Maanantai 20.5.2019

Yle näytti Venäjän propagandaa tv:ssä – ”Pelasi sillä, mitä jätettiin sanomatta”

Luotu: 
8.9.2016 18:50
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Venäläisdokumentissa esitettiin vain kaksi toimijaa: Yhdysvallat ja Venäjä ja "sitten kaikki muut maat olivat kategoriaa vasallivaltiot", ulkoministeriön tutkija arvioi. Kuvassa Venäjän ja Yhdysvaltain presidentit Vladimir Putin ja Barack Obama.
|

Ulkoministeriön erikoistutkija Sinikukka Saari pitää Ylen Docventures-ohjelman eilen keskiviikkona näyttämää venäläistä World Order -nimistä dokumenttielokuvaa propagandana, jossa asioita esitetään puolueellisesti.

–Maalattiin sellaista kuvaa, että Venäjä puolustaa kansainvälistä oikeutta, ja on tällaisen vakauden puolestapuhuja kansainvälisissä suhteissa. Sitten USA kylvää epävakautta, kaaosta ja anarkiaa. Luulen, että länsimaisin silmin tämä näyttää vahvasti värittyneeltä arviolta, Saari arvioi Uudelle Suomelle.

–Varmaan useat esittää sen jatkokysymyksen, että eikö Venäjä ollut se joka valtasi Krimin. Tällainenhan argumentti siitä kokonaan puuttui, hän toteaa.

Hän kuitenkin näkee dokumentissa hyvääkin.

–Tässä dokumentissa kävi hyvin selville, miten Venäjä näkee asiat. Siinä mielessä se oli mielenkiintoinen, Saari sanoo.

World Order -elokuvassa kritisoitiin paljon Yhdysvaltoja ja jätettiin ehkä tietoisesti joitain asioita kokonaan kertomatta, mutta oliko elokuvassa suoranaisia valheita?

–Se enemmänkin pelasi sillä, mitä kaikkea jätettiin sanomatta ja monimutkaiset asiat esitettiin tosi yksinkertaisesti. Esimerkiksi Syyrian kohdalla ei mainittu kemiallisten aseiden käyttöä Assadin toimesta, Saari vastaa.

–Tietysti eurooppalaisesta näkökulmasta hämmentävää oli se, että esitettiin vain kaksi toimijaa: Yhdysvallat ja Venäjä ja sitten kaikki muut maat olivat kategoriaa vasallivaltiot, hän sanoo.

Eurooppa esitettiin dokumentissa passiivisena Yhdysvaltojen ”vasallina”.

–Sanottiin, että jos eurooppalainen toimija on liian itsenäinen niin hänet heti – kuten [ranskalainen poliitikko Dominique] Strauss-Kahn – Yhdysvallat ikään kuin hoiti hänet pois.

–Sitten sanottiin saksalaispoliitikon suulla, että Saksa ei koskaan vastusta Yhdysvaltoja. Kyllähän tämä on aika värittynyt analyysi aiheesta. Kyllä länsimaiden välillä on huomattavasti enemmän keskustelua eivätkä nämä asiat ole yksinkertaisia.

Saari myös korostaa, että kaikkine virheineenkin Yhdysvallat ole ”ihan näin pahaa tahtova voima maailmanpolitiikassa” kuin mitä dokumentissa esitettiin.

Erityisen epäreilussa valossa dokumentissa esitettiin Saaren mielestä Ukraina.

–Siinä maalattiin, että Ukraina on suuri Venäjän etupiirissä, mutta länsi heikentää Ukrainaa ja näkee sen kakkosluokan valtiona, Saari kertoo.

–Sitten vielä halveksuvasti kerrottiin kuinka georgialaiset toimivat Ukrainassa muka-asiantuntijoina eivätkä tiedä mistään mitään. Tässä tietysti viitattiin Saakashviliin, Saari toteaa.

Dokumentissa ei kerrottu laisinkaan, mitä ukrainalaiset itse haluavat.

–Kyllähän heilläkin [ukrainalaisilla] on joku tahto. Ei voida parhaalla tahdollakaan nähdä, että Euroopan unioni haluaisi jotenkin heikentää Ukrainaa tai haluaisi laajentaa valtapiiriään. Kyllähän tämä lähtökohtaisesti on niin, että Euroopan unioni on koko ajan tarjonnut Ukrainalle paljon vähemmän kuin mitä ukrainalaiset ovat pyytäneet, Saari kertoo.

Hän muistuttaa, että EU ei ole aina vastannut Ukrainan toivomusiin ja aktiiviseen politiikkaan, jolla maa on pyrkinyt lähemmäs länttä.

–Eikä EU:n politiikka muutenkaan perustu valtapiireihin. Esimerkiksi tämä vapaakauppasopimus ei millään tavalla estä vapaakauppaa myös Venäjän kanssa, Saari sanoo.

–Kyllä se on enemmän niin, että Venäjällä on tällainen eksklusiivisempi asenne tällä alueella ja he haluavat olla tavallaan se johtava valtio, hän lisää.

World Order -dokumenttielokuvassa esitettiin, että hyvä politiikka on puhdasta geopolitiikkaa.

–Mielessä tämä muistuttaa tällaista kylmän sodan aikaista blokkiajattelua. Siinä puhuttiin, että pitää olla sivistynyttä geopolitiikkaa, että isot valtiot päättävät asioista ja monta kertaa viitattiin Jaltaan. Monen pienen valtion näkökulmasta Jaltan sopimus, jossa on käytännössä jaettu maat etupiireihin, ei näytä kovin hyvältä järjestelyltä, Saari toteaa.

Jalta oli Yhdysvaltojen, Ison-Britannian ja Neuvostoliiton välinen vuonna 1945 järjestetty konferenssi.

Saari arvioi, että World Order -dokumentin yleisöksi oli tarkoitettu Venäjän kansalaiset, mutta ulkomaiselle yleisölle se oli tarkoitettu hämmentämismielessä.

Saari totesi eilen keskiviikkona Docventures-ohjelman haastattelussa, että infosodalla saadaan aikaan ihmisten hämmentymistä.

Oliko hämmentäminen ehkä World Order -dokumentinkin tarkoitus?

–Lopussa kun käsiteltiin Ukrainaa, se ei varmastikaan vedonnut länsimaisiin tuntoihin, vaan venäläisiin tunteisiin. Ei varmaan ensisijaisesti vakuuttanut länsimaisia katselijoita, hän lisää.

Lue myös:

Yleisradio sanoi sen ääneen: Uutisia venäjäksi infosodan takia

Näinkö paniikki leviäisi Suomessa? Sotatieteen tohtorilta esimerkki infosodasta

 

Ministeri sanoi sen suoraan: Suomi kävi informaatiosotaa 900 000 kirjeellä

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Koivusalo

Kremlillä, eli siis putinisteilla on krooninen alemmuuskompleksi Yhdysvaltoja kohtaan. He ihailevat ja pelkäävät Yhdysvaltoja ja Natoa, joka näkyy aivan tragikoomisena ylikompensoimisena. Englantiakin he puhuvat voimakkaalla amerikkalaisella korostuksella. He haluavat näyttäytyä ja päästä saamoihin pöytiin Yhdysvaltojen ja Naton kanssa hinnalla millä hyvänsä. Yleensä se tarkoittaa tuhansia sivullisia uhreja Syyriassa, Ukrainassa ja muualla.

Janne Pohjala

? USA:n PSYOP -reserviin värvättyjen EVP -sotilaiden tänne kirjoittama propaganda näyttää muuttuvan koko ajan sekavammaksi.

Lisäksi Saarihan oli täysin oikeassa. Dokumentti kuvasi erinomaisen selvästi sen mitä meillä täällä lännessä jätetään kertomatta.

Jäätävää on myös se että mikäli käyttää tietolähteinä muutakin kuin suomalaista valtamediaa ja tutkii täysin läntistä materiaalia, päätyy samaan tulokseen kuin mitä tässä Venäjän dokumentissa esitettiin.

Se että läntinen narratiivi ei ole tavalliselle kansalaiselle näitä kertonut, ei tee niistä epätosia, vaan faktoja, jotka ovat "propagandaa" siksi että ne on suomalaisille jätetty kertomatta.

Olen tutkinut muutaman kuukauden Jugoslavian hajottamista ja Bosnian sotaa. Harva tietää että 1993 Bill Clinton ehdotti Bosnian muslimipresidentille Alija Izetbegovicille että jos Srebrenicassa kuolee 5000, NATO aloittaa sodan serbejä vastaan.

1995 Srebrenican kylässä kaikkien YK:n säätöjen vastaisesti ollut muslimiarmeijan Oricin 28. divisioonan 5500 sotilasta ja sotilasikäiset miehet lähetettiin taistelleen irtautumaan 50 kilometriä Tuzlaan serbien hallussa olevien metsien läpi. Taistelussa kuolleista ja miinoihin kävelleistä tekaistiin kansamurha ja NATO aloitti sodan.

Et tiennyt tätä? Tämä on suoraan Norjan television NRK:n dokumenttiohjelmasta.

https://www.youtube.com/watch?v=MnALEecbZ-k

Ehkä Docadventuresin tulisi esittää meille lisää näitä, ehkä seuraavassa tai sitä seuraavassa löytyisi jotain propagandaksi kerrottavaa.

Tässä informaatiosodassa on toisella puolella USA, joka on samalla menetelmällä mustamaalannut Milosevicin, Saddamin, Gaddafin, Assadin ja Putinin. Jokainen näistä operaatiosta on tähän mennessä päättynyt sotaan. Suomen osalta se olisi kohtalokasta, koska olemme lupautuneet siihen taistelukentäksi ja taistelemaan viimeiseen perheenisään.

Toisella puolella on nyt Syyria ja Venäjä. Informaatiopainissa vastustaja kertoo aina sen mitä toinen puoli ei haluaisi tulevan julki. Siksi molempia kannattaa kuunnella ja tiukan lähdekritiikin ja lisälähteiden kautta validoimalla muodostaa oma kantansa asioihin itse.

Ennen tähän perustan tarjosi lehdistö, mutta nykyään meillä on toimittajien sijaan tiedottajia, joka kertovat mitä mieltä pitää olla tai on [valitse haluamasi Kestrelin käyttämä leimasana tähän].

Mikko Toivonen

Juuri tuossa vajaa tunti sitten Jungner oli Olga Ketosen haastattelussa ja hän spesifistisesti oli onnellinen, että YLE on päässyt eroon propagandasta ja politiikasta.
Joko Jungner on harvinaisen sokea tai ymmärtämätön;

kun minunkin analyysini YLE Suomiradion kuuntelijana ja Joidenkin TV ohjelmien katselijana, erityisesti analyyttisten a-ohjelmien katselijan on toistuvasti tuottanut sen tuloksen, että YLE tekee ideologista propagandaa ja esimerkiksi ydinvoimaan liittyvissä asioissa suoranaista subjektiivista alan ajojahtia keinoja ja moraalia kaihtamatta.

Tätä tapahtuu muillakin yle "poliittisilla" ohjelmilla. Docventuresin tuota ohjelmaa en nähnyt mutta en epäile etteikö sekin olisi ollut suomettunmut

Yle ei myöskään suostu nettiinsä aloittamaan kunnollista, tai ollenkaan, artikkelikommentointia, kun se ilmeisesti tietää joutuvansa sensuroimaan mielipiteet oman mielipiteensä vastaisina.

Ei kaikki YLE ole huonoa, mutta tuo selkeä ideologinen asiakohtainen suuntautuminen on YLEn kustantajalle, meille, kuin tikku takalistoon palkaksi maksamiseta ja elättämisestä

Mark Andersson

Hyvä että edes Yle raottaa vähän toistakin näkökulmaa kuin Suomen valtamedian yksi ja ainoa totuus meille tympäisevästi esittää. Vaikkakin rankasti propagandasta varoitettuna – toisin kuin vastaavat päivittäiset länsimaiset uutiset, reportaasit ja dokumentit.

Tottakai World Order jätti asioita kertomatta, kuten kaikki dokumentit – varsinkin samoista aiheista kertovat länsimaiset vastineensa.

Objektiivista tiedotusta ei ole olemassakaan. Mutta jos jotakuta totuus kiinnostaa, siitä väistämättä subjektiivisesta tiedottamisesta pitää nähdä myös muita kuin sitä yhtä näkökulmaa, jota valtamedia meille tuputtaa.

Juhani Karlsson

"Bushin harharetki Irakiin jää historiankirjoihin kouluesimerkkinä sodasta, joka käynnistettiin valheellisin perustein, joka hoidettiin surkeasti ja jonka seuraamuksia ei vielä tämän ihmissukupolven aikana osata kattavasti nähdä. Valheella on lyhyet – mutta on sillä usein pitkätkin – jäljet."
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1407548477533
---
"Tony Blair pyytää anteeksi Irakin sodan erehdyksiä" "...Irakin sota oli pääsyy ääri-islamilaisen Isis-liikkeen syntyyn..."
http://yle.fi/uutiset/tony_blair_pyytaa_anteeksi_irakin_sodan_erehdyksia...
---
"Tony Blair is right: without the Iraq war there would be no Islamic State"
http://www.theguardian.com/world/2015/oct/25/tony-blair-is-right-without...
---
"Uhkakuvasta tuli totta"
"Uhkakuva kuulosti pelottavalta: kansainvälisesti verkostoituneet islamistit jylläävät Irakissa ja uhkaavat myös länsimaita.
Sitä uhkakuvaa levitettiin Washingtonista. Oli syksy 2002. Yhdysvallat kauppasi muulle maailmalle perusteita siihen, miksi sen liittolaisineen on miehitettävä Irak."
"Silloin uhkakuva oli valetta.
Irakin diktaattori Saddam Hussein ei ollut osallinen 11. syyskuuta 2001 tehtyihin terrori-iskuihin, eikä toiminut yhteistyössä ääri-islamistisen al-Qaida-verkoston kanssa.
Al-Qaidalla ei ollut Irakissa koulutusleirejä eikä muuta toimintaa. Osama bin Laden piti Saddam Husseinia vihollisenaan."
"Yhdysvaltain sota Irakissa oli alusta alkaen katastrofi. Yksi sodan seurauksista oli, että Irakista tuli väkivaltaisten islamistitaistelijoiden pesäke."
"Yhdysvaltain hyökkäystä seuranneessa sekasorrossa ja sisällissodassa al-Qaida levittäytyi Irakiin. Taistelu länsimaisia miehittäjiä vastaan houkutteli paljon jihadisteja eri puolelta maailmaa.
Terrori-iskuista kaduilla, toreilla, ihmisten keskellä, tuli arkipäivää Irakissa.
Nyt Yhdysvaltain aikoinaan luomasta uhkakuvasta on surullisella tavalla tullut totta: kansainvälisesti verkostoituneet islamistit jylläävät Irakissa.
Sunnimuslimien ääriliike Isis pitää hallussaan laajoja osia Irakista ja Syyriasta ja julisti sunnuntaina alueelle islamilaisen kalifaatin.
Isisin pohjana oli alun perin Irakin al-Qaida, joka perustettiin Irakissa vuonna 2006, kolme vuotta Yhdysvaltain hyökkäyksen jälkeen. Sisällissota Syyriassa on vahvistanut ja muuttanut liikettä."
"Yhdysvalloissa riittää mietittävää, miten "terrorisminvastaisessa sodassa" näin kävi."
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1404102337507
---
"Sota repi Yhdysvallat, sen maineen ja Irakin kansan."
"Saddam Husseinilta ei löytynyt joukkotuhoaseita. Irakilla ei ollut yhteyksiä terroristiverkosto al-Qaidaan. Maahan ei syntynyt oikeaa demokratiaa."
"Sota ei laukaissut demokratisoitumisen aaltoa Lähi-itään. Eikä se maksanut itseään takaisin."
"Se oli yhdellä sanalla sanottuna "fiasko"
"Sotaa edelsi hämmästyttävä silmänkääntötemppu. Valtaosa amerikkalaisista ja suuri osa muuta maailmaa saatiin uskomaan, että Saddam oli sekaantunut terrori-iskuihin, jotka tapahtuivat syyskuun 11. päivä 2001. Tai vähintäänkin hänen kauttaan voisi päätyä joukkotuhoaseita terroristeille.
Yhdysvaltain ja Britannian tiedustelupalvelut valjastettiin etsimään joukkotuhoaseista mitä tahansa tietoa, joka oikeuttaisi hyökkäyksen. Sepitteellisiä ja liioiteltuja tietoja vuodettiin viestimille, jotka eivät juuri kyseenalaistaneet niitä."
"Sotakaan ei loppunut. Se oli vasta alkamassa."
"Kukapa ei muistaisi Abu Ghraibin vankilan kidutuskuvia, joissa amerikkalaiset nöyryyttivät alastomia irakilaisvankeja. Niiden takaa paljastui laajamittainen kidutuksen kulttuuri."
"Skeptisimmät puolestaan ajattelevat yhä, että sodan syitä olivat öljy ja Yhdysvaltain aseman pönkittäminen."
"Liittolaisten on vaikea luottaa Yhdysvaltain tarkoitusperiin uudestaan."
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1363473928498
---
"Irakin öljystä vaietaan yhä" "Sodan oikeista syistä ei saa puhua."
"...., mutta kansalle hanke oli jotenkin myytävä. Siihen riitti heppoinen raportti Saddamin joukkotuhoaseista......"
http://www.taloussanomat.fi/kolumnit/2010/07/23/irakin-oljysta-vaietaan-...
---
"YK:n alainen UNMOVIC-komissio ei joukkotuhoaseita Irakista kuitenkaan löytänyt.......Irakin sota johti vuosia kestäneeseen verenvuodatukseen. Sekaannuksesta sikisi myöhemmin raakalaismainen äärijärjestö Isis, joka on nyt Euroopan suurimpia turvallisuusuhkia."
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1467768428209
---
"Ennakkovaroituksista huolimatta Irakin hyökkäyksen seurauksia aliarvioitiin. Saddam Husseinin jälkeistä aikaa ei ollut suunniteltu eikä siihen ollut varauduttu.........Irakin sekasorto aiheutti uskonnollisten ryhmien välisten konfliktien lisääntymisen sekä ääriliikkeiden nousun Lähi-idässä. Esimerkiksi Isis on syntynyt Irakin sodan edesauttamana." (ja pakolaiskriisi)
"Britanniassa julkistettiin keskiviikkona raportti, jossa luodataan maan hallituksen toimia Irakin sodan alla 2003. Työryhmä syyttää Tony Blairin vieneen Britannian sotaan, vaikka kaikkia rauhanomaisia keinoja ei vielä ollut käytetty."
http://yle.fi/uutiset/mika_ihmeen_irak-raportti_tasta_britanniassa_kohut...
---
"Syyria teki Obamasta erilaisen suurvaltajohtajan"
"Ennen tuloaan Valkoiseen taloon hän arvosteli edeltäjäänsä Irakin ja Afganistanin sodista."
"Obama katsoo, ettei Yhdysvallat voi olla mukana ratkaisemassa kaikkia kriisejä, vaikka se on edelleen supervalta.
– Pudotimme Kambodzhaan ja Laosiin enemmän räjähteitä kuin Eurooppaan toisessa maailmansodassa. Silti Nixon lopulta vetäytyi ja Kissinger meni Pariisin neuvottelemaan."
http://yle.fi/uutiset/syyria_teki_obamasta_erilaisen_suurvaltajohtajan/8...
---
"Obama kuulosti jopa nöyrältä: maailmaa on edes Yhdysvaltain mahdoton hallita, mitään ei ratkaista vain pommittamalla, ja jokaisen päätöksen seurauksia pitää miettiä etukäteen. Tässä hän on edeltäjänsä George W. Bushin vastakohta."
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1407640049224
---
"Al-Qaeda's origins and links"
"Al-Qaeda, meaning "the base", was created in 1989 as Soviet forces withdrew from Afghanistan and Osama Bin Laden and his colleagues began looking for new jihads.
The organisation grew out of the network of Arab volunteers who had gone to Afghanistan in the 1980s to fight under the banner of Islam against Soviet Communism.
During the anti-Soviet jihad Bin Laden and his fighters received American and Saudi funding. Some analysts believe Bin Laden himself had security training from the CIA."
http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/1670089.stm
---
"Käykö Suomi sotaa Afganistanissa?"
"Dollareilla maksettu terrorismi......Yhdysvallat päätti tukea Kabulin hallituksen vastaista islamistista oppositiota toimittamalla sille ohjuksia ja raketteja jo ennen Neuvostoliiton aseellista väliintuloa, jolla Moskova yritti pelastaa mieleisensä fraktion Afganistanin hallituksessa. Yhdysvaltojen politiikasta vastasi silloin presidentin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Zbigniew Brzezinski, geopoliittisten pelien kokenut pelaaja......hänen mukaansa islamistien aseistaminen joudutti, ellei suorastaan vaikuttanut ratkaisevasti itäblokin hajoamiseen. Brzezinski tuntui suorastaan vähättelevän näin syntynyttä Frankensteinin hirviötä, islamilaista terrorismia. Puhuipa hän tässä asiassa rehellisesti tai ei, Afganistanissa joka tapauksessa sikisi amerikkalaisten maksamien dollareiden avulla se terrorismi, joka sittemmin kaatoi New Yorkin kaksostornit. Näin ei tietenkään haluttu käyvän, mutta geopolitiikka on riskeille altista peliä."
http://yle.fi/uutiset/kayko_suomi_sotaa_afganistanissa/5860662

Juhani Karlsson

"Why the U.S. military can’t succeed in training foreign armies"
" The United States spent $25 billion training and equipping a large Iraqi force, which then threw down its weapons and abandoned two key cities, Mosul and Ramadi, to Islamic State militants. Between 800 and 1,000 Islamic State fighters defeated 30,000 Iraqi troops.
This also happened in Vietnam in 1975. There, the U.S.-trained and -equipped South Vietnamese military crumbled in the face of a North Vietnamese attack. The South Vietnamese forces turned that country over to the communists in Hanoi."
"We now see it in Syria as well. Why does this happen? Why do we keep doing it and expect a different result?"
"Yet they repeatedly fail largely because they are not as motivated. Military success on the battlefield is more dependent on whether men and women are willing to fight and die for a government they believe in. Rather than how well trained they are, troops have to believe their government is acting in the best interests of all its citizens.
The Iraqi and South Vietnamese troops did not believe this. Nor do the troops today in Afghanistan. The soldiers view these governments as inefficient, corrupt and sectarian. In other words, the troops do not see their regimes as worth sacrificing their lives for."
"Knowing this motivational problem, why does the United States keep training foreign forces? The answer is simple: Washington does it so that it can evade conflicts it should never have gotten involved in in the first place, and then can pretend the United States has achieved its objectives."
http://blogs.reuters.com/great-debate/2015/10/05/why-the-u-s-military-ca...
---
"Obama lupasi apua maailman pommitetuimpaan maahan"
"Yhdysvallat pudotti Vietnamin sodan aikana Laosiin valtaisan määrän pommeja, jotka aiheuttavat edelleen ihmisten vammautumisia ja haittaa maan taloudelle. Barack Obama lupasi Laosille apua, mutta hän ei pyytänyt tapahtunutta anteeksi."
"Yhdysvallat pommitti massiivisesti Laosia Vietnamin sodan aikana vuosien 1964 ja 1973 välisenä aikana. Pommituksia tehtiin, koska Yhdysvallat halusi estää Pohjois-Vietnamin kommunistisissien liikkumisen Laosin alueen kautta. Kohteena olivat myös Laosin kommusnitisissit.
Vuosien mittaan massapommitukset saivat järkyttävät mittasuhteet. Yhdysvaltain ilmavoimat pudotti Laosiin noin kaksi miljoonaa tonnia pommeja, eli enemmän kuin toisen maailmansodan aikana Saksaan ja Japaniin yhteensä.
Laos on väkimäärään nähden maailman pommitetuin kansakunta.
Laosiin pudotettiin myös 270 miljoonaa rypälepommia, joista kolmannes on jäänyt maastoon suutareiksi. Laosin maatalousmaasta neljännes on edelleen käyttökiellossa maassa olevien räjähteiden takia."
http://yle.fi/uutiset/obama_lupasi_apua_maailman_pommitetuimpaan_maahan/...
---
nuo pommitukset yms olivat jopa niin rajuja että dollarin pohja putosi:
"The end of the Bretton Woods System"
"A sizable increase in domestic spending on President Lyndon Johnson's Great Society programs and a rise in military spending caused by the Vietnam War gradually worsened the overvaluation of the dollar.
The system dissolved between 1968 and 1973. In August 1971, U.S. President Richard Nixon announced the "temporary" suspension of the dollar's convertibility into gold."
https://www.imf.org/external/about/histend.htm
---
"Päivän kuva: Agent Orange myrkyttää toista sukupolvea – maksaako Yhdysvallat laskun?"
"Yhdysvaltain armeija suihkutti noin 75 miljoonaa litraa Agent Orangea sekä muita kasvimyrkkyjä silloiselle Etelä-Vietnamin alueelle vuosina 1962-1971. Operaation tarkoituksena oli tuhota viljelykset sekä viidakko, joka toimi suojana sisseille.
Agent Orangen valmistuksessa sivutuotteena syntynyt karsinogeeninen dioksidi on useissa tutkimuksissa yhdistetty muun muassa syöpiin ja erilaisiin synnynnäisiin vikoihin. Nykyisin dioksiinin määrä saastuneilla vietnamilaisalueilla on noin 300-400 kertainen sallittuun kansainväliseen maksimiin verrattuna. Tänään julkaistun raportin mukaan noin 100 000 ihmistä joutuu yhä altistumaan dioksiinille vaarallisessa määrin.
Vietnamin Punainen Risti arvioi, että noin 3 miljoonaa vietnamilaista kärsii Agent Orangen aiheuttamista terveysongelmista."
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/paivan-kuva-agent-orange-myrkyt...
---
"Four decades after Agent Orange..."
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2613038/40-years-Agent-Orange-he...
---
"40 Years on, the Vietnam War Continues for Victims of Agent Orange"
http://www.huffingtonpost.com/marjorie-cohn/40-years-on-the-vietnam-w_b_...
---
"Exclusive: CIA Files Prove America Helped Saddam as He Gassed Iran"
"But it was the express policy of Reagan to ensure an Iraqi victory in the war, whatever the cost......The Iraqis never told us that they intended to use nerve gas. They didn’t have to. We already knew, .......The U.S. knew Hussein was launching some of the worst chemical attacks in history -- and still gave him a hand."
"U.S. intelligence officials conveyed the location of the Iranian troops to Iraq, fully aware that Hussein’s military would attack with chemical weapons, including sarin, a lethal nerve agent......The Iraqis used mustard gas and sarin prior to four major offensives in early 1988 that relied on U.S. satellite imagery, maps, and other intelligence. These attacks helped to tilt the war in Iraq’s favor and bring Iran to the negotiating table, and they ensured that the Reagan administration’s long-standing policy of securing an Iraqi victory would succeed."
http://foreignpolicy.com/2013/08/26/exclusive-cia-files-prove-america-he...
---
"History lesson: When the United States looked the other way on chemical weapons"
"...during the grinding Iraq-Iran war in the 1980s.....Reagan administration knew full well it was selling materials to Iraq that was being used for the manufacture of chemical weapons, and that Iraq was using such weapons, but U.S. officials were more concerned about whether Iran would win rather than how Iraq might eke out a victory."
"Without much apparent irony, two decades later Rumsfeld and other members of the then George W. Bush administration repeatedly cited Hussein’s use of chemical weapons against own people as a justification for invading Iraq."
https://www.washingtonpost.com/news/fact-checker/wp/2013/09/04/history-l...
---
"Saddam Hussein Is Dead"
"Saddam was part of a Baathist plot to assassinate General Abdul Karim Kassem, who had overthrown the monarchy of King Faisal II a year before. Saddam escaped Iraq with a gunshot wound in the leg and spent the next six years in exile in Cairo where he had contacts with the CIA. The American spy agency was backing the Baathists at the time."
http://content.time.com/time/world/article/0,8599,1573255,00.html
---
"A Tyrant 40 Years in the Making"
"Forty years ago, the Central Intelligence Agency, under President John F. Kennedy, conducted its own regime change in Baghdad, carried out in collaboration with Saddam Hussein."
"In 1968, after yet another coup, the Baathist general Ahmed Hassan al-Bakr seized control, bringing to the threshold of power his kinsman, Saddam Hussein. Again, this coup, amid more factional violence, came with C.I.A. backing. "
"George W. Bush is not the first American president to seek regime change in Iraq. Mr. Bush and his advisers are following a familiar pattern."
http://www.nytimes.com/2003/03/14/opinion/a-tyrant-40-years-in-the-makin...

Jukka Lampinen

Ompas huvittavaa miten suuri parku nousee, kun tehdän samalllalailla kun itsekkin jatkuvasti toimitaan, väsätään puolueellisia ja yksipuolisia hölynpöly tutkimuksia.
Ulkoministeriöön voi lähettää täsmälleen saman kirjoituksen takaisin terveisin, soveltakaa tätä valitusta myös itseenne, kun teette pöljä tutkimuksia Venäjästä.

Jukka Lampinen

Jos joku puoli asiasta aina sivuutetaan, niin eiköhän se ole kapinallisten näkökannat.
Sitä Suomen ulkoministeriö ei tunnusta, siitä ei koskaan puhuta, sitä ei koskaan mainita.
Ukrainassa asuvat venäläiset, sivuutetaan totaalisesti, nitä ei ole olemassa ollenkaan.
Silti ne käy pääsääntöisesti sotaa omin voimin, toki vapaaehtoisia ja aseita on Venäjältä tullut, mutta pakottaa ei ketään voi, sen kieltää Venäjän laki.
Kapinallisten perustelut on myös hyvät, tätä Venäjään aina kuulunutta aluetta, ei olisi pitänyt liittää Ukrainaan ollenkaan.
Sama koskee Krimiä, sekään ei kuulu kulttuuriperimältään Ukrainaan vaan Venäjään.
Neuvostoliiton kommunistit, liitti laittomasti sekä Krimin että Itä-alueet Ukrainaan.
Tämä laiton liitto, olisi pitänyt purkaa siinä vaiheessa, kun Ukraina erosi Neuvostoliitosta.
Huvittavaa asiassa on, että Neuvostoliiton tarkoitus oli intekroida Ukraina, Neuvostoliittoon näillä alue liitoksilla.
Nyt Ukraina, yrittää pakolla intekroida samat alueet ukrainaan.
Joten EU-USA liittouma, jatkaa kommunistien pakkopolitiikkaa vähenmistöjen alistamiseksi.
Tällä kertaa tämä alistettu vähenmistö on venäläistä ja sitä tuntuu olevan vaikea myöntää.

Juhani Karlsson

Kuka niitä kemiallisia aseita käytti, onko jotain tuomioita oikeasti jossain annettu, käsittääkseni ei? Suomen Kuvalehdessä mielenkiintoinen juttu, samaten noiden kapinallisten tukeminen ei ole aivan sanotaanko putkeen menny (USA:n kouluttamat kapinalliset hävisivät jäljettömiin Syyriassa – "tulos on vitsi" tai tämä, pitäisikö itkeä vai nauraa: "Pentagonin aseistamat ja CIA:n tukemat kapinalliset taistelevat keskenään Syyriassa"):
---
"Johan Galtung: ”Syyrian kemiallisen aseiskun takana on Yhdysvallat”"
"”Olen 99,9 prosenttisen varma että se oli amerikkalaisten järjestämä peiteoperaatio.”
Kun väitettä sanoo rankaksi, Galtung vastaa, että on paljon rankempaa sanoa, että Assadin hallinto teki sen.
”Ei pidä unohtaa, että Assadin hallinto sanoi, että YK:n tutkijat ovat tervetulleita ja että he ovat valmiita tukeman sen työtä.”
"Galtung muistuttaa, että kun vuonna 2003 YK:n selvitystiimi teki selväksi, että ei ole olemassa riittävää näyttöä Saddam Husseinin joukkotuhoaseesta, Yhdysvalloille selvitys ei kelvannut. Ruotsalaisen Hans Blixin johtama YK:n tiimi heitettiin maasta ja hyökkäys Irakiin alkoi."
"Eikä joukkotuhoaseita koskaan löytynyt."
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/johan-galtung-syyrian-kemiallis...
---
"Syyriassa soditaan Balkanin aseilla – asekauppiaille Syyria on miljardibisnes"
"Saudi-Arabia ja Yhdysvallat ostavat Kaakkois-Euroopan maiden asevarastoja ja välittävät ne Syyriaan. Kauppa alkoi vuonna 2012 ja jatkuu yhä vilkkaampana. "
"Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA hoiti järjestelyt, Saudi-Arabia rahat. Loppuvuodesta 2012 alkoivat rahtilennot Zagrebista Jordaniaan. Pian jugoslavialaisia aseita, muun muassa sinkoja, alkoi näkyä Syyrian sotakentiltä tulevissa kuvissa ja videoissa."
"Laillista vai laitonta?
Raportin laatijoiden kysymyksiin aseviennin laillisuudesta vastattiin kaakkoiseurooppalaisissa pääkaupungeissa samalla tavalla: Saudi-Arabia ei ole asevientikiellossa.
Kaikissa näissä maissa on kuitenkin myönnetty asevientiluvat, vaikka on ollut näyttöä siitä, että aseet päätyvät syyrialaisille ryhmille. Paitsi että aseet päätyvät käynnissä olevaan sotaan, lähes kaikki niitä vastaanottavat ryhmät ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusrikoksiin.
Raportissa haastateltu Amnestyn tutkija Patrick Wilken sanoo, että toiminta näyttää olevan YK:n asekauppasopimuksen vastaista. Myös EU vaatii, että sen jäsenet ottavat asekaupassaan huomioon sen vaikutukset ihmisoikeustilanteeseen, alueen vakauteen ja aseiden mahdolliseen leviämiseen. Varsinaisen asevientikiellon Syyriaan EU on kuitenkin poistanut.
Useimmat raportissa mainitut aseiden lähtömaat ovat EU:n jäseniä ja loputkin ovat jäsenehdokkaita."
http://yle.fi/uutiset/syyriassa_soditaan_balkanin_aseilla__asekauppiaill...
---
"USA:n kouluttamat kapinalliset hävisivät jäljettömiin Syyriassa – "tulos on vitsi""
http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/usa-n-kouluttamat-kapinalli...
---
"USA lopettaa epäonnistuneen ohjelman kapinallisten kouluttamiseksi Syyriassa"
"Amerikkalaisten aseet valuivat ääri-islamistien käsiin"
"The New York Times -lehden mukaan Iranin ulkoministeri Javad Sharif sanoi viime viikolla, että Yhdysvallat on sitonut omat kätensä. Sharif vihjasi, että Yhdysvaltain liittolainen Saudi-Arabia ei halua Yhdysvaltain nitistävän Isisiä, koska se vahvistaisi al-Assadin asemaa. Al-Assad taas on saudien vihollinen."
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1444363342994
---
"LA Times: Pentagonin aseistamat ja CIA:n tukemat kapinalliset taistelevat keskenään Syyriassa"
"...kapinallisryhmien väliset taistelut korostavat sitä, kuinka vähän vaikutusvaltaa Yhdysvaltojen tiedustelu- ja sotilasviranomaisilla on rahoittamiinsa ja kouluttamiinsa ryhmiin..."
http://yle.fi/uutiset/la_times_pentagonin_aseistamat_ja_cian_tukemat_kap...
http://www.latimes.com/world/middleeast/la-fg-cia-pentagon-isis-20160327...
---
"....sisällissodassa on niin monta osapuolta eikä sota tunnu olevan enää kenenkään hallinnassa...."
"Venäjä on kuitenkin vain yksi pelaaja monitasoisessa sodassa. "
"shiiajohtoinen Iranin islamilainen tasavalta käy Syyriassa tärkeää alueellista valtakamppailua, jossa sen merkittävimpänä vastapelurina on öljyvauras sunnimonarkia Saudi-Arabia."
"Iranin ja Saudi-Arabian suhteet ovat nyt sen verran tulehtuneet, että ristiriidat tuskin loppuisivat, vaikka Venäjä vetäytyisi taka-alalle.""
Assadin vahvistuminen Venäjän tuella on ehkä viime aikoina yhdistänyt kapinallisten rivejä, mutta ei ole lainkaan varmaa, etteivätkö eri ryhmät kohdistaisi aseitaan toisiinsa, jos Assadin hallinto yhtäkkiä kaatuisi.
Näin kävi Libyassa Muammar Gaddafin jälkeen."
http://yle.fi/uutiset/analyysi_lopettaisiko_putinin_puhelinsoitto_syyria...
---
"U.S. secretly backed Syrian opposition groups, cables released by WikiLeaks show"
"....U.S. Embassy officials in Damascus became worried in 2009 when they learned that Syrian intelligence agents were raising questions about U.S. programs. ....."
"Syrian authorities “would undoubtedly view any U.S. funds going to illegal political groups as tantamount to supporting regime change,” read an April 2009 cable signed by the top-ranking U.S. diplomat in Damascus at the time. "
https://www.washingtonpost.com/world/us-secretly-backed-syrian-oppositio...
---
"U.S. secretly backed Syrian opposition groups, WikiLeaks reveals"
"Documents show the State Department has been funnelling cash to London-based satellite TV channel Barada TV, made up of a group of Syrian exiles, since 2006 to cover mass protests in the country and finance activities inside Syria as part of a campaign to overthrow President Bashir Assad."
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1377999/U-S-secretly-backed-Syri...
---
"USA: Syyriassa pitää vaihtaa Assad, ei hallitusta"
"Sen sijaan Syyrian hallituksen ja hallinnon kaataminen johtaisi valtatyhjiöön, jonka seurauksista saatiin varoittava esimerkki Yhdysvaltin sodasta Irakissa vuonna 2003, Kerry sanoi. (joka aika pitkälti on pääsyy ISIS:ksen syntyyn, valtatyhjiön luonti)"
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1449029256997
---
"Why the U.S. Military Isn’t Winning"
".... the notion that the U.S. military can bring order to chaos rooted in centuries of religious intolerance is absurd.""
".....That’s because the fire that’s consuming this corner of the globe isn’t the heart of the problem—it’s the underbrush fueling the fire. “The real challenge that we have to face is there’s an ideological battle going on here, and what is the plan to confront that?” ........ “This isn’t a military issue.”"
http://time.com/4058520/american-military-losing-wars/
---
"Clinton defends her Iraq War vote"
http://www.msnbc.com/hardball/watch/clinton-defends-her-iraq-war-vote-64...