Torstai 18.10.2018

Kokoomusnuori sotkeutui Venäjä-mielisten vyyhtiin – ”Minua käytettiin hyväksi”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.8.2016 17:25
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Ville Sipilä osallistui heinäkuussa itäisen Ukrainan separatistialueille tehdylle ryhmämatkalle. Arkistokuva Donetskista.
Hyvinkääläinen kokoomusnuori, yrittäjä Ville Sipilä kertoo Puheenvuoron blogissaan, kuinka ajautui Ukrainan itäosissa toimivien Venäjä-mielisten suomalaistahojen ”propagandatempun” keskiöön.
 
22-vuotias Sipilä osallistui heinäkuussa itäisen Ukrainan separatistialueille tehdylle ryhmämatkalle. Matkan järjestäjänä toimi itsejulistautuneen niin sanotun Donetskin kansantasavallan lehdistökeskus, jota johtaa suomalainen Janus Putkonen. Paikan päällä seurueen mukana pyöri myös Donetskin separatistihallinnon virallisena Suomen-edustajana esiintyvä Johan Bäckman.
 
Sipilä kertoo blogissaan, että häntä oli jo ennen matkaa varoitettu nimensä ja kuvansa mahdollisesta propagandakäytöstä. Hän kertoo osallistuneensa matkalla uteliaisuuttaan, ”sillä kotikaupungistani Pieksämäeltä on matkustanut ainakin yksi ihminen separatistien palkkasotilaaksi”.
 
 
Sipilä kertoo, että ”Johan Bäckman ehdotti pian matkan jälkeen, että matkalle osallistuneet perustaisivat Donetskin kansantasavallan tunnustamiskomitean, josta sittemmin tuli Suomi-Novorossia -seura”. Mikään valtio, edes Venäjä, ei ole tunnustanut Donetskia valtioksi.
 
Perustamiskokous järjestettiinkin Helsingissä elokuun alussa, Sipilän ja seurueen matkan jälkeen. Sipilä vahvistaa Uudelle Suomelle osallistuneensa kokoukseen, vaikka tiedosti propagandariskit ja tiesi, mistä kokouksessa on kyse. Hänet nimettiin kokouksessa myös luottamustoimeen seurassa.
 
– Suomi-Novorossia -seura perustettiin lauantaina 6.8. Olin paikalla sen perustamistilaisuudessa. Minua ehdotti varapuheenjohtajaksi puheenjohtaja Jaana-Marika Kurtti. Katson, ettei minulle annettu mahdollisuutta kieltäytyä tehtävästä, hän kirjoittaa.
 
Sipilä selventää, että häntä ei uhattu, mutta hän sanoo kokeneensa, että tilanteessa ei ollut vastaansanomista.
 
Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Andrii Olefirov hermostui maanantaina Twitterissä levinneistä väitteistä, joiden mukaan Kokoomusnuoret suunnittelisi matkaa Donbassin separatistialueelle yhdessä vastaperustetun seuran kanssa. Jo aiemmin Olefirov oli ihmetellyt suomalaisryhmän matkaa, joka tapahtui Venäjän kautta ja näin ollen hänen mukaansa rikkoi Ukrainan lakeja.
 
Suurlähettiläs Olefirov oli kuitenkin tyytyväinen ja rauhoittui, kun Kokoomusnuorten johto vakuutti, että sillä ei ole mitään tekemistä seuran kanssa.
 
– Kokoomusnuorilla ei ole mitään tekemistä verkossa ja sosiaalisessa mediassa levitettyjen väitteiden kanssa, joiden mukaan järjestöllä olisi yhteys Suomi-Novorossia-Seuraan. Järjestö ei myöskään ole järjestämässä väitettyä matkaa Itä-Ukrainaan. Esitetyt väitteet ovat sekä valheellisia että luonteeltaan propagandistisia, Kokoomusnuoret tiedotti maanantaina.
 
Lähti vähän lapasesta, Ville Sipilä sanoo selkkauksen kansainvälistymisestä.
 
– Ei ollut tarkoitus, että tämä menee näin pitkälle, hän sanoo.
 
Hän toteaa blogissaan irtisanoutuvansa ”seuran perustamisesta ja toiminnasta”.
 
– Mielestäni minua ja jäsenyyttäni kokoomusnuorissa on käytetty hyväksi ilman, että kokoomusnuorilla on ollut mahdollisuutta vaikuttaa asiaan. Johan Bäckmanin esittämät väittämät kokoomusnuorten suunnittelemasta matkasta eivät pidä paikkaansa, Sipilä kirjoittaa.
 
– En ole ollut enkä ole käytettävissä Suomi-Novorossia -seuran luottamustehtäviin tai edes seuran jäsenyyteen, Sipilä jatkaa.
 
Suomi-Novorossia-seura kuvailee omassa tiedotteessaan Sipilän irtautumista ”eroanomukseksi” ja ihmettelee ”perustamiskokoukseen aktiivisesti osallistuneen” Sipilän ilmoitusta. Sipilän mukaan hänellä ja seuralla on muutenkin erilainen käsitys tapahtumista ja puhutuista asioista. Sipilän mukaan esimerkiksi kokoomusnuorten väitetystä matkasuunnitelmasta ei kokouksessa sovittu mitään.
 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jarmo Lius

Minä olin mukana sekä turistimatkalla Donetskin kansantasavallassa että SNS seuran perustamiskokouksessa. En puutu Ville Sipilän valintoihin, sillä niitä valintoja jokainen tekee jatkuvasti, joskus tyhmiä usein viisaita. Itsekin olen 1970-luvulla kuulunut Kokoomuksen nuoriin, mutta toisin kuin Ville valitsi sidosryhmänsä, minä poistuin siitä puolueesta koska en pidä siitä, että muut ajattelevat puolestani.

Siksi osaan tuntea myötätuntoa Sipilää kohtaan, nuoreen mieheen, jota suurlähettiläs Olefirov nimitteli ISIS terroristiksi pistäen nimittelynsä perän väitettä alleviivaavan kysymysmerkin. Ukrainan hallinto näin leimasi Donetskissa käyneen suomalaisen terroristiksi.

Ikään kuin alleviivatakseen hyökkäystään suomalaisen nuoren turistin kimppuun, Ukrainan hallinto ei vain syyttänyt häntä ISIS terroristiyhteyksistä, vaan laittoi kysymysmerkin väitteen perään! Virallinen valtio suorastaan leimasi kaikki suomalaiset kokoomuslaiset nuoret terroristeiksi, joiden on todistettava syyttömyytensä ja kiemurreltava puhdistautumisrituaaleissa.

Ei siis ihme, että Ukrainan hallinto pitää kotejaan rakastavia nuoria terroristeina, se on heidän tyylinsä kohdella nuoria ihmisiä, olivat näiden kodit Donetskissa tai Helsingissä.

Mikko Toivonen

Tämän suuntainen uskomaton typeryys selittänee myös sitä miten kokoomus päätyi aikoinaan Yhtenäisen Venäjän "sisarpuolueeksi".

Siinä poliittinen opportunismi talloi jalkoihinsa kaiken terveen arvostelukyvyn.

Kun tällaista kokoomusnuoren toimintaa lukee, niin ei ole enää ihmettelemistä, että joutuu tuskissaan miettimään ketä voisi äänestää milloinkin vaaleissa!

On käsittämätöntä ettei edes kokoomusnuorella ankarat varotuskellot soi jos on tekemisissä missään mielessä Januksen, Johanin tai Jonin kanssa!

Pauli Vuorio

Saanko koskaan näillä palstoilla lukea, mitä Ukrainassa todella on tapahtunut? Epäilen
asiaa. Aloitetaan vaikka Venäjän kielen käytön kieltämisestä. Toiseksi voimme ottaa
palkkojen ja eläkkeiden maksamatta jättämisen Itäukrainan alueella. Kolmanneksi voimme ottaa tämän USA:n havitteleman laivasto tukikohdan rakentamisen Krimin
alueelle. Viimeiseksi voisin ottaa tämän aseellisen vallankaappauksen palkka sotureiden avustuksella, vai sanoisinko murhaajien avulla. Tälläinen vallankaappaus on
syvästi tuomittu lännen taholta, mutta kass kummaa se ei koskekkaan Ukrainaa.