Lauantai 25.5.2019

Ilmatilaloukkaukset kääntävätkin suomalaiset Naton kannalle? Jukka Tarkka: ”Suorastaan noloa Venäjälle”

Luotu: 
8.10.2016 13:02
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Jukka Tarkan mukaan Suomen puolustuksen tehostuminen ilman Natoa on Venäjälle ”noloa”.
|

Toistuvat ilmatilaloukkaukset saattavat vahvistaa suomalaisten Nato-myönteisyyttä. Näin arvioi historian tutkija, valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka, jonka mukaan Suomen puolustuksen tehostuminen ilman Natoa on Venäjälle ”noloa”.

–Mitä enemmän Venäjän sotakoneet kartuttavat Suomen ilmavoimien kokemusta tositilanteiden hoitamisesta sitä selvemmin suomalaiset alkavat nähdä, että puolustus tarvitsee lisää tehoa. Sitä voi saada vain yhteistyöllä lännen kanssa. Venäjä vahvistaa vahingossa suuntausta, jota se vastustaa, hän kommentoi blogissaan.

Tarkan mukaan Suomi voi suuntautua enemmän länteen myös ilman Natoa lisäämällä puolustusyhteistyötä sopivien kumppanien kanssa.

–Suomen puolustuksen tehostuminen on Venäjälle jo sinällään kiusallinen asia, mutta se on suorastaan noloa, että Suomi tekee sen Natoon liittymättä. Presidentti Putinin propagandateollisuus on lietsonut oman väestönsä ja osan suomalaisistakin raivokkaaseen Nato-kammoon, mutta siinä onnistuminen ei tuotakaan tarkoitettua tulosta, hän toteaa.

Ruotsin Kokonaispuolustuksen tutkimuslaitos FOI:n turvallisuuspolitiikan analyytikko Fredrik Westerlund arvioi aikaisemmin tänään, että torstaina tapahtuneet ilmatilaloukkaukset olivat tarkoituksellisia.

Ilmavoimien mukaan ensimmäinen epäilty ilmatilaloukkaus tapahtui Suomenlahdella Porvoon eteläpuolella torstaina noin kello 16.43. Venäläisen SU-27-hävittäjän visiitti kesti noin yhden minuutin. Toinen samanlainen SU-27- hävittäjä, mutta eri yksilö, kävi Suomen ilmatilassa Porvoon eteläpuolella noin kello 21.33.

–Tämä tapahtui samana päivänä, kun Yhdysvaltain varapuolustusministeri oli Suomessa allekirjoittamassa Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälistä puolustusyhteistyötä koskevan aiejulistuksen. Sen vuoksi on uskottavaa, että ilmatilaloukkaukset olivat tahallisia ja niiden tarkoituksena oli ilmaista tyytymättömyyttä Helsingille, Westerlund kommentoi.

Lue lisää: Ruotsalaisasiantuntija ilmatilaloukkauksista: ”Tarkoitus ilmaista tyytymättömyyttä Helsingille”

 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Pohjala

No, otetaanpa muutama "sattuma" jotka ovat parin päivän aikana selvinneet

VÄITETTY ILMATILALOUKKAUS

- on edelleen "mahdollisesti"
- alueella oli Venäjän Ilmasotaharjoitus
- alueen läpi kuljettiin rahtilaivalla Iskander -ohjuksia Kalingradiin
- lienee mahdollista että harjoituksessa hävittäjille on annettu tehtäväksi suojata kuljetusta

Tähän liittyen:

- Su-hävittäjän ollessa väitteen mukaan 60 sekuntia maamme ilmatilassa, ei ole mitään fysikaalisesti mahdollista tapaa ottaa siitä kuvaa, elleivät Hornetit olleet jo valmiiksi paikalla.

- ei ole mitään tapaa saada Su-koneita kiinni jos ne eivät halua tulla kuvatuksi, koska niiden huippunopeus on 2500 kmh Hornetin 1850 kmh.

- näin ollen on selvää että Su-koneet olivat tarkoituksella siellä missä kuvat otettiin

- on myös selvää että ilmavoimat tiesivät etukäteen harjoituksesta

- ei ole poissuljettavissa että Suomelle oli annettu "muualta" tehtäväksi mennä sekaan Venäjän harjoitukseen ja aluksen suojaamiseen?

Tällöin tietenkin hävittäjät "ohjaisivat" harjoitukseen tunkevia Hornetteja pois ja niitä olisi helppoa kuvata (jos eivät haluaisi ne olisivat 650 kmh nopeampina aikaa häipyneet).

Koska harjoitus tiedettiin, ei ole mahdotonta poissulkea että asiasta rakennettiin tietoinen ison luokan otsikointi, peittämään alleen USA-sopimuksen allekirjoittaminen ja yritettiin mahdollisesti hallita julkisuutta sillä että "katsokaa nyt, tämä oli ihan välttämätön, koska venäjän koneet"..

Sikäli kun on yleisökin on laajalti tajunnut että alkuperäinen uutinen oli fyysisesti mahdoton, näitä tiedonjyviä on alkanut putoilla yksi kerrallaan, vaivautuneesti, mutta kuten edellä, moneen halutaan vielä vastaus ministeri Niinistöltä.

NATON KANNATUS / YLE

"Nato-jäsenyyttä vastustaa Yle Uutisten Taloustutkimuksella teettämään mittaukseen osallistuneista vastaajista 55 prosenttia. Vuosi sitten tehdyssä vastaavassa mittauksessa luku oli 58 prosenttia. Myös jäsenyyden kannattajien määrä on laskenut 26:sta 22:een prosenttiin."

http://yle.fi/uutiset/3-8408558

Tosiasia on että vain yksi neljästä suomalaisesta kannattaa NATO:a. Siksi kansan tahdon vastaisesti toimiva johtomme on vienyt maamme tiskin ali taistelukentäksi, jossa USA/NATO saa tehdä mitä tahansa ja milloin tahansa.

SOPIMUSTEN TEKEMINEN VASTOIN KANSAN TAHTOA

Meidän isäntämaasopimuksessamme ei ole edes ehtoa, jonka Ruotsin valtiopäivät lisäsi Ruotsin sopimukseen. Eli se että USA/NATO saa toimia Ruotsin alueella vain Ruotsin luvalla.

Lisäksi kansalta kysymättä, josta kolme neljästä ei kannata näitä asioita, tehdään "puolustussopimuksia" joista tässä luvattiin mennä sotimaan USA:n kanssa ulkomaille vaikka sodalle ei olisi YK:n mandaattia.

Ja kaikkeen tähän sitten yritetään saada kansan enemmistö kääntymään näillä "ne lensi täällä" -mediatempuilla.

KANSAN ENEMMISTÖN KANTA

Minä olen suomalainen, kannatan itsenäistä ja puolueetonta Suomea, jolla on hyvät suhteet kaikkiin maihin ja joka puolustaa vain omaa aluettaan eikä ryhdy uudelleen suurvaltojen pelinappulaksi.

Kuulun siihen 55% osuuteen, eli täysin selkeään enemmistöön suomalaisista tuossa YLE:n teettämässä tutkimuksessa joka sanoo ääneen että EI.

Ja Tarkalle tiedoksi että me suomalaiset olemme keskimäärin aika koulutettua kansaa. Älkää aliarvioiko että näin yksikertaisilla tempuilla "juoksemme NATO:oon". Sen sijaan temppuilu saattaa näin läpinäkyvänä kääntyä itseään vastaan.

VIERAAN VALLAN PROPAGANDISTEILLE:

Jos vielä löytyy tähän alle joku, joka ilkeää nimittään minua joksikin putleriksi, siksi että kirjoitin tähän suomalaisena tutkitusti kansamme enemmistön kantaa edustavan näkemyksen, niin hävetköön jo etukäteen.

Pekka Näränen

Olet suomalainen, joka käyttää aikansa ja energiansa meihin vihamielisesti suhtautuvan vieraan vallan agendan palvelemiseen ja oman maan puolustusvoimien ja valtiojohdon toiminnan mustaamiseen, jostain syystä, joka on minulle tuntematon. Tuo ylläoleva kirjoitus oli taas hyvä esimerkki tästä. Tälle toiminnalle on ihan oma nimityksensä. Minua ei hävetä yhtään sanoa tämä, ei nyt , ei etukäteen eikä jälkikäteen.

Janne Pohjala
Vastaus kommenttiin #28

SINÄ

- kannatat sotilasliittoa vieraan vallan kanssa.
- jonka myötä joudumme osallistumaan sotiin vieraan vallan kanssa ilman YK -mandaattia.
- jonka myötä vieras valta saa käyttää maatamme, vettämme ja ilmamme miten haluaa ja meiltä kysymättä
- tämä vieras valta ja sen "Varsovan liitto" on tuhonnut viisi maata 20 vuodessa ja tehnyt lukuisia vallanvaihtoja (Värivallankumouksia)

MINÄ
- kannatan itsenäistä ja puolueetonta Suomea,
- joka ylläpitää hyviä suhteita kaikkiin maihin,
- sekä itsenäisesti puolustaa omaa aluettaan,
- riippumattomana yhdenkään muun vieraan vallan päätöksistä.
- viimeinen päätösvalta on aina eduskunnalla sodasta

Ja tätä linjaa minun lisäkseni ehdoton kansamme enemmistö (55%)

Ja sinä sanot että MINÄ palvelen vierasta valtaa, vaikka KAIKKI mitä sinä ajat on puhtaasti sitä että koko maamme on alistettu palvelemaan vierasta valtaa.

Isäntämaasopimuksessa isäntä on USA. Meiltä ei edes kysytä vaan NATO:n operaation johtaja määrää mitä Suomessa tapahtuu. Tämä ei ole se mitä enemmistö haluaa.

Ja kun sotilasjohtomme ja hallituksemme täysin tietoisesti ohittaa kansan enemmistön tahdon, sitä tulee kritisoida ja moittia.

Jos on suomen etua ajatteleva ja enemmistön kantaa edustava kuten minä, sinä Pekka et ole. Ryssäkorttisi on hakattu loppuun. Se ei toimi suomalaisiin jotka ovat vannoneet _puolustavansa_ _itsenäistä_ Suomea.

Pekka Näränen
Vastaus kommenttiin #29

Minä kannatan Suomen liittymistä samaan puolustusliittoon mihin valtaosa Euroopan demokraattisista oikeusvaltioista kuuluu, esim. Norja, Tanska, Saksa, Ranska, Britannia jne. Sinun Suomesi ei olisi puolueeton eikä itsenäinen, vaan se olisi Venäjän vasallivaltio, mikäli sitä ei suoraan liitettäisi Venäjään. Venäjän satelliittina Suomessa ei olisi MITÄÄN arvostamiani asioita: demokratiaa, oikeusvaltiota, mielipiteenvapautta, ympäristösuojelua, tasa-arvoa, sosiaaliturvaa, suhteellisen tasaista tulonjakoa, hyvää länsieurooppalaista tasoa olevaa elintasoa jne.

Kun Suomi oletettavasti muutaman vuoden kuluttua liittyy NATO:on, sinulle taitaa reservin upseerina tulla lojaliteettiongelma. Laitatko silloin kansalaisuushakemuksen vetämään itänaapuriin?

Janne Pohjala
Vastaus kommenttiin #31

Se on aivan sama, koska kaikki mittaukset, jotka ei ole tehty joistain erityisryhmien edustajista ovat sitä mieltä että kantasi edustaa vähemmistöä.

Näin ollen sellainen toiminta jossa maamme enemmistön kantaa halveksutaan ja leimataan on demokratiavihamielistä toimintaa.

Yleisin tällainen on se mitä tuossa teet. Väität NATO:n (vieraan vallan) propagandan mukaan että itsenäinen, liittoumaton ja puolueeton suomi olisi automaattisesti Venäjän vasallivaltio.

Tämä on disinformaatiota. Hyvin harva enemmistöstä kuten en minäkään halua Suomen olevan vasallivaltio mihinkään suuntaan.

Sen sijaan Näränen pyrkii kaikin tavoin tekemään maastamme USA:n vasallivaltion kuten muutkin tämän pienen vähemmistön kannattajat.

Tämä vähemmistö on kuin uuskommunistit. Toisin kuin kommunistit 1960 -luvulla, jotka halusivat liittää maamme Neuvostoliitoon ja Varovan liittoon ja leimata kaikki ketkä eivät olleet samaa mieltä Neuvosvastaisiksi.

Uuskommunistit taasen haluavat tehdä täysin saman paitsi länteen ja leimata Venäjämyönteiksiksi.

Uuskommunistit ovat aivan yhtä vastenmielinen kuin alkuperäiset kommunistit olivat.

Janne Pohjala
Vastaus kommenttiin #28

Ja lopuksi:

Laivan nimi mitä Hornetit seurasivat oli Ambal. Se kuljetti Iskander -ohjuksia, joita Viro kertoi Guardian -lehdessä seuranneensa. Kello 16:42 laiva oli Porkkalan edustalla.

Suomen Hornetit olivat mitä ilmeisimmin stalkkaustehtävällä Viron pyynnöstä. Su -koneet ajoivat Hornetit pois laivan päältä. Tässä yhteydessä ilmeisimmin otettiin kyseiset kuvat.

Joista tehtiin kohu mediaan ilmatilaloukkauksena.

On näkemykseni.

Ilmeisesti tämä, Pekka sinua vieraan vallan sotilastoimintojen maassamme kannattajana harmittaa?

Janne Pohjala
Vastaus kommenttiin #32

Uuskommunisti Näränen käyttää Neuvostvastainen korttia.

Jos pysytään faktoissa, niin sylttytehdas lie sitten YLE. Tässä uutisessa kerrotaan että laivan nimi on Ambal.

http://yle.fi/uutiset/3-9217583

Tai Guardian joka kertoo saman ja lisäksi että Viro halusi laivaa seurattavan:

Estonian officials said they were monitoring the ship and its contents. The ship, called the Ambal, was due to dock on Friday; reports of the cargo came from Estonian government sources.

Josta taas oli hyvin yksikertaista katsoa että Ambal oli ensimmäisen mahdollisen ilmatilaloukkauksen aikaan Porkkalan edustalla MarineTraffic -palvelusta, koska kyseessä on siviilialus.

http://www.marinetraffic.com

Joten ei paljoa vaadita havaita nämä ja yhdistää YLE:n uutiseen, jossa Ilmavoimat myönsi että koneet olivat jo alueella.

Ja tämä on ihan minun oma havaintoni, joka perustuu 100% läntisiin lähteisiin.

On hyvin väsynyttä yrittää poisselittää asioita Näräsen tapaan loputtomiin , ilman näyttöä ja lähteistä sanomalla sitä itäiseksi propagandaksi.

Ole 50 vuoden ikään mennessä yhden kerran eduskuntavaaleissa äänestänyt SDP:n riveissä ehdolla ollut Hyvinkääläistä naispuolista lakimiestä. En koskaan mitään siitä vasemmalle.

Jukka Lampinen

Herrajumala sentään mikä nerokas mielipide, kukaan ei olisi voinut rohkeimmissakaan kuvitelmissa voinut uskoa, että rajaloukkaus kääntyy Venäjää vastaan.
Mutta Tarkka sen ymmärsi.
Pitäisi jo ymmärtää lopettaa selittely, mutta nämä tunarit ei käsitä.

Jukka Lampinen

Jäi näköjään ylimääräinen "voinut" sana, kuvitelmissa olevan sanan perään.

Mutta se tässä asiassa tosiaankin mättää, että kaikille suomalaisille ihmisille on täysin selvää, että Venäjän rajaloukkaus kääntyy Venäjää vastaan.

Mutta nämä tollot, vänkää jatkuvasti, että Venäjä ei sitä käsitä.
Samat tollot on väittäneet sitä jo vuosikausia ja vieläkään Venäjä ei käsitä.

Veikko Savolainen

" Toistuvat ilmatilaloukkaukset saattavat vahvistaa suomalaisten Nato-myönteisyyttä. Näin arvioi historian tutkija, valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka"

Jokukin trollidosentti voisi nyt kysyä syyllistävästi, että miksi kansalaisilta on mäthjuumäisen länsituulen natoviimassa salattu toisen ilmeisen liittoutumisoption potentiaaliset hyötylaskelmat ja mahdollinen menestys tuosta valinnasta järjestettävässä kansanäänestyksessä?

Mitä noista Putinin keskisormiviesteiksi (kv. 'put in!') tulkittavista ärhentelyistä sitten oikein pitäisi meidän tavallisten maallikkoturvallisuuspolitiikankuluttajien ajatella? Viesti ei ole lakitekstiä tai diplomaattikorukieltä. Naapurimmehan ei ole mikään käräjähollitupa, kuten Paasikivikin muistutti. Tarvitaan rivienväleihin porautuvaa kansalaistulkintaa, jotta emme pian huomaisi ajautuneemme ajopuun lailla Putinin rauhanaktiivitoimien piiriin Ukrainan ja Syyrian tapaan...

1) Venäjä ei lähettänyt perinteistä noottia Suomen ilmeisesti syyllistyttyä avunantoon MH17-lennon alasampumistapauksessa, joten ystävyysvierailu ilmatilassa voi olla sen korvaava ele, ks. 'Jos Suomi saa NOOTIN avunannosta "venäjänvastaisen totuuden" selvittämiseen?'

2) Idän suurvalta, Moskovan Kreml, on muistuttanut Suomineitoa myös siitä, että kilpakosijoiden vilkuilu voi vaarantaa luott... ks. tarkemmin Ilmatilanootti: Venäjä-optio auki liittoutumisessa - hyötyselvitys nyt! > http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224017-ilmatilanootti-venaja-o...

Juhani Karlsson

"Asiantuntija: Nato-joukot Baltiaan ovat vain symbolinen ele"
"...Suomi ja Ruotsi on hyväksytty Naton kumppanimaiksi. Molemmissa maissa on kuitenkin hyvin selkosanaisesti ilmoitettu että kumpikin maa puolustaa omaa aluettaan eikä salli muitten käyttävän omaa aluettaan sotilaallisiin toimiin.......Naton puolelta on tullut paineita saada jollakin tavalla hyväksikäytettyä Suomen ja Ruotsin alueita muun muassa Baltian puolustuksen suhteen......On kuitenkin päivän selvää, että Suomesta ja Ruotsista ei pystytä Baltian maita puolustamaan......Ei ole minkäänlaista strategista logiikkaa, että Venäjä ryhtyisi hyökkäämään Baltian maihin. Itämeri on Venäjälle erittäin tärkeä vientituotteiden kannalta ja talousyhteistyö Saksan kanssa on toimivaa. Tätä kautta ajatellen ei ole syitä, miksi Nato tai Venäjä lähtisi sotaa käymään Itämeren alueella."
http://yle.fi/uutiset/asiantuntija_nato-joukot_baltiaan_ovat_vain_symbol...
---
"Tutkija: Huoli Itämeren turvallisuudesta pitää ottaa vakavasti"
"...eikä Nato ole luonut Baltian maihin uskottavaa puolustuskykyä.."
"Baltian puolustamisen vaikeuden on arveltu selittävän myös Yhdysvaltain ja Naton pyrkimyksiä yhteistyöhön Ruotsin ja Suomen kanssa."
"Toinen skenaario olisi, että Venäjä haluaisi murtaa Naton järjestönä.....Venäjällä on tosiasiassa mahdollisuus miehittää yksi tai kaksi Baltian maata. Jos niin kävisi, Naton uskottavuus romahtaisi"
http://yle.fi/uutiset/tutkija_huoli_itameren_turvallisuudesta_pitaa_otta...
---
"Raportti: Venäjä pystyisi valtaamaan Baltian maat alle kolmessa päivässä"
http://yle.fi/uutiset/raportti_venaja_pystyisi_valtaamaan_baltian_maat_a...
---
"Analyysi: Veljekset kuin Ilvekset tai metsot"
"Maanantai-iltana Viron television ennakkohaastattelussa Niinistö katsoi terävästi toimittajaa ja sanoi, ettei Naton kanssa solmittu isäntämaasopimus velvoita Suomea mihinkään."
http://yle.fi/uutiset/analyysi_veljekset_kuin_ilvekset_tai_metsot/8890954
---
"Yhdysvallat, Saksa ja Britannia painostivat Suomea liittymään Natoon 1990-luvun puolivälissä. Suomi ei kuitenkaan halunnut liittyä, sillä Suomi olisi joutunut antamaan turvatakuut Virolle." http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015032219394833_uu.shtml
---
2014 saksalaislehti oli tätä mieltä:
"Spiegel: Nato ei pystyisi tositilanteessa puolustamaan Baltiaa"
"Hyökkäyksen tullessa liitto pikemminkin hajoaisi kuin taistelisi, arvioi Spiegel."
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288690381933.html
---
"Näkökulma: Vai muka asevelialennus"
"Suomi saattaa ostaa samalla Viron ilmavoimien tarvitsemat taistelukoneet "
"Tärkein ja vaikein asevelikysymys on Viron puolustaminen. Viron ilmavoimien päätyyppi on kaksitaso Antonov An-2, ikäloppu neuvostoliittolainen potkurimoottorikone. Virolla on niitä peräti viisi kappaletta."
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015061219847016_uu.shtml
---
"Suomalaisessa Nato-keskustelussa on aina ollut ydinpommin mentävä aukko. Ydinaseet eivät ikään kuin koskisi pientä ja syrjäistä Suomea."
"Niin että Natoonko pitäisi meidänkin liittyä? – Haluan elää vaarallisesti, sanoi hiiri, kun kissaa viiksistä veti.""
"Turvatakuut toisivat turvaa, mutta myös velvoitteita varsinkin Baltian suuntaan. Vähemmälle huomiolle raportissa jää se, että mitä Suomi - oikein konkreettisesti – saisi hätätilassa Natolta. No, kriisissähän tuo nähdään. Pataljoona Portugalista?"
http://yle.fi/uutiset/pekka_ervasti_nato_venaja_ydinaseet_ja_me/8846617
---
"Analyysi: Balteille sopisi Suomen Nato-jäsenyys paremmin kuin hyvin"
http://yle.fi/uutiset/analyysi_balteille_sopisi_suomen_nato-jasenyys_par...
---
2011:
"USA:n puolustusministeri: Naton tulevaisuus heikko"
"Tällä hetkellä Yhdysvaltain puolustusbudjetti, lähes 700 miljardia dollaria, kattaa noin 75 prosenttia Naton yhteenlasketusta budjetista."
http://yle.fi/uutiset/usan_puolustusministeri_naton_tulevaisuus_heikko/5...
---
2011:
"IMF:n mukaan Yhdysvalloista tuli nyt kahdeksas jäsen ylivelkaantuneiden maiden kerhoon."
http://yle.fi/uutiset/yhdysvaltain_velkamaara_ylitti_bktn/5402231
---
2013:
"Velkavaroitus Kiinasta: Yhdysvallat ei selviä"
"Nyt Yhdysvaltain "kiinalaisreittaus" on enää A-"
"Kiinasta katsoen Yhdysvaltain liittovaltion velkakirjat ovat toisin sanoen yhtä luotettava – tai yhtä epäluotettava – sijoituskohde kuin Brasilian valtion ja Panaman valtion velkakirjat.
Brasiliaan ja Panamaan rinnastuva luottoluokitus vihjaa, että Yhdysvalloistakin olisi mahdollista käyttää velkakirjamarkkinoiden epätieteellistä ja kaikin puolin epäasiallista rahoitustermiä "banaanivaltio".
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2013/10/20/velkavaroitus-kiinasta-...
---
2015:
"...Yhdysvaltain liittovaltion velka on yhteensä 18 triljoonaa eli 18 tuhatta miljardia..."
"Republikaanit haluavat leikata veroja ja vähentää julkisia menoja - paitsi sotilasmenoja."
"Budjettisopu takaa sen, että Yhdysvallat voi ottaa lisää velkaa, eikä liittovaltiota uhkaa sulkeminen, kuten syksyllä 2013. "
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1446181721059
---
"Iran-sovun suuri merkitys: Luopuuko USA vallastaan?"
"Idän ja lännen vastakkainasettelu ei ole väistämätön"
"Etenkin finanssikriisin alkamisen jälkeen dollarin asemaa on kyseenalaistettu ahkerasti. "
"...luottamus dollariin perustuu siihen, että esimerkiksi suuri osa valtioiden välisestä raaka-ainekaupasta käydään dollareissa. Jos valtio siis haluaa alueelleen vaikkapa teollisuutta, sen keskuspankin on saatava haltuunsa dollareita. Niinpä Yhdysvaltain valtion velkakirjoille on aina kysyntää.
Loputtoman kysynnän ansiosta Yhdysvallat on voinut huoletta pyörittää valtavia kauppataseen alijäämiä ilman, että luottamus sen luomaan valuuttaan tai maan velanmaksukykyyn on romahtanut."
"...ettei Yhdysvalloilla ole enää taloudellisia eikä sotilaallisia edellytyksiä tai edes halua pitää yllä valta-asemaansa."
"Toisin sanoen, jos Yhdysvallat yrittää väkisin lyödä kiilaa Euroopan ja Aasian väliin ja pakottaa Eurooppaa toistuvasti ampumaan haulikolla omaan jalkaansa, suurvalta on lopulta vaarassa jäädä itse rannalle." "Kiinan ja muiden nousevien talouksien vaikutusvallan kasvu on tosiasia, mutta nähtäväksi jää, kuinka kivuliaaksi painopisteen siirto lännestä kohti itää äityy." "Suomessa nykyinen valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) ja jopa ay-liike ovat linjanneet, että maailmassa on menossa geopoliittinen kamppailu, jossa Suomen on oltava Yhdysvaltojen puolella.". "Silti teot eivät aina istu yksiin puheiden kanssa."
Tämän vuoden aikana lukuisat Yhdysvaltain "liittolaiset" ympäri maailmaa – mukaan lukien Suomi – ovat ilmoittaneet halunsa lähteä mukaan Kiinan johtamaan Aasian investointipankkiin ( http://vm.fi/en/article/-/asset_publisher/suomi-mukaan-perustamaan-aasia... ) , ja Kiina on puolestaan kertonut haluavansa osallistua EU:n infrastruktuurihankkeisiin. IMF taas on todennut, että juanin liittäminen SDR-koriin dollarin, euron, jenin ja punnan rinnalle on vain ajan kysymys. ( http://www.kauppalehti.fi/uutiset/globaalin-finanssipolitiikan-uusjako/F... ) ( "Lagarde says IMF to co-operate with China-led AIIB bank" "The US has criticised the UK and other allies for supporting the bank." http://www.bbc.com/news/business-32007090 )
http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2015/08/13/iran-sovun-suuri-merki...
---
"Why China Wants Yuan to Be the World’s 5th Reserve Currency"
“...multi-polar” world where the U.S. is just one player rather than a hegemon...."
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-03-23/why-china-wants-its-yu...
http://www.imf.org/external/pubs/ft/survey/so/2015/POL080415A.htm

Timo-Pekka Mustakallio

Mielipide paljastaa miten laajasti tohtori Tarkka väheksyy kansalaistemme harkintaa ja omien hoksottimiensa käyttöä. Hänen aikalaisensa tohtori Rusi taas syyllistyy esittämään halpamaisia huhupuheita "vanhasta isännästä" - joka ei itse enää voi puolustautua, eivätkä hänen johtoryhmään kuuluneetkaan enää taida majailla joukossamme. Riman ali, kyyryssä ellei länsiryömintävaihde päällä... Naurattaisi, ellei tämä olisi perimmiltään hyvin surullinen ajankuva Suomen eräänlaisen eliitin ajattelun latteudesta.

Kansalaisten BS-suodattimet ovat kehittyneet viime vuosina huikeasti. Jokainen voi ihan omin silmin nähdä, että Suomen, Euroopan ja etenkin Yhdysvaltain johdossa on tehty surkeaa työtä, "sutta ja sekundaa" - ja SIKSI asiat menevät yhä pahemmin pieleen. Tämän havainnon tekemiseen ei tarvita Moskovan Tiltuja, vaan ihan puhdas kotimainen terve maalaisjärki piisaa. Onneksi on vielä teräväpäisiä ja menestyviä yritysjohtajia, ja on vielä muutama teräväpäinen, aikaansaava poliitikkokin jäljellä - ei kovin montaa tosin, ja he pidättelevät henkeään mihin tyhjyyttään kumisevien tollojen kootut aikaansaannokset vielä johtavatkaan... "... koht myö uijjaan" (Rokan Antti).

Timo-Pekka Mustakallio

#11: Mahtaisi Rusiakin aikanan kalvaa, pilven reunalta avuttomana katsoessaan, jos joku kirjoittaisi huhua hänen olleen kuin olleenkin "Pätkä"-niminen STASI-agentti... koska Arska sanoin niin, Repeltä varman huhun kuultuaan. Noin ei vaan tehdä, eikä etenkään Suomen historian suurmiehen kohdalla (en ollut UKK-fani: hän oli 1970-luvulla jo pahasti seniili).

"Länsimainen demokratia", noh, suurin osa kansalaisisita kaipaa vanhanaikaista kunnon demokratiaa takaisin, eikä diggaa ollenkaan tästä Sinun mainitsemastasi "kehityksestä".

Hannu Korpilampi

Meillä on muutama prosentti tuuliviirejä, joihin tällainen voi vaikuttaa. Enemmistö on kantansa lukinnut.

Useimmat tietävät myös että sillä samalla sekunnilla kun kansa edes näyttää olevan sitä mieltä että Nato -jäsenyyttä saattaisi kannattaa harkita, Suomen johto ilmoittaa Suomen hakevan Nato-jäsenyyttä. Galluppeihin vastataan tämä mielessä.

Kai Niemeläinen

Myös Neuvostoliitto loukkasi Suomen ilmatilaa toistuvasti. Kyse on valta-aseman osoittamisesta. Nykyisin suomalaishävittäjät käyvät valokuvaamassa koneita. Aiemmin ei uskallettu lähettää sotilaskoneita lähellekään. Toisaalta, kameralla varustettu suomalaiskone ei kovin suurta uhkaa loukkaajalle aiheuta.

Ehkä Venäjä haluaa viestittää Natolle, ettei Suomea, heikkoa omien rajojen puolustajaa, kannata lähestyä.

Ilkka Korkalainen

Putin on tehnyt Venäjästä häirikön joka yrittää saada vaikutusvaltaa typerillä tempuilla joiden vaikutus on täysin päinvastainen. Venäjästä ei koskaan tule arvostettua suurvaltaa Putinin typerällä imperialistisella politiikalla. Häiriköintipolitiikka kertoo siitä miten alkeellisella tasolla Putinin ja kumppaneiden ajatusmaailma pyörii. Maailmanrauha on jo nyt vaarantunut Venäjän rikollisen toiminnan seurauksena. Sivistyneen maailman on kovennettava pakotteita eikä suomalaisten poliitikkojen pidä lähteä kahdenvälisiin neuvotteluihin häirikkövaltion edustajien kanssa. Nato on ainoa oikea vaihtoehto Suomelle.

Keijo Lindgren
Vastaus kommenttiin #15

Dagens Nyheter jokin aika sitten Ruotsin ilmatilaloukkauksista ja sitä johti USA ennen Venäjää jonka jälkeen tuli useampi europan maa.
Itämeren levottomuus on monen maan sotakoneiden sekamelska
Muut uutiset kuin Venäjä eivät myy.

Mikko Toivonen

Venäjä ei kuitenkaan edes tunne sellaista käsitettä kuin noloa. Siellähän on kansallisestikin omaksuttu sellainen ajatustapa, että toisten painostaminen, uhkailu ja alistaminen on kansallinen kunnia kun se taas muualla maailmassa on joko vulgaaria öykkäröintiä tai rikollista toimintaa kuten vaikkapa muiden maiden annektoinnit ja avustussaattueiden ja sairaaloiden pommittaminen Syyriassa.

Tuo haitta-ja aivan tarpeeton julmistelu valitettavasti maksaa meillekin paljon rahaa, mutta rahaa mikä on käytettävä vapauden vaalimiseksi, kun vapaudella ei voi olla hintaa.

Ilmavoimiemme kasvattamista varmaan mini tällaisina hetkinä pohtii. Niin minäkin, mutta jos olisin ilmavoimien konsultti ehdottaisin tuon nykyisen ensilinjan koneiden lisäksi maailmalla runsaasti saatavilla olevia toisen linjan hävittäjiä muutaman laivueellisen lisää nimenomaan taidon ylläpito, tunnistus ja pitkän matkan ohjusten lähetyslaveteiksi. Ne maksavat vain osia 4 sukupolven hävittäjien hinnoista, kykenevät yliääneen ja ovat lisäksi monipuolisia rynnäkkökoneina ja lentävät kymmenesosalla 4 sukupolven hävittäjän hinnasta.

Lisäksi kaikenlaisen lentokaluston torjuntaohjusten määrä ja valmius tulisi olla aina ajan tasalla. Samoin nopean rektion maa-ja meripuolustus.

Itse olen aina valmis pyydettäessä rahoittamaan puolustusvoimiamme vain sille menevällä lisäverotuksella luokkaan 5% tuloistani

Matti Muukkonen

Ihan joutuu kysymään, jotta eikö hyö osaa pitää koneitaan ns. omalla puolella eli onko homma jo näin retuperällä Venäjällä? Tai jos tahallista, niin eikö silloin edes kannattaisi tunnustaa suoraan se, sit voisi pelottaakin. Nyt on sit pakko ajatella, ettei heillä oikein ole osaamista tähän lentelyyn.

Markku Lehto

Totta on, että ei Venäjän toimia voida kuitata pelkästään päivittelemällä ja kauhistelemalla. On varauduttava erilaisiin vaihtoehtoihin. Varautuminen koskee tietenkin hallintoa ja virallisia organisaatiota, mutta myös kansalaisten tulee henkisesti varautua erilaisiin vaihtoehtoihin sekä tilanteiden mukaisiin toimenpiteisiin. Pelolle ei saa antaa minkäänlaista valtaa, vaan meidän tulee osoittaa tarvittaessa päättäväisyyttä tilanteessa kuin tilanteessa.

Jukka Lampinen

Mistä tässä asiassa pohjimmiltaan on kyse, muut maat ei oikeastaan liity asiaan ollenkaan.
Kyse on siitä mitä me suomalaiset olemme.
Valitsemmeko me omaksi lnjaksemme pyrkimyksen rauhaan, haluammeko olla esimerkki myös muulle maailmalle siitä, että puolueettomuus ja rauha on mahdollista.
Kuka olisi niin härski, että hyökkäisi puolueettomaan Sveitsiin tai Suomeen.
Puolueettomuus on erittäin vahva ase turvallisuuteen, monta kertaa vahvempi ase kuin säällittävä ase sekoilu.
Nyt valitaan siis sairaan fasimin ja vahvan rauhan aatteen välillä.

Jarmo Lius

Jukka Tarkka on varsinainen valtiotieteen vitsi lausahduksineen. "Presidentti Putinin propagandateollisuus on lietsonut oman väestönsä ja osan suomalaisistakin raivokkaaseen Nato-kammoon"

Kun huomio sen, että enemmistä suomalaisista "kammoaa" NATOa, täytynee antaa Putinille pisteet mielipidevaikuttamisesta, varsinkin kun huomio, että vain pieni osa kansasta on NATO myönteinen, jää Jukka Tarkka mielipiteineen kauas suomalaisista.

Elitistinen erkaantuminen kansasta on hyvin yleistä tällaisille valtiotieteilijöille, joiden mielestä meidän suomalaisten on sodittava Yhdysvaltain rinnalla viimeiseen mieheen.

Lisäksi Tarkka ei tajua ilmavoimista yhtään mitään vaikka huuliaan liehuttelee. Suomalaisten Hornettien tehtävä oli ilmiselvästi häiriköidä Venäjän Iskander-saattuetta. Venäläiset koneet ottivat suomalaiset kiinni, näyttivät kovat siipiensä alla ja ajoivat suomen lentäjät takaisin kotiinsa.

Valtiotieteilijälle olisi oleellista kysyä - kuka komensi suomalaiset lentäjät venäläisen saattueen kimppuun. Kysymykseen vastaaminen samalla paljastaa sekä se, antoiko ilmaoperaatiokäskyn Yhdysvaltain armeijan komentaja vai Suomen armeijan komentaja.

Ilmavoimamme on aiemminkin paljastettu ottaneen operaatiokäskyjä suoraan Valkoisesta talosta oli Suomen armeijan komentoketjun. Se on maanpetos.