Lauantai 25.5.2019

Näin harkittu Moskovan ”epämääräinen” kutsu Suomelle on

Luotu: 
3.8.2016 16:08
  • Kuva: ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE/ EPA / All Over Press
    Kuva
    Presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin tapasivat Naantalin Kultarannassa runsas kuukausi sitten.
|

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen arvioi, ettei Moskovan esittämä Itämeren jännitteitä käsittelevä kokous toteudu, ellei kutsu koske koko Natoa. Hänen mukaansa keskusteluissa pitäisi olla Nato järjestönä tai kaikki Nato-maat, jotta Baltian maat lähtevät mukaan.

- Jos kutsu koskee vain osaa Nato-maista, se ei ole realistinen. Uskon, että Nato haluaa tällaisissa kysymyksissä toimia yhtenäisenä. Naton puolella ei varmaan haluta osaa jäsenmaista koskevaa keskustelua, ymmärrän hyvin sen. Julkisuuteen esitetty kutsu on sen verran epämääräinen, että Venäjällä on mahdollisuus ottaa palautetta vastaan, Vanhanen sanoo Uudelle Suomelle.

Nato-maista paikalle on kutsuttu mediatietojen mukaan Viron, Latvian ja Liettuan lisäksi Puola. Lisäksi kutsu Moskovaan koskisi ei-Nato-maita Suomea ja Ruotsia. Itämeren Nato-maista puuttuisivat Saksa ja Tanska.

Ex-pääministeri Vanhanen sanoo, että Venäjän epämääräinen avaus on harkittu. Hänen mukaansa on tärkeää panna merkille, että kutsu on puolustushallinnon, ei poliittisen puolen eli ulkoministeriön esittämä.

- Sillä korostetaan varmaan keskustelujen teknistä luonnetta, ei turvallisuuspolitiikkaa. Tämä on varmaan sen Putin-Niinistö-keskustelun jälkeistä, että tehdään pieniä askeleita, joilla yritetään vahinkoja välttää.

Vanhanen viittaa tasavallan presidentti Sauli Niinistön ajatukseen, jonka mukaan Itämeren alueen lentoturvallisuutta parannettaisiin niin, että sotilaskoneet olisivat tunnistettavissa. Tällä lievennettäisiin jännitteitä alueella.

Nato-maa Virossa jännitteitä Itämeren alueella katsotaan toisin kuin Suomessa. Kokonaisuuteen liittyy Venäjän aggressioiden kohteeksi joutunut Ukraina.

– Palatakseen sotilaalliseen yhteistyöhön Naton kanssa Venäjän pitää toteuttaa Naton asettamat vaatimukset: lopettaa Krimin miehitys, vetää joukkonsa Ukrainasta ja lopettaa separatistien tukeminen, kommentoi Moskovan keskustelukutsua Viron puolustusministeriön virkamiesjohtajistoon kuuluva Artur Jugaste Viron yleisradioyhtiön mukaan.

Lue tästä Uuden Suomen juttu Viron suhtautumisesta Moskovan-kutsuun.

Vanhanen puolestaan esittää Itämeren rauhoittamiseksi jopa Suomessa pidettävien kansainvälisten sotaharjoitusten ”näyttävyyden vähentämistä”.

- Olisi luontevaa, että esimerkiksi neljänneksellä niiden näyttävyyttä leikattaisiin.

Tarkoitatte, että Nato näkyisi vähemmän Suomessa?

- Kyllä se olisi yksi tapa, joka hyvin tietoisesti tehtäisiin, että hieman sitä näkyvyyttä leikattaisiin. Se olisi yksi tapa, jolla Suomi omalta osaltaan voisi osoittaa sen, että halutaan välttää kaikkea sellaista, joka mahdollisesti tulkittaisiin väärin. Tätä ei pidä kytkeä mahdollisiin Moskovan-neuvotteluihin, se ei kuulu Moskovalle eikä muille maille millään tavalla, Vanhanen vastasi Uudelle Suomelle.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Mononen

"Vanhanen puolestaan esittää Itämeren rauhoittamiseksi jopa Suomessa pidettävien kansainvälisten sotaharjoitusten ”näyttävyyden vähentämistä”.

- Olisi luontevaa, että esimerkiksi neljänneksellä niiden näyttävyyttä leikattaisiin.

Tarkoitatte, että Nato näkyisi vähemmän Suomessa?

- Kyllä se olisi yksi tapa, joka hyvin tietoisesti tehtäisiin, että hieman sitä näkyvyyttä leikattaisiin. Se olisi yksi tapa, jolla Suomi omalta osaltaan voisi osoittaa sen, että halutaan välttää kaikkea sellaista, joka mahdollisesti tulkittaisiin väärin. Tätä ei pidä kytkeä millään tavalla mahdollisiin Moskovan-neuvotteluihin, se ei kuulu Moskovalle millään tavalla, Vanhanen vastasi Uudelle Suomelle."

Miten ne Naton kanssa järjestetyt yhteisharjoitukset muka tähänkään asti olisivat Pietariin saakka näkyneet?

Presidenttiehdokkaaksi julistautunut Vanhanen puhuu puuta heinää jälleen kerran - "hieman sitä näkyvyyttä leikattaisiin". Siis paikalla toimineiden dokumenttikuvaajien tallenteitako pitäisi lyhentää tai sumentaa, ennen kuin niitä päästetään levitykseen? Vai TV-uutisiinko saisi päästää ainoastaan still-kuvia? - Ei päätä eikä häntää tälläkään kertaa. Älkää ihmeessä näyttäkö Vanhaselle enää videoita tapahtumista, joita hän ei käsitä.

Suomessa pidettävien kansainvälisten sotaharjoitusten tarkoitus on parantaa kustannustehokkaasti Suomen joukkojen sotilaallista koulutustasoa. Niitä on syytä vastakin järjestää lähtien puolustusvoimien eikä poliittisten irtopisteiden kerääjien tarpeista.

Janne Pohjala

NATO -leirin kannalta tietenkin kaikki liennytys olisi pahasta, siksi tulee keksiä kaikki mahdolliset ja mahdottomat syyt miksi ei saa neuvotella.

Tämä ei yllätä ketään. Mutta hinta on se että tästä sokea Reettakin näkee kuka se agressori on.

Tämän erän NATO -leiri jo näillä avauksilla hävisi.

Moni kansalainen kokee että Niinistö ja Venäjä pyrkivät liennyttämään ja se kuka haluaa aggressiota, ei halua. Silloin on selvää kaikille kuka se agressori on.

Mikäli taasen neuvotteluihin eivät Nato maat tule, mutta Suomen osalta presidenttimme rakentavalla aloitteella saadaan lisää vakautta, saadaan toinen voitto.

Tämä on nyt pelattu niin että julkikuvassa NATO -leiriltä lähtee pisteet, paitsi jos se haluaa ollakin rakentava ja käydä vuoropuhelua. Jos se haluaa, kaikki alueen maat hyötyvät.

Hyvin pelattu.

Hannu Mononen
Vastaus kommenttiin #9

Kuka niin sanoo, ettei saisi neuvotella eikä liennyttää?

Kommentoin edellä vain Vanhasen esitystä "Itämeren rauhoittamiseksi jopa Suomessa pidettävien kansainvälisten sotaharjoitusten ”näyttävyyden vähentämisellä”, vaikkapa neljänneksellä". Höperöitä hourailevasta ei pidä tehdä presidenttiä Suomelle.

Janne Pohjalalle aggressori on tietenkin aina ideologian sanelema, tapahtuipa aivan mitä hyvänsä. Tilastollisesti sekä tekojen luonnetta katsoen ilmatilan loukkaukset, hävittäjien saattamilla pommikoneilla simuloidut ilmahyökkäykset ja mastoja viistävät matalalennot eivät vain taida jakautua tasan.

Janne Pohjala
Vastaus kommenttiin #12

Uutisoidut ei, koska muiden maiden sotakoneiden lentelyt ilmatilassamme eivät ole enää uutisia, eikä niistä uutisoitu ennenkään.

Lisäksi kuten edellä, media antoi kuvan että vain Venäjä lentäisi pimeänä, vaikka ilmasotaopin pääkouluttajakin sanoo että myös NATO lentää pimeänä.

Näin tehdään propagandaa.

Eero Laine

On se kummallista, että Suomen presidentin aloitteesta liikkeelle lähtenyt prosessi aiheuttaa ongelmia. Kai sitä nyt keskutelemassa käydä voi ilman, että pelkää mitä muut sanovat. Koko hässäkkä kertoo hyvin, mistä on kysymys. Aikanaan väitettiin, että Suomi oli rähmällään itään. Nyt näyttää siltä, että se on rähmällään länteen.

Janne Pohjala

Juu. Tämän Ervasti kirjoitti ja sai valita lähteekö itse YLE:ltä vai erotetaanko:

Pekka Ervasti: Yhdysvallat, rakkaani!

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) suutelee tuoreessa puheessaan Yhdysvallat miltei kuoliaaksi. Suomettuminen 2.0 on täällä.

"Suomen ulkopolitiikan kulmakiviä: Suhteemme Yhdysvaltoihin."

"Hyvät ja tiiviit suhteet Yhdysvaltoihin ovat olleet - ja ovat vastakin – Suomelle erittäin tärkeät."

"Yhdysvallat on luonteva ja tärkeä kumppani."

"Miten sitten voimme kansallisten intressiemme saavuttamiseksi edistää suhteita Yhdysvaltoihin?"

"Ilman Yhdysvaltojen osallistumista ja johtajuutta merkittäviä kansainvälisiä ongelmia ei voida ratkaista."

Soinin puheen perusteella ulkoministeriötä ei vieläkään voi julistaa täysin liturgiavapaaksi vyöhykkeeksi. Vanha kunnon puppusanageneraattori siellä tuntuu edelleenkin suoltavan puheita ministereille – mitä nyt etumerkkiä on vaihdettu.

http://yle.fi/uutiset/pekka_ervasti_yhdysvallat_rakkaani/8870527

Janne Pohjala

Suvaitsin vaihtaa yhden sanan, niin saadaan se edellinen versio:

"Suomen ulkopolitiikan kulmakiviä: Suhteemme Neuvostoliittoon."

"Hyvät ja tiiviit suhteet Neuvostoliittoon ovat olleet - ja ovat vastakin – Suomelle erittäin tärkeät."

"Neuvostoliitto on luonteva ja tärkeä kumppani."

"Miten sitten voimme kansallisten intressiemme saavuttamiseksi edistää suhteita Neuvostoliittoon?"

"Ilman Neuvostoliiton osallistumista ja johtajuutta merkittäviä kansainvälisiä ongelmia ei voida ratkaista."

MOT

Kim Serrano

tää on tätä nokittelua puolin ja toisin...kuka on isäntä itämeren asioissa..vai voidaanko oikeasti sopia mies ja ääni periaatteella..yhteinen raati jossa jokaisella valtiolla on veto oikeus..niin kuin oikeasti onkin..on vain tahoja missä asia mielletään aivan toisenlaiseksi..ja on syytä katsella nyt pienen aikaa..kansainväliset lait pohjana valtioiden suvereeniteettiä kunnioittaen..tämä jos mikä on asia missä ei eri valtiot neuvottele omana asianaan vaan nyt on aika ryhdistäytyä ja viedä EU:na asiaa eteenpäin..tämä pitää mieltää enemmän yhteisenä euroopan asiana kuin ainoastaan natoa koskevana...hajoita ja hallitse on edelleen politiikkana tässä takana..

Kim Serrano

tää on tätä nokittelua puolin ja toisin...kuka on isäntä itämeren asioissa..vai voidaanko oikeasti sopia mies ja ääni periaatteella..yhteinen raati jossa jokaisella valtiolla on veto oikeus..niin kuin oikeasti onkin..on vain tahoja missä asia mielletään aivan toisenlaiseksi..ja on syytä katsella nyt pienen aikaa..kansainväliset lait pohjana valtioiden suvereeniteettiä kunnioittaen..tämä jos mikä on asia missä ei eri valtiot neuvottele omana asianaan vaan nyt on aika ryhdistäytyä ja viedä EU:na asiaa eteenpäin..tämä pitää mieltää enemmän yhteisenä euroopan asiana kuin ainoastaan natoa koskevana...hajoita ja hallitse on edelleen politiikkana tässä takana..

Matti Villikari

Monista Venäjän sotakoneista puuttavat transponderit. Ehkä Nato voisi hankkia ja lahjoittaa ne Venäjälle samaan tapaan kuin Suomi, joka on lahjoittanut Venäjälle jätevesien puhdistukseen tarvittavaa tekniikka. Tämä olisi todellista rauhanpolitiikkaa ja köyhän suurvallan avustamista.

Janne Pohjala

Ei kyse ole siitä ettei niitä olisi vaan ettei niitä käytetä missään sotilaskoneissa kun operoidaan.

Ei edes NATO käytä. Mutta kun meille on kerrottu tästäkin asiasta vain puolitotuus, yleisö luulee että vain Venäjä lentäisi pimeänä.

Maanpuolustuskorkeakoulun ilmasotaopin pääopettaja Pasi Tammi

Everstiluutnantin mukaan sotilaskoneet ovat aiemminkin lentäneet operatiivista syistä ilman transponderia. Venäjän sotilaskoneiden lisäksi myös Naton koneet ovat liikkuneet Itämerellä signaalilähetin pois päältä kytkettynä, kertoi Tammi. Entinen hävittäjälentäjä totesi, ettei tunnistamaan saapuvien koneiden härnääminen ole tavatonta.

http://yle.fi/uutiset/ilmasotaopin_paaopettaja_itamerella_lentavien_vena...

Pauli Vuorio

Minä pitkät pirut välitän saako Suomi tarvittavaa sotilaskoulutusta NATO:lta.
Kysymys on Itämeren tilasta, joka on täysin kuollut pohjaltaan. Suurimpia syntipukkeja ovat Baltian maat ja Puola. Jos me joskus tulevaisuudessa aiomme saada elävän Itämeren takaisin niin sotaharjoitusten on loputtava heti ja täydellisesti. Itämeren kuntoon saattaminen tulee kestämään satoja vuosia. Se ei ole sopivaa pitää sitä hullujen leikkikenttänä.

Markku Lehto

"Olisi luontevaa, että esimerkiksi neljänneksellä niiden näyttävyyttä leikattaisiin."

Kyllähän Venäjän tiedustelu satavarmasti tietää Naton, Suomen ja Ruotsin väliset harjoitukset riippumatta, siitä miten näyttävyyttä vähennettäisiin. Ja riippumatta siitä mikä harjoitusten taso on, niin perinteinen venäläinen epäily länttä kohtaa elää ja elätetään jatkossakin. Niinhän itänaapuri epäili Suomea Talvisodan allakin, samaan aikaan kun se jakoi Saksan Hitlerin kanssa Euroopan etupiireihin.

Nyt tuo etupiireihin jakaminen on hieman mutkikasta, kun EU on kuvioissa ja vielä hyvissä suhteissa USA:n kanssa. Mutta ainahan sitä voi yrittää murentaa EU:n yhteisöä kiiloja väliin lyömällä EU -maiden sekä USA:n ja EU:n välille. No Turkin ja EU:n osaltahan näyttää siltä, että kiilojen lyönti on onnistunut. Menestystä Turkille jatkossa.

Tapio Mäkeläinen

Lähetetään sinne alemman tason virkailijoita ruotsalaisten kanssa keskustelemaan ajetaanko valot päällä ja transistoriponterit vai mitä lie kytkettyinä. Jotain alivaltiosihteereitä tms majureita. Eikös kutsujakin ollut joku apulaisministeri. Tai sitten ei mennä ollenkaan. Ilman ruotsalaisia ei pidä lähteä.
Kyllä Vanhasen asenteesta taas nähdään ettei seepra juovistaan pääse. Nöyristely jatkuu.

Timo Koivusalo

Vanhanen pelaa jälleen Kremlin pussiin esittäessään, että Suomen pitäisi vähentää kansainvälisiä harjoituksia. Niinpä niin, tämä ei siis koskettaisi Venäjää koska se ei järjestä kansainvälisiä harjoituksia siitä yksinkertaisesta syystä, ettei sillä ole ainuttakaan liittolaista. Harjoitusten vähentäminen jäisi siis täysin yksipuoliseksi.

Sepetius Kangas

Ensinnäkin mitä hemmettiä nato tekee Itämerellä, ei mitään. Mitä ihmettä Vanhanen tekee presidentti ehdokkaiden joukossa? Eikö hän tarpeeksi tuhonnut Suomea ollessaan päämisteri? Joku raja pitää olla kerjätessäkin. Jos Kepulle ei löydy parempaa pressaehdokassa niin antakaa olla koko kilvoittelun. Vanhat kehäraakit pois kuvasta.

Ilkka Korkalainen

Suomen ei tule lähteä mihinkään erillisneuvotteluihin imperialistisen Venäjän kanssa. Tämä nyt esitetty kutsu on tarkoitettu hajoittamaan läntistä yhteisöä. Uussuomettuneet ovat jo nielaisseet Putinin syötin ja puhuvat kuin ennenvanhaan yya aikana.