Sunnuntai 26.5.2019

Kokoomuksen Männistö-Räty-Turunen-ketju hermostutti opposition: ”Päätöksenteosta suuryritysten johtoon bonuksille”

Luotu: 
28.9.2016 19:39
Päivitetty: 
28.9.2016 19:46
  • Kuva: Ossi Kurki-Suonio / Uusi Suomi
    Kuva
    Joonas Turunen, Lasse Männistö ja Laura Räty kokoomuksen vaalinvalvojaisissa. Arkistokuva vuodelta 2011.

Sosiaalisessa mediassa on keskiviikkona ihmetelty uutistietoja jälleen yhden kokoomuslaisen vaikuttajan siirtymisestä yksityisen terveydenhoitoyrityksen palvelukseen.

Asiaan ottavat kantaa myös vasemmistolaisia oppositiopuolueita edustavat kansanedustajat Li Andersson (vas.) ja Sanna Marin (sd.). 

Andersson listaa tähän asti tapahtuneen tiedotteessaan. Entinen kansanedustaja ja kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Lasse Männistö siirtyi vuonna 2015 Mehiläisen terveydenhuollon ulkoistusten johtajaksi. Viime keväänä puolestaan Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaava kokoomuslainen apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty siirtyi Terveystalon palkkalistoille. Tänään kerrottiin, että kokoomuksen ministeriryhmän erityisavustaja Joonas Turunen siirtyy Mehiläisen liiketoiminnan kehityspäälliköksi.

Vasemmistoliittoa johtavan Anderssonin mukaan kokoomuksen tuolileikille on saatava loppu ja poliittisten vaikuttajien siirtymisille yritysten palvelukseen karenssiaika. Iltalehden mukaan tällainen karenssilaki onkin jo tekeillä.

- Kokoomus on tehnyt sote-uudistuksesta yhden tämän maan suurimmista yksityistämishankkeista. Uudistuksen uusi päätavoite vaikuttaakin olevan markkinoiden avaaminen suurille monikansallisille terveysjäteille, Andersson väittää.

- Sopivasti keskeisissä asemissa päätöksenteossa olleet kokoomuslaiset siirtyvät nyt suuryritysten johtoon havittelemaan bonuksia onnistuneesta yksityistämisestä, hän syyttää.

SDP:n varapuheenjohtaja Marin puolestaan puhuu lainausmerkeissä korruptiosta.

– Kokoomuksen malli: ensin kanavoidaan sote-uudistuksella veronmaksajien rahat yksityisille terveysfirmoille ja sitten siirrytään näiden firmojen palkkalistoille kuittaamaan tehdyn työn hedelmät. Tätä on suomalainen “korruptio”, jota vastaan lainsäädäntö ei juuri tarjoa keinoja, Marin kirjoittaa Facebookissa. Päivityksestä kertoi aiemmin Demokraatti.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Pekonen

No, mutta tämähän vain varmistaa hallituksen Sote-projektin etenemisen. Kepu saa maakuntahallinnon ja kokoomuslaiset tekee tiliä! Turha sitä on ihmetellä ja kadehtia. Ei kai siellä nyt kukaan yhteistä hyvää ajamassa ole huonolla palkalla. Sitäpaitsi onhan meillä ärhäkkä oikeuskansleri, joka kyllä huoletii, että mitään korruptiota ei esiinny.

Juhani Karlsson

"Mutta politiikassa asiat vanhan totuuden mukaisesti ovat sitä miltä ne näyttävät."
-
"Kaikki tässä on tietenkin aivan laillista. Mutta läheltä piti, ettei olisi. Hallitus yritti 2014 säätää lain, joka olisi nimen omaan asettanut Rädyn tapaisille korkeille virkamiehille karenssin, jonka aikana he eivät saa suoraan viedä kaikkea veronmaksajien kustannuksella hankittua tietoa ja osaamista yksityisen bisneksen hyväksi. Jostain syystä eduskunnan hallintovaliokunta kuitenkin pyyhki nimenomaan karenssipykälät lakiesityksestä pois."
-
-
---
"Näkökulma: Rumalta näyttää, kokoomus - taas kerran"
"Kokoomus voitti hallituksen sote-kriisissä terveyspalveluiden valinnanvapauden. Ja nyt Petteri Orpon lähin avustaja siirtyy yksityiseen terveysyritykseen tekemään rahaa valinnanvapaudella, ..."
"Tunnetusti veronmaksunsa Suomeen minimoivan, pääosin ulkomaisten pääomasijoittajien omistaman Mehiläisen tiedotteen mukaan "Turusen vastuulla on erityisesti terveyspalveluiden, työterveyshuollon ja sairaalapalveluiden ulkoistukseen liittyvä myynti julkiselle sektorille"."
"Turusella on puheenjohtaja Petteri Orpon lähimpänä avustajana, kokoomuksen ministeriryhmän erityisavustajana, valtiovarainministerin erityisavustajana sekä muiden kokoomusavustajien esimiehenä ollut merkittävä rooli paitsi puolueen sisällä myös valtakunnallisessa politiikassa. Hän ei vain ole ollut julkisuudessa selittelemässä päätöksiä, se on ollut ministerien tehtävä.
Hallituspuolueiden ykkösavustajien kuten Turusen yhtenä tärkeänä tehtävänä - varsinkin jos ministereillä on muita kiireitä - on sovitella eripuraiset hallituspuolueet yhteisen lopputuloksen taakse. Näin kävi esimerkiksi viime marraskuussa, jolloin Suomeen leimahti hieman yllättäväkin hallituskriisi, kun keskusta ja kokoomus kinastelivat sote-uudistuksen maakuntien määrästä ja palveluiden valinnanvapaudesta.
Lopulta keskusta sai haluamansa 18 maakuntaa ja kokoomus terveyspalveluiden valinnanvapauden, jonka uskotaan hyödyttävän erityisesti Mehiläisen kaltaisia yksityisiä alan jättiläisiä.
Turusella oli tässä sovussa olennainen rooli.
Ja nyt hän lähtee Mehiläiseen vastaamaan juuri sote-uudistuksen valinnanvapauden kannalta olennaisista terveyspalveluiden ulkoistuksista."
"Mehiläinen puolestaan saa rahoilleen vastinetta täydellä salkullisella tuoretta tietoa ja taitoa sote-uudistuksesta ja hallituksen tulevista suunnitelmista. Sellaista tietoa, mitä monilla alan muilla ja erityisesti pienemmillä toimijoilla ei ole. Ja joka hyödyttää, kun on aika jättää tarjoukset eri kuntien terveyspalveluiden ulkoistuksista."
"Monissa läntisissä demokratioissa ollaan tarkkoja siitä, että poliitikot eivät siirry suoraan yksityiselle puolelle hyödyntämään politiikassa keräämäänsä luottamuksellistakin tietoa - ja tekemään sillä rahaa työnantajalleen ja itselleen, mahdollisesti veronmaksajien kustannuksella. Monissa maissa onkin määrätty pitkiäkin karenssiaikoja. Suomessa tästä ei luonnollisesti olla oltu huolissaan. Päinvastoin. Siksi meillä puuhaileekin nyt sote-palveluiden ulkoistusten kimpussa yksityisissä terveydenhuoltoalan yrityksissä kolme kokoomuslaista poliitikkoa, jotka vielä hetki sitten olivat suunnittelemassa sote-uudistuksia poliitikkoina."
"Hauskaahan tässä on tietysti vielä se, että sote-uudistuksen myötä markkinoille tulevista veronmaksajien valinnanvapaus- ja ulkoistusrahoista kilpailevat Räty (kok), Männistö (kok) ja Turunen (kok) ovat kaikki hyviä ystäviä keskenään"
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016092822384416_uu.shtml
---
"Vasemmistopoliitikot tyrmistyivät Orpon avustajan loikkauksesta lääkärifirmaan: "Hän voi käyttää tietojaan voitontavoitteluun""
"Räty ja Männistö siirtyneet aiemmin"
"Muun muassa sosiaali- ja terveysministerinä ja Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavana apulaiskaupunginjohtajana toiminut Laura Räty (kok.) siirtyi kesällä yksityisen terveyspalveluyhtiö Terveystaloon liiketoimintajohtajaksi.
Kokoomuksen entinen kansanedustaja ja kuntapoliitikko Lasse Männistö työskentelee puolestaan nykyisin Mehiläisessä terveydenhuollon ulkoistuspalveluista vastaavana johtajana."
http://yle.fi/uutiset/3-9198522
---
vanhoja:
--
"Tämä mainos näyttää, kuinka korruptoitunut on suomalainen systeemi"
"Rädyllä oli Suomen sosiaali- ja terveysongelmaan selkeä vastauskin: sosiaali- ja terveysjärjestelmä täytyy uudistaa siten, että ihmisten valinnanvapaus lisääntyy. Tämä on poliitikkomainen ilmaisu sille, että yksityiselle lääkäribisnekselle annetaan enemmän roolia."
"Eli aluksi hän oli luomassa niitä lakeja ja sääntöjä, joissa yksityisten terveydenhuoltofirmojen bisnestä helpotetaan, ja sitten hän ryhtyi itse yksityiseen terveysbisnekseen. Siellähän hän on aivan korvaamattoman arvokas henkilö, kun sattuu nyt tuntemaan joka ikisen lakipykälän, hallintohimmelin, tilauskaavakkeen ja jokaisen keskeisen ihmisen koko alalta."
"Kaikki tässä on tietenkin aivan laillista. Mutta läheltä piti, ettei olisi. Hallitus yritti 2014 säätää lain, joka olisi nimen omaan asettanut Rädyn tapaisille korkeille virkamiehille karenssin, jonka aikana he eivät saa suoraan viedä kaikkea veronmaksajien kustannuksella hankittua tietoa ja osaamista yksityisen bisneksen hyväksi. Jostain syystä eduskunnan hallintovaliokunta kuitenkin pyyhki nimenomaan karenssipykälät lakiesityksestä pois."
http://nyt.fi/a1463194328361?ref=tf_iHSiltapuluboksi&utm_campaign=tf-hs&...
---
"Näkökulma: Rädyn siirto on härskiä sote-sisäpiiritiedon hyväksikäyttöä"
"Kokoomukselle koko sote-uudistuksen tärkein asia on ollut valinnanvapauden lisääminen, eli suomeksi sanottuna yksityisten (kok) sosiaali- ja terveyspalveluiden tarjoajien bisnesmahdollisuuksien lisääminen. Tällaisia alan yrityksiä ovat muun muassa Mehiläinen ja Terveystalo, jotka ovat päässeet otsikoihin niin sanotusta verosuunnittelusta (kok) eli Suomeen maksettavien verojen minimoimisesta."
"Viime kevään eduskuntavaaleissa ministeri Räty yritti päästä kansanedustajaksikin, mutta kansa oli toista mieltä. Kokoomus kuitenkin pestasi Rädyn hallitusneuvotteluihin. Räty edusti kokoomusta luonnollisesti neuvotteluryhmässä, jossa väännettiin sote-uudistuksesta, eli - tadaa! - valinnanvapaudesta ja yksityisten palveluntarjoajien asemasta."
"Räty (kok) palasi hallitusneuvottelujen jälkeen Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaiskaupunginjohtajaksi. Eli Suomen pääkaupungin ylimmäksi päättäjäksi sote-asioissa kuten - kerrataanpa vielä - palveluiden ostamisessa ulkopuolisilta palveluntarjoajilta (kok), esimerkiksi Mehiläiseltä ja Terveystalolta."
"Mutta politiikassa asiat vanhan totuuden mukaisesti ovat sitä miltä ne näyttävät."
"Räty ilmoitti jättäytyvänsä saman tien pois apulaiskaupunginjohtajan tehtävistä, jotta ei syntyisi jääviysongelmia. Rädyn silmiksi ja korviksi Helsingin sote-politiikan sisäpiiriin jää kuitenkin hänen bestisystävänsä, kaupunginvaltuuston kokoomusryhmän puheenjohtaja, ex-kansanedustaja Lasse Männistö, joka on myös erikoistunut sotessa valinnanvapauden eli yksityisten palvelujen puolustamiseen."
"Ja jos ja kun sote-uudistuksen valinnanvapaus toteutuu kokoomuksen haluamalla tavalla, kumpikin heistä tulee hyötymään taloudellisesti päätöksistä, joita ovat olleet itse - luonnollisesti demokratian nimissä - tekemässä. Jossain läntisessä sivistysvaltiossa asia saattaisi herättää kysymyksiä ja ihmetystä, mutta Suomi onkin osa korruptoitunutta Itä-Eurooppaa."
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016051221553895_uu.shtml
---
"Laura Rädyllä on paljon tietoa, josta uusi työnantaja hyötyy – karenssit ovat puhuttaneet kauan mutta edistyneet vain vähän"
http://www.hs.fi/kaupunki/a1463029705129

Marja-Liisa Kalkela

Oliko tuo jotain uutta Kepu/kokoomuksen lehmäkaupoista?
Johan sitä on aina kun nuo kaksi on hallituksessa tapahtunut.

Aho/Viinanen jakoi kuin Sipilä/Orpo nyt Maatiloille ja rikkaille verohelpotuksia,poisti veroja.Kansa seisoi työttömänä leipäjonossa.

-10 Sulle-Mulle leikki:
Kok kelamaksunpoisto (jonka kansa maksaa hinnoissa ja Alv-10-
Kepulle takuueläke (tilallisille)

Nyt Sote joka on koko ajan ollut kepu/kok näpeissä.
Jo -07 lähtien.
Paras-hanke-Kiviniemi,Sarkomaa,Risikko,Virkkunen
kuntauudistus= Kiviniemi,Tölli,Virkkunen
=Sote : Rehula vetäjänä -10-16.

(M.Gusenina syötiin pois jarruttamasta julkisenpuolen terveyspalveluiden alasajoa ja vanhuspalveluiden hoitajamitoitus vaatimuksia.)

torsti tuukkanen

Asia ,valinnanvapaus sotessa, on juuri se keino jolla SUURI puhallus sotessa
toteutetaan.Miten kepu on saamisensa varmistanut,tulee näkymään maakunta-
tasolla.Kunnillekin jää vielä paljon rahaa kupattavaksi ja senhän kepu osaa.
Antti Rinteen pitäisi oppia puhumaan kovaa ja selkeästi demarien kantoja esit-
tiessään,eikä joka puheenvuorossaan ensi kiitä hallituksen esitystä ja sitten
sivulauseessa mumisee demarien kannan.