Lauantai 21.7.2018

Kokoomus kypsyi alkoholiuudistuksen hitauteen, keskusta selittää: Alkon monopoli voisi murtua vahingossa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.8.2016 14:54
Päivitetty: 
26.8.2016 15:15
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) johtaa alkoholiuudistuksen valmistelua sote-työn ohella, mutta luovuttaa ministerinsalkkunsa Annika Saarikolle ensi vuonna.
|

Hallituspuolue kokoomuksen riveissä on kypsytty alkoholilain kokonaisuudistuksen odotettua hitaampaan etenemiseen. Keskustalaisen ministeri Juha Rehulan esikunnasta vakuutetaan, että ”kyllä se sieltä tulee”, mutta aikataulu jää avoimeksi.

Lakivalmistelun väitettyä vitkastelua kritisoi aiemmin alkoholiasioissa profiloitunut kokoomusedustaja Jaana Pelkonen. Torstaina keskustasta ja ”pullonpiilotuksen ihanuudesta” kirjoitti kokoomuksen kansanedustajan Eero Suutarin eduskunta-avustaja Perttu Koistinen.

– Lainsäädännön oli alustavasti tarkoituksena tulla voimaan jo tulevan vuoden alusta, mutta valmistelu on keskustajohtoisesssa sosiaali- ja terveysministeriössä edennyt verkkaisesti. Tai oikeammin sanottuna mitään ei ole tapahtunut, Koistinen väittää Puheenvuoron blogissaan.

Hänen mielestään keskustan vastahankaisuus ei olisi ihmettelyn aihe, olihan keskusta edellisen vaalikauden ohjelmassaan viemässä alkoholipitoisuudeltaan yli 3,7-prosenttisia juomia ruokakaupoista Alkon ovien taakse. Nyt keskustalainen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) on viemässä läpi uudistusta, joka muun muassa nostaa kauppojen alkoholijuomien enimmäisvahvuuden 5,5 prosenttiin.

– Vahvasti näyttääkin siltä, että uudistusta koetetaan keskustassa parhaansa mukaan jarruttaa pitkän kaavan kautta, oletettavasti vähintään kuntavaaleihin saakka, Koistinen kirjoittaa ensi huhtikuun vaaleihin viitaten.

Myös kokoomuksen kansanedustaja Outi Mäkelä sanoo, että tilanne on aiheuttanut pohdintaa. Mäkelä oli kokoomuksen edustajana neuvottelemassa eduskuntaryhmien kompromissista, jonka mukaisesti alkoholilainsäädännön kevennystä nyt tehdään.

– Kyllähän sitä on tässä porukalla pohdittu, että onko valmistelu edennyt siinä tahdissa kuin toivottu ja minkä takia esimerkiksi näitä pienpanimokysymyksiä ei ole lähdetty ratkaisemaan – tai ainakaan asiasta ei ole kuultu mitään, Mäkelä sanoo Uudelle Suomelle.

Mäkelän mukaan viestiä valmistelun viivästymisestä on tullut enemmän virkamiehistön puolelta kuin keskustapäättäjiltä. Hän sanoo kuulleensa kerrottavan, että muun muassa sote-uudistus vie ministeriön resurssit.

– Kuitenkin tässä on samanaikaisesti viety ripeästikin eteenpäin monia muita lakiuudistuksia. Yleensä jos tahtotila on niin keinotkin löytyvät, Mäkelä jatkaa.

– Toivottavasti ei mitään sellaista ole, että oltaisiin tultu katumapäälle asioiden suhteen.

”Se tehdään huolellisesti, niin ettei vahingossa tehdä toimenpiteitä, jotka johtaisivat Alkon monopolin romuttumiseen ilman että tällaiseen ollaan tietoisesti menossa”

Hän toteaa, että eduskuntaryhmien kompromissiratkaisu syntyi keväällä ilman suuria poliittisia intohimoja tai arvovaltatappioita.

Rehulan erityisavustaja: Alkon monopolin varjelu hidastaa

Alkoholilain uudistuksesta vastaavan perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) erityisavustaja Hanna-Maija Kause selventää lakiuudistuksen valmistelun tilannetta Uudelle Suomelle.

– Tilanne on se, että valmistelu on hyvässä käynnissä. Mutta koska keväällä tehty kompromissiesitys poikkesi aika paljon pohjaesityksestä – kun sekä prosentti nousee että valmistustaparajoitteet poistuvat – niin vaikutusarviointien tarve lisääntyy, Kause kertoo.

Eniten valmistelutyön määrää lisää Kausen mukaan niin sanotun pienpanimopoikkeuksen valmistelu. Pienpanimoiden tilamyyntioikeus halutaan toteuttaa sahtiin ja kotimaisiin tilaviineihin verrattavana poikkeusratkaisuna niin, että Euroopan unioni ei voi sen nojalla vaatia Alkon monopolin murtamista.

– Meillä on Alkon monopoli ja nämä muutokset pitää notifioida EU-komission kautta. Se tehdään huolellisesti, niin ettei vahingossa tehdä toimenpiteitä, jotka johtaisivat Alkon monopolin romuttumiseen ilman että tällaiseen ollaan tietoisesti menossa. Tämä vie aikaa, mutta koko ajan tehdään ja kyllä se sieltä tulee, Kause kertoo.

Rehulan leiristä on jo aiemmin kerrottu, että uusi alkoholilaki ei ehdi tulemaan voimaan alkuvuodesta 2017. Kokoomuksen Mäkelän mukaan muun muassa ravintola-alalla toivotaan, että se ehtisi kuitenkin voimaan kesään 2017 mennessä.

– Aikataulua ei ole lyöty lukkoon, Kause sanoo.

Kausen mukaan pelkkä notifiointiprosessin eteneminen komissiossa kestää kolmen kuukauden ajan. Prosessi ei ole vielä käynnissä komissiossa vaan sen valmistelu on kesken Suomessa.

Kausen mukaan eduskuntapuolueiden hyväksymä kompromissiesitys etenee sellaisenaan, eikä muutoksia ole hänen tiedossaan.

– Kyllä sitä sellaisenaan viedään [eteenpäin], Kause vastaa Uuden Suomen kysymykseen.

Mäkelä ja kolme muuta kokoomuksen kansanedustajaa jätti perjantaina myös kirjallisen kysymyksen alkoholiuudistuksen valmistelun venymisestä.

Lue myös: Jaana Pelkonen: Jumittavatko virkamiehet alkoholiuudistusta – ”Italialaista lakkoa ei hyväksytä”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Tuominen

"Eniten valmistelutyön määrää lisää Kausen mukaan niin sanotun pienpanimopoikkeuksen valmistelu. Pienpanimoiden tilamyyntioikeus halutaan toteuttaa sahtiin ja kotimaisiin tilaviineihin verrattavana poikkeusratkaisuna niin, että Euroopan unioni ei voi sen nojalla vaatia Alkon monopolin murtamista."

Siis.. ovathan tilaviinitkin alkoholijuomia, ja Suomeen tuodaan myös ei-viinirypäleistä tehtyjä alkoholijuomia - joten mikä muka vaarantuisi.

Martti Immonen

Olisko kauheasti haittaa, jos Alkon monopoli kaatuisi ?
Nytkin lähes kaikissa suurissa myymälöissä ja jopa pienemissäkin on vain seinä ruokakaupan ja Alkon välillä. Olisi varsin helppoa siirtää tämäkin business ruokakauppaan, vain palkkaamalla Alkon osaajat kauppiaalle töihin ja purkaa se seinä pois !
Vastaavasti Alkon pääjohtaja hehkuttaa, että Alkon nettikauppa avataan pian , mutta tavaraa ei tuoda kotiin, vaan lähimpään Postiin ja ehkä Postin valtuuttamiin asioimisposteihin. Mitä hyötyä tästä on?
Vammaiset ja monet eläkeläiset eivät saa sitä punaviiniapulloa yhtään helpommalla, eikä taida muutkaan saada, koska se Postin palvelupiste ei välttämättä ole siellä missä se ruokakauppa ja Alko sijaitsee, vain seinä estää yhdistymisen Alkon ja kaupan yhdistymisen!
Suomi on täynnä tällaista hölmöyttä. Se, joka sen alkoholinsa haluaa ostaa, se sen myös hankkii helpoimmalla tavalla tai sitten vaikka pimeästi . Voihan hyvän kaverin korvausta vastaan pyytä esim. pohjoisessa ajamaan 50-100 km korvausta vastaan ja tuomaan lastin ns.omaan käyttöön ! Nuo 10 % alkoholisoituneet estävät järkevän politiikan teon, kuten alle 5 % rantaruotsalaiset vaativat etuoikeuksia enemmistön kustannuksilla pakkoruotsi , omat koulut, yliopistot ja armeija, jopa oma terveyskeskus Helsingissä .(tämä meni hieman ohi asiasta)
Koska Suomi siirtyy Eurooppaan tässä asiassa ? Olisi jo kypsä aika toimia !
Pitää siirtää asian käsittely pois Rehulan pöytälaatikosta, siellä se odottaa vain kepumisterin vaihtoviikkoa ja uusi ministeri Saarikkokaan ei vie sitä eteenpäin tällä vaalikaudella !

Mikko Toivonen

Kyllä m inun osapoliittinen analyysini tässä "alkoholiasiassa" on sellainen, että Kepu pyrkii kaikin keinoin estämään kehitystä ja pysyttämään meidät lestadiolaisena maalaiskunta missä kyläläiset lapsineen käyvä elokuussa poimimassa kartanonomistajan sadot hänelle ja selviävät lopun vuotta salametsästämällä lopulta hänen läänityksiltään.

Kokoomus haluaisi vapauttaa kaiken mutta vain korkeamman virkamiehistön ja kauppiaiden käyttöön.

RKP asettaisi kaikkeen merkinnän, vain ruotsin kieltä syntymistään taitaville tai sitä pakko oppineille rajoitetusti

Vihreät pysäyttäisivät koko yhteiskunnan ja vetäytyisivät valittuine alamaisineen Sveitsin vihreille alppiniityille puhdasta ilmaa nauttimaan.

Vasemmisto ja ammattiyhdistysliike muuttaisi kannibalismin hyveeksi eli söisivät jopa oman tukijalkansa

Pasi Salmi

Parempi olisi, että uudistus toisi tullessan täydellien alkoholikäyttökiellon, sillä sehän on kerskakulutusta, jolle ei ole löydettävissä enää 2000-luvulla mitään merkittävää perustetta. Sekin vilja on poissa niiden suista, jotka näkevät nälkää tässä maailmassa.

Teemu Terava

Kepun tavoite on vähentää alkoholin myyntiä Suomessa. Sitä palvelee tehokkaimmin se, että ostamme mahdollisimman paljon edullista alkoholia Eestistä. Se lisää myös ostovoimaa Suomessa, mikä tukee taloutemme elpymistä.
Jos kepulaiset olisivat asuneet pitempään kalustetuissa huoneissa, kuten euroopplaiset naapurimme, he ymmärtäisivät, että koko alkoholilain uudistuksen päätavoitteen pitäisi olla Alkon monopolin murtaminen.