Torstai 22.8.2019

Soini onkin Nato-mies

Luotu: 
11.4.2008 09:18
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Soini tarjoaa Suomelle turvallisuuspoliittisena ja turvatakuuratkaisuna Norjan Nato-mallia.

- Mieluummin Nato kuin EU, Soini sanoo uusisuomi.fi:lle.

Valtiosihteeri Teija Tiilikainen julkisti torstaina selonteon EU:n Lissabonin sopimukseen sisältyvästä keskinäisen avunannon velvoitteesta. Soini ei usko EU-maiden keskinäisiin sotilaallisiin turvatakuisiin.

- Sotilaalliset turvatakuut voi saada vain Natossa.

Soini on valmis viemään Suomen turvatakuiden vuoksi Naton jäseneksi.

- Norjan mallin mukaan, linjaa hän.

Soini korostaa, että hänen Nato-kantansa on henkilökohtainen. Puolueella on eri kanta.

Soini on eduskunnassa vuoden 2008 turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon valmistelua varten nimetyn parlamentaarisen seurantaryhmän jäsen.

Jaa artikkeli:

Kommentit

domino

Suomi on jo NATO:ssa. NATO:sta tulee samanlainen sana, kuin "kohu", sen sisältöä ei enää ymmärretä vaan puhutaan vaan NATO:sta siihen liittyvien, propagoitujen mielleyhtymien perusteella. Voidaan taas hyvin päästä tilanteeseen, missä luullaan että NATO on syötävää, kuten Ilkka Kanervaan kohdistettu "kohu".

Harmaasusi

...puhut. NATOssa ollaan - sitten vaikka salaa.

Muinoin rahdattiin pakkohoitoon kaikki ne jotka näki
olemattomia vihollisia ympärillään, jos olivat pikku-
ukkoja, niin katkaisuhoitoon.

Sen verran on ajat muuttuneet, että kaikki kouhat
ovat omalla wastuulla wapautettu pehmustetuista
huoneista.

Suomea ei vaivaa sinikielitauti, väri on ruskea. On
ollut jo kauan. Pelkurit hakee apua Atlantin toiselta
puolen sen sijaan että muuttaisivat sinne turvaan.

Kyllä täällä Suomessa on vain jonkun elettävä.

zsi

Timo Soini on aina ollut fiksu mies ja sitä taustaa vastaan ei ole ollenkaan yllättävää hänen nyt ilmaisemansa myönteinen kanta Suomen NATO-jäsenyydelle. Vastustajien rivit harvenevat kovaa vauhtia sitä mukaa kun kansalle tulee tietoa asenteellisen sinkkiarkku-propagandan asemasta.

Extra

Jos näin on todellakin - mistä kyllä haluan virallisen vahvistuksen - ja jos Soini saa vielä keskeiset puolueensa vaikuttajat tulemaan samoin järkiinsä, perustuslaillisista tulee monille äänestäjille merkittävä vaihtoehto tulevissa vaaleissa!

tapio_o_neva

Todellisuudessa voisi kysyä, onko Soini jotenkin kansallinen, jos hän kannattaa NATO:a. Soinin on erikoisosaamiseltaan populismin maisteri. Hän teki populismista lopputyönsä.

tapio_o_neva

EU:n takuut ovat ehdottomia, kun taas NATO:n takuista tulee käydä NATO:n 4. artiklan mukaiset konsultaatiot. Ennen Irakin sotaa Turkki kieltäytyi antamasta Yhdysvalloille turvallisuustakuita Irakissa Ranskan ja EU-jäsenyytensä vuoksi.

http://www.nato.int/docu/basictxt/treaty.htm

Article 4

The Parties will consult together whenever, in the opinion of any of them, the territorial integrity, political independence or security of any of the Parties is threatened.
Article 5

The Parties agree that an armed attack against one or more of them in Europe or North America shall be considered an attack against them all and consequently they agree that, if such an armed attack occurs, each of them, in exercise of the right of individual or collective self-defence recognised by Article 51 of the Charter of the United Nations, will assist the Party or Parties so attacked by taking forthwith, individually and in concert with the other Parties, such action as it deems necessary, including the use of armed force, to restore and maintain the security of the North Atlantic area.

Any such armed attack and all measures taken as a result thereof shall immediately be reported to the Security Council. Such measures shall be terminated when the Security Council has taken the measures necessary to restore and maintain international peace and security .

---------------

NATO:n peruskirja on puolutustusliiton peruskirja ja sitoutuu viidennen artiklan osalta YK:n 51. artiklaan.

Näin ollen seikkailupolitiikkaa Aasiassa toimeenpannaan NATO-maiden kesken NATO:n peruskirjan ulkopuolella. Vaikutusvallaton NATO-maa on altis Yhdysvaltain suoralle painostukselle Norjan ja Alankomaiden tapaan.

oksanenjuha

"EU:n takuut ovat ehdottomia, kun taas NATO:n takuista tulee käydä NATO:n 4. artiklan mukaiset konsultaatiot."

Eu:n sotilaalliset turvatakuut ovat paperitiikeri, vain Natolla on todellista kapasitettia turvata jäsenmaansa sotilaallisesti. Venäjämielisyytesi ampuu välillä yli.

tanrep

"Karjalaisten puheet ulko- ja puolustuspolitiikasta" perustuvat siihen tiettyyn realismiin, jota voi olla vaikea ymmärtää, ellei ole koskaan hakenut viisumia päästäkseen katsomaan sukunsa kotiseutuja.

Koska kukaan ei varmasti halua asettaa turkulaisia samaan tilanteeseen, Suomen NATO-jäsenyys olisi enemmän kuin toivottava asiaintila.

tapio_o_neva

"Karjalaisten puheet ulko- ja puolustuspolitiikasta" perustuvat siihen tiettyyn realismiin, jota voi olla vaikea ymmärtää, ellei ole koskaan hakenut viisumia päästäkseen katsomaan sukunsa kotiseutuja.

=> Karjalaisten puheet ovat löysiä itäsuomalaisia puheita, joita länsisuomalaisen tulee tulkita ennen uskomista.

tanrep

Vastuu on toki aina kuulijalla. :)

Olen silti sitä mieltä, että on hyvä, että Turkuun pääsee matkustamaan Länsi-Euroopasta ilman viisumia, ja että NATO-jäsenyys lisäisi tämän asiaintilan säilymisen todennäköisyyttä.

Nuijapäälikkö

Joku liikahdus NATO:n suuntaan on vireillä, koska Soini antaa tälläisen lausunnon. Venäläisten uhmakkuus uusia itäblokin ehdokasmaita herättää jo demaritkin, vasemmistoliittoa lukuun ottamatta, jotka ajattelevat kananaivoilla, mitä Suomen turvaamiseksi tarvitaan.
Venäjä on täynnä vaarattomia, hampaattomia ja alkoholisoituja ukkoja ja akkoja, mutta pieni piiri uhoo ja pitää kulisseja voimasta ja päättäväisyydestä yllä.
Siellä voidaan tehdä k.o.syystä arvaamattomia siirtoja, jotka vaikuttavat rauhanomaiseen kanssakäymiseen.
Painostusta, alistamista ja vaatimuksien lisäämistä on kasvatettu yhä enemmässä määrin.
Asiallisia neuvotteluja odottavat Suomalaiset vientimiehet ovat kauhuissaan tapahtuneesta muutoksesta Venäjällä.
Mutta Venäjällä ei ole mitään uhoamista EU+NATO:n vastaan, se häviää joka sarjassa 10-0.
Erittäin taitava veto Soinilta, imee vasemmiston ääniä puolueelleen, että ropina kuuluu.

Alexander Holthoer

Jaa että Norjan malliset turvatakuut. Ne koskevat kyllä ensisijaisesti Norjan öljyvarantoja.

Mitähän NATO keksisi puolustettavaa Suomessa? Hyökiminen täältäpäin Pietariin olisi kyllä kivaa bonusta...

nimim. "Tökitäänterävälläkepilläehkäsejatkaanukkumista"