Keskiviikko 22.5.2019

Ahtisaari ryöpyttää: ”Demarit ja ay-liike ovat romuttamassa hyvinvointivaltiota”

Luotu: 
4.10.2016 13:02
Päivitetty: 
4.10.2016 17:51
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Presidentti, Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2008 saanut Martti Ahtisaari.
|

SDP-taustainen presidentti Martti Ahtisaari katsoo Suomen työmarkkinoiden olevan lähes itsemurhatiellä ja pitää jääräpäistä ay-liikettä suurena syypäänä hyvinvointiyhteiskunnan alamäkeen.

Presidentin kriittinen suhtautuminen työmarkkinatilanteeseen ja ammattiyhdistysliikkeeseen nousee toistuvasti esiin uutuuskirjassa Miten tästä eteenpäin (Docendo 2016), joka kuvaa Ahtisaaren sekä diplomaatti Jaakko Iloniemen ja emerituspäätoimittaja Tapani Ruokasen keskusteluja. Vaikka kirjan pääaihe on maailmanpolitiikka, myös Suomen tulevaisuutta pohditaan.

Ahtisaari ei säästele myöskään entistä puoluettaan.

– Nykyistä työmarkkinakeskustelua katsellen tuntuu, että olemme melkein itsemurhatiellä, hän muun muassa sanoo jatkaen pohdintaa pitkin kirjan.

– On käsittämätöntä, että demarit ja ay-liike ovat nyt romuttamassa hyvinvointivaltiota.

Ahtisaaren mielestä on ymmärrettävää, että Sdp sai ”aika tavalla korvilleen eduskunnassakin”.

– Se oli syystä. Miten tuommoista porukkaa voisi äänestää? Miksi he antoivat ammattiyhdistysliikkeen kaapata vallan? hän pohtii.

Lue lisää: Ahtisaaren tarina kolmesta kolkuttelevasta herrasta – ”Olen haikaillut niitä aikoja”

Ilmeisesti Ahtisaari katsoo, että puolueet ja etenkin Sdp ovat päästäneet ay-liikkeen liian suureen päätösvaltaan. Nobelistin mielestä ammattiyhdistysliikkeen, Ahtisaaren sanoin työssäkäyvien ”intressiorganisaation”, kykenemättömyys uuteen merkitsee tämän seurauksena sitä, että Suomen talous ajetaan alas.

Keskustelijakolmikon mukaan suomalaisia suojelevat koneistot ja eturyhmät ovat muuttumassa ongelmaksi. Ahtisaaren mukaan ”niitten jääräpäisyys vaarantaa hyvinvointiyhteiskunnan”.

– Tämmöisille vasemmistoliittolaisille pitäisi tehdä selväksi, ettemme voi maksaa heidän vaatimiaan palkkoja, jos emme saa mitään myytyä. Se on heidän linjansa, Ahtisaari sanoo.

Kirjan lausumien perusteella vaikuttaa siltä, että Ahtisaaren mielestä jääräpäinen sitoutuminen työehtosopimusten mukaisiin palkkoihin ja yleissitovuuteen vaikuttaa olevan suurin ongelma. Julkistustilaisuudessa hän kuitenkin pehmensi kantojaan ja antoi erityisesti palkkatasoa koskevista näkemyksistään erilaisen kuvan kuin kirjassa.

Ahtisaaren mukaan Suomessa ei vieläkään ymmärretä, että kaupankäynti on muuttunut globalisaation seurauksena täysin.

– Sitä osoittavat työntekijä- ja antajajärjestöjen neuvottelut. Jos ymmärrystä olisi, neuvottelut olisivat olleet kokonaan toisenlaiset – tiedettäisiin, ettemme pärjää, jos ylihinnoittelemme itsemme. Jos pannaan tienestit puoliksi, pärjäämme, hän sanoo kirjassa.

– Mistä löytyy hallitus, joka lähtee ajamaan alas etuuksia, joihin ei ole varaa?

Maahanmuuttajille alempia palkkoja, kansalaisille työvelvoite?

Ahtisaari väläyttää kirjassa muun muassa työehtosopimusten mukaisten palkkojen alittamista ainakin maahanmuuttajien osalta. Hän olisi valmis tietyissä tapauksissa joustamaan ajattelusta, että ei pidä ryhtyä tekemään töitä ”alle sovittujen taksojen”.

– On eri juttu, jos väki tuleekin Baltian maista tai pakolaisina. Tätä täytyisi miettiä. Jos ihminen ei osaa mitään, ei hän voi saada samaa korvausta kuin ammattilainen samassa työssä, Ahtisaari pohtii.

Keskustelussa ihmetellään Suomen 30 000 avointa työpaikkaa.

– Eikö maahanmuuttajia voitaisi nyt käyttää näissä töissä, vaikka sitten pienemmällä palkalla? Ahtisaari miettii yhä.

Tähän Iloniemi vastaa: ”Ei. Yleissitovuus!”.

Ahtisaari pohtii myös, eikö ihmisille – niin maahanmuuttajille kuin suomalaisillekin – voisi asettaa jonkinlaista työvelvoitetta.

– Miksi emme voisi aloittaa helpoilla muutoksilla – esimerkiksi niin, että ihmisen täytyy tehdä jotain saadakseen minimitoimeentulon sosiaaliturvasta, hän sanoo.

– Jos suomalaiset määrättäisiin työvelvollisiksi, myös maahanmuuttajat voitaisiin velvoittaa. Ei olisi niin olennaista, mitä se työ olisi.

Ahtisaari oli SDP:n jäsen ennen presidenttiyttään, mutta tuli puolueen presidenttiehdokkaaksi politiikan ulkopuolelta eikä koskaan kuulunut puolueen ydinvaikuttajiin. Nykyisin hän on sitoutumaton.

Lue myös:

Kansliapäällikön palkka-avaus tyrmistyttää – ”Pää pois pensaasta, porvarit”

Professori: Tämän takia sunnuntailisä on niin suuri – ”Ongelmallista nyky-yhteiskunnassa”

Professorin väläytys: Suomen yleissitovuus perustuslain vastaista?

Valtakunnansovittelija avautuu työmarkkinoiden asenteesta

Risto Siilasmaa kyllästyi riitelyyn työpaikoista: ”Peilin edessä pitäisi olla ruuhkaa”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Virtanen

Ei euro mitään romuta. Kustannustaso vaan on liian korkea. Se romuttaa kilpailukyvyn. Ihan sama mikä on valuutta, jos työkustannukset ovat korkeammat kuin kilpailijoilla. Ja nuo kotimaiset hinnat seuraavat myös kotimaisen työvoiman kustannustasoa.

Raimo Laine

EU:n virallisen tilaston Eurostatin mukaan Suomen kustannustaso on lähellä Euromaiden keskitasoa ja alempi kuin mm. Ruotsisssa ja Saksassa.
Eurovapaassa Ruotsissa menee Suomea paremmin, kun valtiolla on suurempi liikkumavapaus.

Kaarlo Kunnari
Vastaus kommenttiin #40

Kyse ei ole yksinomaan palkasta, vaan kokonaiskustannuksista ja siinä meillä on korjattavaa. Hyvänä esimerkkinä voi pitää vesipulloa. Pullo (pieni) vettä maksaa meillä 1-2- euroa ja Espanjassa 30 senttiä. Iso pullo vettä (5 litraa) maksaa meillä 3-4 euroa ja Espanjassa 58 senttiä (Mercadona). Meillä ei ole vedestä pulaa sitä on joka paikassa. Espanjassa on vedestä pulaa ja sitä pitää jopa tehdä merivedestä. Meillä on joku vika systeemissä, kun kaikki on ylikallista, paitsi palkat. Palkat ovat kuten kommenteissa on kerrottu keskipalkkoja, jos vertaa Saksaan ja Ruotsiin tai vastaaviin maihin. Selvittäkää missä on vika elinkeinoelämä ja työmarkkinajärjestöt yhdessä.

Keijo Lindgren

Siirrytään takaisin markkaan niin markkapalkan ostovoima putoaa joka aikanaan korjattiin lakoilla.
Markkaan siirryttäessä asuntojen hinnat putoavat kun eurovelkaiset eivät pysty suoriutumaan valuuttavelasta.
Alkaa uudet mahdollisuudet velattomille kuten 90-luvulla.
Köyhät vain köyhtyvät!

Seppo Vartiainen

Moi Hannu,
Sinun mielestä eurovaluutta on hyvinvoinnin esteenä?! Valuutalla ei koskaan saada aikaan hyvinvointia. Suomalaiset, etenkin köyhät ovat hyötyneet eniten eurosta. Oman markan aikaan devalvaatiossa hävisi aina runsaimmin mitoin köyhät ja pienipalkkaiset. Tämä asia 0n TOSI.
Haluat kurjuutta takaisin?

Seppo Järvinen

Ahtisaari kakkii omaan pesään. Ei Suomen talouden katastrofista voi ay-liikettä ja demareita syyttää. Nykyinen insinöörivetoinen hallitus piirtelee vain kaavioita tyhjään. Kärsijöitä tässä ovat tavalliset ihmiset, uusköyhät. Jos Ahtisaari haluaa salaperäisen firman vetäjänä olla jatkuvasti näkyvillä, on kysymyksessä pelkästään vallanhalu. Suomen alamäki on kytköksissä maailmantalouden alamäkeen.

Juhani Vinberg

ei ahtisaarikaki innekään, selvä syy on olemassa suomen huonontuneeseen menestykseen globaalissakilpailussa onjuuri työmarkinoiden joustamattomuus, syyllisinä erityissti akt, ay-liitot ja bisnes ja omistukset verotta sekä verotuki jäsenmaksujen verovähennyksillä ja etuuksista tiukasti kiinni pitäminen, mulleperkele heti kaikki nyt

Kalle Karvinen

Ahtisaari on luopio joka puhuu maksajiensa laskuun mitä puhuu.

Optio- ja osinkorikolliset ovat tekemässä selvää tästä maasta ja tulevat saattamaan tekonsa loppuun jos riittävää vastavoimaa ei ajoissa ilmene.

Jos sellainen ihme tapahtuu ettei valtiota ja sen kansalaisia ehditä tuhota tulee aika jolloin nämä rikolliset ja myötäilijänsä otetaan kiinni ja asetetaan laillisen oikeuden eteen.

Pauli Smolander

Ja kenenkähän hallituksessaoloaikaan nämä kaikki lait ja asetukset laadittiin, jotka mahdollistaa mainitsemasi asiat? Ahtisaari on huomannut, et pieleen on mennyt SDP:n vallassa ollessa asiat. Ja pahinta on, et nytkin vielä SDP roikkuu niissä kiinni ja pitää yllä muutosvastarintaa ay:n avulla ja vetää pahinpana optioryöstäjänä jopa valtion asuntotuet omaan, verovapaaseen etäkassaansa ay:n tileille!

Markus Mäkelä

Aivan oikein! Optio-, osinkorikollisuus, talousrikolliset, ahneet, silmänkääntäjät (esim. Talvivaaran hukkareikään rahaa syytävät), moraalisessa ja älyllisessä tyhjiössä elävät (nykyhallitus), suurten talousmahtien likainen talouspeli, maailmantalouden alamäki, koulutusinflaatio ja näin edelleen. Ei tähän ole yhtä ratkaisua. Kummallista että Ahtisaari sortuu tähän samaan juttuun eli ay-liikkeen mollaamiseen. Jos ei olisi ay-liikettä niin olisimme todellakin orjuudessa. Törkeää ulostaa omaan pesään tuolla tavalla ja unohtaa juurensa.

Pauli Smolander
Vastaus kommenttiin #64

Tuo orjuus hokema on kyllä käsittämätön. Suomessa on niin kattava työlainsäädäntö, että lähelläkään orjuutusta ei voi olla. Nykyinen ay liike elää pomojensa vallanhimon pönkittäjinä. Jäsenet, ihme kyllä, uhraavat palkkatulonsa ja jopa työpaikansa, mennessään tuohon mukaan. Ay pomoille kyllä kymppitonnien palkka kilahtaa määräaikaan tilille, riippumatta miten käy jäsenistön. Nykyhallitus on luonut työpaikkoja aivan mahtavasti, mut ay pomot viis veisaa työttömistä, eihän heidän status niiden vähenemisestä parane.

Jukka Lampinen

Niin ansiot pitää puolittaa, sillälailla Masa, mutta kenen ansiot? ja nyt Masan pasmat sekoaa.
Ahdin mielestä palkat pitää puolittaa niiltä, jotka tienaa 1400€ kuussa ei muilta.
Ahti päätyy samaan jankutukseen kuin Kokoomuskin, elikkä hyvinvoitivaltion hyvinvoivilta ei saa leikata, vaan leikata pitää niiltä jotka ei voi hyvin.
Lähtökohtana oli että hyvinvointivaltioon ei ole varaa, loppupäätelmä oli, että hyvinvointivaltioon on varaa jos pahoinvoivien määrää lisätään.
Siinä meillä on todella viisas ja moraaliltaan korkeatasoisen valtiomies.

Ilkka Korkalainen

Katsos kun niitä "ilmaisia" etuja nauttivat vain ja ainoastaan ne pieni- ja keskituloiset, hyvätuloiset eivät juuri niistä pääse nauttimaan eli heiltä niistä ei voi leikata. Jos esittää hurlumhei menon jatkamista ilman mitään säästötoimia pitää myös osata esittää mistä rahat, lisää velkaa vai ?

Pasi Käyhkö

Ilkka,
Niinhän asia on kuin kirjoitat. Henkilötasolla asia on juuri niin. Maatalous- ja yritystuissa meillä voitaisiin siirtyä Ruotsin malliin ja meillä on julkinensektori bruttokansantuotteeseen verrattuna noin 5%-yksikköä suurempi kuin Ruotsissa.

Jussi Keinonen
Vastaus kommenttiin #22

Sikander, sinulla on kyllä halpoja huulia, mutta kun viimeksi kysyin sinulta aukottoman kysymyksen näistä samoista asioista, häivyit keskustelusta vastaamatta. Asiapohjalla olisi hyvä edetä jokaisen.

(Harmi, että täällä US:ssä on niin huonosti toimivat hakutoiminnot, etten voi ohjata sinua takaisin sinne. Mutta aivan varmasti muistat sen, koska olit argumentoinut itsesi täydelliseen umpikujaan... joten luikahdit pois. Enemmän asiaa, kiitos!)

Kalle Karvinen

siis että "ilmaisia" etuja nauttivat vain ja ainoastaan ne pieni- ja keskituloiset, hyvätuloiset eivät juuri niistä pääse nauttimaan eli heiltä niistä ei voi leikata"

Oletko oikeasti järjissäsi ?

Onko sinulla mitään hajua siitä mikä on tänä päivänä markkinahinta työlle jota pidetään ns "hyvätuloisena" ?

Voin kertoa jos ei tieto ole tähän päivään asti sinulle kantautunut.

Lääkäreitä, insinöörejä, ekonomeja, kaikkea päällikkö- ja johtajatason työtä saa ostaa maailmalta loputtomasti max 1000 euron kuukausihinnalla.

Ainoa asia mikä sitä estää tuomasta suomeen on kovasti kammoamasi säätely jota harjottavat ay-liike, etujärjestöt tai suomalainen lainsäädäntö.

Jos haluat oikeasti markkinataloloutta se tarkoittaa 600 euron insinöörejä, lääkäreitä ja ekonomeja. Se on tuon joukon maailmanmarkkinahinta.

Ala huutamaan nopeasti sen perään jos haluat suomen nousuun. Se on meinaan raskain kivireki ja kallein elättisakki jos sellaista haetaan.

Ilkka Korkalainen
Vastaus kommenttiin #38

Huh, ihan alkoi pelottamaan millaisia kauhukuvia esitit. Juuri tuollaisilla älyttömyyksillä ay-liike yrittää pitää rivit ojennuksessa. Ay-liike on työttömien pahin vihollinen. Työtön saa olla työttömänä maailman tappiin saakka eikä se hetkauta ay-politrukkeja mitenkään, ei edes vaikka maassa on puoli miljoonaa työtöntä.

Tarja Laakso

Paitsi ettei tuo pidä paikkaansa, että "ilmaisia etuja" nauttisivat vain ja aionostaan pieni- ja keskituloiset, koska suurituloiset saavat suurimman osan myös tulonsiirroista - ne saadut tulonsiirrot eivät todellakaan mene vain köyhille, vaan rahallisesti eniten menee muille kuin pienituloisille ja rikkaille suurin piirtein saman verran kuin köyhille, mutta tulonsiirtoja saavia rikkaita toki on paljon vähemmän kuin niitä köyhiä, joita muuten Suomessa, tai niitä jotka ovat vaarassa tippua köyhiksi / syrjäytyneiksi, on liki viidesosa Suomalaisista, eli yli 17%. Eli rikkaat saavat paljon isompia tulonsiirtoja, koska heitä on huomattavasti enemmän, mutta eivät todellakaan tarvitsisi niitä, koska saavat jo muutenkin riittävästi tuloja (jotka pienituloiset palkansaajat heille mahdollistavat).

Ja erityisesti kun huomioidaan se, että osinkotuloista valtaosa on verotonta, joten eivät näy näissä tilastoissa. Ja juuri rikkailla nuo tulot ovat niitä (pääosin verottomia) pääomatuloja. Ja ettei jää pelkäksi sanahelinäksi, viime vuosina suomalaisyritykset ovat jakaneet osinkoja vuosikausia yli 10 miljardia (taisi olla viime vuonna 16 miljardia), mutta veronalaisia osinkoverotuloja on vain vajaa 4 miljardia (tuo selvisi Verohallinnon taskutilastosta vuoden 2012 osinkotulojen osalta).

Ilkka Korkalainen
Vastaus kommenttiin #41

Osakeyhtiön tarkoitus on tuottaa voittoa omistajilleen. Osingot eivät ole pois työntekijöitten pussista. Suomi tarvitsee valtavasti lisää voittoa tuottavia yrityksiä jotka voivat maksaa voitollisista tuloksistaan osinkoja. Siinä samalla työllistetään kenties myös työntekijöitä. Yrityksiä ei perusteta työllistämistarkoituksessa eikä toimimaan sosiaalitoimistona. Työpaikkoja syntyy jos työntekijöitä tarvitaan tuotannontekijöiksi eikä kaikkea pystytä hoitamaan automaatiolla. Vain menestyvät yritykset tuottavat sitä lisäarvoa josta kustannetaan kaikki hyvä tähän maahan, myös vasemmistoänkyröitten koko elintaso.

Tarja Laakso
Vastaus kommenttiin #46

Kyllä osingot ovat pois työntekijöiden pussista, jos työntekijöiltä vaaditaan palkanalennuksia siksi, että yritys tekisi voittoa entistä enemmän (siis myös hyvin tuottavat yritykset peräänkuuluttavat palkanalennuksia).
Ja osingothan eivät ole sama kuin yrityksen voitot, vaan niitä maksetaan myös muilla perusteilla ja toisaalta osinkoja maksetaan kun ei viitsitä panostaa yrityksen kehittämiseen eli osingot ovat pois investoinneista, tuotekehityksestä jne. Joskus osinkoja maksetaan, vaikka yritys tuottaisi tappiota.

Ja sehän nyt ei pidä paikkaansa, että lisävoitto lisäisi työpaikkoja (tai sen enempää palkanalennuksetkaan).

Se on tietysti totta, että yritysten täytyy tehdä voittoa eivätkä yritykset ole sosiaalitoimistoja - vaikka kovasti yritetään antaakin se kuva, että ne harrastaisivat sellaisia piirteitä (tai yhteiskuntavastuustahan on puhuttu pitkään, mutta globaalissa maailmassa juuri tuo yhteiskuntavastuu hävisi ensimmäisenä). Mutta osa voitosta ehkä kuuluisi myös työntekijöille, ei pelkästään sijoittajille. Koska työntekijät ne voitot mahdollistavat ja saavat aikaan.

Pauli Smolander
Vastaus kommenttiin #47

Jos työntekijät vastaavasti ottavat osaa yrityksen tappioihin ja yrittäjäriskeihin, niin mikäs siinä, voittojakin voisi jakaa. Ja useinhan yritykset antavatkin lisäbonuksia voittoisasta tuloksesta. On vaan niin, että työntekijällä on kaikenmaailman palkkaturvaa, työttömyystukea jne, jos työpaikka menee, yrittäjältä menee hyvin usein asunto ja kaikki elämisen edellytykset, eikä kukaan auttavaa kättä ojenna. Eihän se niin voi olla, et voitot jaetaan, mut tappiot kantaa yrittäjä.

Ilkka Korkalainen
Vastaus kommenttiin #47

Osinkoa voidaan maksaa osakeyhtiön vapaasta voitonjakokelpoisesta pääomasta. Jotta tätä vapaata pääomaa syntyy pitää yrityksen tehdä voittoa. Tappiollinen yritys jolla ei ole vapaata pääomaa ei voi maksaa osinkoja. Yhteiskuntavastuuta yritetään vasemmiston toimesta laajentaa ja kaataa yrityksille yhä vain uusia velvoitteita. Parasta yhteiskuntavastuuta on se kun yritykset menestyvät ja tuottavat voittoa. Siinä sivussa syntyy mahdollisesti myös työpaikkoja. Vasemmiston yritystoimintaa koskevat kommentit ovat lähes aina täysin populistisia ja tarkoitettu lietsomaan kateellisuutta vasemmiston heikon taloustietämyksen omaavien kannattajien keskuudessa. Näin tapahtuu myös osingonjaosta puhuttaessa.

Jairi Palonen

Valtiolla on "etuoikeus", että ne voivat päättää "veroista" progressiivinen sekä pääomista ja maksuista ja näin kattaa vuosittaiset menonsa - siksi käytetäänkin paljon resursseja vuosittaisten budjettien laatimiseen. Valtion ja kuntien talouden pääperiaatteena on se, että budjetti kattaa vuosittaiset "menot ja palkat" - ja jos velkaa otetaan, sitä otetaan lähinnä "investointeihin", eikä myödä niitä,jotka tuottavat kansantaloudelle tuloa pitkäjännitteisesti. Siksi väkisinkin nousee mieleen vanha sanonta käyttämä ilmaisu "syömävelka". ( Julkinen velka nyt noin 130 miljardia kun kunnat otetaan huomioon, ja juuri kuntien raju velkaantuminen on johtunut valtionosuuksien jatkuvasta laskusta)

Vuoden 1993 iso verouudistus oli pääomaverouudistus. Silloin eriytettiin toisistaan pääoma- ja ansiotulojen verotus .Syynä tähän tuloerojen rajuun kasvuun rikkaimpien hyväksi oli luopuminen pääomatulojen progressiivisesta verotuksesta ja siirtymisestä tasaveroon vuodesta 1993 lähtien 123 prosenttia vuonna 2005 tehdyn tilaston perusteella,tämä kehitys on jatkunut, pienin korjauksin. Tästä on myös aiheutunut tuloerojen valtava kasvu, rikkaat on rikastunut ja köyhät köyhtyneet.Päätös, jonka seurausta tuloerojen kasvu on, oli Ahon hallituksen laman varjossa tekemä vuoden 1993 verouudistus. Siinä eriytettiin ansiotulojen ja pääomatulojen verotus toisistaan"

Tapio Mäkeläinen

Kyllä sitten tarvitsee laskea muidenkin hintatasojen kuin työn hinnan. rakennusteollisuus aloitta nyt uuden kokeilun 6 e/h kuuden kk ajan alaa täysin osaamattomille. Se tekee 960 e / kk ja kun siitä otetaan verot ja bussikortti pois niin tähän palstalle voi halukkaat kirjoittaa miten loppusummalla Helsingissä eletään.
Olen täysin kokeilun kannalla mutta jos mikään muu ei muutu kuin palkat alaspäin niin en usko kovin hyvää lopputulemaan.
Alimpien palkkojen laskeminen ja Euro-ero ei voi olla ainoat ratkaisut haasteisiin joita meillä nyt on. Minä väitän että piilossa luuraavalla syntyvyyden alenemisella on vielä drastiset vaikutukset suomalaiseen Suomeen. Hyvä että tulee väkeä muualta edes.

Timo Virtanen

Se tuntipalkka on muuten 7,63 euroa, eikä 6, kuten väität. Työharjoittelijan palkka, joka opettelee työntekoa. Älä nyt sekoita mitään bussikortteja tähän asiaan. Sosiaalitoimi kyllä maksaa kaikille edelleenkin lasketun normituen, jolla elää. Ymmärrän kyllä, että löhöisit kotona mieluummin täysillä tukiaisilla, jotka muut maksavat veroina.

Jussi Keinonen

Karu tosiasia on, että työttömän suurin kyykyttäjä on nykyinen ay-liike.

TES:siin hirttäytyminen on johtanut siihen, että työttömät eivät pääse tekemään kaikkia niitä töitä, jotka nyt jäävät tekemättä.

(On eri asia ratkaista, miten heille työpalkan päälle tuleville tulonsiirroilla taataan säädyllinen toimeentulo. Mutta siihen suomalaisten solidaarisuus kansakuntana varmasti riittää, toisin kuin noiden ”intressiorganisaation”. Ammattiyhdistykset ovat enää edunvalvontabisnestä eivätkä yleishyödyllistä toimintaa. Kaikki tämä on johtanut työttömien hylkäämiseen.)

Simo Taivalkoski

Kyllä varmasti työ ihmisille maistuisi, jos 1) niitä oikeasti olisi (vaan eipä ole; 400 000 työtöntä vs. ~40 000 työpaikkaa), 2) jos niistä saisi riittävän toimeentulon (palkkojen polkeminen samalla kun vuokrat ja asuntojen hinnat jatkavat kasvuaan on täysin mahdoton yhtälö, tämän sanoo jo järkikin), 3) ei tulisi Kelalta raippaa heti, jos teet pari päivää töitä.

Mitä sillä matalalla palkalla tekee, jos ei saa edes vuokraa tai vastiketta maksettua? Harva tekee työtä, vain työn tekemisen ilosta.

Niin muuten Suomen Yrittäjätkin ovat edunvalvontaorganisaatio. Pitäisikö myös tällekin organisaatiolle tehdä jotain?

Jussi Keinonen

Simo: en tiedä, yrititkö vastata minulle, koska omassa kommentissani oli jo vastaukset kommenttiisi viimeistä kysymystä lukuunottamatta. Uudelleen:

1) Töitä on vaikka kuinka paljon, ongelma on se ettei työttömiä kannata palkata nykyisillä kartellisopimuksilla eli TES-palkoilla. Joten "hammaslääkäri ajaa itse nurmikkonsa, vaikka hän ehtisi paikata vielä parit hampaat jos joku toinen auttaisi vähemmän koulutusta vaativassa työssä". Töitä siis on, muuta ei voi väittää.

2 a) Riittävä toimeentulo olisi siis järjestettävä kuten nykyäänkin, yhteiskunnan maksaessa tarvittavan osan, 2 b) palkkojen polkeminen loppuu heti ja ne kääntyvät nousuun, kun saavutetaan täystyöllisyys ja työnantajat joutuvat kilpailemaan pätevästä työvoimasta, 2 c) vuokrat ym. eivät tule nousemaan, kun vuokralaisilla ei ole varaa maksaa vuokranantajille (tässä asuntotukijärjestelmä on iso oheisongelma, rahansiirtoa suoraan omistajien taskuun = ei auta köyhempiä tippaakaan).

3) Samaa mieltä Kelasta. Sekin on osa nykyjärjestelmää, johon ylenpalttinen byrokratia ja edunvalvonta on johtanut.

Suomen Yrittäjät ei liity asiaani. Yrittäjät kilpailevat keskenään työvoimasta, aivan kuten työssä nyt olevat ja työttömiksi syrjäytetyt kilpailevat keskenään työpaikoista. Nyt töissä olevat ja heitä bisneksensä pyörimisen vuoksi kömpelösti ylisuojelevat ay-kartellit sortavat työttömiä. Se on epäinhimillistä.

Simo Taivalkoski
Vastaus kommenttiin #30

Kyllä vain, vastaus oli sinulle.

1) Tarkistin ihan mielenkiinnosta mol.fi-portaalin, ”Palvelussa yhteensä 13527 ilmoitusta”. Työpaikat jakaantuvat seuraavasti:

Osa-aikatyöt: 2492 avointa paikkaa, joista...
- yli 12 kk kestäviä 1401,
- 3–12 kk paikkoja 655,
- <3 kk paikkoja 429,
- kesätyöpaikat: 7 paikkaa.

Kokopäivätyöt: 7889 avointa paikkaa, joista...
- yli 12 kk kestäviä: 5248 paikkaa,
- 3–12 kk: 1768 paikkaa,
- <3 kk: 855 paikkaa,
- kesätyöt: 18 paikkaa.

Vuorotyöt: 1339 avointa paikkaa, joista...
- yli 12 kk kestäviä: 792 paikkaa,
- 3–12 kk: 363 paikkaa,
- <3 kk: 179 paikkaa,
- kesätyöt: 5 paikkaa

Mukana on myös vuokratyöpaikat, mutta ei provisiopalkkapaikkoja; provisiopalkatun työn tekeminen ei ole taloudellisesti kestävää niin kauan kun käytössä ei ole esimerkiksi kansalaispalkka. En ole kovin hyvä matematiikassa, mutta melko fakiiri saa olla, jos nuo paikat riittävät noin 400 000 työttömän työnhakijan työllistämiseen.

Lisäksi nykyinen verotuksen taso ja mm. pankkien nihkeys antaa rahoitusta tuskin suoranaisesti ainakaan kannustaa perustamaan yritystä.

Tästä ”ammattiyhdistyskartellista” en ole kaikilta osin samaa mieltä. Niin kauan kun riittää yrityksiä (esimerkiksi SOL-Palvelut) joissa on omituista politiikkaa sairauslomien suhteen (1), toimitaan vastoin yleisiä käytäntöjä (2), ja suoranaisesti jopa rikotaan lakia (3) niin ns. ammattiyhdistyskartelli on hyvä olla olemassa. Jo työtodistuksen antamattomuudestakin kuulee lähes joka tuutista asiaa, vaikka lain mukaan se pitäisi antaa.

Yritykset siis joko tietämättään ja ikävä kyllä liian usein tietoisesti toimivat vastoin säädöksiä ja lakia ja muutenkin höpsöilevät samaan aikaan kuitenkin vaatien ammattiyhdistysliikkeen alasajoa, joten eikö tässä ole aika härski ristiriita? Samat yritykset ovat usein myös niitä, joiden omistajien mielestä työehtosopimuksien yleissitovuus tulisi poistaa; tämä, ja tietoiset väärinkäytökset jo nykytilanteessakin ovat kestämätön yhdistelmä tod. näk. myös työntekijäpuolen näkökulmasta.

(1) http://ovh.to/BhCxKn6
(2) http://ovh.to/xuom92a
(3) http://ovh.to/6ovcEYm

Jussi Keinonen
Vastaus kommenttiin #57

Simo, vastaukseni on kovin myöhässä, koska luulin keskustelun päättyneen. Jos kuitenkin satut vielä tänne, lyhyesti:

En tarkoittanut tällä hetkellä tarjolla olevia töitä, vaan niitä satoja tuhansia, jotka jäävät nyt tulematta tarjolle, koska työnantaja ei saa maksaa TES:iä alhaisempaa palkkaa.

Ay-kartelli taas yksipuolisesti omalla sopimukseen pakottamisellaan estää nykyisiä työttömiä tekemästä töitä TES:iä halvemmalla.

Työnantajien ja ay-liikkeen kartellisopimukset jättävät siis työttömät ilman töitä, ei mikään muu.

(Työntekijöiden suojelemista kohtuuttomuuksilta tietenkin kannatan lain puitteissa ja sitä kehittämällä.)

Sauli Aittola

Oikeassahan Ahtisaari pääosin on. Työssä olevat ovat paremmalla oksalla ja jos sattuvat putoamaan, niin heillä on alkuun ainakin ansiosidonnainen tulo huomattavasti parempi kuin pitkäaikaistyöttömällä. Työttömän on vaikea nousta kun esteitä on kasattu eteen. Yleensä näissä päivärahoissa olisi kansalaiset saatava tasaveroisempaan asemaan toisiinsa nähden. Solidaarisuus on unohtunut.

Sitten tuo vientiin ja sen kilpailukykyvaikutuksiin on muitakin vaikuttavia tekijöitä kuin palkkataso. Euro ei sovi valuutaksi näin isoille alueille, kuten ei myöskään sama vaatetus Välimerelle ja Suomeen talvisin.

Hans Kotkavuori

Väittävät, että viennin"kustannuskilpailukyky vajeemme"on noin 20 - 30%. Tilastokeskuksen laskelman mukaan 1% palkanalennus parantaisi kilpailukykyämme 0,32%. (http://www.talouselama.fi/uutiset/laskelma-tilastokeskukselta-nain-paljo... Tällä logiikalla Ilmeisesti vasta runsaan 60% palkanalennus alkaisi palauttaa kilpailukykyämme merkittävästi?

On kuitenkin helppo yhtyä osaan keskustelijoiden perusteista heidän väittäessää "suomalaisia suojelevat koneistot ja eturyhmät ovat muuttumassa ongelmaksi." He näkevät tilanteen kuitenkin liian positiivisena. Suurimman ongelman aikaansaa kuitenkin se, että puolueista on annettu muodostua jäsentensä ja kuvitellun äänestäjäkuntansa etujärjestöjä. Tämän seurauksena kokonaisuuden etua ei aja enää kukaan.

Rainer Huttunen

eihän meillä mitään hätää ole velkamäärän suhteen. Kiinasta alkavat kohta koko maailmaa ravissuttavat uutiset, eli me täällä myös syöksymme yhä syvemmälle...
Maaliskuun lopussa Kiinalla oli 163 biljoonaa juania eli noin 22 biljoonaa euroa nettovelkaa, arvioi Financial Times. Lehden mukaan ekonomistien laaja näkemys on, että Kiinan talous on vaarassa.

Vesa Peltola

Toivoisin muutoksia työsuhteen päättämiseen esim. Tanskan malliin. Erityisesti pienten yritysten pitäisi voida lopettaa työsuhde ilman vaaraa suurista irtisanomiskustannuksista. Ammattiyhdistysliike, jonka alkujuuret ovat asetelmassa suuri työnantaja ja pieni työntekijäpoloinen on saanut aikanaan läpi nykyiseen pienyrityskenttään ja nopeasti muuttuvaan maailmaan soveltumattoman työsopimuslain.

Lain muuttamisella ei olisi käytännön elämään liian suurta muutosta. Kyllä ihmisten pitää osata ymmärtää, että työsuhde voi päättyä nopeastikin. Sitä varten pitää varautua omin ratkaisuin. Annetaanhan ihmisten ottaa suuria luottojakin, joiden merkitys yksilön talouteen voi ja usein onkin suurempi kuin työsuhteen muutokset.

Koen myös nykyisen ansiosidonnaisen työttömyysturvan olevan epäreilu. Sen saajat ovat toki tapauskohtaisesti enemmän tai vähemmän osallistuneet työttymyysturvan rahoitukseen, mutta niin ovat usein myös ne joilla ei vastaavaa oikeutta ole (lyhytaikaisessa työsuhteessa olevat, yrittäjät, muut veronmaksajat). Perustoimeentulo kaikille samaksi ja jokainen voi sitten omin (ei yhteiskunnan maksamin) vapaaehtoisin vakuutuksin tai säästöin parantaa asemaansa. Näin poistettaisiin yksi kiistoja ja väliinputoamisia aiheuttava säännöstö.

Saavutetuista eduista on vain niin vaikea luopua. Toisaalta onhan esim. asuntoluottojen korkovähennysoikeutta asteittain alennettu. Tästä voisi ottaa mallia myös ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.

Jorma Nordlin

Jos ne tienistit pantaisiin puoliksi kuten Ahtisaari ehdottaa käsissä olisi suuri joukko ylivelkaisia asuntovelallisia. Miten se ongelma ratkaistaisiin?

Pitäisi saada leikattua elinkustannuksia ja niillä leikkauksilla ikään kuin "tienattaisiin" se palkkojen alentaminen.

Jussi Keinonen

Jorma, et varmaankaan odota tosissasi kommentteja tai keskustelua, kun ensimmäiset kahdeksan sanaasi ovat täyttä pötyä. Missä Ahtisaari – tai kukaan muu – ehdottaa tienistien puolittamista?

Jos taas työttömät pääsisivät töihin vaikka pienemmälläkin palkalla plus muulla tuella, joukossa tuskin on montaakaan asuntolainan lyhentäjää.

Iiro Koppinen

Ahtisaari on täysin oikeassa. Suurta valtaa omaavan ay:n näkökulma on se, että haluavat näyttää jäsenistölleen olevansa tehokas etujen hankkija. Toisaalta vuosikausien aikana täplitetystä tulonsiirtosotkusta on tullut ansa, josta ei enää pääse pois. Tämä olisi pitänyt nähdä ajat sitten, mutta etujen ja kakun jako törmää nyt seinään.

Ralf Karlsson

Aika lahjakas etujen hankkija on Ahtisaari itse. Hänen perustamansa Crisis Managment Initiative sai vuoden 2015 7,5 miljoonan tuloistaan 65% Suomen valtiolta.

" CMI is a non-profit organisation funded by public and private sources. The organisation’s total income in 2015 was 7.5 million, which is 4% less than in 2014 (7.8 million). The decrease was caused by cuts in 2015 due to the Finnish Government’s development aid reductions of a total of 1.7 million euros from 2016 on.The largest geographical areas we worked in during 2015 were Eurasia, Sub-Saharan Africa, and the Middle East and North Africa. In the coming years, CMI expects steady growth and is working to build a broader funding base.
CMI’s main funder is the Finnish government, accounting for 65% of total funding in 2015. The next-largest funders are foundations and societies (16% in total). Private foundations and societies are increasingly important to funding our projects. In addition, we are supported by other governments, corporate partners, and private individuals. A broad funding base ensures that CMI can remain independent and impartial, and builds a solid grounding for the future. Corporate governance and financial monitoring at CMI is ethically sound, rigorous, and fully transparent."

Markus Mäkelä

Katsokaapa yhteiskuvia CMI:n yhteystietosivulta. Puku- ja jakkupukuporukkaa joiden työllä ei ole mitään merkitystä maailmanpolitiikassa. Silti nostetaan 6000-12 000 euron palkkaa - Työstä joka ei tuota mitään, ei edistä konfliktien ratkaisua, jolla ei ole mitään arvoa geopoliittisesti. Ja tällainen henkilö puhuu taas kaikista köyhimpien aseman kiristämisestä. Kaikenkaikkiaan vastenmielistä. Populistista ja kuvottavaa.

Ilkka Korkalainen

Jo vuosikaudet on juhlapuheissa korostettu yritystoiminnan merkitystä sekä joustoja työsuhteiden ehtoihin mutta mitään ei ole tapahtunut. Hallitukset ovat ay-liikkeen vankeja eivätkä uskalla esittää mitään jonka tietävät nostattavan lakkouhoa välittömästi. Tähän tilanteeseen on ajauduttu demarien hallituskausina ay-liikkeelle luovutetun vallan takia. On hyvä että tupo sirkuksesta on todennäköisesti päästy eroon vaikkakin kiky-sirkus oli sitä samaa tupoilua. Kolmikantaisen sopimisen korostaminen joka paikassa vain korostaa ay-liikkeen valtaa. Jos tässä maassa aiotaan päästä parlamentaariseen demokratiaan on hallituksen otettava sille kuuluva valta itselleen, ay-liikkeellä oleva valta ei edusta minkäänlaista demokratiaa..

Raimo Korhonen

Ikävä kuulla, että Ahtisaaren CMI firmalla on mennyt noin huonosti. Kai hän omasta kokemuksestaan puhuu, mistäpä muustakaan?

Ja sitten, kun palkat oli puolitettu, kilpailykyky palautui ja alkoi Ahtisaarelle taas tulla tilauksia? Ja jotenkin ay-liikekin selätettiin?

On se hienoa, että nobelisti jakaa kokemuksiaan!

Arto Vainio

Suomen kustannustason korkeus johtuu meidän älyttömän korkeista veroista, jotka kohdistetaan työn tekemiseen, työn antamiseen ja kaikkeen kuluttamiseen. Valtio ja kunnat verottavat Suomen talouden ja kilpailukyvyn kuoliaaksi.

AY-liike palvelisi paremmin jäsenistöään, jos se pitäisi huolen siitä että työn tekemisen ja antamisen verotus olisi kohtuullisempaa. Mutta SAK ja demarit ovatkin Suomessa käytännössä sama asia. Tällaista tuskin on muualla.

Osmo Winter

Jos on käynyt vuosikausia 'parantamassa maailmaa' lentäen business luokassa ja asuneen five star hotelleissa (ei omilla rahoilla, vaan yhteiskunnan ja muu ei kelpaa kansakoulun opettajalle), niin eihän sitä enään voi vanhaa omaa punikkipuoluettaan voi äänestää. Sehän on täysin ymmärrettävää.

Tapani Moilanen

Kyhäelmästäsi voi päätellä seuraavaa,jotta et olisi kateellinen:

-Ahtisaaren olisi pitänyt lentää 2-tasoisella venäläisellä Polikarpov kuljetuskoneella,jonka huippunopeus on 190km/ semmoisessa metelissä että keskustelu neuvonantajien ja avustajien on mahdota tärinässä joka irroittaa amalgaamit suusta ja laittaa veren ohimosuonissa vaahtoamaan
-Ahtisaaren olisi pitänyt pysyä Oulussa kansakoulunopettajana.
-Ahtisaaren olisi pitänyt sementoida mielipiteensä änkyrädemareitten vaalisolganeihin jotka sepustivat jo haudassa lepäävät Aatteen Toverit
-asumukseksi kelpaisi puolijoukkueteltta konferenssihotellin viheriöllä

Mikko Toivonen

Kun aletaan kansakunnan ongelmia korjaamaan, niin olisi tarpeellista ensiksi tunnistaa kaikki, jotka ongelmia eri tavoin mutta siihen yhteíseen säkkiin aiheuttavat.

Silloin ei riitä, että todetaan aivan oikein että sosiaalidemokraatit ja erityisesti AY liike aiheuttavat massiivisia vaikeuksia taloudelle eli yhteisen hyvinvoinnin perustalle.

On nimittäin heti perään objektiivisyyden nimissä lisättävä, että Kepu aiheuttaa lähes kaikella ideologiallaan suuria ja vaikeasti korjattavia rakenteellisia ongelmia. Kokoomus aiheuttaa omalla tavallaan ja tavoitteillaan suuria ongelmia esimerkiksi asuntohinnoissa ja sote järjellisen kehityksen estämisessä himossaan saada kaikki kaikkien tappioksi yksityistettyä.

Vihreät ja vassarit ovat ihan kaikesta kaikki raajat tukevasti ilmassa ja erityisesti vihreät pyrkivät torpedoimaan kaiken ihmisille edullisen toiminnan mihin voidaan liittää sana järki.

RKP ajaa ideologisesti vain supreme kieltä ja sen pakkoa sekä joi saatujen eliittietujen ylläpitoa maan kaiken muun edun edelle.

Ongelma on siis me suomalaiset jotka emme kykene irtautumaan omista ryhmäpoteroistamme ajamaan meidän kaikkien tarpeellista ja yhteistä etua vaan omaa etuamme periksi antamattomasti. Siihen juuri syyllistyvät demarit ja AY liikekin, mutta eivät yksinään.

Jonkun olisi kyettävä' valaisemaan kansa niin, että se kykenisi toimimaan joukkueena ja identifioimaan yhteisen edun. Näin pienen kansakunnan on se yhteinen etu käytettävä. Muuten sillä ei ole jakoa väkilukuisempien kansojen kanssa kilpailtaessa.

Atso Eerikäinen

Markkaan siirtyminen merkitsisi palkansaajille ja eläkeläisille 20-30 % alennusta palkkoihin ja eläkkeisiin. Jotta sellaisila ansioilla eläisi Suomessa, myös hintojen ja palveluiden hinnat pitäisi alentaa vastaavasti. Mutta kun 15 vuotta sitten siirryttiin euroon markka euroa 60 % heikompana (devalvaatio), hinnoittelussa tapahtui revalvaatio. Ostovoima heikkeni markkaan verrattuna. Niin tulisi taas käymään. Aina joku on vetämässä omaan pussiin ahneitten yhteiskunnassa.

Hyväksyykö ay-liike moisen palkanalennuksen? Ei tule hyväksymään, joten on ihan turha haikailla markkaan siirtymistä kaikkien talousongelmien ratkaisuna.

Ei ole muuta nopeaa tietä Suomen taloudelliseen nousuun ja hyvinvoinnin palauttamiseen kuin ay-liikkeen vallan alasajaminen ja sen lakkorahastojen (40 miljardia euroa) sosialisoiminen valtion velkojen maksuun, jotka ovat ay-liikkeen epäsuoria aikaansaannoksia (valtio on joutunut maksamaan työttömyyskorvauksia, asumistukia ym. ylihinnoittelusta johtuvien irtisanomisten seurauksena, sekä asuntokeinottelijoitten ylihinnoiteltujen vuokrien pakkoalentaminen (Helsingin vuokrat ovat kaksi kertaa kalliimmat kuin Tokion).

Japanissa ei ay-liike sanele mitään, vaan maan hallituksella ja eduskunnalla on kaikki valta. Niinpä lakkoja ei Japanissa ole ollut 40 vuoteen. Palkat eivät ole nousseet eivätkä laskeneet kymmeniin vuosiin, koska ei ole inflaatiota, vaan lievä deflaatio. Pätkätyöläiset lisääntyvät ja työtä on kaikille runsaasti tarjolla perustuntipalkalla (8 euroa). Veroja aletaan periä, kun tulot ylittävät noin 20.000 euron rajan. 20.000 eurolla elää kaksi henkeä hyvin Tokiossa (50 neliön asunnon vuokra 500 euroa kuussa).

Tapani Moilanen

No tämähän hieno idea ei käy millään Saavutettujen Etujen AY liikkeelle,niiden poterot on jo niin syvät että kun 3 metrinen lapion varsi ei käänny montussa niin hiekkaa ja kiviä roudataan ylös käsin pyöritettävällä elevaattorilla,eikä sille 40 vuoden velkavankeudessa olevalle töölöläinen leikkiporvarille joka luulee tehneensä elämänsä asuntokaupat kun on maksanut 299 000€ 15 neliön kopperosta Mannerheimintiellä missä paskalla istuissa vessan ovea pitää pitää auki ja liedelle kumartuessa keittovyvennyksessä perse nousee keittöpöydälle.

Simo Taivalkoski

Tarkoitat siis, että esim. niiden Nokian entisten työntekijöiden, jotka irtisanottiin yt-neuvottelujen seurauksena, ei tulisi saada yhtään mitään? Mitäpä luulet, minkä vuoksi työmarkkinatukea maksetaan..? Jos et tiedä vastausta tahan, pieni vihje: sen takia, koska työpaikka on lähtenyt alta.

Ja kyllä jos ei nyt joka ainoa työtön, ainakin suurin osa, tekisi mielellään töitä – PALKKAA vastaan. Ei kukaan töitä tee pelkän työn tekemisen ilosta, tuskin edes sinäkään.

Ilkka Korkalainen

Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tuho lyötiin lukkoon demarien hallituskausina jolloin yhteiskunnan menoja paisutettiin ottamatta huomioon tuottavuuden kasvua tai mahdollista taantumaa. Nyt tämä yli varojen elämisen totuuden hetki on koittanut. Demarien talouspoliittiset taidot perustuvat populistisiin lupauksiin joilla kalastellaan huonon taloustietämyksen omaavien ääniä. Yritystoiminnassa tuollainen hurlumhei meno toisi pikaisen lopun ja konkurssin. Demarit pystyvät edelleenkin käyttämään valtaansa ay-liikkeen kautta vaikkeivat ole mukana hallituksessa. Heikkoja hallituksia painostetaan ay-liikkeen avulla toteuttamaan demarien politiikkaa. Näin hurlumhei meno jatkuu kaiken aikaa eikä talouden suuntaa saada käännettyä. Nykyisen taloustilanteen suunnan kääntäminen velkavetoisesta pois ei onnistu nykyisillä pienillä viilauksilla. Tarvitaan laajaa reformia ja ay-liikkeen vallan karsimista.

Hilkka Laikko

Yrittäjille käänettiin selkä 90-luvulla, kun heidän lailliset omaisuutensa ryöstettiin kasinotaloutta valtion vahingoksi pyörittäneiden pankinjohtajien pelastamiseksi. Uhrattiin kansa ja työllistävät yrittäjät. Nyt maksetaan laskua ties kuinka monetta kertaa.

Ahneus sekä AY liikkeetn, EK:n, että pankkiirien ja finanssipiirien, on meidät tähän jamaan saaneet. On tapahduttava totaalinen suunnan muutos Suomessa, Islannin tapaan.

Laittomasti toimivat finanssipiirit on laitettava kuriin, koska laki on olemassa - käytäntö ei vaan toimi, koska korruptoituneisuus estää oikeuden toteutumisen.

Kun tajutaan, että maksamme edelleen 90-luvun pankkitukea -ja täysin lain vastaisesti - eiköhän täällä ala silmät aueta, kuka ja ketkä ovat tämän sopan aiheuttaneet.

Pentti Westerholm

Ahtisaari on saanut jotain aikaiseksi kun on palkittu Nobelin rauhanpalkinnolla.Hänen presidettikaudella Suomi vaurastui.Mitä on tapahtunut hänen jälkeensä ,sitä tässä nyt ihmetellään miten pääsi näin käymään.Ahtisaarella on siitäkin jotain sanottavaa josta voi ottaa opiksi..

Timo Korpela

Presidentti Ahtisaari on avannut todella ydinkysymyksen.Yleissitovuus.Mitä se on.Se on ollut juuri se mistä Ahtisaari puhuu.Tulppa.Työllistämisen este.Maahanmuuttajille ongelmallinen.He tekisivät muita pienemmällä palkalla töitä,jos siihen tarjoutuisi mahdollisuus.Myös työttömät työnhakijat toimisivat saman kaavan mukaan.Jotain pitäisi tehdä sanotaan.Nyt on pakko saada muutos tähän ylessitovuuteen.Ahtisaari on oikeassa ammattiyhdistyksen suhteen.Se on jäykkä ja toimii tavallaan itseään vastaan.Koko kansantalous kärsii jäykistä työmarkkinoilta.Se ei ole työttömän puolella.Oma etu parasetuajattelu joutaa romukoppaan.Kun riittävästi painotettaisiin ammattiyhdistysjäsenmaksun verovähennysoikeuden poistamista niin jäsenistö alkaisi vieroksua ammattiyhdistykseen liittymistä.Sitä kautta sen voima heikkenisi ja päästäisiin neuvottelemaan ehdoista,jotka toimisivat kokonaisuuden eduksi. .Lainsäädäntöä kehittämällä ainoastaan viime kädessä on merkitystä muutokseen.Muutosvastarintaa koetaan tässäkin.Pelätään oman leivän kapenemista, vaikka asia on päinvastoin.Koko kansan hyvinvointi kasvaa kun Ahtisaaren esille ottamat ajatukset noteerataan niissä neuvottelupöydissä mihin ne kuuluukin.

Make Makela

Jaa, jos duunari on kallis niin mites hra Ahtisaari: Esim. pari vuotta sitten Martti Ahtisaaren osalta kustannukset (=veroeurot) nousivat yhteensä 252 984 euroon. Kokonaissummasta sihteeri- ja toimistopalvelut sekä kuljetuskustannukset veivät noin 93 000 euroa ja vuokrakulut noin 43 000 euroa. Turvallisuushenkilöstön matka- ja muut kulut olivat yhteensä noin 117 000 euroa.

Heikki Eronen

Jakssoo horista vanaha mies. Iliman AY liiketta Suomi oes tääsin hunningolla. Kyllä jonkun pittöö kahttoo perrään ja valavvoo työläesten etuja. Iliman valavonttoo Suomi oes orjatyötä teettävä tiktatuuri, jota johtas kapitalisti. Näen ollenkin valtijovalta riisttöö sen kun kerkkijjää kööhempijä ja heekompija kansalasija. Tämä nykynenkin hallitus kiittöö eänestäjiään lokkoo heettämällä heekompiosasten, työttömien ja eläkeläesten niskkaan. Seurraavissa vaaleissa kyllä miullakkii puoluve vaehttuu, olokkoon se sitten vaekka natsipuoluve, jos muuta vartteenotettavvoo puoluvetta ee löövy.

Eemil Lahdenvesi

On täysin käsittämätöntä että suomessa on annettu amattiyhdistysliikkeille ja niiden alaosastille valta jossa muutama vasenmistolainen ay johtaja voi laittaa suomen esim.:muutama satamatyöläinen panna suomen politikot kerjäläisen asemaan siirtymään rukous linjalle näiden ay pomojenkanssa. Historiasta löttyy näitä pilvenpimein näitä esimerkkejä joka on vienyt yritykset lopettamaan . Ta vähentämään tuotantoa kannattomana . Työvoima ehtojen kustannusten takia.
On pekkasia.arkipyhiä lomaltapaluurahoja.
Viimeinen yritus oli 3. Päivän opiskelu vapaus.
Kaikki nämä on pois yritysten kilpailukyvystä.
Vielä kun ottaa huomioon että ammattiliitoihin kuuluu vain muutama kymmentä prosenttia suomen työ voimasta.
Väitän että suurinosa töissäkäyvistä suomalaisita on kohtuulisen tyytyväinen palkkaansa. Ja työnantajaansa.
Tämä surullisen kuuluisa maan pakolaine.
Katainen lähtiäseksi ajoi presitentin vallan kaventamisen lähtiäisiksi.presitentti niinistön vallan pienentämiseksi sisäpolittisissa asioissa..

Ameriikan tulevaa presitenttiä on kilvan haukuttu niin mediassa kun suomen telvisiossa. Avanroistoa vastaavaksi henkilöksi. Hän ei löydä päteviä henkilöitä ministeriksi.
Nyt kuitenkin hän on löytänyt ameriikan pätevinmät yritys johtajat kauppaministeriksi ulkoministeriksi sisäministeri puolustus ministeriksi ynnä muiksi ministereiksi
On laittamassa euroopan maksamaan ja varustamaan naton ja puolustusvoimansa itse.
Eikä ameriikan yrittäjäin ja.
työntekijöiden veroraholla
Huomioon arvoinen pointti on siellä ei ole politikota vaan rautaisia erialojen huoppu osaajia. Tällaiseen pitäisi suomenkin pyrkiä

Osmo Winter

Herra (kansakoulun opettaja), joka lentää vain business luokassa, ei suostu asumaan kuin five star hotellissa ( tietysti muulla, kuin omalla rahalla), ei ole koskaan perehtynyt työläisten oukeuksiin, laukoo tällaista, niin se ei ole uskottavaa. Valitettavasti on ajautunut tosi kauas pienten ihmisten ongelmista ja elämästä.
Herran kannattaisi keskittyä siihen, mitä osaa.
Ei ole kohtuuton vaatimus, että jos tekee kahdeksan tuntia duunia, niin sillä pitäisi elää.
Nyt ollaan kovaan ajamassa mallia, että 8 tunnin työllä ei elä, ja sossu maksaa loput, ei hyvä!
Suutari pysyköön lestissään!!

Hannu Wegelius

Täällä köyhiä työläisiä riepotellaan, ne on noita lahtareita. Ihan ilmaistyötä tulisi tehdä ja kaikki ok. Itse nämä, kuten Ahtisaarikin on elänyt ja saanut palkkansa verotuloista ja rahaa on tullut ovista ja ikkunoista. Lakkoilu on ihan oikein, koska tämä hallitus on leikannut juuri köyhiltä, mm. kesälomarahoista, lapsilisistä, koulutuksesta eläkeläisiltä ym.

Mika Rautio

YT-laki uusiksi: yrityksen YT-neuvotteluissa paikallisesti saadaan päättää että jos luvattu palkka-ale ei helpota työntekijöiden kuormaa eli lisää uusia työpaikkoja, palkka-alessa yrityksen säästämä summa palautetaan työntekijöille seuraavana tilikautena. Samalla 1) elintarvikeketjua hoikennetaan lakimuutoksellla sallimalla uusien kauppaketjujen tulo maahamme K- ja S-ketjujen rinnalle -> ruuan hinta laskee, 2) energiaketjuun sallitaan kilpailu eli valtio rahoittaa pari uutta energiayhtiötä -> energian (sähkön ja kaukolämmön) hinta laskee ja 3) asuntorakentamisen "jalokivikauppahinnoittelua" hieman tarkastellaan -> asumisen hinta laskee --> elintasomme säilyy ennallaan! Kaikkien kohtien 1, 2 ja 3 yritykset ovat tällähetkellä top3 kannattavia Suomessa. Liiankin. Kaikkien tulee osallistua Suomen pelastamiseen. Lääkärikuntaa/medikalisaatiota 10k/kk palkkoineen ja nykysotea kipeine muutostarpeineen en tässä ehdi käsitellä, bless them.

Marko Elevaara

Näköjään pitäisi poliittiseen kommentointiinkin olla joku eläkeikä. Sen verran erikoista tekstiä Mara nyt suoltaa.

Ensinnäkin, onko suomi hyvinvointivaltio vai ei ja onko se uhattuna? En usko että on uhattuna muuten kuin, että nykyhallituksen tavoite on romuttaa hyvinvointiyhteiskunta. Mielestäni suomi on 90-luvun lamasta lähtien ollut pelotteluyhteiskunta. Ja hyvin toimii kun katsoo miten hyvin jutut menee läpi kansalaisille.

Tämän voi helposti päätellä kun tarkastelee Suomen BKT:tä 80-luvulta tähän päivään. 80-luvulla maa voi hyvin, puhuttiin oikeasti hyvinvointivaltiosta, terveydenhuoltokin oli oikeasti ilmaista ja hoitoon pääsi, päivähoitopaikat oli kaikille ja vanhustenhoitokin oli kunnossa. No, 2000 luvulla BKT on tuplasti sen mitä silloin ja nyt ei ole mihinkään varaa? Eikö tässä ole jotain erikoista?

Yrittäminen on toki haasteellista tässä maassa. Kokemusta siitäkin on. Syypäänä ei ole kuitenkaan työntekijät vaan valtio. Korkea verotus, yel ja muut sivukulut, joita tulee valtiolta. Eikai sitä muuten yritettäisi kiertää veroja luikertelemalla paratiisisaarille. Ja tämähän on yleensä mahdollista vasta todella suurilla yrityksillä. Pienyrittäjä on huonoimmassa asemassa, mutta se ei ole työntekijöiden vaan valtion vika.

Työntekijä on suurin pääoma yritykselle. Kuka sen tuloksen tekee? Ei se yritys johtajan ajatuksen voimalla pyöri ja työntekijät ole siinä haittoina sakkaamassa. Ja tyytyväinen työntekijä on tuottavin. Joka pärjää normaalityö ajalla saadulla palkalla ja voi elää laadukasta elämää.

Jos haluaa darwinistisessa maailmassa elää, niin miksei perustaa firma usaan tai kiinaan?

Irma Asikainen

Hyvä, kun joku uskaltaa sanoa asian ääneen. Toki tiedän kokemuksesta, mitä tällaisen totuuden kertomisesta seuraa, mutta sittenkin. Näihän se asia valitettavasti on ja kansa vaan kulkee silämät ummessa, eikä halua myöntää itsestää selvää asiaa.