Lauantai 25.5.2019

Suomi Venäjän kutsusta: ”Mielenkiintoinen” - Ruotsissa ihmetellään

Luotu: 
2.8.2016 19:08
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Venäjän julkisuuteen antamien tietojen mukaan sen suunnitteleman kokouksen asialistalla olisi muun muassa Itämeren lentoturvallisuuteen ja sotilasmerenkulun turvallisuuteen liittyviä asioita. Arkistokuvassa Ruotsin merivoimien alus Itämerellä.
|
Suomen puolustusministeriön mukaan Venäjän aikomus kutsua Naton asiantuntijat ja Itämeren Natoon kuulumattomat maat Moskovaan neuvotteluihin on ”mielenkiintoinen”.
 
–Aloite on mielenkiintoinen. Koska tässä vaiheessa Venäjän suunnitelmista kutsua maita keskusteluihin ei ole tarkempaa tietoa, ei asiaa voida yksityiskohtaisemmin kommentoida. Yleisellä tasolla voidaan kuitenkin todeta, että kysymys lentoturvallisuudesta Itämeren alueella on ajankohtainen ja tärkeä, puolustusministeriö kommentoi tiedotteessaan.
 
Venäjän julkisuuteen antamien tietojen mukaan asialistalla olisi muun muassa Itämeren turvallisuuteen liittyviä asioita, kuten lentoturvallisuuteen ja sotilasmerenkulun turvallisuuteen liittyviä asioita sekä sotaharjoitusten seurantaan liittyviä kysymyksiä. Venäjän puolustusministeriön kutsusta kertoi maanantaina uutistoimisto Tass.
 
Venäjän varapuolustusministeri Anatoli Antonov sanoo Tassille, että sotilaslentojen suorittaminen vain transponderit päällä on ”prioriteetti Venäjän puolustusministeriölle”. Asian toi esille tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaamisessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa heinäkuussa.
 
 
Ruotsissa Venäjän avausta ihmetellään. 
 
–Tiedämme venäläismediassa olleiden uutisten perusteella, että he (venäläiset) suunnittelevat sellaista kokousta, Ruotsin ulkoministeriön edustaja Johan Murray sanoo Svenska Dagbladetille.
 
Erityisesti Ruotsissa ihmetellään tietoja, joiden mukaan Viro olisi jo saanut virallisen kutsun neuvotteluihin. Svenska Dagbladetin mukaan Viron puolustusministeriö on ilmoittanut harkitsevansa, osallistuuko se kokoukseen. Murray sanoo, ettei sillä välttämättä ole mitään merkitystä, että Viro on saanut virallisen kutsun mutta Suomi ja Ruotsi eivät.
 
–Emme voi kommentoida asiaa tällä hetkellä enempää. Otamme kantaa kutsuun, jos ja kun sellainen meille lähetetään, hän totesi.
 
 
 
 
 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Kasvio

Toki myönteisenä voitaisiin pitää, jos Venäjä reagoisi saamaansa kritiikkiin ryhtymällä neuvottelemaan NATOn kanssa transpondereiden käytöstä ja muista toimista, joilla sotilaallisiin toimiin liittyviä riskejä voitaisiin ryhtyä vähentämään.

Nyt kuitenkin Venäjän johdolla näyttää olevan uho päällä syyrialaisten vainoamisesta aina USA:n presidentinvaalien hämmentämiseen saakka. Jos se tässä tilanteessa kutsuu joukon Itämeren alueen maita - joita se ei ole koskaan suostunut kohtelemaan edes säällisesti tasavertaisuudesta puhumattakaan - NATOn ohittaen kuulemaan näkemyksiään alueen turvallisuustilanteesta, tosiasiallisena aikomuksena on ehkä lisätä painostusta tai esittää uusia uhkauksia tällä ilmansuunnalla.

Jos Venäjä olisi liikkeellä julkilausutun tarkoituksen mukaisesti, neuvottelukutsu olisi tullut lähettää ensisijaisesti Brysseliin NATOn päämajaan. Se ei tietenkään olisi asettanut mitään estettä sille, etteivätkö myös Suomi, Ruotsi ja Naton itämerelliset jäsenmaat voisi olla mukana keskusteluissa suoraan heidän alueettaan koskevista turvallisuusjärjestelyistä.

Tilanteen hahmottamista vaikeuttaa se, että venäläiset viestimet ovat itse tiedottaneet asiasta ristiriitaisilla tavoilla. Yhtäällä puhutaan NATOn kutsumisesta keskusteluihin ja toisaalla joihinkin Itämeren maihin osoitetusta kutsusta. Pahoin pelkään että kyse on nimenomaan jälkimmäisestä.

Keijo Lindgren

Entäpä jos tarkoitus on todella liennyttää ettei tämä loputon kilpavarustelu vie Venäjää polvilleen kuten Neuvostoliiton.
Sen minkä kaikki tietää että sota on mahdottomuus koska siitä ei selviäisi kumpikaan osapuoli.
Maan valtaus kuului Hitlerin agraari yhteiskuntaan ennen kaupungistumista.
Venäjä uskoi Ukrainassa että maan valtaus onnistuu kun osataan kansalaisten kieltä kun taas Irakin ja Afganistanin kansan kanssa kommunikointi ei ole tuottanut tulosta alkuunkaan.
Sata vuotta sitten Venäjän Suomen miehityskin loppui kun kansalaiset puhuivat eri kieltä omine ajatuksineen.

Timo Virtanen

No nämä venäläiset ovat mestareita tekemään yksinkertaisesta asiasta monimutkaisen ! Nytkin varmaan moni jo on mennyt siihen halpaan, että Venäjä kyllä on valmis neuvottelemaan !!! Tokopa on ? Ja koko ongelmahan tulisi ratkaistua sillä, että venäläiset vain käyttäisivät noita laitteita lentäessään. Mitäs siinä muita tarvitaan "neuvottelemassa" ?