Sunnuntai 16.6.2019

Antero Vartian ja apteekkariliiton uusintaväittely: Apteekkien vapauttamisesta ”katvealueita” Suomeen?

Luotu: 
23.9.2016 17:02
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kansanedustaja Antero Vartia (vihr.) vaatii apteekkien määräsääntelyn purkamista.
|

Kansanedustaja Antero Vartia (vihr.) Vartia vaatii apteekkien määräsääntelyn purkamista, jotta alalle saataisiin kilpailua. Aapteekkariliiton toimitusjohtajan Merja Hirvosen mukaan sääntely auttaa asiakkaita saamaan parempaa palvelua.

Hirvonen ja Vartia keskustelivat apteekkien sääntelystä Uuden Suomen livelähetyksessä tänään perjantaina. Keskustelu oli jatkoa kesän Suomi Areenalle, jossa Vartia ja Apteekkariliitto kohtasivat edellisen kerran aiheen tiimoilta.

Hirvosen mielestä apteekkien määrää voidaan lisätä, mutta hänen mielestään on edelleen tarpeellista, että viranomainen sääntelee niiden määrää.

–Apteekkien määrää kannattaa lisätä siellä, missä sillä katsotaan olevan tarvetta. Nyt Fimea [lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus] tekee selvitystä, jossa katsotaan apteekkipalveluiden kattavuutta. Me tuemme tätä, Hirvonen kertoi.

Hirvonen arvioi, että Suomeen tulisi ”katvealueita”, jos apteekkien sääntelystä luovuttaisiin. Hän kysyi Vartialta, miten valtakunnallinen apteekkiverkosto pidettäisiin voimassa, jos määräsääntelystä luovuttaisiin.

–Kyllähän paras taho tietämään kuinka monta apteekkia tarvitaan, ovat kuluttajat, joilla on kysyntää, Vartia vastasi.

–Se, että viranomainen ylhäältä käsin päättää kuinka monta apteekkia tarvitaan, missä ne sijaitsevat ja ketkä niitä saa pitää, on auttamatta tehoton. Meillä on ollut kaksi järjestelmää, joissa näin on toimittu. Toinen on taksit, jossa nyt luovutaan sääntelystä. Jäljelle jää vain apteekkiala, hän lisäsi.

Vartia ei usko uhkakuvan apteekkien katoamisesta pikkupaikkakunnilta toteutuvan, vaikka sääntelystä luovuttaisiin. Hänen mukaansa jokainen Suomen apteekki on tällä hetkellä kannattava.

–Ei ole mitään syytä pelätä, että kannattavaa liiketoimintaa lopetettaisiin. Saattaa tietysti käydä niin, että jos on joku pikkukylän apteekki, sen viereen tulee toinen apteekki, ja ne kilpailevat keskenään, sen myötä vanha apteekki joutuu lopettamaan. Mutta se on pienen paikkakunnan asukkaiden etu, että siellä olisi kaksi apteekkia, jotka kilpailisivat keskenään, Vartia kertoi.

–Sellaista tilannetta, että ne molemmat kuolisivat pois, eikä yhtään tulisi tilalle, ei pääse syntymään. Yhtään sellaista esimerkkiä ei maailmalla ole, että kilpailun avaaminen olisi vähentänyt apteekkien määrää, hän lisäsi.

Hirvonen korosti, että ”aika moni” sivuapteekeista on sellaisia, että niiden pitämiseen sisältyy velvoite.

– Jos määrälliset velvoitteet poistettaisiin, varmasti kävisi niin, että ainakin osa sivuapteekeista lopetettaisiin, Hirvonen arvioi.

Vartian mukaan kaikki sivuapteekit ovat kannattavia.

–Jos kuitenkin kävisi niin, että on alueita, joissa kilpailun avaamisen myötä häviäisi, se maksaisi murto osan maksaa suoraan tukea jollekin proviisorille, että ”jos me maksetaan sulle korvausta 30 000 euroa vuosittain, niin suostutko pitämään tässä vastaavan kaltaista apteekkia kuin aiemmin oli”, Vartia sanoi.

Vartian mielestä Suomessa maksetaan ylihintaa lääkkeistä.

–Suomessa tukuissa lääkkeiden hinnat ovat halvempia kuin muissa pohjoismaissa. Siitä huolimatta me maksamme lääkkeistämme eniten, kun ostamme ne apteekeista. Se tarkoittaa sitä, että lääkkeiden marginaali on Suomessa isompi kuin muissa maissa, hän kertoi.

Sääntelyn purkaminen lisäisi Vartian mukaan kilpailua apteekkialalla, mikä taas vaikuttaisi lääkkeiden hintoihin.

–Kilpailun ansiosta ollaan saatu hinnat alas. Niin kauan kuin viranomaiset valvovat, kuinka monta tarvitaan ja missä ne saavat olla, todellista kilpailua ei pääse syntymään, Vartia sanoi.

Apteekkariliiton varapuheenjohtaja Sirpa Peura aiheutti viime kesänä pienen kohun Porin Suomi Areena -tapahtumassa väitellessään Vartian kanssa apteekkien sääntelystä. Hän oli ottanut sateenvarjon ja vessapaperirullan mukaansa suojaksi, koska väitti, että ”Vartialta tulee sitä itseään apteekkarien päälle”. Hän myös nosti toistuvasti esiin Vartian iän ja väitti, ettei Vartia ymmärrä asiasta mitään.

Hirvonen pahoitteli Peuran viime kesäistä käytöstä tänään suoraan Vartialle.

–Keskustelu Suomi Areenassa oli erityisesti osoitus siitä, kuinka vähissä apteekkariliiton argumentit ovat siitä, että meidän ei pitäisi luopua määräsääntelystä, Vartia totesi.

Vartia on tehnyt apteekkien sääntelyn purkamisesta kirjallisen kysymyksen kesällä, mutta ei ollut tyytyväinen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän (ps.) vastaukseen.

–Olen jättänyt uuden kirjallisen kysymyksen, ja lähestynyt uutta ministeriä [Pirkko] Mattilaa (ps.) siitä, minkälaisia ongelmia liittyy siihen, että tämä järjestelmä ei ole tehokas, Vartia kertoo.

Hän kertoo, että vihreät on puolueena asian takana. Hän arvioi, että vihreät on tulevaisuudessa ennemmin tai myöhemmin hallituksessa, ja silloin asiaan tulisi muutoksia, jos ei sitä ennen.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Vaikka Vartia on vihreä, niin kyllä hän tässä apteekkiasiassa on oikeassa.
Kaikkialla maailmassa missä olen ihan henkilökohtaisesti paikan päällä killunut on käynyt selväksi, että joka ikisessä maassa missä apteekki on vapautettu ja reseptittömät vapautettu sekatavarakauppoihin, apteekin löytäminen pikku kylissäkin on helpompaa ja lääkkeet halvempia yleisesti otettuna. Palvelu on aina ollut täysin hyvää joka maassa.
Varmaa on, että tarjonta lisääntyy ja laatu ei yhtään heikkene jos apteekkimonopoli puretaan.

Tätä eivät vain varmuudella tiedä muut kuin ne henkilöt jotka ovat täyden mittakaavan vertailun ympäri maailmaa voineet kokea. Minä olen.

Kaikissa muissa asioissa pidän kuitenkin vihreitä sekä ilmasto, luonto, että yhteiskuntatuholaisina joilla ei toiminnassaan ole mitään sidettä järkeen tai hyvän laatuisen maailman tavoitteluun.

Kalle Karvinen

"täyden mittakaavan vertailu" - tarkoittaa tässä yhteydessä sitä että

- Olet asioinut vertailumaan sisällä apteekeissa kaikilla apteekkitoiminnan kannalta eri tyyppisillä toiminta-alueilla
- Olet hankkinut kaikkialla yllämainituilla alueilla sekä resepti- että käsikauppalääkkeitä
- Olet hankkinut kaikkialla yllämainituilla alueilla reseptilääkkeiden osalta sekä pieni- että suurimenekkisiä tuotteita

Jos näin on - niin uskotaan.

Mielestäni apteekkitoiminnan vapauttamisessa olennainen komponentti ennen keskustelun aloittamista on jako käsikauppa- / reseptilääkkeisiin jotka ovat käyttäjänäkökulmasta 2 täysin eri asiaa.

Periaatteessa käsikauppatavaran 100 % vapauttamiselle ei ole esteitä jos logistiikka kyetään järjestelemään siten ettei lääkejakelun kokonaiskustannus nouse.

Muutoin en kannata vapauttamista, varsinkaan reseptilääkeiden osalta. Suomessa vallitsee lääkekaupassa sekä määrä- että hintasäätely jota ruuvaamalla saadaan tarvittaessa haluttu vaikutus eli hintojen lasku ja saatavuuden paraneminen aikaiseksi ihan nykyjärjestelmän piirissä.

Muuten, esimerkiksi Yhdysvalloissa missä apteekkitoiminta on täysin vapautettu on viimeiset 10 vuotta pidetty median kestoaiheena ihmettelyä siitä mikä on mennyt vikaan kun Yhdysvalloissa on maailman kalleimmat reseptilääkkeet.

Apteekkitoiminnan vapauttaminen tekisi suomessa saman tien saman minkä muuallakin pohjoismaissa eli lääkejakelu olisi kohta muutaman kansainvälisen pääomasijoittajien omistaman jätin hallussa. Se tuskin johtaisi vähän pidemmällä aikavälillä kuluttajan iloksi.

Mikko Toivonen

""täyden mittakaavan vertailu" - tarkoittaa tässä yhteydessä sitä että

- Olet asioinut vertailumaan sisällä apteekeissa kaikilla apteekkitoiminnan kannalta eri tyyppisillä toiminta-alueilla
- Olet hankkinut kaikkialla yllämainituilla alueilla sekä resepti- että käsikauppalääkkeitä
- Olet hankkinut kaikkialla yllämainituilla alueilla reseptilääkkeiden osalta sekä pieni- että suurimenekkisiä tuotteita

Jos näin on - niin uskotaan."

Minun osaltani kaikki nuo tunnusmerkit täyttyvä kirjaimellisesti ja se päteen todella hyvin monen asutun maan osalta ja päälle kymmenien vierailtujen maiden osalta satunnaistarkistusten kohdalta.

Minä en muutenkaan tietoisesti kirjoita soopaa vaan systemaattisesti pyrin kertomaan sekä totuuden että suhteellisuuden.

Tietysti olen ihminen ja saatan joskus muistaa asioita väärin. En tosin muista milloin ;)
Siitäkin huolimatta pyrin myös koko ajan päivittämään omaa uskomilleni faktoille perustuvaa käsitystä asioista.
Elämänkokemuksen linja tietysti pakottaa laittamaan hyvin tiiviin seulan monen ideologian, ensisijaisesti Vihreiden, Kepulaisten ja Idealistivassareiden linjojen kohdalla. Muiden kohdalla asiakohtaisen linjan suodattimia.

Rauno Partanen

"Muuten, esimerkiksi Yhdysvalloissa missä apteekkitoiminta on täysin vapautettu on viimeiset 10 vuotta pidetty median kestoaiheena ihmettelyä siitä mikä on mennyt vikaan kun Yhdysvalloissa on maailman kalleimmat reseptilääkkeet."

Mahtaisiko patenteilla olla jotain tekemistä asian kanssa? TTIP:n myötä pääsemme nauttimaan näistä mukavan mielivaltaisista hinnankorotuksista paitsi lääkkeiden, myös ruoan (esim. siemenpatentit) ja keskimäärin kaiken muunkin kulutettavan saralla, eläköön "vapaa"kauppa!

https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/sep/22/epipen-maylan-ceo-...

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #8

Me kaikki tiedämme, että Yhdysvalloissa kaikki terveydenhuoltoon liittyvä on kutakuinkin pielessä ja juuri lääketeollisuuden mahtavan lobbaamisvoiman johdosta.

Minunkaan vertailuihini ei Yhdysvallat kuulunut vaikka olen sielläkin asunut, mutta en silloin ollut apteekin tai sairaanhoitopalvelujen tarpeessa.

Minun vertailuni maat ovat Euroopasta. Lähi-Idästä ja Kauko Idästä. Afrikassakaan en ole lääkintäpalveluja käyttänyt vaikka olen kautta mantereen lukuisissa sen maissa useasti vieraillut.

Jokainen, jos haluaa subjektiivinen olla, voi poimia subjektiivisyyttä tukevan esimerkin jostain maailmasta

Teemu Terava

Lupakartellien purkamista vastustetaan jatkuvasti samalla verukkeella. Palvelu loppuu sieltä tai täältä, jos kartelli puretaan ja kilpailu vapautuu.
Lääkkeet voitaisiin aivan hyvin myydä päivittäistavarakaupan lääkeosastolta. Sieltä ammattilaiset toimittaisivat reseptilääkkeet ja neuvoisivat päänsärkypulverien ostajia aivan kuten nykyisinkin.
Terveyskeskusten ja sairaaloiden yhteydessä voisi myös olla apteekki, josta potilas saisi lääkket mukaansa lääkärikäynnillä.
Suuri ongelma tässä maassa on virkamiesten ehtymätön tarve keksiä itselleen turhaa tekemistä, josta seuraa erilaisia markkinoiden ja kilpailun vääristymiä sekä älyttömän korkea kustannustaso, joista saamme kaikki kärsiä.

Lauri Gulin

Ihan sama mistä "kartellista" sääntelystä tms. toiminnasta keskustellaan, on puolustajien perustelu aina sama. Uhkaillaan osan Suomea ja kuluttajia jäävän vallan palvelun ulkopuolelle, hintojen nousevan, kuluttajien turvallisuuden vaarantuvan ja ties mitä muuta. Tosiasiallisesti he pyrkivät säilyttämään vallitsevan olotilan. Helppo elää kun ei ole kilpailua häritsemässä liiketoimintaa. Katteet ja sitä kautta tulos pysyy kunnossa, kun ei tarvitse kuunnella lainkaan tyhmien asiakkaiden mielipiteitä tai toiveita. Aika on ajanut näiden luvanvaraisten kartellien ohi ja kauan sitten. Jäykät toimintamallit korottavat kustannuksia, jonka me kaikki maksamme.

Miika Lehtinen

" Vartian mukaan kaikki sivuapteekit ovat kannattavia" Hehheh! Jos Antero on näin pihalla asioista niin miksi edes keskustelee asiasta? Miten joku voi väittää että kannattamaton apteekki pysyisi esim. jollain pikku paikkakunnalla vapauttamisen jälkeen. Edelleen se Fimea päättää lääkkeiden hinnoista ei apteekki itse. Miksi siitä ruotsista ei nyt oteta mallia kun siellä meni jo lääkkeiden kauppoihin vieminen persiilleen myrkytys tapauksien vuoksi?