Lauantai 21.7.2018

Valtio-opin dosentti: ”Antti Rinteen lähtölaskenta näyttää alkaneen”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.8.2016 10:41
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.
|
Tampereen yliopiston valtio-opin dosentti Pertti Timonen arvioi SDP:n tilannetta ja puolueen puheenjohtajan Antti Rinteen asemaa suorin sanoin. Hän viittaa viime eduskuntavaaleista valmistuneeseen tutkimukseen (Eduskuntavaalitutkimus 2015: Poliittisen osallistumisen eriytyminen), jonka mukaan SDP on runsaassa kymmenessä vuodessa menettänyt kannatustaan työväestössä 10 prosenttiyksikköä, yrittäjissä 14, toimihenkilöissä 11 ja johtajissa 13 prosenttiyksikköä.
 
–Tätä menoa SDP:stä uhkaa tulla politiikan Anttila, Timonen kommentoi kolumnissaan Aamulehdessä.
 
Timosen mukaan SDP:llä on ollut ”epäonnea” viimeaikaisissa puheenjohtajavalinnoissaan.
 
–Jutta Urpilaisella ja Antti Rinteellä on ollut sama heikkous: huono startti. Urpilaiselle se tiesi otteen menettämistä perussuomalaisille ja Rinteen kohdalla vihreille. Juha Sipilän arpoessa SDP:n ja kokoomuksen välillä hallitusta muodostaessaan oli ennustettavissa, ettei Alexander Stubb eikä Rinnekään kestä neljää vuotta oppositiossa puolueensa puheenjohtajana. Stubb ei kestänyt edes hallituksessa, ja nyt näyttää Rinteen lähtölaskenta alkaneen, hän arvioi.
 
–On ymmärrettävää, että jos puheenjohtaja osoittautuu esteeksi puolueen kannatuksen kasvulle, kuten Rinteen kohdalla näyttää tutkimusten mukaan käyneen, puheenjohtajan tulee väistyä, Timonen jatkaa.
 
SDP järjestää seuraavan puoluekokouksensa helmikuussa. Puolueen on tarkoitus uudistaa periaateohjelmansa silloin. Julkisuudessa liikkuvien huhujen mukaan myös puheenjohtajan vaihtuminen on mahdollista, jos Antti Rinteelle ilmaantuu haastajia. Puolueen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin kertoi Uudelle Suomelle heinäkuussa, että hänen halukkuuttaan on tiedusteltu.
 
–Halukkuuttani puheenjohtajakampanjaan on tiedusteltu eri tahoilta, mutta omalta osaltani kysymys ei ole ajankohtainen. En käy asiasta harkintaa, Marin sanoi.
 
 
Pertti Timosen mukaan koko eurooppalaisen sosiaalidemokratian ”ilme on tuskainen”.
 
–Saksassa sosiaalidemokraatit ovat jäänet täysin liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattien jalkoihin. Terrorismista kärsivässä Ranskassa presidentti Francois Hollande ei ole kyennyt nousemaan tilanteen vaatimaksi kansakunnan isäksi. Englannissa suurella innostuksella puolueen puheenjohtajaksi valittu Jeremy Corbyn uhkaa upota Brexitin myötä. Vaikka sosiaalidemokraatit eivät ole keksineet globalisaatiota, tuomio vaaliuurnilla on ollut murskaava.
 
 

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Lampinen

Vai niin, Sosdem politiikan tilalle tarvitaan siis järkevää Kokoomuspolitiikkaa.
Tätä nämä Kokoomuksen dosentit aina tarjoaa, todella hupaisaa.
Rinteen aikana sossut on nousseet suosta, 15% kannatuksesta 20% kannatukseen se taisi unohtua.
Nousun syy, oli nimenomaan siinä että Kokoomuksen talousoppeja ei enää seurattu.
Kokoomuksella ei järkeviä talousoppeja olekkaan, niillä on vain tulonjako oppi.
Kun tuloja muka jaetaan uudestaan, eliitille enemmän, niin Suomen talous muka pelastuu.
Tulonjaolla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että osaisimme valmistaa paremmin kaupaksi käyviä tuotteita.
Siksi veroja voidaan huolletta korottaa 3-7%, sillä ei ole mitään vaikutusta tuote kehitykseemme.
Päinvastoin, kotimainen talous piristyy, kun eliitillä ei ole rahaa ulkomaille siirrettäväksi.

Timo Raunio

Totta, dosentti Pertti Timonen on kyllä perinteisesti katsottu demareiden mieheksi.

Varsinaisen pääasian suhteen Jukka Lampinen on kyllä oikeilla jäljillä. Suomalaisten toimittajien - ja jopa eräiden tutkijoiden - keskuuteen on viimeisten kymmenen vuoden aikana levinnyt outo käytäntö, jonka mukaan kokoomuslaisuus katsotaan jonkinlaiseksi "yleiseksi normiksi" johon kaikkien tulee pyrkiä.

Tämän myötä muiden puolueiden puheenjohtajien katsotaan sitten olevan sitä epäonnistuneempia ja "vähemmän uskottavia", mitä vähemmän he näitä kokoomuslaisia arvoja tunnustavat ja käytännön politiikassaan ajavat.

Moinen näkemyshän on aivan nurinkurinen!

Ja entistä nurinkurisemmaksi se tulee, kun otamme huomioon että keskeinen syy Jutta Urpilaisen epäonnistumiseen demareiden puheenjohtajana oli juuri se, että hän jätti oman väkensä arvot ja tavoitteet sivuun ja rupesi liehittelemään liikaa kokoomusta ja antoi Jyrki Kataiselle periksi lähes kaikessa. Tästä demareiden kenttäväki ei tykännyt, ja niinpä Urpilainen sai mennä.

Nyttemmin ovat sitten perussuomalaiset toistaneet saman virheen. Tosin Timo Soinin rooli puolueessaan on sen verran vahva ja suorastaan perinteikäs, että varsinaisia johtajanvaihdosvaatimuksia ei sentään ole kuultu. Mutta äänestäjät - ja etenkin duunaritaustaiset äänestäjät - ovat alkaneet jo melko lailla kyllästyä.