansanrynmää vastaan. Rikoslain 11 luku 10§ antaa edellytykisä määritellä kansallisia tunnuksia käyttävät henkiilöt kansanryhmäksi. Edellytyksena on, että heidän voidaan katsoa olevan kansallisuuteen perustuvaan ryhmäään rinnastettava ryhmä.Tarkemmin tämä voidaan päätellä tuomioistuinten toimesta.

Mauno Strandén

Oksanen puhuu potaskaa! Juuri nämä jotka pitää tunnuksia pitää Suomalaista arvoista ja kaikki muut, heille on sama vaikka tulisi samanlainen sekasotku kuin lähi idässä, jossa alaikäiset raiskatut kivitetään hitaasti kuoliaaksi syyllisinä miesjoukkojen raiskaukseen! Kukkahattutädithän on siitä uskonnosta innoissaan???

Jari-Jukka Annala

Kukaan ei ole "siitä uskonnosta innoissaan". Kyse on siitä, että me elämme maallistuneessa yhteiskunnassa, jossa paikalliset fundamentalistit ovat marginaalinen vähemmistö. Meillä ei osata suhtautua uskontoon, jossa fundamentalismi on valtavirtaa. Juuri tämän valtavirran vuoksi ne, jotka ovat asioista eri mieltä, joutuvat lähtemään Lähi-Idän maista pois. Aikaisemmin sekä Irak että Afganistan olivat suvaitsevaisempia ja tasa-arvoisempia yhteiskuntia. Täällä saa heittää huivit nurkkaan ja osallistua yhteiskuntaan tasa-arvoisena henkilönä sukupuolesta tai uskonnosta saati esimerkiksi seksuaalisesta suuntautumisesta huolimatta. Kannattaa miettiä, miksi ihmiset lähtevät kotiseudultaan pois. Ja armas kotimaamme on hyvinkin monikulttuurinen paikka jo ennen viimeistä maahanmuuttoaaltoa. Me olemme nimittäin oikeasti kaikki maahanmuuttajien jälkeläisiä.