Torstai 23.5.2019

Poliisi: Forssassa 3 pahoinpitelyä ennen joukkotappelua

Luotu: 
25.8.2016 14:20
Päivitetty: 
25.8.2016 16:17
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
|

Rikoskomisario Tomi Repo kertoo Uudelle Suomelle, että Forssassa on ollut muutamia pahoinpitelyitä elokuussa jo ennen nyt julkisuuteen nousseita tapauksia.

Forssan vastaanottokeskuksen edustalla oli tällä viikolla joukkotappelu suomalaisten ja turvapaikanhakijoiden välillä. Sitä edelsi 15-vuotiaan pahoinpitely, josta epäillään ulkomaalaistaustaista henkilöä. Poliisi tutkii, onko näillä tapahtumilla yhteyttä toisiinsa.

Lue lisää: ”Tilanne kiristynyt viikkojen ajan” – Poliisi vahvistaa Forssan ilmiön

Tomi Repo kertoo, että pahoinpitelyitä on ollut kaksi jo ennen 15-vuotiaan tapausta. Ei ole kuitenkaan vielä selvyyttä siitä, ovatko tapahtumat jotenkin kytköksissä toisiinsa.

– Niissä oli molemmissa uhrina ulkomaalaiselta näyttävä henkilö, Repo sanoo.

Pahoinpitelyt tapahtuivat 20. elokuuta ja 12.–13. elokuuta. Poliisi tarkentaa vielä kello 16:n aikaan julkaisemassaan tiedotteessa, että uhrit ovat vastaanottokeskuksen asukkaita.

– Esitutkinnat ovat vielä kesken, mutta tarkoitus on selvittää, onko näissä rasistista motiivia, Repo sanoo.

Repo kuvailee, että suomalaisten ja turvapaikanhakijoiden välien kiristyminen ”on muodostunut nopeasti” loppukesästä.

– Kesän lopulla välit kiristyivät. Ovatko nämä pahoinpitelyt sitten yksi syy, Repo pohtii.

Toinen mahdollinen syy nopeaan tunteiden leimahdukseen voi olla sosiaalisessa mediassa leviävä huhupuhe.

– Netissä liikkuu paljon vahvistamatonta tietoa, siellä lietsotaan vastakkainasettelua.

Repo toivoo nyt jäitä hattuun kaikille osapuolille. Poliisi on keskustellut niin paikallisten kuin vastaanottokeskuksen asukkaidenkin kanssa.

– Pelko vastaanottokeskuksessa on kova. Siellä on kuitenkin myös pieniä lapsia. Siellä ihmetyttää, miten on yhtäkkiä käynyt näin, Repo sanoo.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Korpilampi

Sama henkilö ilmoittaa medialle pelkäävänsä kauheasti, kuin mikä videolla hakkaa millälie ohiajavaa autoa, jonka sisällä on pelkkiä naisia. Tuotako se pelko saa aikaan?

Media voisi vähän kyseenalaistaa noiden turvapaikanhakijoiden sanomisia, eikä uskoa kaikkea mitä heille kerrotaan sellaisenaan.

Esim. äskettäiset Oulun omakotitaloalueen aamuöiset "yli kymmenen rasistista pahoinpitelijää" ovat kadonneet kuin tuhka tuuleen. Uskooko joku että moinen joukko voisi kokoontua tyhjästä, iskeä, ja sen jälkeen kadota ilman että kukaan muu kuin turpiinsa saaneet turvapaikanhakijat heitä näkivät tai heistä kuulivat? Todennäköisimmin siinäkin joku vain puolusti itseään ryöstöltä.

Jarmo Lius

Tietojeni mukaan Forssassa ei ollut tällä viikolla poliisien väittämää joukkotappelua, vaan astaloin varustelut aikuiset turvapaikan anojat ajoivat takaan alueelle kokoontuneita nuoria alaikäisiä, suomalaisia poikia näitä hakaten. Joukkotappelussa taitaa olla kaksi osapuolta kun todellisuudessa oli aikuisin hakkaajia ja nuoria uhreja.

Mika Leinonen

Viranomaisten "näkemykset ja tiedot" ei ole yhtään sen validempeja kuin kenenkään muunkaan. Luulisi sinun tämän tajuavan, vaan ei.
Ei viranomaisetkaan mitään ole todistaneet. Että kovin on köykäisiä ne sinun "viranomaisten näkemykset ja tiedot".

Jarmo Lius

Niemeläinen, muillakin kuin poliiseilla on mahdollisuus kuulla paikalla olleita todistajia.

Itse en paikalla ollut, mutta olen kuunnellut paikalla olleen naisen puhelinhaastattelun. Siinä hän hyvin yksiselitteisesti toteaa nuorten suomalaisten kerääntyneen paikalliselle grillille, vaellelleen vastaanottokeskuksen lähettyvillä ilman aseita. Vastaanottokeskuksesta ryntäsi aikuisia miehiä astalot kädessä nuorten kimppuun. Nuoret pakenivat turvapaikan asukkaiden lyödessä heitä astaloilla.

Kun nuoret olivat paenneet, turvapaikan asukkaat kävivät tavallisten kadulla kävelevien kimppuun. Myös todistuksen antajaa uhkailtiin kepeillä ja rautaputkilla.

Todistusaineistona videot ja valokuvat vahvistavat todistajan puhuvan ainakin jossain määrin totta, osa videoista on turvapaikan hakijoiden kuvaamia ja niistä näkee selkeästi näiden aseistautuneena rynnänneen kadulla käyskennelleiden kimppuun.

Lasten hakkaaminen on raja jonka jälkeen poliisin on näytettävä kykynsä suojella uhreja. Tehokkaasti. Tai sitten aikuisten on ryhdyttävä suojelutoimiin kaikin käytettävissä olevin keinoin. Yhteiskuntarauhan rikkominen on sallittua suojeltaessa lapsia poliisin ollessa kyvytön.

Hannu Korpilampi
Vastaus kommenttiin #5

Aika hurjaa että kun aikuiset miehet hyökkäävät moninkertaisella lukumääräisellä ylivoimalla rautaputkin nuorison kimppuun, valtakunnan kaikki viralliset mediat asettuvat puolustamaan näitä aikuisia miehiä ja tekemään nuorisosta sen uhrin. Eli 30-vuotias rautaputkella aseistettu entinen sotilas irakista on ihmisarvoltaan tärkeämpi kuin se 15-vuotias kantasuomalainen tyttö, jonka hän rautaputkellaan VOK:n pihalle rusikoi.

En ihan suoraan sanottuna ymmärrä miten toimittajat voivat nukkua yönsä. Häpeä ajaisi ainakin minut valvomaan yöt läpensä.

No, ehkä uutiset kirjoitetaankin nykyään univajeessa. Siltä ne asiasisältönsä oikeellisuuden perusteella kyllä vaikuttavatkin.

Markus Sääski

Siellä on youtubessa paljon haastatteluja missä nuoriso kertoo miten asiat meni. Kaikki antavat tapahtumista lähes samanlaisen kertomuksen. Lähinnä naurattaa, että turvapaikanhakijat kertovat pelkäävänsä jotain 15-18 vuotiaita poikia kun ovat "sodan kauhuja" paenneet ja valtamedian nyyhkijä reportterit toistavat kun papukaijat kaiken mitä ne kertovat.

Hannu Korpilampi
Vastaus kommenttiin #9

Viisas media suhtautuisikin kaikkeen mitä turvapaikanhakijat sanovat (ja tuntuu että kehitysmaa-maahanmuuttajat yleensä tämäntyyppisissä asioissa) oletusarvoisesti valheena, ja totena pidettäisiin vain asioita jotka on pystytty jotenkin todistamaan.

Näin päästäisiin paljon lähemmäksi totuutta kuin vain uskomalla kaiken mitä he sanovat. Suhtautuminen totuuteen on monessa maailmankolkassa aivan erilaista. Joissain kulttuureissa pelin säännöt ovat jo sellaiset että *tietenkin* molemmat osapuolet valehdelevat niin paljon kuin kehtaavat, eikä valehtelijoiden oletuksena edes ole että kuulija uskoisi suoraan kumpaakaan osapuolta. Kunhan vain painotetaan todennäköisyyksiä oman edun mukaiseksi.

Tämä aiheuttaa kiusallisen kulttuurien yhteentörmäyksen kun nämä valehtelevat aivan eri tasolla kuin mihin Suomessa on totuttu, ja media uskoo kaiken sellaisenaan. Varmasti turvapaikanhakijat itsekin ihmettelevät että mihin maahan ovat oikein tulleet, kun voivat lasketella minkälaista luikuria tahansa ja löytävät sen suoraan totuutena valtakunnan päämediasta.

Että muka 60-70 kolmekymppistä rautaputkin aseistautunutta armeijassa palvellutta miestä pelkävät vajaata pariakymmentä teiniä. Nauravat varmasti katketakseen.

Taisto Pihlajamaa

Minuakin kiinnostaisi totuus tapahtumista. Taitaa olla turha toivo siitä haaveilla.

Aina vain tulee mieleen ajatus, että jos Talvisodan alussa suomalaiset miehet olisivat juosseet Ruotsiin karkuun, ku ei siellä uskalla olla, ku RYSSÄT ampuu..

Tuomas Paasiala

Jostain syystä internetin vaihtoehtomediat ovat ainoita jotka julkaisevat myös suomalaisten kannanotot ja todisteet tapahtumien kuvista. mm. kuvan tilanteesta jossa sama henkilö joka Iltaltehden haastattelussa itkee kovaa kohtaloaan ja kertoo pelkäävänsä suomalaisia, on hakkaamassa autoa... Ei tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa meidän medioille jotka kevättalvesta julkistivat vetoomuksen totuudenmukaisesta uutisoinnista... Ilmeisesti tarkoitti sensuurin läpäisevää "totuutta"?

Jukka Laitinen

Ennen näitä "etnisiä kamppailuja" käytiin maalla kylien ja kaupungeissa kaupunginosien välillä. "Haavat nuoltiin" itse ja päätettiin ottaa uusiksi seuraavana viikonloppuna. Selvittelyyn ei yleensä tarvittu poliiseja.

Ettei vain West side storykin ole nykykatsannolla kiihoittamista etniseen väkivaltaan? Siinähän ladataan etnisiä jännitteitä aivan tappiinsa? Vai kuinka. Joka tapauksessa sen esittäminen pitäisi kieltää.