Maanantai 20.5.2019

”Elokuun tarjous” – Tulli: Tältä näyttää nettihuumekaupan sivu

Luotu: 
26.8.2016 09:17
Päivitetty: 
2.9.2016 19:21
  • Kuva: Tulli
    Kuva
    Tulli julkisti tiedotteessaan kuvia internetin niin sanotulla pimeällä puolella eli Tor-verkossa toimivan suomalaisen huumekauppapaikan etusivulta.
  • Kuva: Tulli
    Kuva
    Tullin mukaan nettikaupasta ostettuja huumeita on toimitettu muun muassa maastokätköihin kuten kuvan linnunpönttöön.

Tulli kertoo paljastaneensa merkittävän, anonyymissä Tor-verkossa toimineen nettihuumekauppaorganisaation.

Tullin tiedotteen mukaan verkkokauppa on ollut Suomen suurin viranomaisten tiedossa oleva toimija alallaan. Tulli on pysäyttänyt tapaukseen liittyen noin 15 kilon huumausainesalakuljetuksen, jonka katukauppa-arvo olisi ollut noin 1,1 miljoonaa euroa. Kaikista maahantuoduista huumausaineista olisi saanut yli kymmenen miljoonaa käyttöannosta.

Tullin mukaan verkkokauppa toimi Silkkitie-sivustolla Tor-verkon niin sanotulla pimeällä kauppapaikalla ja mainosti itseään Suomen suurimmaksi nettihuumekaupaksi. Kaupankäynnistä on epäiltyinä kolme suomalaista henkilöä, joiden epäillään maahantuoneen yli 40 kiloa jauhemaisia huumausaineita, yli 40 000 ekstaasitablettia, noin 30 000 LSD-lappua sekä erilaisia muuntohuumeiksi luokiteltavia aineita ja myyneen niitä netissä noin kahden miljoonan euron arvosta vuosina 2014–2016. Huumeiden maksuna on käytetty bitcoin-virtuaalivaluuttaa.

Nettihuumekaupasta ostetut huumeet on toimitettu kotimaan postilähetyksinä ostajalle. Lisäksi huumeita on toimitettu maastokätköihin, kuten esimerkiksi linnunpönttöihin.

Tulli on tutkinut tapausta törkeinä huumausainerikoksina ja salakuljetuksina. Epäillyt ovat noin 30-vuotiaita ja kotoisin Varsinais-Suomesta sekä pääkaupunkiseudulta. Tulli on tehnyt tapauksen tutkinnassa yhteistyötä Hollannin, USA:n, Saksan ja Latvian viranomaisten sekä Euroopan poliisijärjestö Europolin kanssa.

Asia etenee syyteharkintaan syyskuun lopulla ja asiaa käsitellään syksyn aikana Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Tulli kertoo, että anonyymissä nettikaupassa huumausaineiden myyjä ja ostaja eivät pääsääntöisesti tapaa henkilökohtaisesti. Huumeet myydään sekä ostetaan käyttäen nimimerkkejä ja salaustekniikkaa viestien vaihdossa.

Jutun otsikkoa ja kuvatekstiä on päivitetty jälkikäteen, koska Tulli on myöhemmin todennut Suomen Kuvalehdelle, että Tullin tiedotteen liitteenä ollut kuva ei liity suoraan tiedottamisen kohteena olevaan rikostutkintaan vaan on yleiskuva Tor-verkossa toimivan suomalaisen huumekauppapaikan etusivulta.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Henrik Heino

"Tulli kertoo, että anonyymissä nettikaupassa huumausaineiden myyjä ja ostaja eivät pääsääntöisesti tapaa henkilökohtaisesti."

Tähän varmaan selitää sen, miksi nettihuumekaupat vähentävät väkivaltaisia rikoksia.

Ikävää, että laki pakottaa kunnolliset tullimiehet tällaisiin toimiin, jotka lisäävät väkivaltarikoksia. Parastahan olisi jos huumeet laillistettaisiin, niin valtio voisi kerätä niistä isot rahat, väkivalta ja rikollisjärjestöt vähenisivät ja ongelmakäyttäjät olisi helpompi ohjata hoitoon.

Niko Leskinen

Kyllä tuossaki puhuttiin yksittäisestä kaupasta ja moisilla summilla pelataan ei ole mitään järkeä antaa rikollisille noita rahoja koska valtiokin voisi jakaa nämä. Oispahan aineen puhtaus taattua. Väkivalta rikokset yms muut rikokset vähenis huomattavasti onhan tuo jo huomattu maissa jossa kannabis pelkästään laillistettu.

Petri Heiniemi

Näille tekijöille on tulossa henkirikosta vastaava tuomio teoista, joiden ainoa uhri on alkoholin monopoli päihdemarkkinoilla. Tuolileikit on kuitenkin päättäjille oikeudenmukaisuutta tärkeämpiä asioita, joten mitään muutosta ei ole näkyvissä.