Maanantai 20.5.2019

Särkänniemen delfiinien siirto raivostuttaa: ”Hirveä kohtalo viattomilla eläimillä”

Luotu: 
28.8.2016 09:16
Päivitetty: 
28.8.2016 09:59
 • Kuva: Tampereen Särkänniemi Oy
  Kuva
  Särkänniemen delfiinit siirrettiin lauantaiyönä Kreikkaan. Arkistokuvassa Veera-delfiini ja sen poikanen.
|

Tampereen Särkänniemen delfiinien siirto Suomesta Kreikkaan lauantaiyönä ihmetyttää ja raivostuttaa ihmisiä. Siirto yritettiin salata, mutta Oikeutta eläimille -järjestö kertoo saaneensa perjantaina vinkin delfiinien siirrosta.Särkänniemi tiedotti delfiinien siirrosta vihdoin sunnuntaiaamuna. Toimitusjohtaja Miikka Seppälän mukaan delfiinien siirrosta ei tiedotettu etukäteen, koska tämä oli siirtoa turvanneiden turvallisuusviranomaisten ohje.

 

Monet kansanedustajat ja tamperelaiset kunnallispoliitikot ovat ilmaisseet suuttumustaan sosiaalisessa mediassa.

–Todella epäilyttävä tämä öinen delfiinien siirto-operaatio. Särkänniemestä ei kukaan tiedota asiasta mitään. Vai kuviteltiinko siellä, ettei kukaan huomaa mitään jos delfiinit vain katoavat yhdessä yössä? Ilmeisesti tämä siirto ei kestänyt lainkaan päivänvaloa. Hirveä kohtalo viattomilla eläimillä, vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen kommentoi Facebookissa.

Tampereen kaupunginvaltuutettu, vihreiden kansanedustaja Olli-Poika Parviainen puolestaan sanoo olevansa todella pettynyt Särkänniemen toimintaan. Tampereen kaupunki on Särkänniemen omistaja.

–Tällainen viestintälinja ei ole hyväksyttävää kunnan omistamalta julkiselta yhtiöltä eikä se ole muutenkaan tästä maailmasta tai ajasta. Yhtiö on jo aiemmin jäänyt kiinni erikoisista toimintatavoista asiassa ja esimerkiksi myöntänyt kiistämiään tekoja vasta kun muut ovat ne havainneet. Näistä ei ilmeisesti ole otettu opiksi, Parviainen kommentoi Facebookissa.

–Epäilemättä delfiineihin liittyvät asiat ovat Särkänniemelle vaikeita teki se niin tai näin eikä yhtiön nykyjohto ole delfiinejä Tampereelle tuonut, mutta se ei oikeuta tällaista toimintatapaa. En valtuutettuna mielelläni arvostele kunnan tytäryhteisöjen toiminnan ongelmia julkisuuden kautta mutta Särkänniemen harjoittaman toistuvan avoimuuden vastaisen ja suoraan sanottuna ylimieliseltä näyttävän linjan vuoksi en näe muuta vaihtoehtoa. Yhtiön valitsema tapa toimia ei ole ainakaan Tampereen etu. Itse delfiinien osalta voi vain toivoa parasta. Ennusmerkit eivät kuitenkaan ole lupaavia, hän jatkaa.

Myös Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin (sd.) ihmettelee Särkänniemen toimintaa.

–Onko todella niin, että poliisi joutuu hoitamaan tiedotusta, koska yhtiö ei siihen kykene tai halua, hän kysyy Twitterissä.

 

 

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson puolestaan kuvailee Särkänniemen toimintaa käsittämättömäksi.

–Mikä taho uskoo salailun ja hiljaisuuden olevan toimiva strategia vuonna 2016?, hän tviittaa.

 

 

Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Niinistö sanoo, että vihreät ovat Tampereella pitkään edellyttäneet, että delfinaarion toiminta ajetaan alas. Se olisi Niinistön mukaan kuitenkin pitänyt tehdä hallitusti ja hyvissä ajoin suunnitellen delfiinien turvallista sijoittamista loppuiäkseen.

–Särkänniemi on pahan kerran mokannut koko delfinaarion alasajamisen hoitamisen. Tietoa siirrosta ei ole edes annettu Tampereen päättäjille, vaikka kaupunki huvipuiston omistaa. Särkänniemeltä on nyt vaadittava vastuullista toimintaa ja delfiinien kunnioittavaa kohtelua, hän kommentoi Facebookissa.

Niinistö muistuttaa, että Eurooppaan on suunnitteilla 2-5 vuoden sisällä delfiinien turvapaikka, ja Särkänniemen olisi hänen mukaansa pitänyt omalla toiminnallaan vauhdittaa hanketta.

–Nyt delfiinit kuitenkin yritetään yön pimeydessä siirtää todennäköisesti Kreikkaan Attican delfinaarioon, joka on epäiltynä vakavista eläinsuojelun rikkomuksista. Siitä kertovat raportoidut 5 delfiinikuolemaa kuuden vuoden aikana ja talousvaikeuksista johtuvat vaikeudet ruokkia eläimiä. Kaikki vain sen takia, että Särkänniemi yrittää rahastaa tilanteella. Tilanne on vaikea, mutta vähintään Särkänniemen pitäisi säilyttää delfiinien omistus: sillä voi varmistua niiden myöhemmästä siirrosta turvapaikkaan, kun sellainen valmistuu, Niinistö kirjoittaa.

Myös Oikeutta eläimille -järjestö on kampanjoinut delfinaarion sulkemisen puolesta. Se sanoo kuitenkin tiedotteessaan, että Särkänniemen nyt tekemälle ratkaisulle on  esitetty paljon parempia vaihtoehtoja. 

–Oikeutta eläimille on toivonut, että delfiinit olisivat voineet pysyä Särkänniemessä, kunnes merellinen turva-alue olisi perustettu. Osalla Särkänniemen delfiineistä on hoitoa vaativia sairauksia, ja ne tarvitsevat ihmisten tukea ja apua. Särkänniemi olisi voinut osallistua turva-alueen kehitykseen ja rahoitukseen, ja siirtää delfiinit muutaman vuoden päästä kun sovelias paikka olisi ollut valmis, järjestö toteaa tiedotteessaan.

Särkänniemen toimitusjohtajan Miikka Seppälän mukaan uuden sijoituspaikan ovat valinneet eurooppalaiset merinisäkäseläinlääkärit ja -asiantuntijat eläinten hyvinvointi tärkeimpänä kriteerinään.

–Päätös on Särkänniemen delfiinien kannalta paras mahdollinen. Delfiinit saavat isommat tilat, sitoutuneen hoitohenkilökunnan ja tarvitsemansa huolenpidon. Kuulimme laajasti alan asiantuntijoita ja kartoitimme kaikki vaihtoehdot, ja tämä oli myös EEP:n kansainvälisten merinisäkäseläinlääkärien ja -asiantuntijoiden yksimielinen sitova suositus, hän sanoo.
 

Särkänniemen delfinaario aloitti toimintansa vuonna 1985. Se oli maailman pohjoisin ja Suomen ainoa delfinaario. Särkänniemen hallitus päätti sulkea delfinaarion lokakuussa 2015. Viimeinen yleisölle avoin näytös järjestettiin 6. syyskuuta 2015.

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
      Petra Nyqvist
Petra Nyqvist
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Vanamo

Joskus tuntuu, ettei tässä maailmassa ole enää mitään suhteellisuuden tajua. Tässä maassa kuolee vuosittain kymmenittäin ihmisiä suoranaiseen ravinnon ja hoidon puutteeseen, täydelliseen piittaamattomuuteen. Sadoittain ihmisiä elää olosuhteissa, jotka eivät täytä edes tuotantoeläinten minimivaatimuksia. Missä ovat ne poliitikot ja aktivistit, jotka suojelevat ihmisiä?

Korneinta on, että poliitikot syyllistävät yhtiötä, mutta samaan aikaan ovat yhtiöittämässä kaiken mahdollisen päästäkseen eroon vastuusta. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on johtamassa tilanteeseen, jossa kukaan ei enää ole vastuussa ihmisen kuolemisesta nälkään ja sairauksiin. Syytelläänkö silloinkin mediassa yhtiöitä, ja levitellään käsiä kuorolaulun tahtiin?

Olli-Pekka Lindgren

Jos mielestäsi rahaa pitäisi käyttää järkevämpiin kohteisiin, niin herää kysymys, kannattaako sitä ylipäätään käyttää luonnossa elävien eläimien vangitsemeen ihmisten pällistelyä varten. Jospa käytettäisiin vaikka maailman kaikkiin delfinaarioihin menevät rahat huonoissa oloissa elävien ihmisten auttamiseen? Harmi, että suostuin kouluaikana menemään luokkaretkellä tuohon delfinaarioon (ja taisin typeryyttäni jopa iloita noiden eläinten näkemisestä). Lapsena ei ymmärtänyt että ne oikeasti kärsivät. Nyt kieltäytyisin moisesta "huvista".

Ari Perämaa

Olisi pitänyt tiedottaa ehdottomasti aikaisemmin. Nyt ei kiekkovieraat ja muut vastaavat ehtineet paikalle ja keskustan ikkunatkin pysyivät ehjinä.
Nyt ei voi kuin valtakunnan ykkösuutisissa tuomita itsensä alulle saattamaansa tilannetta. Sitä saa mitä tilaa...

Eero Laine

Suomessa on Hesarin mukaan 700.000 työttömyyskorvausta saavaa ihmistä. Kannattaisi huutaa heidän puolestaan eikä delffiinien, jotka siirrettiin parempiin olosuhteisiin. Mitä tulee tiedottamiseen, parempi on hoitaa asiat fiksusti kuin kertoa joka käänteessä jotain, joka kuitenkin ymmärretään väärin.

Mikko Toivonen

Aivan tuutureaktio. Varsinaiset kaksinaismoralistit raivoavat ja tömistelevät. Kaikki entiset kettu-hevos, ja "delfiinipojat" joihin luen Ville Niinistön kaksinaismoralistien rumpuna..

Päätös taa normaaleille ihmisille, etenkin eläinten hoitajille ja Särkänniemen johdolle on ollut kipeä ja tuskallinen, mutta myös pakollinen ja lopulta, toivottavasti, myös itse delfiinien eduksi.

Tällaiset tapaukset kuitenkin avaavat noiden ammattirääkkyjien mustaakin mustempaa sielunmaisemaa ja laittaa ihmettelemään että maassa on niin paljon ihmisiä että sellaiset ovat tuossa asemassa, missä ovat eli muka puolueiden johtotehtävissä. Etenkin muka vihreiden.

Erkki Häkkinen

Tässä näähdään minkälaiset asiat ovat Näille poliittisille suuntauksille Todella tärkeitä asioita. Negatiivisia kommentteja tulee vasemmistoliiton ja Vihreiden puheenjohtajilta sekä SDP:n varapuheenjohtalta.
Laittakaa äänestäjät "korvan taakse" näiden kommentoijien nimet, puolueet ja mielipiteet.
Huomattavasti tärkeämpiä asioita jää hoitamatta, valitettavasti!

Joonas Ranta

Ylläri että vaan vasemmisto ja vihreät riehuu päättömästi. Poliisi oli mukana turvaamassa siirtoa ja en olisi yllättynyt vaikka poliisi itse olisi vinkannut ettei asiasta kannata kertoa sosiaalisessa mediassa ettei poliisisaattueen puskureista yhtäkkiä löydy niihin kahlittuja hippejä.

Risto Nikander

Ville Niinistö, li Andersson, Sanna MArin; € 5000 / vrk. ei ole mitään kun eläimiä säilytetään Suomessa. € 1 miljardi vuodessa ei ole mitään, kun Suomeen siirretään nuoria miespakolaisia, mukana paljon raiskaajia, rikollisia, terroristeja, murhamiehiä, parhaassa tapaukseessa rintamakarkureita, seikkailijoiota ja elintasopakolaisia. Ja Niinistö jopa haluaa opettaa suomalaiset miehet käsittelem,ään naisia "oikein". Muslimien naisiiin kohdistama alistus, joukkoahdistelu, kuoliaaksi kivitykset, elävänä polttamiset jne. ovat vain kulttuurrin rikastusta.

Juhani Kleemola

Ehkä delfiineille olisi ollut sitten parempaa se että pihalla olisi riehunut pilliin puhaltelevia delfiinien puolustajia megafonit kourassa - osoittamassa mieltään jonkin asian puolesta.

Kenties sen puolesta että delfiinit kuuluvat Särkänniemeen, tai sitten ei. Se minulle ei ole selvää.