Tiistai 18.6.2019

Suomalaisraportti roboteista: Lääkevirheet vähenevät, potilaiden turvallisuus paranee

Luotu: 
13.9.2016 09:08
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Evan raportin mukaan robotit voisivat tehdä ainakin 20 prosenttia sairaanhoitajien ja lähihoitajien työtehtävistä.
|
Robotiikkaa ja automatiikkaa hyödyntämällä voitaisiin tehdä ainakin 20 prosenttia sairaanhoitajien ja lähihoitajien työtehtävistä. Näin selviää tänään julkaistavasta Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan raportista ”Robotit töihin: Koneet tulivat – mitä tapahtuu työpaikoilla?”. 
 
Laskelma pohjautuu markkinoilla oleviin ja markkinoille tulossa oleviin robotiikan sovelluksiin. Muutos voitaisiin Evan mukaan toteuttaa nopeasti, sillä sovellukset olisivat otettavissa käyttöön 2-3 vuodessa.
 
–Käytettävissä oleva robotiikkaa soveltuu potilaiden ja tarvikkeiden kuljettamiseen, potilaiden elintoimintatietojen tallentamiseen sekä lääkkeiden annosteluun ja jakeluun. Esimerkiksi lääkkeiden jakelussa robottien on todettu vähentävän lääkevirheitä ja lisäävän potilasturvallisuutta, dosentti Mari Kangasniemi kommentoi.
 
Hoitotyöntekijän viisipäiväisestä työviikosta välitöntä potilastyötä on nykyisin arviolta alle kolme päivää. Jo käytettävissä olevan robotiikan avulla se voitaisiin Evan raportin mukaan nostaa liki neljään työpäivään viikossa.
 
Raportissa arvioidaan, että robottien yleistyminen ei  johda massatyöttömyyteen, vaikka tällaisia huolia on tuotu julkisuuteen.
 
–Tuoreen kansainvälisen tutkimuksen mukaan arviolta seitsemän prosenttia nykyisistä työpaikoista voidaan Suomessa korvata 20 vuoden kuluessa automatisoimisella, tutkimuspäällikkö Antti Kauhanen sanoo. 
 
Suomen luku jää Kauhasen mukaan useita muita OECD-maita alhaisemmaksi, sillä tuotannossa hyödynnetään jo nyt paljon automatisointia ja työvoimamme on korkeasti koulutettua. 
 
EVA Raportin ovat kirjoittaneet dosentti Mari Kangasniemi, liikkeenjohdon konsultti Cristina Andersson, tutkimuspäällikkö Antti Kauhanen, innovaatiojohtaja Taneli Tikka, tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto, tutkijatohtori Lauri Tähtinen sekä startup-yrittäjä Antti Törmänen.
 

Jaa artikkeli:

Kommentit