Tiistai 18.12.2018

Poliisi huolestui nuorten suhtautumisesta huumeisiin: ”Murheellista kuulla monille vanhemmille soittaessa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.8.2016 11:22
|
Sisä-Suomen poliisi kommentoi eilen lauantaina Tampereella päättynyttä Blockfest-tapahtumaa toteamalla, että huumausainerikosten suuressa määrässä ongelmana on tapahtuman sijaan pikemmin nuorten ihmisten huolestuttava muutos suhtautumisessa huumausaineisiin. Blockfest-alueelta kirjattiin kahtena tapahtumapäivänä huumausaineisiin liittyviä rikoksia 74 eri henkilölle. Poliisin mukaan tapahtuma oli tavanomaisesta viikonlopusta selkeästi poikkeava juuri huumausainerikoksien suhteen.
 
–Aiemmin suhtautuminen oli kielteisempää ja käyttökokeiluja hävettiin. Nykyisin käyttökokeilut ovat lisääntyneet. Taustalla on monia syitä. Huumausaineisiin liittyvät keskustelut ja kokemukset ovat siirtyneet verkkoon, keskustelut käydään enemmän saman ikäryhmän sisällä, samanhenkisten ihmisten välillä. Tällöin huumausaineista voi värittyä hyvin yksipuolinen, jopa myönteinen kuva ja medialukutaito unohtaen - ei ymmärretä kieltäytyä kokeiluista, viikonlopun rikostutkinnasta vastannut tutkinnanjohtaja Antti Uusipaikka toteaa poliisin tiedotteessa.
 
Tämä näkyy huumausaineista Uusipaikan mukaan erityisesti kannabiksen kohdalla. 
 
–Kannabiksen käyttöä ja sen vaikutuksia virheellisesti vähätellään. Kielteisistä kokemuksista vaietaan. Puhutaan jopa päihteestä, joka pitäisi laillistaa alkoholin tavoin. Poliisi on kuitenkin yksi monista tahoista, joka näkee vahvasti myös negatiiviset vaikutukset - kadun varjoisalle puolelle. Kannabis on huumausaine, joka aiheuttaa voimakasta riippuvuutta. Vaikutus on yksilöllinen, joillekin käyttökokeilu voi olla vahva koukku aineeseen. Käyttäminen voi johtaa käyttöannoksien kasvamiseen, samaa vaikutusta varten tarvitaan yhä suurempi määrä. Toisaalta sekakäyttö alkoholin, lääkkeiden ja jopa muiden huumausaineiden kanssa on tavanomaista poliisin havaintojen perusteella, hän sanoo.
 
Hän huomauttaa, että Blockfest-tpahtumassa kannabis ei ollut ainoa nuorten käyttämä huumausaine. 
 
–Paikalla oli muun muassa sekava alaikäinen tyttö, joka välitti amfetamiinia. Suurin yksittäinen takavarikko oli amfetamiinia. Kannabiskokeilut eivät siis ole turvallisia, kaikille riittäviä, vaan voivat todellisuudessa johtaa sekakäyttöön ja vahvempiin aineisiin siirtymisiin. Tämän johdosta oli murheellista kuulla poliisin soittaessa monille vanhemmille alaikäisen lapsen jäätyä kiinni huumausaineista: ”ei tule yllätyksenä - lapsi saa jatkaa meidän puolesta juhlintaa”, hän kertoo.
 
Uusipaikka muistuttaa, että Suomen rikoslaissa kannabis on huumausaine, jota poliisi valvoo ”mahdollisuuksien mukaan”. Seurauksena kiinnijäämisestä on pääsääntöisesti sakkorangaistus. 
 
–Tämä toteutui myös menneessä Blockfest- tapahtumassa. Vähäisimmät rikokset voidaan käsitellä jopa huomautuksella. Alaikäinen ensikertalainen ohjataan syyttäjän puhutteluun. Viikonlopulta poliisiauton takapenkin yleisempään kysymykseen vastaten - kiinnijääminen johtaa aina rikosrekisterimerkintään. Huumausaineen käyttörikos voi ohjata nuoren elämänuraa yllättävän laajasti, Uusipaikka kommentoi.
 
Uusipaikan mukaan Blockfest-alueelta kirjattiin kahtena tapahtumapäivänä huumausaineisiin liittyviä rikoksia 74:lle eri henkilölle. Alkoholiin liittyviä rikkomuksia oli 7, pahoinpitelyrikoksia 4, järjestyksenvalvojien vastustamisia 5. 
 
–Rikoksia tarkastellen tapahtuma oli edellisvuotta rauhallisempi, mutta poliisin kannalta tavanomaisesta viikonlopusta selkeästi poikkeava erityisesti huumausainerikoksien suhteen, hän toteaa.
 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Mäki

Moralisoi, totea vastaväittäjien valehtelevan ja ole huolestunut vapaasta tiedonkulusta. Väitä kannabiksen aiheuttavan vakavaa riippuvuutta, muista porttiteoria ja rikosrekisterillä uhkailu.

Ei ole poliisin tiedotustaktiikat tässä asiassa muuttuneet kahteen vuosikymmeneen..

Antti Mikkonen

Onpas taas logiikan riemuvoitto Jaakolta. Kannabista haluavat pitää laittomana vain ne tahot, jotka hyötyvät siitä. Viimeiseksi sen lailliseksi haluavat "kannabisbusineksen trollit", siis jos tällä tarkoitat nykyisillä pimeillä markkinoilla ansaitsevia. Poliisit eivät myöskään halua kannabista lailliseksi, saavat paljon oikeuksia, esim. tehdä kotietsintöjä vinkin, hajun, tai pienen takavarikon takia, määrärahat on myös huumevalvonta puolella isot (mikä on käsittämätöntä, kun koko ajan valitetaan resurssipulasta, sitten laitetaan sinne rahaa mikä ei ratkaise mitään, aiheuttaa vain ongelmia käyttörikosmerkinnän saaneelle). Rankaiseminen on täysin tehotonta kun katsoo käyttäjämääriä, sekä aiheuttaa kiinnijääneille usein kohtuuttomia seuraamuksia itse tekoon nähden, moni joutuu siitä myös syrjäytymisvaaraan. Sitten vielä valistajat ovat tietenkin tätä vastaan (ei heillä nuorien etu ole mielessä, vaan oman tilin kate), he hyötyvät nykytilanteesta kalliiden päihdepalveluidensa ja myytävien materiaaliensa kautta. Haittoja jos halutaan tosissaan ehkäistä, silloin ratkaisu on laillistaminen, ei vain kannabiksen, vaan myös muiden aineiden kohdalla. En nyt tarkoita että lapsille ollaan mitään laillistamassa, se kun yleensä heti tulee tähän perään "-Ajatelkaa lapsia!", poliisi ja nuoret ovat möyntäneet että saavat kannabista helpommin kuin viinaa, ikärajat ehkäisevät alaikäisten käyttöä - pimeillä markkinoilla papereita ei kysytä. Enkä myöskään tarkoita että heroiini tulisi Alepoihin ja Siwoihin. Vähähaittaiset päihteet kuten kannabis ja tietyt psykedeelit voi vapauttaa lisensoituihin myymälöihin, periaatteessa myyntipiste voisi olla Alkon yhteydessä. Alkossa kun nyt niin pelkäävät että 0.8% tappaa heidän monopolin, tässä ratkaisu. Vahvojen huumeiden kanssa voisi toimia reseptijärjestelmän tapainen, millä pyrittäisi estämään kaikenlainen väärinkäyttö ja lieveilmiöt. Huumeita on aina ollut ja tulee koko ajan lisää todella vaarallisten designhuumeiden muodossa, kiellot ja lait ei niiden tulemista estä edes pohjoisen periferiaan. On aika purkaa kieltolait ja siirtyä haittojen ehkäisyyn, se on kansantaloudellisesti ja kaikin puolin järkevää.

Jaakko Mäki
Vastaus kommenttiin #3

Suurin osa kannabiksen kieltolakia kannattavasta porukasta ei siitä hyödy millään tavalla vaan ovat Leniniä lainatakseni "hyödyllisiä idiootteja*.
Pieni osa poliiseista saattaa olla kieltolain kannalla puhtaasti määrärahojen sekä kotietsintöjen ja henkilötarkastusten helpottamisen takia mutta suurin osa joko on aivopesty täysin vakuuttuneeksi siitä että kyseessä on erittäin vaarallinen huumausaine tai sitten eivät näe asiaa niin tärkeäksi että uhraisivat uransa avaamalla suunsa, ja valistusjärjestöissä tilanne on kokolailla sama..

Kieltolakien purkaminen voi oikeastaan alkaa vasta kun riittävä osa kansasta on sen kannalla, tällä hetkellä asenneilmasto on sellainen että kannabis dekriminalisoidaan vasta kun EU yhtenäistää huumausainelakejaan ja sittenkin Suomi ja Ruotsi neuvottelevat itselleen ylimääräisen kymmenen vuoden siirtymäajan..

Dekriminalisaatio on ollu 5-10 vuoden päässä viimeset 20 vuotta. Itse en ainakaan jaksa sitä enää täällä odottaa. Ei auta kuin hiljalleen yrittää muuttaa massojen mielipiteitä ja odottaa että luonnollinen poistuma hoitaa korkeissa viroissa olevat henkilöt jotka eivät voi menettää kasvojaan myöntämällä olleensa väärässä.

Antti Mikkonen
Vastaus kommenttiin #6

Ainakin ne jotka kovimpaan ääneen vastustaa, yleensä myös selkeästi hyötyy nykytilanteesta. Olen kyllä samaa mieltä että kansasta suurin osa on "hyödyllisiä idiootteja", vuosikymmenten pelottelu on jättänyt jälkensä ja monelle asiasta puhuminen on liian kova paikka, vaikka tajuaisikin tilanteen järjettömyyden.

Antti Mikkonen

Tuskinpa uskoo, perus pelottelua poliisilta määrärahojen toivossa, olihan toi niin paksua tuubaa. Tuo Duterte on kyllä pelottava tapaus. Epäilen silti samaa kuin sinäkin, moni varmaan toivoisi Suomessa samaa. Toivottavasti tämä käyttäjien rankaiseminen on pian historiaa maailmanlaajuisesti ja siirrytään haittojen ehkäisyyn, sekä luovutaan kieltolaeista tietenkin. Ongelmakäyttäjiä pitää auttaa, muut pitää jättää rauhaan.

Riku Jungell

"Tällöin huumausaineista voi värittyä hyvin yksipuolinen, jopa myönteinen kuva"

Oiskohan se pata nyt taas kattilan kimpussa, eiköhän se yksipuolisuus löydy enemmän sieltä peilin puolelta, Herra Poliisi... "Poliisi on kuitenkin yksi monista tahoista, joka näkee vahvasti myös negatiiviset vaikutukset" ...koska se on juuri nimenomaan ainoa puoli mitä sieltä puolelta aitaa nähdään, tai vähintäänkin se on vahvasti painottunut värittyneessä kokonaiskuvassa.

Juha Järvinen

Noissa lausunnoissahan ollaan nimenomaan huolissaan nuorten suhtautumisesta huumausaineisiin – miten tämä liittyy kannabiksen laillistamiseen? Eihän sitä nuorille laillistettaisi. Se on myös täysin lainsäädännöstä ja sen tulkinnasta kiinni, halutaanko nuorten tai ylipäätään aikuisten ihmisten tulevaisuutta rampauttaa vahinkoa tekevällä päihdelainsäädännöllä. Huumausaine-määritelmä on myös täysin laista riippuvainen. Laillisia huumeita ovat esim. alkoholi ja nikotiini. Muitakin huumeita käytetään siitä huolimatta, olivat ne sitten laillisia tai eivät. Olisiko jo aika muuttaa suhtautumista päihdepolitiikan suhteen?