Maanantai 20.5.2019

Ruotsalaisasiantuntija ilmatilaloukkauksista: ”Tarkoitus ilmaista tyytymättömyyttä Helsingille”

Luotu: 
8.10.2016 07:57
  • Kuva: Puolustusvoimat
    Kuva
    Kahden venäläisen SU-27-hävittäjän epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa torstaina.
|

Ruotsin Kokonaispuolustuksen tutkimuslaitos FOI:n turvallisuuspolitiikan analyytikko Fredrik Westerlund sanoo torstaina tapahtuneiden ilmatilaloukkausten olleen tarkoituksellisia.

Ilmavoimien mukaan ensimmäinen epäilty ilmatilaloukkaus tapahtui Suomenlahdella Porvoon eteläpuolella torstaina noin kello 16.43. Venäläisen SU-27-hävittäjän visiitti kesti noin yhden minuutin. Toinen samanlainen SU-27- hävittäjä, mutta eri yksilö, kävi Suomen ilmatilassa Porvoon eteläpuolella noin kello 21.33.

–Tämä tapahtui samana päivänä, kun Yhdysvaltain varapuolustusministeri oli Suomessa allekirjoittamassa Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälistä puolustusyhteistyötä koskevan aiejulistuksen. Sen vuoksi on uskottavaa, että ilmatilaloukkaukset olivat tahallisia ja niiden tarkoituksena oli ilmaista tyytymättömyyttä Helsingille, Westerlund kommentoi uutistoimisto TT:lle.

Hän korostaa, että yksi ilmatilaloukkaus voi tapahtua vahingossa, mutta kaksi eri hävittäjää ei tule toisen maan ilmatilaan vahingossa.

–Jos tällaista tapahtuu kahdesti saman vuorokauden aikana, se ei ole mikään erehdys. Näin tehdään, kun halutaan herättää huomiota, Westerlund sanoo.

Suomen ja Yhdysvaltain torstaina allekirjoittaman aiejulistuksen tavoitteena on puolustusministeriön mukaan syventää kahdenvälistä puolustusyhteistyötä, lisätä säännönmukaisuutta ja monipuolistaa yhteistyötä. Yhteistyötä vahvistetaan muun muassa puolustuspolitiikassa, tiedonvaihdossa, suorituskykyjen, valmiuden ja yhteystoimintakyvyn vahvistamisessa, koulutus- ja harjoitustoiminnassa, puolustusmateriaalialalla, tutkimus- ja kehitysyhteistyössä, evaluoinnissa sekä kansainvälisissä operaatioissa.

Viron yleisradion (ERR) arvioi perjantaina, että ilmatilaloukkaukset saattava liittyä siihen, että Venäjä on parhaillaan siirtämässä Iskander-ohjusjärjestelmää Ust-Lugan eli Laukaansuun satamasta Kaliningradiin. Venäläiskoneen epäillään loukanneen myös Viron ilmatilaa torstaina.

–Se, että Iskanderit ovat liikkeessä ei ole ainoa asia. On ollut myös yksi ilmatilaloukkaus Virossa ja kaksi Suomessa. Itse uskon, että meneillään on voimannöäyttö, Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves kommentoi ERR:lle.

Lue lisää:

Ilmavoimat julkaisi kuvat: Nämä 2 venäläiskonetta kävivät Suomen ilmatilassa

Viron yleisradio väittää: Venäjä siirtää parhaillaan ohjusjärjestelmää Itämerellä – liittyy ilmatilaloukkauksiin?

 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Lampinen

Venäjähän kieltää ylittäneensä rajaa, elikkä ilmoittaa että ei ole tyytymätön.
Asiaa pitäisi vähitellen taas alkaa pohtimaan järjen kanssa.

Venäjällä on myös tutkat, joista näkee tarkasti suomalaisten koneiden sijainnit.
Miksi raja ylitettäisiin siinä kohdassa, missä suomalainen kone on vieressä.
Miksi kone jäisi odottamaan tunnistamista, kun sen tunnnistaminen on täysin mahdotonta jos se sen haluaa välttää.

Venäjä on ollut tässä asiassa hiljaa, täysin passiivinen.
Suomalaiset huutaa ja mekastaa kuin hullut yksin, ettekö ole sattunut huomaamaan, että toista osapuolta ei ole ollenkaan.

Kim Serrano

tästäkin asiasta tehdään virallinen tutkinta..mistä myöskin annetaan pääesikunnasta tai raja vartio laitokselta tiedonanto..ei ne ole mitään sota tai puolustus salaisuuksia..ja asiaan kun ei vielä ole virallista raporttia niin ei pidä ennakoida ja liikaa provosoitua puolesta tai vastaan..Viro..Latvia..Liettua ovat entisiä neuvostoliiton alueita. mutta onhan
myöskin Suomi..ja kaikki me olemme tulilinjalla kun ja jos jotain ennustamatonta tapahtuu itä rajamme takana..viime aikainen Venäjän agressiivinen käyttäytyminen Syyriassa..Ukrainassa..ja se Venäjän sisäinen asioiden muutos minkä takia siellä on perustettu sisäistä valvontaa vahvistamaan kymmenien tuhansien lisä mies vahvuuksia..ja kun Venäjällä kunnolla kiehuu yli niin näillä raja naapureilla on syytä ENNAKOIDA OMAA OLEMISTAAN ETTEI JÄÄDÄ JALKOIHIN.. nyt Galiningradissa on ohjuksia koko euroopan varalle..samoin myöskin Pietarin sotilas piiriin on lisätty ohjuksia joiden kantama on koko eteläinen Suomi..onko Venäjä antanut meille aihetta olla varustautumatta..päin vastoin..se kansallis mielinen uho ja harmaa miljoonien massa ..mikä pidetään tyytyväisenä viime aikaisilla provokaatioilla Syyria Ukraina..avaus on tehty..millä sitä massaa ruokitaan hetken päästä..että sama hallinto saa jatkaa ja olla vallassa..kyllä me tarvitaan kaikki apu mitä läntinen maailma on tarjoamassa..silmiä olisi syytä availla myöskin laajemmin koko euroopan alueella..ehdottomasti ei pidä hyväksyä esim...uuden kaasuputken rakentamista ohi Ukrainan..

Kauko Kimari

Suomen ei pitäisi provosoitua koulukiusauksista.Seivitellään omia sisäisiä ongelmiamme ja kehitetään omaa puolustusvalmiuttamme ja annetaan selvä viesti Venäjän kansalle ,ettei me suomalaiset hyväksy mitään toimintaa mikä huonontaisi meidän ja Venäjän hyviä ja rauhantahtoisia naapuruussuhteita.Jos tarvitaan hätätilanteessa nopeasti apua ,niin maamme päättäjen on hoidettava asiat niin, että sitä varmasti sitten saadaan.Me suomalaiset tidämme ettei suomen sotajoukot pysty tänäpäivänä puolustamaa itsenäisyyttä yksin isoja aseita omaavia sotajoukoa vastaan.Asiat olisi hoidettava rauhan omaisesti toisten tukemalla.