Torstai 23.5.2019

Jari Sarasvuo anarkistille radiossa: Juha Sipilä ei tahdo pahaa köyhälle – mutta hallituksen politiikka on ”vaarallista”

Luotu: 
15.8.2016 18:38
  • Kuva: Laura Pohjavirta / Yle
    Kuva
    Radiojuontaja, liikemies Jari Sarasvuo tunnetaan monipuolisesta ajattelustaan.
|

Yrittäjänä ja radiojuontajana tunnettu Jari Sarasvuo on alkanut epäillä henkilökohtaisestikin tuntemansa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen politiikkaa.

Sarasvuo edusti ”pääomaa” eli omistavaa luokkaa Radio Helsingin ohjelmassa Päivystävä anarkisti, jossa keskusteltiin yhteiskuntaluokista ja luokkapolitiikasta Suomessa. Ohjelman juontaja, tunnetuimpiin suomalaisanarkisteihin kuuluva Suvi Auvinen, kuvasi Sipilän hallituksen toimia ”törkeäksi luokkapolitiikaksi”. Hallitus on muun muassa äskettäin päättänyt sosiaalietuuksien mittavista leikkauksista.

Sarasvuo uskoo, että Sipilä ja hallitus toimivat vilpittömästi ja hyvin aikein.

– Haluan vain sanoa, että tunnen henkilökohtaisesti Juha Sipilän ja olen käynyt hänen kanssaan useita henkilökohtaisia keskusteluja kauan ennen kuin hän koskaan päätti lähteä politiikkaan, Sarasvuo sanoi.

– Ei hänellä ole pahaa tahtoa köyhää vastaan. Tiedän tämän niin monesta luottamuksellisesta keskustelusta – tiedän, että hän ei ole paha.

Myös ulkoministeri Timo Soinin (ps.) Sarasvuo kertoi tuntevansa samassa taloyhtiössä asuneena.

– Viimeksi kun näin hänet, niin hän oli ihan selvästi ihmisten joukossa. Eivät nämä ihmiset halua pahaa heikolle.

Hallituksen politiikkaa Sarasvuo on kuitenkin alkanut epäillä. Hän arveli muun muassa, että ”tokkopa kuuden minuutin päivittäisellä työajan pidennyksellä näitä ongelmia ratkaistaan”.

– Minua on alkanut epäilyttää se politiikka, millä ne [hallitus] luulevat auttavansa tätä yhteiskuntaa ja heikkoa. Tähän on pakko lisätä: jos me tuotamme ihan oikeasti lisää kärsimystä heikoille, se tulee maksuun, Sarasvuo totesi.

– Se, että lisätään heikossa asemassa olevien ihmisten kärsimystä ja kuvitellaan, että siitä seuraisi jotain hyvää omistavalle luokalle, on ihan rehellinen ajatteluvirhe. Vaarallinen ja epäinhimillinen ajatteluvirhe, Sarasvuo sanoi viitaten sosiaalisiin ongelmiin sekä Suomessa että globaalisti.

Päivystäväksi anarkistiksi julistautunut Auvinen totesi, ettei ”pahojen miesten kerhoa” tarvitakaan siihen, että heikkojen asema heikentyy entisestään. Siihen riittää hänen mukaansa vain päättäjien vakaa usko tietynlaiseen ideologiaan, esimerkiksi leikkausten ja säästöjen yhteiskuntaa auttavaan vaikutukseen.

Sarasvuo julisti 2000-luvun alussa ”verokapinaa”, koska yritysverotusta oli kiristetty. Nyt hän katsoo, että yritysten elämää on helpotettu riittävästi muun muassa veroalennuksin.

– Nyt on meidän vuoro [antaa takaisin yhteiskunnalle], Sarasvuo lähettää viestin yritysjohtajille.

Lue myös: Varoitus: 10 000 suomalaista putoamassa köyhyyteen – ”Maallemme häpeälliset leipäjonot pitenevät”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Kokko

Ei aukea tämäkään Solmu, ennen kuin uskalletaan koskea Neuvosto-Suomen aikana luotuun ylisuureen virkamieskuntaan. Valitettavasti. Pitäisi varmaan ensin kyetä myöntämään Suomettuminen ja haudata Kekkonen, kunnolla.

Jari-Jukka Annala

Se virkamieskunta vähenee luontaisen poistuman ja eläköitymisen ansiosta lujaa vauhtia. Jo vuosia on tilanne ollut se, että uutta väkeä ei ole palkattu kuin poikkeustapauksissa. Ylisuuri virkamieskunta on ikään kuin jonkinlainen mantra, mitä hokemalla löydetään syy maan surkeaan tilaan. Ei löydy virkamieskunnasta ratkaisua näihin pulmiin. Tarvitaan aivan muunlaisia toimia, ennen kaikkea innovaatioita, jotka voidaan myös muuttaa myytäviksi ja haluttaviksi tuotteiksi. Tarvitaan myös johtamismallien muuttamista ja työntekijöiden sitouttamista yritykseen esimerkiksi ottamalla heidät mukaan päätöksentekoon ja ehkä jopa pienosakkaiksi. Tästä tosin seuraa se, että väkeä ei pisteitä huonona aikana ihan noin vain pihalle. Se saattaisi olla hyväkin asia, ikään kuin vanhan ajan patruunameiningin osittainen paluu. Nythän on kovin helppo ulkoistaa ongelmat yhteiskunnan vastuulle. Ja maksattaa omat virheet yhteiskunnalla.

Eero Laine

Kyllä on tyhmää uskoa demokraattisessa maassa muuhun kuin siihen, että hallitus hallitsee niin kuin osaa niin kauan kuin sallitaan. Diktatuurissa voidaan järjestöt murskata. Hyvä kun Sarasvuokin huomaa hallituksen kovan ja säälimättömän linjan.

Marja-Liisa Kalkela

Kun tämä julkisenpuolen AY-mafia kepu,kok

Kun kokoomus ja keskusta yritti laajentaa kannatuspohjaansa, se tarrautui Sari-sairaanhoitajiin,
- joille järjestettiin reilu palkankorotus 2008.
-Tuo korotus aiheutti palkkaliukuman
ja tuli vähitellen muillekin.
Korotus tuli maalle kalliiksi, sillä palkkaliukuma vei kilpailukyvyn.

Miksiköhän meillä on nyt kestävyysvaje? Verotulot ei riitä julkisenpuolen palkkoihin ,kun vientikään ei vedä.

Hannu Kokko

Helpoin ja isänmaallisin vaihtoehto olisi viimeinkin myydä ne Lehmät ja niiden jälkeläiset, jotka on lehmänkaupoilla vuosien 1945-2016 välisenä aikana hankittu ja käyttää Soneran UMTS kauppojen korkotulot Kansan Kur-hoitoihin.

Tapio Mäkeläinen

Toi virkamieskunta on aina hokemana. Näitä yhden koon selityksiä on tässä keskustelussa paljo ja osa varmaan hehtaarilla. Mites nyt sitten tämä muuttuu jos esimerkiksi koko terveydenhuoltoala HUS ja kaikki annetaan yksityisille toimijoille. Kaikki. Virkamieskunta pienenee paljon.mutta mihin se Kustannus häviää kansantaloudesta? Eu sairastaminen lopu. Luin just heinäkuun Fortune 500 US listausta ja katsikaas mikä määrä terveydenhuollon megaluokan firmoja on ihan kärjessä. Suurin oli isompi kuin autofirmat ja HP tai Boeing. Ja niitä piisasi. Omalääkärini sanoi polveani ilmaiseksi inkuboidessaan olleensa Dallasissa lääkärinä ja systeemi on järkyttävän tehoton.
Ei mennä nyt mitä täällä on vaan jossain ne virkamiesten kustannukset on vaikka mitä tehtäis. Mulla on kansiksen apro vm 78 mutta en minä osaa sanoa. Ainakaan jenkkisysteemiä en tänne halua. Entisessä työssäni luin budjettia ja aika äkkiä ne pääluokat on perattu. Sote ja koulutus. Siellä ne rahat on. Ja kansa aina haluaa leikata eduskunnan palkkoja.. Voi hellan lettas. Koko ek kuluilla maksetaan työttömyyttä kolme päivää.
Ei valtio an sich enää niin suuri työnantaja ole kuin ennen.
En sano etteikö työtä olisi mutta kategorinen "puretaan pois" ei varmasti voi olla ratkaisu. On se valtava harppaus jos ihan oikeasti saadaa tasa-arvovaltuutettu ja yhdenvertaisuus valtuutettu konklaaveineen samaan toimistoon.

Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
Toi virkamieskunta on aina hokemana.

Tarkoitatko Kekkosen aikaista kepulandiaa?
Jolloin kepu sai 204 eniten kuntia itselleen . Virkamiehet kaikki kepulaisia.Virkoja isänille ja emännille joka lähtöön. Joka pitkospuu kylään komea virastotalo,verovaroista.

Nyt sitä vahvistetaan maakuntahimmelillä. Varmistetaan äänet vastalahjaksi kunnan virasta.

Hannu Kokko

Käännetään asia toisin päin ja kysytään kuinka paljon 5 miljoonan kaupungissa, kehittyneessä infrastruktuurissa asuvaa koulutettua ihmistä tarvitsee Hallintoa vai pitäisikö jo uskaltaa luottaa kansan sivistystasoon ja jopa Pisa-tutkimuksiin.
Koko hallintojärjestelmähän perustuu 1600- luvun Hirvi-pikalähettinä umpihangessa ympäristöön, jonka Pietari Suuri kopioi sen aikaisesta Ruotsista, tehokkuuden vuoksi, virastojen/hallintohaarojen nimiä myöten, vain aakkoset vaihdettiin kyrillisiin. Sotea siinä ei edes mainittu.

Kalle Savolainen

"Hallinnolla" tarkoitetaan yleensä valtion palveluksessa olevia virkamiehiä. Niitä suomessa on tosiasiallisesti vähiten suhteessa väestöön Euroopassa eli suomalainen hallintojärjestelmä on euroopan tehokkain.

http://yle.fi/uutiset/suomessa_on_vahiten_valtion_virkamiehia_eussa/7920697

Toinen juttu tietysti on jos laskee koko julkisten palvelujen työntekijät eli myös kuntien ja kaupunkien palveluksessaolevat sairaanhoitajat, sosiaalityöntekijät ja opettajat virkamiehiksi.

Hannu Kokko
Vastaus kommenttiin #15

No eihän tässä sitten ole mitään hätää! Tuon jutun mukaan 78t on Suomessa valtiolla töissä. Valtiolla ja kunnilla varmaan 1 nolla perään ja kenties ykkönen vielä eteenkin. Kuitenkin rahoitus on se joka ratkaisee, eivätkä valtiot osavaltio-hallintoineen ole suoraan verrannollisia keskenään. Verotuksella ei kyetä tai edes haluta kaikkea kustantaa, vaan ihmiset valinnoillaan pitävät paikkoja pystyssä.
Sittenhän on vielä jokaisen valtion: Vale, Emävale ja Tilasto, siinä viimeisenä.

Markku Nieminen
Vastaus kommenttiin #15

Yliopistojen henkilöstö ei tietääkseni näy em. tilastossa valtion palveluksessa olevina virkamiehinä vaikka valtio heidän palkkansa maksaa 100 prosenttisesti.
Tämä uudistus tehtiin muuta vuosi sitten kun haluttiin putsata tilastoja ja saada ne veronmaksajien silmissä kauniimmiksi!

Nita Hillner

Hienoa, Jari Sarasvuo! Ihminen kypsyy ja ajattelu voi kehittyä koko ihmisiän. Ihminen oppii vanhetessa näkemään ja ymmärtämään syy/seuraussuhteita laajemmin, ainakin jotkut oppivat. Toivoa on siis minullakin ;)

Jokainen ihminen on arvokas, sekä paljon tuottavat että ei tuottavat, ja kaikki siitä väliltä. Sille jolle on annettu paljon, voi myös vaatia enemmän. Yhteiskunta on hyvä silloin kun ihminen heikkonakin voi tuntea olevansa arvokas, eikä tarvitse joka päivä potea rahahuolia, olla turvallinen olo.

Sepetius Kangas

Totta hitossa köyhiä tarvitaan ilman heitä ei rikkaita olisi. Köyhäthän luo rikkaille sen mikä ne elättää ja millä ne määrää. Ilman nälkärajoilla elävää köyhälistöä rikkaat höyhtyisivät. Mutta tarpeeksi suuri köyhälistö suo heille sen rikkaan elämän.