Sunnuntai 26.5.2019

MTK jatkaa Lidl-ryöpytystä – Tutkija: ”Kanat eivät välitä, onko se julkisuustemppu”

Luotu: 
7.9.2016 08:41
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kananmunien tuotantotavat ja kauppojen valikoima puhuttavat nyt Suomessa.

Maataloustuottajien etujärjestö MTK jatkaa kauppaketju Lidlin arvostelua kananmunista ryöpsähtäneessä keskustelussa. Kuluttaja-asioiden tutkija näkee Lidlin linjauksessa hyvää, mutta myös ristiriitaisuutta.

Kuluttajatutkimuskeskuksen johtaja Piia Jallinoja arvioi Ylen Ykkösaamu-ohjelmassa Lidlin linjausta, jonka mukaan ketju lopettaa virikehäkkimunien myymisen ja myy jatkossa vain luomu- sekä vapaan kanan munia. Äskettäin Suomessa uusitut virikehäkit ovat kananmunatuotannon minimivaatimus.

– MTK ymmärrettävästi ajaa tuottajien asiaa, ja heidän kuuluukin olla vastuullisia suhteessa tuottajiin, Jallinoja sanoi Ylellä viitaten siihen, että suomalaiset kanatilalliset ovat äskettäin investoineet uusiin virikehäkkikanaloihin.

Hänen mukaansa Lidlin toiminta on ristiriitaista, sillä vaikka kananmunissa nyt edetään vastuullisempaan suuntaan, on tuotevalikoiman eettisyydessä vaihtelua. Hän viittasi MTK:n arvosteluun, jonka mukaan Lidlin linjaus olisi kaksinaamainen, kun yhtiö samaan aikaan ”kauppaa myymälöissään suomalaisen vastuullisen tuotantotavan vastaisesti antibiootein kasvatettuja liha- ja maitovalmisteita, ilman saparoa kasvatettua sikaa ja nokka-typistettyä siipikarjaa”.

Jallinojan mukaan Lidlin linjausta voi sanoa viherpesuoperaatioksi. Toinen asia on, onko tällä väliä.

– Jos ajattelee kanojen kannalta, niin kanat ehkä eivät välitä siitä, onko kyseessä julkisuustemppu tai viherpesu, Jallinoja huomauttaa.

Lue myös: Riita syttyi Lidlin kananmunalinjauksesta: ”Tekopyhää” – ”Esimerkki kaikille Suomessa”

MTK:n toiminnanjohtaja Antti Sahi sanoi lähetyksessä, että Lidlin vastuullisuutta vastaan puhuu sen toiminta tuottajia kohtaan muna-asiassa. Sahin mukaan ”yksipuolisia ilmoituksia” ei tulisi tehdä, ja näin kauppa osoittaa, että se ei välitä tuottajien asemasta.

Munakeskustelua kommentoi tiistaina myös munatuottaja Mikko Välttilä Puheenvuoron blogissaan. Välttilä myy niin sanottuja free range -kananmunia. Hänen mielestään sekä Lidlin ratkaisu että MTK:n reaktio ovat luonnollisia tapahtumia.

– Minusta tämä on luonnollista. Ihan molemmin puolin. LIDL tekee omat arvionsa ja laskelmansa siitä, mikä on heille kannattavinta. He miettivät, kuinka paljon myyntiä jää tekemättä jos häkkimunia ei myydä ja vertaavat sitä todennäköisiin saavutettuihin etuihin. Juuri näin toimii liikeyritys. Tässä kohtaa LIDL poimi ilmassa roikkuneen helpon maalin parempaan talteen ja nosti pisteitään roimasti, Välttilä kirjoittaa.

– MTK taasen reagoi juuri niinkuin edunvalvoja vain voi. Oli kyseessä mikä tahansa edunvalvoja, muutosvastaisuus on se tapa, jolla jäsenistö pidetään edes jotenkin tyytyväisenä.

Hän uskoo, että tosiasiassa kyse on ”uudesta megatrendistä” kohti eettisempään tuotantoon siirtymistä.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Lauri Kiiski

MTK:n tulisi muistaa tässä asiassa, että asiakas on se, joka viime kädessä päättää ostamiensa munien laadun. Monien munia syövien kannattaisi kuitenkin jättää kokonaan kananmunat kauppaan, mikäli omaa perimän munien huonoa kolesterolia nostavasta vaikutuksesta.

Mikko Toivonen

"Hän viittasi MTK:n arvosteluun, jonka mukaan Lidlin linjaus olisi kaksinaamainen, kun yhtiö samaan aikaan ”kauppaa myymälöissään suomalaisen vastuullisen tuotantotavan vastaisesti antibiootein kasvatettuja liha- ja maitovalmisteita, ilman saparoa kasvatettua sikaa ja nokka-typistettyä siipikarjaa”."

MTK tulisi myös ymmärtää, että se asiakas, kuten minä arvostaa noita parjattuja Lidlin "ei muka suomalaisten, mutta EU standardien " mukaan tuotettuja liha ja maitotuotteita erittäin korkealle juuri niiden hinta-laatusuhteen vuoksi.

Propaganda puhtaasta suomalaisesta tuotteesta ei yksinkertaisesti pure todellisuuteen niillä joiden kieli ja suoli on saanut maistaa myös niitä MTK mielestä huonosti tuotettuja tuotteita jotka yllätys, yllätys erittäin usein ovatkin maukkaampia ja niitä syömällä ja juomalla elää pidempään ja nautinnollisemmin kuin MTK puhtaalla ruoalla.

Pitäisi hiukan varoa kenen silmille alkaa propagandalla hyppiä, tai saattaa ostajaa alkaa nyppiä!

Erkki Laitinen

Me olemme maailman pohjoisin maataloustuotantoa harjoittava pieni maa. Yritämme tuottaa täällä samoja tuotteita kuin Keski-Euroopassa. Se on aika epätoivoista, sillä jo pienet keskieurooppalaiset ylijäämäerät onnistuvat sekoittamaan meidän ruokamarkkinat ja polkemaan tuottajahinnat maan rakoon. Kauppa vetää välistä.

Välttilä on aivan oikeassa sanoessaan, että meidän maatalouden olisi perusteltua syytä erikoistua ja pyrkiä pois bulkkituotannosta eli sellaisista tuotteista, joita kaikki muutkin tuottavat. Meillä on siihen erinomaiset edellytykset, joita muilla mailla ei juuri ole. Vain tahto puuttuu. Ollilan brändityöryhmä ehdotti aikanaan tätä samaa. Vastaanottoa sille ei oikein ollut.

Jukka Lampinen

Jos Lidli olisi tehnyt päätöksen 5 vuoden kulluttua, se olisi ollut Suomen talouden ja tuottajien edun mukainen.
Kun päätös tehdään heti, se on kaupallinen este ja pakkotoimi Suomea vastaan ja hyödyttää vain Saksan taloutta.
Entäs kanojen etu, eipä tosiaankaan kiinnosta.

Mikko Toivonen

Kävin eilen tarkoituksella ja näiden artikkelien pohjalta Lidlin munahyllyssä ja otin näytteeksi (en useinkaan syö kananmunia) sekä esillä olleita vapaan kanan munia rasian ja omega kanan munia toisen rasian. Luomu munat jätin hyllyyn kun en tarvitse luomua ravitakseni itseni loistokkaasti.

Kaikki olivat kuitenkin 100% suomalaisia munia, joten kyllä kaikki vapaan ja muut luomumunat Suomesta riittävät Lidlin tarjontaan ilman yhdenkään munan tuontitarvetta.

Kannattaisi pysyä totuudessa kun asioista keskustellaan ja parhaimmillaan puhua vain verifioidusta asiasta mitä muuten itse teen poikkeuksetta joka asiassa mistä kommentoin.

Mikko Toivonen

Se voitto on lopulta varsin pieni osa liiketoimintaa. Suuri osa tuotteista on suomalaisia ja kaikki työ sekä operatiivinen toiminta suoritetaan ja verotetaan Suomessa ja suomalaista työvoimaa työllistetään tuhansittaan kunnon organisaatiossa ja oikealla palkalla.

Mitään ei mene veroparatiiseihin tietääkseni ja päinvastoin kuin monilla kotimaisilla talouden toimijoilla ketään nyt yksilöimättä