Maanantai 18.2.2019

Hovioikeus tuomitsi Jari Aarnion Trevoc-jutussa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
30.9.2016 10:10
Päivitetty: 
30.9.2016 10:14
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Hovioikeus on tuominnut Jari Aarnion vankeuteen niin sanotussa Trevoc-jutussa.

Aarnio tuomittiin vankeuteen kolmeksi vuodeksi ja viralta pantavaksi sekä menettämään sotilasarvonsa.

Hovioikeus luki Aarnion syyksi törkeän virka-aseman väärinkäyttämisen lisäksi myös törkeän petoksen ja törkeän lahjuksen ottamisen.

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että Aarnio oli esteellinen valmistellessaan Helsingin poliisilaitoksella rikosylikomisarion virassa laitehankintoja Trevoc Oy:ltä. 

Aarnion tuomio koveni hovioikeudessa

Helsingin käräjäoikeus oli tuominnut Aarnion vankeuteen vuodeksi kahdeksaksi kuukaudeksi. Käräjäoikeus katsoi viime vuoden kesäkuussa, että Aarnio syyllistyi virka-aseman väärinkäyttämiseen. Käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi syytteen törkeästä lahjuksen ottamisesta, mutta katsoi Aarnion syyllistyneen perusmuotoiseen lahjuksen ottamiseen. Käräjäoikeus katsoi Aarnion syyllistyneen myös rekisterimerkintärikokseen. Sitä vastoin syytteen törkeästä petoksesta käräjäoikeus hylkäsi. 

Nyt hovioikeus hyväksyi kaikki syyttäjän rangaistusvaatimukset, joten Aarnio tuomittiin myös törkeästä petoksesta ja törkeästä lahjuksen ottamisesta.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Laine

Hovioikeus pystyi katsomaan asiaa viileämmin ja antoi maallikonkin mielestä oikeamman tuomion. Hyvä niin ja paha saa palkkansa. Samalla tulee iso kolhu asianajaja Leppiniemen maineeseen, kun ei osannut tai pystynyt asiakastaan neuvomaan tyytymään käräjäoikeuden tuomioon. Voi myös kysyä, että halusikokaan neuvoa.

Esko Riikonen

Vaikka Aarnio olisi tyytynyt tuomioon, niin syyttäjä ei olisi tyytynyt. Eihän Aarnion tyytymättömyys nostanut tuomiota.

Tässä on vahvasti astian makua. Aarnioon on satsattu niin paljon veroeuroja, että järjestelmän uskottavuuden takia annettiin lisää tuomiota. Normaalistihan hovi näkee lieventäviä syitä tuomioissa.

Ja sama toistunee huumesytteiden kanssa. Kaksi vuotta vangittuna ja kymmenien poliisin työ sinä aikana ei saa mennä hukkaan. Järjestelmää pitää pitää uskottava. Jos Aarnio todettaisiin syyttömäksi kuten Auer, siitä seuraisi satojen tuhansien korvaukset ja maineen ja uskottavuuden menetys syyttäjälaitokselle. Myös KRP:lle. Sitä ei tulla sallimaan?

Mikko Toivonen

On kuitenkin muistettava, että toistaiseksi tuomio on annettu oikeuksien "mielipiteiden" pohjalta, kun syytetty kiistää ja näyttö on kaikissa esitetyissä syytteissä "harkinnanvarainen"

Myös vielä päättämättömässä huumausaineosassa on jätettävä mahdollisuus sille, että todellisuudessa on tehty hyvää konnien kiinnisaamiseen tähtäävää soluttautumis-, ja peitetoimintaa, minkä jokin osapuolista nyt haluaa kääntää päälaelleen eli lainvalvojan hyvän toiminnan rikokseksi.

Joka tapauksessa syyttäjän hakema 13 vuoden ehdoton kokonaisrangaistus on täysin suhteeton, sillä edes pahimmat "sarjamurhaajat" eivät meillä yleensä saa kuin elinkautisen miksi yleisessä käytännössä on muodostunut muistaakseni 12 vuotta.

Tämä massiivinen vankeusvaatimus hyvin epämääräisesti määriteltävissä olevista rikoksista vaikuttaa kyllä erittäin pahasti kostolta eikä suhteelliselta oikeudelta.

Toisaalta minä ajattelen kuten tavallinen kansalainen enkä kuten syyttäjä tai tuomari, en edes kuten poliisi

Esko Riikonen

Oikeusoppineet ovat todenneet, ettei "savuavaa asetta" ole löytynyt. Jotenkin tulee mieleen, että syytteitä on niin paljon, että toivotaan joidenkin tulevan hyväksytyksi.

Se on kumma, ettei esimiesporukka tai muut ole huomanneet mitään sellaista, mitä syyttäjä on huomannut. Jos olisi vilkas mielikuvitus, niin voisi kehittää mahtavan teorian.

Heikki Karjalainen

Kunhan Aarnion porukka ukaltaisi paljastaa kaikki asiat, mitä he tietävät niin poliisin kuin rikollisten toiminnasta ja toimintatavoista. Mutta eivät, koska se paljastaisi poliisin salaiset toimintatavat. Nyt Aarnio menee poseen muun poliisiorganisaation pakoilun vuoksi. On vähän niinkuin kansainäväliset valoilun agentit- kuollaan, jos jotain vuotaa, että organisaasio ja salaisuudet säilyvät.