Lauantai 25.5.2019

”Suomi on jakautumassa” – Presidentti Niinistö hätkähti raporttia yhteiskunnan tilasta

Luotu: 
23.8.2016 10:22
Päivitetty: 
23.8.2016 10:32
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Presidentti Sauli Niinistön mukaan suomalainen yhteiskunta on onnistunut perustehtävässään eli esimerkiksi taloudellisen menestyksen kohtuullisessa jakamisessa hyvin. "Vahvuudestaan huolimatta kansallinen eheytemme on [nyt] paineen alla", Niinistö kuvasi puheessaan yhteiskunnan nykytilaa.
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Presidentti Sauli Niinistö tiistaina suurlähettiläspäivillä Helsingissä yhdessä eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan sekä ulkoministeri Timo Soinin kanssa.
|

Faktakulma

Ajatuspaja e2:n Kenen mitta on täysi? -raportin mukaan suomalaisten selkeä enemmistö (74 prosenttia) kokee, että hyvän elämän edellytykset ovat heikentyneet ja eriarvoisuus uhkaa suomalaista yhteiskuntaa (82%). Kansalaisista vajaa puolet (42%) on tyytymättömiä demokratian toimivuuteen.

Raportin mukaan erityisen tyytymättömiä ovat pienituloiset ja työntekijät. Suurituloiset, johtajat ja ylemmät toimihenkilöt sekä yliopistokoulutetut eivät ole tyytymättömiä yhteiskunnan tilaan eivätkä näe samoja uhkakuvia kuin muu väestö. Lähde: Raportti

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on huolissaan suomalaisen yhteiskunnan yltyvästä jakautumisesta.

Niinistö viittasi suurlähettiläspäivillä pitämässään puheessa ajatuspaja e2:n raporttiin Suomen yhteiskunnallisesta ilmapiiristä. ”Kenen mitta on täysi?” -raportin mukaan Suomessa on käynnissä voimakas yhteiskunnallinen kahtiajako ja tyytymättömyyden kehitys, jolla on vahva yhteys koulutukseen sekä tulotasoon.

– Raportti on ravistelevaa luettavaa. Sen mukaan merkittävä osa kansalaisista on tyytymättömiä, kantaa huolta yhteiskunnan eriarvoistumisesta ja tuntee turvattomuutta. Moni kokee, ettei edes oma ahkeruus enää takaa toimeentuloa ja että demokratiamme ei toimi, Niinistö tiivistää puheessaan.

– Suomi on jakautumassa yhtäältä elämäänsä ja maahansa tyytyväisiin menestyjiin ja toisaalta tyytymättömiin, pettyneisiin ihmisiin, hän jatkaa.

Niinistö kertoi lisäksi, että uunituoreen ”Suomi nuorten kasvuympäristönä” -tutkimuksen mukaan kolmanneksella suomalaisista nuorista on hankaluuksia siirtyä koulutukseen ja koulutuksesta työelämään. Vaikka valtaosa nuorista voi hyvin, on tämä Niinistön mukaan ”huolestuttava trendi, joka erottaa meidät negatiivisesti muista pohjoismaista, joissa nuoret löytävät paremmin tiensä elämän syrjään kiinni”.

– Tuoreimman nuorisobarometrin mukaan vuonna 2015 ilmoitti 56 prosenttia nuorista tuntevansa kuuluvansa suomalaiseen yhteiskuntaan. Vuonna 2012 vastaava luku oli 76 prosenttia. Trendi on huono ja kasvualustaa tuleville ongelmille, Niinistö sanoo.

”Moni asia on hyvin. Omahyväisyyteen ei kuitenkaan ole syytä. Suomen sisäisen tilanteen kehitys vaikuttaa ratkaisevalla tavalla myös omaan turvallisuusasemaamme”

Presidentti huomauttaa, että voimakasta kahtiajakoa on nähtävissä myös Ison-Britannian Brexit-äänestystuloksessa ja Yhdysvalloissa Donald Trumpin suosiossa.

– Kun osattomaksi yhteiskunnasta itsensä kokevat ihmiset aktivoituvat, seurauksia on vaikea ennakoida, Niinistö sanoo.

– Itse ilmiötä ei kuitenkaan pidä tuomita tai demonisoida. Tyytymättömyys kuuluu demokratiaan. Olennaista on minne, miten ja minkälaisten toimijoiden johdossa se kanavoituu. Jos se aktivoi kansalaisia rakentavaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, tästä on vain hyötyä.

Presidentti Niinistö toteaa, että suomalainen yhteiskunta on jännitteistään huolimatta edelleen vakaa ja toimiva. Kansainvälisessä vertailussa Suomi on poikkeuksellisen turvallinen, rauhallinen ja kehittynyt maa.

– Moni asia on hyvin. Omahyväisyyteen ei kuitenkaan ole syytä. Suomen sisäisen tilanteen kehitys vaikuttaa ratkaisevalla tavalla myös omaan turvallisuusasemaamme, Niinistö sanoo.

Hänen mukaansa kansan jakautuminen on tärkeä asia, koska kansallinen eheys on yksi yhteiskunnan turvallisuuteen keskeisesti vaikuttavista ”pilareista”.

E2-ajatuspajan tutkija Ville Pitkänen on kertonut raportin tuloksista myös Puheenvuoron blogissaan.

Faktakulma

Ajatuspaja e2:n Kenen mitta on täysi? -raportin mukaan suomalaisten selkeä enemmistö (74 prosenttia) kokee, että hyvän elämän edellytykset ovat heikentyneet ja eriarvoisuus uhkaa suomalaista yhteiskuntaa (82%). Kansalaisista vajaa puolet (42%) on tyytymättömiä demokratian toimivuuteen.

Raportin mukaan erityisen tyytymättömiä ovat pienituloiset ja työntekijät. Suurituloiset, johtajat ja ylemmät toimihenkilöt sekä yliopistokoulutetut eivät ole tyytymättömiä yhteiskunnan tilaan eivätkä näe samoja uhkakuvia kuin muu väestö. Lähde: Raportti

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Matti Auer

Tunnusmerkit ovat aivan samat, kuin 1800-luvun lopulla. Torpparien ja tehdastyöläisten tyytymättömyys ryöpsähti yllättäen maailmanpoliittisten mullistusten myötä kansalaissodaksi. Voi olla, että 20-vuoden kuluessa Facebookissa tai Twitterissä saadaan lukea, että aseita jaetaan teknisellä korkeakoululla - Väinö Linnaa mukaillen.

Annikki Paloniemi

Nytkö Niinistö sai tietoonsa et kansa on jakautumassa.Ainakin köyhät on tuon tiennyt kauan sitten.Lisää tätä "jakautumista" tulee mamu elätttien hoivaamisesta.Kallis paukku Suomelle nää elätit ja mitkä laskut jää tuleville polville.Koskahan Niinistölle tää asia menee jakeluun.

Timo-Pekka Mustakallio

Olipa hyvin vietetty 17-minuuttinen elämänajastaan kuunnella presidentti Niinistön puheenvuoroa! Hän tuntuu vaikeiden aikojen keskellä jalostuvan harkitsevaksi, sopivan idealistiseksi, ja ennen kaikkea aikaan saavaksi Suomen henkiseksi johtajaksi. Kun Eurooppa "jää makaamaan tuleen", sen peli mennyt pieneksi lapselliseksi hiekkalaatikon vahtimiseksi, uskaltaa presidenttimme nostaa katsettaan, puhua ongelmista, ja ennen kaikkea etsiä ratkaisuja.

Parasta onkin, sillä eilisen EU-troikan esiintyminen oli niin sanassa kuin symboliikassaan pelottavan harhaista ja hedelmätöntä: tulkitsisin sen käänteeksi kohti synkempää tulevaisuutta. Eilisen eväillä unioni ei käänny toiveikkaaseen nousuun, vaan pikemminkin synkkä syöksy jyrkkenee ja korkeus hupenee. Riippumatta tahtotiloista tai poliittisesta katsantokannasta on mielestäni varauduttava avoimeen ja pahaan konfliktiin keskusvallan ja jäsenmaiden tai niiden kansalaisten välillä - ja toki samalla toivoa Niinistön edustaman kirkkaan ajattelun, järjen äänen voimistumista.

Mikko Toivonen

Suurin ongelmamme on luottamuksen katoaminen päättäjien toimintaan.
Päättäjät edelleenkin monissa suurissa tarvetapauksissa kuten edullisten vuokra asuntojen tuottamisessa kieltäytyvät toimimasta vaikka se olisi lopulta hyvin helppoa fundamentteinä ajateltuna. He kieltäytyvät toimista jotka eivät suoraan heitä koske tai näytä koskevan. Tai vaihtoehtoisesti säilyttävät jonkin edunsaajan etuja yhteisen edun kustannuksella.

Tuohon oman analyysini mukaan syyllistyvät erityisesti Kokoomus, Kepu ja toisaalta ammattiyhdistysliike ja kolmannelta RKP totaalisen triviaali ja pikkuruisine ajatusmaailmoineen.

Tosiasiahan on tietysti se että yhteen laskien asiat ovat materiaalisesti hyvän puolella, mutta kyse ei olekaan siitä vaan siitä miten asiat voisivat laajemman ymmärryksen ja oikeudentajun pohjalta olla.

Tätä oikeudentajua ja yhteistä hyvää polkevat valitsemamme poliitikot joka heidän valitsemansa virkamiehet suruitta ja joka alueella.

EU on moneen kertaan keskusteltu ja siitä on todettavissa kutakuinkin sama analyysi. Se ei ole enää yhteisen edun asialla vaan eturyhmien ja virkamiestensä

Hannu Kokko

Kenties Puolueiden rahoituksellakin voi olla jotain tekemistä asioiden kulun suhteen, ettei vain olisi niin, että EU-aikana ainoastaan Idästä saa helpommin kätkettävää, avokätistä lisä-rahoitusta, sekä Politiikkaan, että urheiluun. Tekemättä mitään.

Hannu Kokko

Vakaa Vanha Vainaja-sukulaimies, aikanaan Totesi: "Suomi oli mukava ja rehellinen paikka asua 1930- luvun lopulle saakka, sodan jälkeen kaikki muuttui enemmän tai vähemmän epärehelliseksi oman edun tavoittelemiseksi ja rosvoamiseksi".
Nyt sitten seuraava sukupolvi perintöä jakaa, siitäkö tässä kuitenkin vain on kysymys. Unohdettiin vain välillä vaurastua, rehellisesti tarkastelua kestävin keinoin. Länsimaissa tiedetään, että sutki törmää aina super-sutkiin ja siitä harvemmin kestävää vauraudenpohjaa sikiää. Kansalle jolle on toitotettu vuosikymmenet lujaa laatua Lada, on Lada lujaa laatua ja riman korkeuskin tuli asetettu siihen? Onneksi loppui Olympiadit ja alkaa TV:n uusinta lähetykset, Uutiset.

Teppo Oikari

Vähän hitaat kankeat on resupentin hoksottimet. Kunpa olisi havahtunut silloin nuorena investointipankkiirina jo aikoinaan niin ei tarvitsisi nyt puolisonsa ohjastamana tirauttaa krotiilin kyyneliä. Meinaa mennä Suomineidolta lapsi rahakylvyn mukana. No vanha sanonta kuuluu "Sitä niittää mitä kylvää."

Hannu Rautomäki

Yksi ilmentymä yhteiskunnan jakautumisesta on kahden luokan terveydenhuolto.
Varakkaalle väestönosalle yksityistä tehokasta terveydenhuoltoa nopeasti, ja sekin verovaroin tuettuna, ja vähemmän varakkaille loputtomalta tuntuvaa jonottamista yleisessä terveydenhuollossa "hoono soomi"-lääkärien pakeille.

Jussi Keinonen

Väheksymättä tutkimusta ja siihen vastanneita ihmisiä, suurin syy on internetin ja somen mukanaan tuoma ilmaisumahdollisuus, sen kerrannaisvaikutukset ja kaiken keskustelun polarisoituminen.

Itse tosiasiat eivät siis ole muuttuneet – maailmahan on koko ajan parempi paikka – vaan ihmiset kokevat/luulevat asioiden huonontuneen, koska "valittaminen on niin kovaäänistä".

Elämme mielenkiintoisia aikoja ihmisaivojen evoluution kannalta!

Hannu Kokko

Niin, ei ole olemassa vanhoja hyviä aikoja. Suomelle tämä on kuitenkin suuri mahdollisuus, kehittyä avoimena, ulkopuolisen tarkastelunkin kestävänä yhteiskuntana ja siten parempana paikkana elää. Kuten tiedämme tuulettimenkin toiminnasta, imu on työntöä voimakkaampaa vaikkei lopputuloksella ole mitään merkitystä Pascan iskiessä tuulettimeen. Lahjakkaiden ihmisten tänne saamisessa imulla voi olla enemmän merkitystä, tulevaisuudessa.

Jarmo Lius

Suomen jakautuminen tulee hajottamaan maamme niin kuin Ukrainan. Hallituksessa, jota en kutsu hallituksekseni, istuu sotahulluja militaristeja. Näiden militaristien näläntunnetta ruokkii Yhdysvallat varsin tehokkaasti. Hallitukselle ja armeijalle, erityisesti sen lentäjätaustaiselle komentajalle, syötetään USAn toimintamallia. Malli on sota. Tämä on ratkaissut ongelmat viimevuosikymmeninä sotilaallisesti. Poliitikkojen militaristinen ajatusmaailma saa vastakaikua sotaväestä. Sotaväki, armeija ei ole enää minun armeijani, vaan se palvelee toista kansaa ja aatetta Suomen ja suomalaisuuden sijaan.

Kun näin on, toivon demokratian pyyhkäisevän nämä militaristit hallituksesta seuraavien vaalien jälkeen. Sillä välin, ja jos demokratiaa nakertavat sotaministeri Niinistön toistuvat, Eduskunnalta pimennossa tapahtuvat sopimusoperaatiot, sooloilut armeijamme ja vieraan sotavoiman kanssa ei ole enää demokraattisesti hallittavissa, jolloin on tulkittava presidentti Niinistö menettäneen valta-asemansa kuten Ukrainassa 2014 tapahtui vastaavaa,, on Suomen ja suomalaisuuden kannalta suorastaan toivottavaa maan jakautuminen.

Panu Saarela

Ei voi kuin sääliä todellisuudentajunsa kadottanutta Nato- ja USA-allergista trolli-Liusta. Vaikka aiheena olisi Saharan eroosio, syyllisiä ovat Nato ja USA. Ja Suomen hallituskin on täynnä edellisiä sympatiseeraavia sotahulluja militaristeja. Hohhoijaa.

Jarmo Lius

Kummalla lie todellisuuden taju kadonnut? Lue uutinen: UPI "300.000 sotaharjoituksiin". Normaalia vai militarisointia? Minäpä vastaan Panu Saarela - hyvin epänormaalia.

Suomea viedään kuin 1930-luvulla kohti "näyttävää" yhteenottoa itään. Joko sinä haluat tätä ministeri Niinistön tilaamaa revanssia tai sitten olet työntänyt pään maan alle.

Janne Pohjala
Vastaus kommenttiin #17

Täysin samalla reitillä ollaan. Maamme johto on sitonut suomen taistelemaan uuden Barbarossan osana kun sota Venäjän kanssa alkaa.

Kansaa on propagandalla kiihotettu vihaan Venäjää kohtaan, joita seuraavaksi pitää suomalaisen perheenisän, veljen ja aviomiehen lähteä tappamaan ja sankarivainajan asemaa hakemaan.

Halvalla myivät Stubb, Haglund, Lindberg, Sipilä, Soini, ministeri Niinistö ja näiden puolueiden johtajat suomalaiset miehet USA:n sotilaiksi ja maamme taistelukentäksi.

Kun USA lopultakin saa aikaan haluamansa sodan Venäjän kanssa, se todennäköisimmin saadaan käyntiin Syyriassa tai Ukrainassa.

Tällöin Suomelta ei kysytä mitään. Meille vain ilmoitetaan että maatamme koskee NATO -operaatio ja siihen tarvitaan kaikki 600 000 reservin sotilasta.

Ruotisi vei isäntämaasopimuksensa valtiopäivien käsittelyyn. Siellä siihen tehtiin kaksi merkittävää lisäystä. Toinen niistä oli se että NATO saa toimia Ruotsissa vain Ruotsin kutsusta.

Tämän meille kertoi YLE:n ruotsinkieliset uutiset:

"Natostyrkor kan bara placeras i Sverige efter svensk inbjudan."

https://svenska.yle.fi/artikel/2016/05/25/sverige-sade-ja-till-vardlands...

Osaako joku selittää miksi tätä ei mainittu YLE:n suomenkielisessä uutisessa?

Tätä ehtoa ei meidän sopimuksessamme ole. Ja jos se siinä olisi, ei Ruotsi olisi lisännyt ehtoa omaan sopimukseensa.

Tämän salailun on loputtava ja tämä kehitys katkaistava ennen kuin saamme taas sukupolven jolle on palautettu mieliin lause "ei koskaan enää sotaa".

Ja nämä asiat eivät siitä muuksi muutu, vaikka Saarela jälleen nimittelisi kuinka törkeästi muita keskustelijoita, kun hänen tapansa on toistuvasti ollut toimia.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #19

Tännehän saatiin taas käyntiin trollien kokoontumisajot. Hallituksessa Niinistö on toki outolintu, mutta väitteet sotahulluja militaristeja täynnä olevasta hallituksesta ovat siklkaa potaskaa, kuten myös mantranne USA:n tavoittelemasta sodasta. Ainoa todellinen uhka maailmanrauhalle on Putlerin aggressiivinen Venäjä, joka on toimillaan palauttanut kylmän sodan. Ajatuskin lännen hyökkäämisestä Venäjälle - mikä on Putlerin (ja trollien) agitoima illusorinen viholliskuva oman suosionsa säilyttämiseksi - on absurdi. Hävetkää maanpetturit, trollit ja hyödylliset idiootit! No, ettehän te osaa.

Eero Laine

Taitaa Sauli Niinistö kehittyä kokoomuksen presidenttiehdokkaasta koko kansan presidentiksi. Alku on ollut lupaava. Kauan on odotettukin uutta Kekkosta, joka pitää kansan puolia ja panee keplottelevat herrat ja toimittajat ruotuun. Siinä sivussa näyttää ulkopolitiikan mallia yhdelle ja toiselle hosuheikille tai muille ulkopoliittisen instituutin pasternakeille ja raikeille.

Jukka Lampinen

Ennenvanhaan kansa ei saanut ääntään kuuluville, siksi sen ääntä ei myöskään kuulunut.
Nyt kansakin pääsee jo ääneen ja vaikuttamaan suoraan, ei siinä mitään vikaa ole ja perussyy on hyvinvoivien itsekkyydessä.
Hyvintoimeentulevat elää ylellisyydessä ja hokee mantraa, Suomi ei pysty maksamaan lisää veroa ja se tarkoitaa että minä en pysty maksamaan lisää veroja.
Hyvintoimeentulevien, julma itsekkyys jakaa Suomea.
Oikeisto hyödyntää häikäilemättä ihmisten itsekkyyttä, ne tietää oikein hyvin. Että tämä hyvintoimeentuleva eliitti ja keskiluokka ei välitä vähääkään siitä, miten työttömiä ja köyhiä kohdellaan kunhan veroja ei koroteta.
Asia ei ole ollenkaan vaikea ja monimutkainen, vaan raadollisen yksinkertainen.

Tapani Moilanen

Ihmisillä ei ole sisäistä paloa tehdä töitä,ihan hyvä että joku romahdus tapahtuu.Sieluni silmillä näen kun somalimies ja keskivartalolihaha perusjuntti uhdessä kaivavat suo-ojaa,Pussihousuromanin ollessa penkan päällä urakkakirjurina.Ruokaa saa peltitynnyristä jossa joku thaimaalainen keittää epämääräisiä sörsseleitään.Puulusikat on työnnetty jatsarin varteen ettei kukaan varasta.Suvakkiämmäien joiku ei kuulu suolle asti koska heinä punaiset piikikorkonsa on uponneet syonsilmäkkeeseen ja hyttys rakka pimentää auringon :)

Juhani Karlsson

"Jos läntinen liittouma hajoaa, se hajoaa sisältäpäin Yhdysvallat ja Eurooppa ovat maailmansotien jälkeen yhdessä johtaneet maailmaa sekä sotilaallisesti että poliittisesti. Nyt läntinen liittouma rakoilee, mutta se ei johdu ainakaan yksinomaan siitä, että idän suurvallat pyrkisivät iskemään kapuloita länsimaiden väliin."
-
"Vaikka Nato on sotilasliitto, se on samalla koko Yhdysvaltojen ja Euroopan maailmanpoliittisen liittouman kulmakivi......Yhdysvallat vaatii Kreikalle rahaa, jottei maa käänny Venäjän puoleen......Wikileaks-sähkeistä selviää, että 70-luvun loppupuolella Yhdysvallat rahoitti Kreikkaa avokätisesti pitääkseen maan Natossa ja läntisen liittouman kasassa. Vaikka Kreikka ei ole sotilaallisesti naapurinsa Turkin kaltainen mahti, sen asema Välimeren rannalla ja Mustanmeren läheisyydessä on keskeinen. Naton pahin pelko toteutuisi, jos sekä Turkki että Kreikka irtautuisivat lännestä."
-
"...Kriisin aloittaneet Maidanin mielenosoitukset leimahtivat, kun presidentti Viktor Janukovitshin johtama Ukraina kieltäytyi allekirjoittamasta EU:n tarjoamaa assosiaatiosopimusta. Ukrainan silloisen pääministerin Mykola Azarovin mukaan hallitus ei voinut allekirjoittaa assosiaatiosopimusta, koska talousvaikeuksista kärsivän maan olisi pitänyt sitä ennen hyväksyä IMF:n "liian ankara" tarjous uudesta lainaohjelmasta. Niinpä Ukrainan hallitus kääntyi Venäjän puoleen hakemaan hätälainaa......Syksyllä 2015 eteen tuli ongelma, kun Ukrainan rahat loppuivat......IMF:n sääntöjen mukaan valuuttarahasto ei voi antaa uusia lainoja maalle, joka on jättänyt julkisia velkoja maksamatta......Ongelma ratkesi, kun IMF päätti......muuttaa sääntöjään niin, että rahasto voi lainoittaa myös maksukyvyttömiä valtioita........päätöksen tavoitteena oli estää se, etteivät ongelmaiset maat kääntyisi hakemaan lainaa Kiinalta tai sen johtamalta Aasian investointipankilta"
-
"TTIP:llä halutaan varmistaa, että Yhdysvallat ja EU päättävät "talouden normit""
-
-
http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2016/07/24/kolme-talouden-keinoa-...
---
"Kolme talouden keinoa – näin USA:n ja Euroopan liittoa varjellaan"
"Trumpin valinta saattaisi olla viimeinen pisara Natolle, jonka yhtenäisyys rakoilee Euroopassa jo nyt.
Kesäkuussa Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier syytti Natoa "sodan lietsomisesta" Itä-Euroopassa, ja vain pari viikkoa myöhemmin Yhdysvaltojen ja Euroopan välisenä liimana toiminut Britannia äänesti EU:sta lähtemisen puolesta.
Oman lusikkansa kiehuvaan soppaan lisäsi sotilasvallankaappausyritys Turkissa, jolla on Nato-maista suurin armeija heti Yhdysvaltojen jälkeen.
Vaikka Nato on sotilasliitto, se on samalla koko Yhdysvaltojen ja Euroopan maailmanpoliittisen liittouman kulmakivi."
"1. Yhdysvallat vaatii Kreikalle rahaa, jottei maa käänny Venäjän puoleen"
"Syy ei ollut salaisuus: Naton kakkosmies Alexander Vershbow sanoi suoraan, että Kreikan euroero olisi uhka sotilasliitolle.
Pääministeri Aleksis Tsiprasin johtama Syriza-puolue kritisoi etenkin ennen valtaannousuaan Natoa voimakkaasti, ja Kreikan kassan ehtyessä Tsipras kävi neuvotteluja Venäjän ja sen presidentin Vladimir Putinin kanssa.
Wikileaks-sähkeistä selviää( http://www.taloussanomat.fi/uutiset/2015/07/08/usa-pelasti-kreikan-kerra... ), että 70-luvun loppupuolella Yhdysvallat rahoitti Kreikkaa avokätisesti pitääkseen maan Natossa ja läntisen liittouman kasassa.
Vaikka Kreikka ei ole sotilaallisesti naapurinsa Turkin kaltainen mahti, sen asema Välimeren rannalla ja Mustanmeren läheisyydessä on keskeinen. Naton pahin pelko toteutuisi, jos sekä Turkki että Kreikka irtautuisivat lännestä."
"2. IMF:n sääntöjä muutettiin, jotta länsi voi rahoittaa maksukyvytöntä Ukrainaa
IMF:n rooli on suuri myös sodan repimässä Ukrainassa, jonka tasapainoilu idän ja lännen välillä on ollut kaikkea muuta kuin kivutonta.
Kriisin aloittaneet Maidanin mielenosoitukset leimahtivat, kun presidentti Viktor Janukovitshin johtama Ukraina kieltäytyi allekirjoittamasta EU:n tarjoamaa assosiaatiosopimusta.
Ukrainan silloisen pääministerin Mykola Azarovin mukaan( http://www.nytimes.com/2013/11/23/world/europe/ukraine-blames-imf-for-co... ) hallitus ei voinut allekirjoittaa assosiaatiosopimusta, koska talousvaikeuksista kärsivän maan olisi pitänyt sitä ennen hyväksyä IMF:n "liian ankara" tarjous uudesta lainaohjelmasta. Niinpä Ukrainan hallitus kääntyi Venäjän puoleen hakemaan hätälainaa."
"Syksyllä 2015 eteen tuli ongelma, kun Ukrainan rahat loppuivat kesken eikä maalla näyttänyt olevan varaa maksaa 3 miljardin dollarin velkaerää Venäjälle. IMF:n sääntöjen mukaan valuuttarahasto ei voi antaa uusia lainoja maalle, joka on jättänyt julkisia velkoja maksamatta.
Ongelma ratkesi, kun IMF päätti joulukuussa – vain kaksi viikkoa ennen Venäjä-velan erääntymistä – muuttaa sääntöjään niin, että rahasto voi lainoittaa myös maksukyvyttömiä valtioita.
Wall Street Journalin( http://www.wsj.com/articles/imf-tweaks-lending-rules-in-boost-for-ukrain... ) mukaan päätöksen tavoitteena oli estää se, etteivät ongelmaiset maat kääntyisi hakemaan lainaa Kiinalta tai sen johtamalta Aasian investointipankilta.
Tunnettu amerikkalainen taloustieteilijä Michael Hudson syytti Yhdysvaltoja ja osaa Euroopan maista siitä, että ne pyrkimään IMF:n sääntöjä muuttamalla eristämään Kiinan ja Venäjän.
3. TTIP:llä halutaan varmistaa, että Yhdysvallat ja EU päättävät "talouden normit""
"Sekä Stubbin että työntekijäjärjestöjen mukaan TTIP:n solmiminen on tärkeää, jotta Yhdysvallat ja Eurooppa voivat jatkossakin päättää yhdessä "maailmantalouden normeista" Kiinan tai Venäjän sijaan.
TTIP-sopimus on herättänyt vastustusta lukuisissa Euroopan maissa, ja Saksan johtaviin ekonomisteihin lukeutuva Hans-Werner Sinn arvioikin heti Brexit-äänestyksen Helsingin Sanomille, että Yhdysvaltojen tärkeimmän liittolaisen lähtö EU:sta olisi kuolinisku TTIP-sopimukselle."
Vaarassa on myös Yhdysvaltojen ja EU:n yhteinen Venäjä-pakotteiden rintama. Britannia on ollut kauppapakotteiden vankkumaton kannattaja, mutta suurin Euroopan talous Saksa on jo väläytellyt halukkuuttaan löysätä pakotteita.
Pakotteiden poistamista ovat ilmoittaneet kannattavansa ainakin talous- ja energiaministeri Sigmar Gabriel ja Natoa kritisoinut ulkoministeri Steinmeier. Heidän mielestään pakotteet ovat haitaksi Saksan ja Euroopan taloudelle eivätkä johda mihinkään.
Liittokansleri Angela Merkel puolestaan vastustaa pakotteista luopumista ja sanoi heinäkuun Nato-kokouksen alla, että sotilasliiton läsnäoloa Itä-Euroopassa tulisi Venäjän aiheuttaman uhan vuoksi lisätä."
"Jos läntinen liittouma hajoaa, se hajoaa sisältäpäin
Yhdysvallat ja Eurooppa ovat maailmansotien jälkeen yhdessä johtaneet maailmaa sekä sotilaallisesti että poliittisesti. Nyt läntinen liittouma rakoilee, mutta se ei johdu ainakaan yksinomaan siitä, että idän suurvallat pyrkisivät iskemään kapuloita länsimaiden väliin."
"Yhdysvalloissa johtavat poliitikot ovat syvästi erimielisiä siitä, kannattaako maan sotia Lähi-idässä ja Euroopassa oman maailmanpoliittisen valta-asemansa ylläpitämiseksi.
Euroopassa poliitikot puolestaan kiistelevät siitä, kuinka paljon maanosan kannattaa uhrata omaa taloudellista hyvinvointiaan Yhdysvallat-johtoisen maailmanjärjestyksen ja niin sanottujen länsimaisten arvojen ajamiseksi."
http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2016/07/24/kolme-talouden-keinoa-...